Nyugati Hírlevél

164. szám
2012. szeptember 29.


OKOSTOJÁS LEHET AZ ÚJ RUBIK-KOCKA

      Magyar induló először nyert a logikai játékok legnagyobb presztízsű versenyén
      Zagyvai András az első helyen végzett logikai játékok legmeghatározóbbnak tartott világversenyén Washingtonban.
      A washingtoni zsűriben nagy múltú matematikusok is ültek, akik hobbiként foglalkoznak logikai játékokkal. A két rétegből álló Smartegg esetében is elképesztő szellemi munkáról beszéltek a megoldások kapcsán. A pálcák tojásból való kijuttatásához – különösen a többrétegűek esetében – komoly térlátásra és a belső rétegek memorizálására van szükség – magyarázza Zagyvai.
      Az általa kitalált Smartegg, vagyis Okostojás elnyerte az 1978 óta rendezendő International Puzzle Party (IPP) legnagyobb elismerését, a szegmens meghatározó feltalálójáról elnevezett Nob Yoshigahara-díjat. Nem is akárhogy vitte el a pálmát, még az eredményhirdetés előtt kiderült, hogy mindkét kiküldött tojást megvették. Az egyiket lényegében azonnal a kipróbálás után a zsűri elnöke vásárolta meg, míg a másik az IPP-t életre hívó Jerry Slocum múzeumába került.
      A Smartegg alapvetően egy ügyességi labirintusjáték. Rendhagyó módon azonban egy – a bonyolultabb, többrétegű változatoknál – dinamikus, vagyis mozgó labirintusról beszélünk.
      
      http://nol.hu/gazdasag/20120915-okostojas_lehet_az_uj_rubik-kocka

© Nyugati Hírlevél - 2012