II. évfolyam. 5. szám 2001. március., ISSN 1404-7780

•[vissza]

Kristianstadi Lap
II. évfolyam, 5. szám 2001 / 1.


Születésnapján és névnapján
köszöntük minden a kristianstadi magyar egyesülethez tartozót. Név szerint majd akkor, amikor nyilvántartásukból ezt valaki(k) megküldik a szerkesztőknek.

A KRISTIANSTADI MAGYAR EGYESÜLET IDEI MŰSORÁBÓL



Március 15. Nemzeti ünnep - előadó Hermán Róbert budapesti történész, Ünnepi műsort ad a nyíregyházai Forgórózsa Citera együttes
Március 31. Fiatalok rendezvénye a Magyar Házban.
Április 28. A temesvári "Csíky Gergely" Állami Magyar Színház bemutatja Csíky Gergely: Az ellenállhatatlan című zenés vígjátékát.
Május 4-13. "Minden út Rómába vezet". Olaszországi kirándulás.
Május 26. Vendégünk Berecz András budapesti népművész.
Június 23. Midsommar - Nyári napforduló, A Magyar Ház rendezvénye.
Július 7. Kristianstadi napok.
Augusztus 20. Nemzeti Ünnep. Szent István királyunkra emlékezünk. Előadó: Kocsis István író, Budapest. Fellép Szvorák Katalin pozsobyu népdalénekesnő.
Szeptember 22. A marosvásárhelyi "Gruppen Hecc Kabarétársulat vendégjátéka.
Október 6. Szüreti bál. Bromölla; Folketshus.
Október 23. 1956-ra emlékezünk - nemzeti ünnep. Ünnepi előadó: Nemeskürty István író, történész; Budapest.
November 3. "Hallowen" rendezvény a fiataloknak; Magyar Ház.
November 24. Németországi kirándulás.
December 6. Vendégünk a Marosvásárhelyi Állami Bábszínház, Mikulás ünnepség.
December 31. Szilveszteri ünnepség.

Minden második vasárnap a Magyar Házban "játszóház" a tíz éven aluli gyerekek részére. Látogassa Ön is az egyesület székházát, ahol különböző társasjátékok várják.
A vezetőség fenntartja a műsorváltozás jogát.




Q
SOMIT- hírek

Váncsa Andrásnál a
0739-909590
telefonszámon.




HÚSZ ÉVES MAGYAR EGYESÜLET

Ezt a hasábot lapzártáig Molnár Gergely írásának tartottuk fenn. A kristianstadi magyar egyesület elnöke beszámolót ígért az egyesület legutóbbi báljáról, amelyet az egyesület fennállásának huszadik évfordulója alkalmából rendeztek, és amelyet a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének elnöke is megtisztelt jelenlétével. Nagy esemény volt. Ilyenkor rengeteg a tennivaló, minden közösségi együttlét sikere az alaposan átgondolt és aprólékosan kivitelezett szervezés függvénye. Ezt a bált is Molnár Gergely szervezte. Hírt adtunk arról, amikor négyszáznál több magyar jelent meg hasonló rendezvényen, és a mert jól érezték maguk, dicsérték a rendezőt. Molnár Gergely valahogyan jobban egybefogja a magyarokat, mint az máshol, másoknak sikerül. Molnár Gergely szervezett számos színházi előadást, kellemes buszos kirándulást, fogadott sok-sok határon túlról érkezett előadót. Molnár Gergely a svédországi magyarok egyik képviselőjeként ott van a Magyarok Világszövetségében, képvisel minket a nemzetközi kapcsolatainkban is. Molnár Gergely rendszeresen beszámol a kristianstadi magyar egyesületben történtekről. Amikor ideje engedi, támogatja lapunkat is, írását küldi, sokszorosítja és terjeszti a Magyar Ligetet is. Úgy is mondhatnánk, hogy nincs kristiansatadi magyar mozdulat Molnár Gergely nélkül. Dicséretét megtették a helyiek és az országos szervezkedés szintjén mások, nálunknál avatottabbak is. Mi csak arra szorítkozunk, hogy példáját, mint általában mindent, ami követhető, mások figyelmébe ajánljuk. És eljátszunk a gondolattal, hogy mi volna, ha nem egy, hanem több Molnár Gergely élne közöttünk. Az se baj, ha fiatalabb, tapasztalatlanabb volna. És az is elképzelhető, hogy Molnár Gergely II. vállalná például az egyesület művelődési munkáját, Molnár Gergely III. az anyanyelvápolást, Molnár Gergely IV. a sporttevékenységet, Molnár Gergely V. a Magyar Ligetbe foglalt Kristianstadi Lap szerkesztését, Molnár Gergely VI. az egyesületi játszóház műsorának tervezését és lebonyolítását. A sort tovább lehet - és kell - folytatni. Molnár Gergely, mint minden jó vezető, bizonyára gondolt már arra, hogy munkája folytatására és kiterjesztésére nem egy, hanem egyre több, segítőt megnyerjen, akiknek tapasztalatait átadva a kristianstadiak húsz éve eredményes jó munkáját tovább vigye, a jövőben kiteljesítse. Ehhez kívánunk mindnyájuknak további sikereket érlelő kitartást.


(ML)



felelős szerkesztő: Tar Károly, webmaster: Kormos László.,
HUNSOR - Magyar Liget - All Rights Reserved - 2001., A.D.