Magyar Liget II. évfolyam. 5. szám 2001. március.


II. évfolyam. 5. szám 2001. március., ISSN 1404-7780

•[vissza]

Helsingborgi Lap
II. évfolyam, 2. szám 2001 / 1.


A Hungaria Klub székhelye
az Edwin Berlingsgatan 4 A, 252 50 Helsinborg, szám alatt található. Telefon: 042 141 508 .
Honlapjának címe: http://welcome.to/hungaria

Elnöke: Blénessy Zoltán
Villámposta címe: zoltan.blenessy@swipnet
Telefon: 042 82064,
Alelnök: ifj. Vaszi Árpád.
Villámposta címe: arpadv@mail.bip.net
Telefon: 042 243 008
Pénztáros: Molnár Árpád.
Villámposta címe: arpad@alfa.telenordia.se
Előljáró: Id. Nagy Jakab.
Telefon.: 042 141 143

Helsinborgi angyalok

Nem tudhatjuk hány angyal lakja ezt a várost. S az is titok, volt-e a dán királyfinak ide való szeretője. Ami itt megmaradt a múltból, és múzeumi belépő nélkül is sűrűn látható - ez a köd, amely a tengerszoros túloldalán, a húszpercnyi hajóúttal elérhető dán várost szemünk elől eltakarja.

     Egy angyal azonban szárnyát lobogtatva repül a titokzatos ismeretlenség felé. Ki teremtette az angyalokat? Persze, hogy mi teremtettük. De a helsinborgit egy Miller nevű Amerikát is megjárt úriember, Miller Carl szülte jókedvében. Hozzá hasonlót csak a stockholmi múzeumában láttunk Légies tünemény. Hetvennyolc éves és ötszáznyolc centiméteres matróna létére oly kecsesen szárnyal ezernégyszáz kilójával, mintha nem is kilencvenöt százalék rézből és öt százalék cinkből keverték-öntötték volna Patinás zöld leheletnyi ruhája (bőre?) alatt kívánatos idomok domborodnak. Jó ízlésűek voltak azok a helsinborgi férfiak, akik a tengeri kikötő jelképének akarták.Az elmúlt hetekben élte a város az alig hihetőt: eltűnt a helsinborgi angyal! Lefektették. Ne tessék pajzán dolgokra gondolni. Ugyan kinek kell manapság egy ötméteres dáma? Gondoljuk el, micsoda erőfeszítések szükségesek ahhoz, hogy egy ilyen teremtést vízszintes helyzetbe hozzunk. Mindazonáltal az illető nőszemély nem a maga akaratából feküdt hasra egy nappali fényben úszó raktárban. Egy múzeumigazgató, és egy bronzszakértő kívánta így. Az angyal pedig nem bánta. Nem bánta, mert nincs olyan angyal, aki ne szeretne magát szépítgetni. Hetekig tart majd a űozmetika. Ráncok, meglazult bőrrészek születnek majd újjá, az angyal fényes lesz és szépségét újra messze sugárzó.

Mint minden jóban, ebben is van valami bíztató, valami követhető. A helsinborgi magyarok közösségi akaratára is ráférne némi angyali simogatás. Lebontani se kellene, csak hozzáépíteni, csinosítani. Időnként, ki tudja miféle indíttatásra, lejön közénk egy-egy angyal. Az se baj, ha szakállas. Csak mutassa, hogyan kell szárnyalnunk. Mert minden szárnyalásunkkal ködöt oszlathatunk. Ködből pedig mindannyiunkban több is van a kelleténél.

Ligeti Pál

KÖZÉRDEKŰ HÍREK

Helsingborgi magyarok bálja Március 10-én, 19.00 órai kezdettel ( Március 5-ig lehet jelentkezni az egyesületnél) A szokásos helyen a ringstorpi Fritidsgĺrdba, Kururgatan 1. A Sláger Duó zenél.

Kürtöskalácsot, palacsintát, lángost készül árusítani. lakókocsiból Bjuvben egyik kezdeményezőkedvű hazánkfia. A részletekre következő lapszámunkba még visszatérünk.

Kíváncsiaknak: Érdekes cím a világhálón : http://www.kolozsvar.com

HIRDETÉSEK

Idegenforgalmi nyári munkát keres a Lundi Egyetem Service Management szakán tanuló 22 éves lány. Ajánlatokat vár a 042-134166 telefonszámon.

Boldog születésnapot kívánnak a március 8-án 2 éves Szász Jozefin Angyalkának Keresztszülei: Edith és Péter.felelős szerkesztő: Tar Károly, webmaster: Kormos László.,
HUNSOR - Magyar Liget - All Rights Reserved - 2001., A.D.