Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2016/41., nov. 9.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Néhány könyvtárra ráférne a bezárás (olvasóink szavazatára)
Gyerekkönyvtár Miskolcon: 5 éve RFID-vel (fotókkal)
A jövő könyvtárának fő tulajdonságai
Mi serkentené leginkább a könyvtárak / -osok együttműködését? (felmérés)
Megvannak-e a könyvtárosi kreativitás feltételei?
'Hagyták betört fejjel heverni édesanyámat!' - beperli a siófoki könyvtárat
Az ember nem racionálisan választ tartalmat az interneten - és a könyvtáros?
Mi is az az információs írástudás? - Ingyen letölthető a magyar szerzők könyvének fejezete
Bizonyítottan káros a cyberchondria - előnyben az egészségügyi szaktájékoztatók
Tudja, mivel verték át szeptemberben?
Stratégiai tervezés helyett: figyelem a technológiára és csapat szervezeti kultúrájára
Online kínálják a megrendelhető Kelló-könyvek képét a használóknak
Ha profi olvasáskampányt akarunk látni - Elindult a Bookline karácsonyi kampánya
A könyvtári kölcsönzések után is jár jogdíj, jogosultakat keres a MISZJE
Diákok fotózták a környezetükben látott értékeket - helyismeret másként
Közmunkások is újították a bükkaranyosi könyvtárat: régi bor új tömlőbe?
Könyvcsere volt a Tudásközpontban
A 6-10 évesek közel 80 százalékának olvasnak fel szüleik

Analógiák

Nem tolerálható a valósággal való szembesítés - Büntetőjogi kategória lesz?
Szabad a propaganda a közszolgálati M1-en - és a könyvtárban pártatlan-e a tájékoztatás?

Praktikus

Javítanád a már elküldött emailt?
Most már ezt az eszközt keresik az egyszerű tabletek helyett

Kiemelt Katalist-hír

A könyvtárak elsősorban konzultatív szolgáltatásokat nyújtanak

Kisszínes

1956-os mítoszgyártás - vékony a határ a stilizálás, a hazugság és a hamisítás között
Teljesen levetkőztek a naptárfotózáshoz az egyetemista atléták
Megúszta a csonkítást a könyvtári Népszabadság

Információforrások

Megjelent a 100 legjobb magyar ügyvéd lista!
Welles, Hitchcock, Tarkovszkij ingyen? - 700 ingyenfilm az OpenCulture-ön


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Néhány könyvtárra ráférne a bezárás (olvasóink szavazatára)FEL

A Tinder Alapítvány (melynek célja a digitális kapcsolatok erősítése és fejlesztése az angliai közösségi csoportok között) megjegyzése szerint nem minden könyvtár érdemli meg azt, hogy fennmaradjon. E bejelentés alig több mint két héttel hangzott el azon parlamenti viták után, melyek a könyvtárak fontosságáról és érdekében szóltak.
Helen Milner, az alapítvány vezetője csak akkor tartja arra érdemesnek a könyvtárakat a fennmaradásra, ha minden erejükkel és lehetőségükkel a közösség javára tesznek.
Leginkább az zavarja őt, hogy míg több kulturális / közösségi központ is bezárásra kerül, addig a könyvtárak mindig megkapják a megfelelő mértékű támogatást.
Míg a legtöbb könyvtár célja a közösség formálása és összetartása, számos olyan eset is előfordul, hogy a könyvtár csak azért kap támogatást, mert könyvtárnak nevezi magát.
Milner véleménye szerint a tudás ma már nemcsak a könyvekben található. A legtöbb információ digitálisan is hozzáférhetővé válik.
Nick Poole, a CILIP (könyvtári szakmai szervezet) vezetője, aki jelenleg legfontosabb feladatának a könyvtárak bezárása elleni tiltakozást tekinti, elismerte, hogy van igazság Milner szavaiban. Poole egy nemzeti stratégia kidolgozását sürgeti, mely az elfogadott minőségi szabványok betartásával és megfelelő befektetésekkel segíthet a könyvtárak gazdasági helyzetén. (ref.: Nagy Marianna)


Gyerekkönyvtár Miskolcon: 5 éve RFID-vel (fotókkal)FEL

5 éve rendelkezik EU-s pályázatnak köszönhetően RFID-n alakuló automatikus kölcsönzési rendszerrel a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár gyerekkönyvtára. E kölcsönzés a gyerekkönyvtári részlegben zajlik (a dokumentumállomány nagyobb hányada a hagyományos, vonalkódos rendszerrel kölcsönözhető, mely folyamat a 10 éve bejárati szintre hozott körpultnál történik a könyvtári személyzet által). Az RFID-s kölcsönzési rendszer eddigi tapasztalatai szerint a gyerekekhez közel áll a legújabb technikai eszközök használata, élvezettel kölcsönzik maguk a könyveket. Az RFID technológia használatának bővítését a könyvtár további pályázati forrásokból tervezi.
A gyerekrészlegen játszókuckó, bebújós kisház, babzsákfotelek és festett állatfigurás székek teremtik meg a hangulatot a kicsiknek. A hatalmas dokumentumállomány külön gyerek-kézikönyvtárat is tartalmaz. A könyvtár a videókazettákat még őrzi, de már újakat nem szereznek be. A zenei CD-k használata már nem növekszik, a hangoskönyv CD-k és DVD-k kölcsönzése azonban igen.
Fotók a gyerekkönyvtárról: link .

Hírforrás: KIT-információ
2016. november 09.

A jövő könyvtárának fő tulajdonságaiFEL

Frey szerint a jövő könyvtára bababarát, állatbarát, élelmiszer és étel-barát, sör-, bor- és alkoholbarát, eseménybarát, bulibarát (amely még catering céget is tud ajánlani, biztosítani), hajléktalan-barát, személyiség-barát és adatbarát, üzletbarát, alkalmi felhasználó-barát.
Létesítmény, berendezés szempontjából alkalmas: utazó kiállítások befogadására; privát találkozókra; "aerobic olvasásra", zuhanyozásra, ételkészítésre és felszolgálásra, (délutáni) pihenésre, személyes tárgyak megőrzésére, pénzküldésre vagy fizetésre, átutalásra.
A jövő könyvtárának új afttribútumai Frey szerint [a KIT által önkényesen válogatva]
- Könyvtári alkotóműhelyek (Maker Spaces)
- Webcast studios: A webtechnológia fejlődésével nincs már szükség stúdiókra az élő közvetítéshez, tökéletes lesz erre helyszínként a könyvtár - könyvbemutatókhoz, játék bemutatókhoz, ...
- Repülő drónok: A könyvtár drónokat is kölcsönöz majd, szimulátorokkal segíti használatuk elsajátítását, csináld magad típusú drón-építő tanfolyamokat és versenyeket szervez majd.
- Mesterséges intelligencia: a könyvtár workshopokat, versenyeket szervez a témában; segítségével monitorozza és előrejelzi látogatói használatot.
- Virtuális valóság (virtual reality ? VR), kiterjesztett valóság (augmented reality ? AR): mindkettő elterjed a jövő könyvtárában, amely hardvert és szoftvert kölcsönöz, s produkciós stúdiókat kínál az embereknek.
- A robotok és a robotika is megjelenik a könyvtárban: robotot lehet majd kölcsönözni, robotépítő workshopokat és robotika versenyeket szerveznek majd a könyvtárosok.
- Eszköz archívum: Sokunknak vannak még régi floppy diszkjei, magnókazettái, s más olyan eszközei, ... VHS kazettákat DVD-vé konvertáljuk, hogy digitalizáljuk és feljavítsuk régi fényképeinket, dokumentumainkat stb.
- Új típusú létesítmények, terek, szolgáltatások: a jövő könyvtárában mini planetáriumok, robotikai történetmesélő központok (robotic storytelling centers), időkapszula szobák, drón-kölcsönző szolgáltatás, kisállat kölcsönző szolgáltatás, "találkozz a szakértővel" típusú programok, közösségi archívumok is lesznek. ...


Mi serkentené leginkább a könyvtárak / -osok együttműködését? (felmérés)FEL

Mi serkentené leginkább a könyvtárak / -osok együttműködését? - tettük fel a kérdést a múlt héten. A kapott nem reprezentatív válaszok megoszlása:
20 - Együttműködést szorgalmazó pályázati pénzek
15 - Egymás munkájának megismerése
14 - Teljesítményre építés (pozíció helyett)
4 - Saját tevékenységünk hatékonyabb bemutatása.
- Úgy tűnik a válaszadók 2/3-a a belső, egyharmada a külső (pénzügyi) körülményektől gondolja függőnek az együttműködést. A belső kommunikáció minőségét a válaszadók 1/5-e tartja kritikus fontosságúnak. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2016. november 09.

Megvannak-e a könyvtárosi kreativitás feltételei?FEL

Kiss Péter: Az egyének kreativitását három dolog blokkolja: a félelmeink, a korlátozó hiedelmeink, és az agyunk működése.
1. A félelem abban, hogy ha valami hülyét mondok, akkor mit gondol majd a környezetem.
2. A korlátozó hiedelmek abban, hogy minek mondjam, úgyse történik semmi; én egyébként se vagyok kreatív; még sose volt senki lelkes az ötletem iránt, és még sorolhatnám.
3. Az agyunk működése a legcselesebb, mert az alapprogram a lehető leggyorsabb választ keresi az adott problémára, és ha ott talál egy sémát, akkor rá is csap, és használja. Ezzel keresztbetesz a nagy ötletnek. A nagy ötlet csak úgy születik meg, ha végigszkennelünk a fejünkben lévő sémákon, de nem horgonyzunk le egyiknél sem, helyette hagyjuk ugrálni az agyunkat a sémák, az asszociációk, az analógiák, képek, és flashek között.
Pach Gabi: A kreativitás merészséget feltételez, hiszen minden ami új, az bizonytalan és így veszélyt jelez. Ahhoz, hogy az ember egy csapaton belül merjen az ismert világból a bizonytalanba merészkedni három dolgot kell megteremteni: az egyén belső szabadságát, a környezet biztonságát és egy újfajta működés megerősítését.
1. Az egyén belső szabadságát nagymértékben blokkolja az a vélt vagy valós elvárás, hogy a munkában mindig komoly felnőttként kell viselkedni, ok-okozatban kell gondolkodni, nem lehet csak úgy megkérdőjelezni dolgokat. Ez a fajta belső működési mód kizárja az új utáni kutatást, a felfedezés vágyát, vagyis a gyermeki kíváncsiság működését.
2. A környezet biztonságának alapja az egymás közti bizalom. Ez adja meg az egyén számára azt a pszichológiai biztonságot, hogy merjen másként gondolkodni, merjen kérdezni, és merjen hibázni. Ha ez a bizalom nem létezik a csapattagok között, akkor nem képesek kapcsolódni egymáshoz, ami kizárja a csapat innovatív működésének lehetőségét.
3. Az üzleti szabályzók, például a pénzügyi lehetőségek, a túlzottan merev folyamatok, a szűk határidők, stb. Ezeket a körülöttünk lévő valós világ kereteinek tekintünk. A kreativitás azonban ott kezdődik, ahol megbomlik az addig érvényes rend, és így az elemekből valami új, addig ismeretlen születhet. Ehhez meg kell állapodnia a csapatnak olyan működési módban, ami a kreativitás és innováció játéktere számukra, és abba időről-időre tudatosan belelépve, valóban újat tudnak létrehozni.


'Hagyták betört fejjel heverni édesanyámat!' - beperli a siófoki könyvtáratFEL

Kefirt felemészti a bánat édesanyja miatt, balesete óta az asszony memóriazavarokkal küzd, a mozgása sem a régi, borzasztó állapotban van. A zenész elhatározta, hogy bírósághoz fordul, mert szerinte a könyvtár hibája, hogy 15 métert zuhanhatott. Az asszony hosszú ideig feküdt a földön, senki sem segített rajta.
Ahogy a Blikk megírta, Katalin asszony két hónapja esett el a siófoki könyvtár lépcsőjén. A 68 éves hölgy agya két oldalt bevérzett, koponyája betört, bordáit és a lábát is megütötte. A család a kritikus első hetekben a hölgy gyógyulására koncentrált, ő azonban olykor a családtagjait sem ismerte fel. Az intenzív után a traumatológiára került.
A könyvtárban - ahol jól ismerik őt - azt is letagadták, hogy ott járt. Nevetséges, látható a pecsét a dátummal a füzetében - magyarázta Kefír, aki nem tudja, mekkora kártérítést követelnek. - Nem ez a fontos, hanem az, hogy édesanyám a bíróságon azoknak a szemébe nézhessen, akik otthagyták a földön heverni.


Az ember nem racionálisan választ tartalmat az interneten - és a könyvtáros?FEL

Az információs társadalom vívmányai elhomályosítják előttünk azt a valóságot is, amiben mindannyian élünk. Egyre kevésbé tudjuk eldönteni, mi valós és mi nem az, ha pedig eldöntjük, akkor általában nem értünk egyet a többi emberrel ebben. Szörnyű ebbe belegondolni is, de erről jórészt az internet tehet.
Az az internet, amit az elterjedésekor még az egész emberiség a demokrácia, a szabadság és a racionalitás megmentőjeként ünnepelt. Az internet ugyanis hatalmas előrelépés volt a klasszikus liberalizmus nagy gondolkodói egyik legfőbb vágyának elérésében. John Stuart Mill vagy John Milton is azzal érvelt ugyanis a szólásszabadság mellett, hogy ha semmilyen eszme kifejezését nem tiltjuk, akkor létrejön az eszmék piaca, ahol ezek az eszmék, ideológiák, gondolatok és ötletek összemérhetőkké válnak, így pedig szükségszerűen a legjobb, legéletképesebb, leghasznosabb és legracionálisabb fog kiemelkedni közülük.


Mi is az az információs írástudás? - Ingyen letölthető a magyar szerzők könyvének fejezeteFEL

Ingyenesen letölthető Koltay Tibor, Sonja Špiranec és Z. Karvalics, László könyvének egyik fejezete.
Egész pontosan arról van szó, hogy ez, az információs műveltség természetét tárgyaló, The Nature of Information Literacy című fejezete része lett az Elsevier kiadói csoport, ePub és/vagy PDF formában ingyenesen letölthető új, 122 oldalas összeállításának, amely a Current Trends in Information Literacy címet viseli.
Az eredeti (teljes) könyv adatai: Koltay, T., Špiranec, S., & Z. Karvalics, L. (2016). Research 2.0 and the Future of Information Literacy. Oxford: Chandos. Bemutatójára a Magyar Tudomány Ünnepe 2016 keretében, 2016. november 24-én kerül sor a Jászberényi Campuson.


Bizonyítottan káros a cyberchondria - előnyben az egészségügyi szaktájékoztatókFEL

Fokozza a szorongást a betegségekről szóló internetes információk keresése azoknál, akik rosszul tűrik a bizonytalanságot.
Ez a viselkedés pedig az egészségüket tovább romboló ördögi kört indíthat be - mutatta ki egy félezer egészséges emberrel végzett vizsgálatban a texas-i Baylor Egyetem kutatócsoportja. Thomas Fergus pszichológus és csapata először felmérték, hogy a vizsgálati személyek mennyire tolerálják a kétséggel járó állapotokat, majd megnézték, hogyan hat szorongásuk mértékére az internetes orvosi információk böngészése.
Az eredmények azt mutatták, hogy minél rosszabbul viseli valaki a bizonytalanságot, annál negatívabb a hatás. Sőt, ezek az emberek aggódni kezdenek a kezelés költségei, munkájuk elvesztése és egyéb potenciális károk miatt is.
Mindez újabb információkereséshez és tovább súlyosbodó stresszhez vezet - az online hipochondriaként leírt jelenséget cyberchondriának nevezték el a szakemberek.


Tudja, mivel verték át szeptemberben?FEL

Emlékszik a Facebookon terjedő farkascsordás fotóra; tényleg a leggyengébb farkasok haladnak a sor elején? És a véresre vert férfit ábrázoló fotó tényleg egy bevándorláspárti olasz politikus első találkozását örökíti meg a migránsokkal?

Régebbi hírforrás(ok): Bedőlünk-e a Geraszimov hadműveletnek, vagy képesek vagyunk kritikus olvasásra? link

Stratégiai tervezés helyett: figyelem a technológiára és csapat szervezeti kultúrájáraFEL

A dolgokat új módon csinálni szándékozó vezető rendszerint sokat hibázik. De mégtöbb sikert arat le. Annak mentén érdemes átgondolni a tervezést is. A 3- 5- vagy 10 éves tervek stratégiai terv végét többek között a technológia és az új korosztály megjelenése jelzik.
- Ha megnézzük a ma technológiáit pl. a Twitter, Facebook, iPhone, Yelp esetében, aligha tudjuk fixen rögzíteni a jövő fejlesztési irányát.
- A munkaerő piacra most belépők szintén nem hosszú távú gondolkodásukról híresek; ők a villámkarrierben gondolkodnak.
A megoldás a csapatra és a kultúrára orientálás lehet. Ne tervezzünk 3 vagy 6 hónapnál előbbre, inkább igyekezzünk fenntartható kultúra mentén működő ütőképes csapatot felépíteni. Ha kultúra és képességek mentén veszel fel munkatársakat, felszabadítod magadat a szervezeti átalakítás nyűge alól. A 3-6 hónapos tervezés rövidebb tanulási ciklusokkal is jár. (ref.: MG)


Online kínálják a megrendelhető Kelló-könyvek képét a használóknakFEL

Korábban írtuk link : a Halis-könyvtár használói is úgy kezdeményezhetik a könyvbeszerzést (PDA - patron-driven acquistion), hogy a még meg nem vásárolt Kelló-könyvekbe a használók az erre rendszeresített polcon belelapozhatnak. A könyvtár újabban e kínálatot heti online hírlevelébe is beteszi - fotókkal (ld.: link és link ), hogy a kínálat már otthonról is csábítson. A megrendelési javaslatot a használók a könyvtári polc mellett személyesen, illetve pl. otthonról elektronikusan is megtehetik.
No persze, annak sincsen gyakorlati akadálya, hogy a vonatkozó képek linkjét bármely más könyvtár is megossza, hasonló céllal. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Használó irányította könyvbeszerzés -- minden Kelló-könyvet kézbe vesznek link

Ha profi olvasáskampányt akarunk látni - Elindult a Bookline karácsonyi kampányaFEL

Négy ismert embert kért meg a Bookline, hogy meséljenek legkedvesebb olvasási élményeikről. A kampányt közterületi, print- és natív hirdetések egészítik ki.
Kampánycél: Bookline márkaismertség növelés, karácsonyi forgalomnövelés, olvasás népszerűsítése.
Kreatívkoncepció: Megkértük Kemény Zsófit, Sena Dagadut, Szily Lászlót és Winkler Róbertet, hogy meséljenek legkedvesebb könyvélményeikről, és arról, hogyan tudnak rohanós mindennapjaik közepette is időt találni az olvasásra. Az olvasókat pedig arra kérjük, hogy osszák meg a legkedvesebb olvasmányaikat, és írják meg röviden, hogy miért volt rájuk nagy hatással.
Érdekesség, behind the scenes: A Spotify 30 mp-es szpotokat a két kampányarc, Sena és Kemény Zsófi írja.


A könyvtári kölcsönzések után is jár jogdíj, jogosultakat keres a MISZJEFEL

A Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület közleménye szerint a jogdíjakat 20 könyvtár kölcsönzési adatai alapján állapítják meg, a legkisebb egy évre kifizethető összeg 10, a legnagyobb 250 ezer forint lehet. Amennyiben több éve nem vették fel a jogdíjat, úgy a kifizetés alsó határa 20 ezer forint. A listán olyan híres szerzőket is találunk, mint Csernus Imre, Wass Albert, Radnóti Miklós, vagy épp Bálint Ágnes.
Fontos azonban, hogy nem csupán a szerzők kaphatnak jogdíjat, hanem a szerkesztők, fordítók, valamint a jogutódok is. A jogdíjra vonatkozó jogosultság ugyanis a szerző halálát követően még 70 évig áll fenn, ez idő alatt a jogörökösök kapják a jogdíjat, annak arányában, amekkora arányban örökölték azt. A jogdíj igényléséhez nem kell a MISZJE tagjának lenni, annak kifizetéséhez egyszeri, ingyenes szerződés megkötésére van szükség.
Kíváncsi vagy, ki jogosult a jogdíjra? A MISZJE teljes listáját itt link nézheted meg.


Diákok fotózták a környezetükben látott értékeket - helyismeret máskéntFEL

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár "Települési értékek diákszemmel" fotópályázatára jelentkező gyerekek újranézték lakóhelyüket, kicsit más szemmel.
Látván a fényképeket, a felnőttek is rácsodálkozhatnak: jé, ebben a faluban kilátó is van?! Lencsevégre került a vajköpülő, de a nap mint nap szem előtt lévő kis falmélyedésben megbúvó szobrocska sem kerülte el a diákok figyelmét.
Az augusztusban meghirdetett fotópályázatra húsz településről 56 diák nevezett, s összesen 150 kép érkezett. Nem volt könnyű dolga a Káli Csaba történész (megyei levéltár), Gedeon Tamás fotós, tanár (egerszegi Landorhegyi iskola) és Kardos Ferenc néprajzos (kanizsai könyvtár) alkotta zsűrinek, amíg kiválasztotta a legkifejezőbbeket.

Régebbi hírforrás(ok): Kincskereső nyári mulatság volt Pakson link

Közmunkások is újították a bükkaranyosi könyvtárat: régi bor új tömlőbe?FEL

A hely a régi, és természetesen a könyvállományt sem cserélték le - de lényegében minden más új a bükkaranyosi könyvtárban. És ez nemcsak a berendezésre értendő: az átadó óta új olvasók is érkeztek.
A bükkaranyosi könyvtár valójában egy nagy helyiség, ahol jól elférnek csoportok is, legyen szó kézműves vagy klubfoglalkozásról. Mégis külön kuckóban lapozgathatják a mesekönyveket a legkisebbek és hangulatos sarok várja a folyóirat-olvasókat.
A kényelmes és praktikus berendezést a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer keretében biztosított 1 millió forintos állami támogatás és a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársainak szakmai segítsége tette lehetővé. A helyiség festését, világításának megújítását az önkormányzat biztosította elsősorban a közmunkaprogram keretében, mintegy 500 ezer forint értékben.


Könyvcsere volt a TudásközpontbanFEL

November 5-én, a hónap első szombatján is várnak minden érdeklődőt a Tudásközpontba délelőtt tíz és délután négy óra között. Régi, megunt könyveiket vihetik el az érdeklődők a Tudásközpont könyvtárába és cserébe megkaphatják mások megunt kincseit, melyeket felfedezhetnek.


A 6-10 évesek közel 80 százalékának olvasnak fel szüleikFEL

A könyvolvasás a gyermekek számára a szabadidős tevékenységek toplistáján a 8. helyen szerepel az OMV Hungária reprezentatív, a 6-15 éves korosztály szüleinek megkérdezésén alapuló Olvasáskutatása szerint.
A kisebbeknél, a 6-10 éves korosztálynál a szülői felolvasás jellemzőbb: a szülők közel 80 százaléka szokott felolvasni gyermekének e korosztálynál. Érthető módon a 11-15 éveseknél ez az arány 10 százalék közelébe csökken. A szülők végzettsége egyértelműen összefügg a felolvasási gyakorisággal: a felsőfokú végzettségűek 56 százaléka, míg az érettségivel nem rendelkezők 31 százaléka él ezzel a lehetőséggel.
A fiús és a lányos szülők között nincs lényeges különbség ebből a szempontból. A felolvasás jellemzően az egyik szülő feladata, csupán 5-ből 1 esetben osztják ezt meg más családtaggal, de ekkor is leginkább a másik szülővel, esetleg a nagyszülővel. Ahol szokás a felolvasás, jellemzően heti több alkalommal ül le a szülő a gyerek mellé egy könyvvel, és minden harmadik családban napi szinten élvezhetik a gyerekek a felolvasást. Ahol pedig szokás a felolvasás, alkalmanként legalább 20 percet, átlagosan fél órát tölt vele a szülő.




Analógiák

Nem tolerálható a valósággal való szembesítés - Büntetőjogi kategória lesz? FEL

Graffitizéssel gyanúsítják a járdát festő Kétfarkú Kutya Párt elnökét és társait.
Szombaton bevitték a rendőrségre a Kétfarkú Kutya Párt elnökét, a párt több aktivistáját és egy melléjük csapódó külföldi turistát, miután Pécsen kifestették egy szakaszon a járda repedéseit. A járdafestő akció már a 25. állomása volt a városok lerohadt pontjait szépítő megmozdulásaiknak. Eddig háromszor jöttek ki a rendőrök, de először állították elő a festegetőket.
Kovács Gergő pártelnöktől most megtudtuk, hogy mintegy 3 órát kellett a rendőrségen tölteniük, ezalatt jórészt azzal foglalkoztak, hogy megadták ugyanazokat az adatokat, amit a helyszínen is megadtak a rendőröknek. A rendőrség lakossági bejelentésre jelent meg egyébként.


Szabad a propaganda a közszolgálati M1-en - és a könyvtárban pártatlan-e a tájékoztatás?FEL

A Médiatanács szerint a médiatörvény nem pontosítja, milyen kötelezettséggel jár az idén 88 milliárd forintnyi közpénzből működő MTVA-ra nézve, hogy nekik elvileg pártatlanul és objektíven kellene tájékoztatniuk. Ráadásul szerkesztői szabadság is van a világon, úgyhogy nem indul eljárás a kvótanépszavazási propaganda miatt.




Praktikus

Javítanád a már elküldött emailt?FEL

Érdekes módon az iPhone-osok hamarabb kapták meg a Gmail alkalmazásának igen hasznos új funkcióját, de biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan Androidra is érkezik.
Aki rendszeresen ír emaileket, biztosan járt már úgy, hogy a levél elküldése után pár másodperccel rájött, hogy rossz helyre ment az üzenet, vagy javítani kellene rajta. Az ilyen kínos eseteket lehet megelőzni a Gmail egyik leghasznosabb funkciójával. A számítógépes felületen már régóta megoldható a levél visszavonása (itt mutatjuk, hogyan kapcsolhatja be), most azonban megérkezett a mobilos alkalmazásba is, első körben az iPhone-osba.

Hírforrás: HVG
2016. november 09.

Most már ezt az eszközt keresik az egyszerű tabletek helyettFEL

A hagyományos táblagépek egyre kevesebb embert érdekelnek, de nagyon jönnek fel a jóval pratikusabb olyan tabletek, melyeket egyszerűen laptoppá lehet alakítnai.
Az idei harmadik negyedévben világszerte 43 millió tabletet adtak el, ami 14,7 százalékkal marad el az egy évvel korábbi adatoktól - írja pénteki számában a Világgazdaság. Az IDC piackutató cég adatai szerint az elmúlt egy évben folyamatos volt a visszaesés. A képet árnyalja, hogy az előző három hónappal összevetve a harmadik negyedév közel tízszázalékos erősödést hozott, emögött azonban egyszeri tényezők állnak.




Kiemelt Katalist-hír

A könyvtárak elsősorban konzultatív szolgáltatásokat nyújtanakFEL

A könyvtárak nyilván képesek lennének többre is, mint a metaadatok kezelése, bár sok kutató gondolja, hogy a könyvtárosok nem értenek a kutatási adatokhoz és nincs is szerepük ezen a téren. [Read et al (2015), "Starting the data conversation: informing data services at an
academic health sciences library", _Journal of the Medical Library Association, _Vol. 103 No. 3, pp. 131-135. link (Ehhez a cikkhez
már elérhető az adatfájl is).]
Egy friss felmérés: (link azt mutatja, hogy - Észak-Amerikához hasonlóan - 22 európai országban a könyvtárak elsősorban konzultatív jellegű szolgáltatásokat nyújtottak:
Hol lehet információt találni a adatkezelési tervekről, szabványos metaadatokról, hivatkozási gyakorlatról.
A vizsgált országok között nem volt Horvátország, Ciprus, Magyarország, Luxemburg, Málta, Portugália, Románia, Szerbia, Szlovákia. A felmérést elemző cikk itt olvasható: link
Kiegészítésként csatolok egy (angol nyelvű) infografikát is: link




Kisszínes

1956-os mítoszgyártás - vékony a határ a stilizálás, a hazugság és a hamisítás közöttFEL

Schmidt Mária azt kérte az Oral History Archívumtól, hogy biztosítsák a felvételek felhasználási jogát. Ezek mind igazolványképek voltak. Tájékoztatást kért a "felhasználási díj mértékéről és az igénybevétel egyéb feltételeiről". A képeket megkapta.
Később levelében mellékelte az "ilyen volt-ilyen lett" a forradalmárokról elkészült kreatív anyagaikat azzal a megjegyzéssel, hogy a felvételek átdolgozásával készített grafikák is az előbb említett kommunikációt támogatják.
Na ekkor, a mellékelt fotókat meglátva bizonytalanodott el Dr. Sárközy Réka az Országos Széchényi Könyvtár 1956-os Intézet - Oral History Archívum filmtörténésze, ami érthető, hiszen a képek láttán bárkiben felvetődhet, hogy mennyire vékony a határ a stilizálás, a hazugság és a hamisítás között.


Teljesen levetkőztek a naptárfotózáshoz az egyetemista atlétákFEL

A Cambridge egyetem hallgatói egy pucér naptárfotózáshoz álltak modellt a botanikus kerttől kezdve, egy palotán át a könyvtár szobáig. Az ötlet bizarr, de jótékony célú, a kivitelezés viszont ízléses.

Régebbi hírforrás(ok): Tetovált könyvtáros naptár -- pénzszerzés és sztereotípia-rombolás link

Megúszta a csonkítást a könyvtári NépszabadságFEL

Pengével vágták ki Kádár Jánosnak a forradalmat dicsőítő mondatait a Népszabadság könyvtárakban őrzött első számából az állambiztonságiak 1957-ben. A szegedi Somogyi-könyvtár példánya ezt megúszta. Ökölcsapás a Kádár-nosztalgiának.




Információforrások

Megjelent a 100 legjobb magyar ügyvéd lista!FEL

Öröklés? Vita az adóhatósággal? Vállalkozás? Büntetőügyek? Minden problémára megoldás a "100 legjobb magyar ügyvéd" lista. Több mint 12 ezer aktív hazai ügyvéd közül több hónap kutatómunkájával összegyűjtöttük azokat, akiket a szakma kiemelkedőnek tart. Ismét egy igen hasznos névsor a Haszon magazintól. További tartalom: Új sorozatot indítottunk agrárbefektetésekről, elsőként a szőlészetet, borászatot vizsgáltuk meg üzleti szemmel.


Welles, Hitchcock, Tarkovszkij ingyen? - 700 ingyenfilm az OpenCulture-önFEL

A gyűjteményben klasszikusokból, független filmekből, film noir-okból, némafilmekből, animációkból válogathatsz, és olyan filmesek alkotásait érheted el ingyen, mint Orson Welles, Fritz Lang, vagy John Huston. Négnézhetsz néhány korai rövidfilmet Tarantino, Kubrick and Truffaut életművéből, és Humphrey Bogartot, Laurence Olivier-t, Audrey Hepburnt, John Wayne-t vagy Bette Davis-t nézve századszorra is kijelentheted, régen minden jobb volt.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu