Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2016/33., szept. 14.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Szeretné-e ha nemcsak a szakmai szervezet vagy könyvtár prominenseként hanem vezetőjeként is elismernék?
A 2016. év könyvtára Németországban: Heiden - objektív számokhoz kötik
Könyvmegálló Veszprémben - a korcsma mellett és a korcsmában (fotókkal)
Az európai kutatókönyvtárak víziója; Liber, 2018-22
Melyik szervezettől vár el leginkább szakmaiságot és tájékoztatást? (szavazás)
A fiatalok kevéssé vonzódnak a könyvtárhoz. De miért is?
Hogyan apasszuk a segédkönyvtárt? - 14%-nyi maradt, 73% átkerült - az egyetemi könyvtárban
Könyvtárat is építettünk 400 menekült családnak
Miért nem élhet a könyvtár videó információszolgáltatás nélkül?
Adattudomány és adattechnológia - könyvtáros képzés mellett / helyett / után?
A könyvtárak jövője- 3 képben (olvasóink szavazatára)
6 tipp az információs írástudásra neveléshez - 4-6. (olvasóink szavazatára)
Az álruhás vásárló - módszertan egy felsőoktatási könyvtárban
Tízmilliárdot kap a nemzeti könyvtár
Színházi közönségtalálkozó a Somogyi-könyvtárban
Messze még a vizsgaidőszak - most még megszervezhető a stresszcsökkentő terápiás kutya - Pennsylvaniai példa
Könyvtárosság és könyvtár - stratégiai perspektívák (szakkönyv)
Egy éves ajándék tagságot kap, ha pályázik a Siker Könyvtár versenyén!
Ha a vezető belső biztonságot tud és akar teremteni, magabiztos teljesítők lesznek a munkatársak
Új kanadai közkönyvtár - a vörös juhar tudás fájával (fotókkal)
Tudta? - Ha csonkolva keres, 34 találatot kap...
Stratégiát vált a nemzeti könyvtár (Irish Times)

Analógiák

Nem az a baj, ha nem mi kutattuk, hanem hogy nem használtuk ki

Kisszínes

Az Országos Könyvtári Napokra készül Dunaújváros könyvtára
Egyetemen, könyvtárban, ruhatárban lopkodott a város szarkája


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Szeretné-e ha nemcsak a szakmai szervezet vagy könyvtár prominenseként hanem vezetőjeként is elismernék?FEL

Nemrégiben tettük fel a kérdést: miért nem gondolkodnak a szervezetek? link - Talán mert prominenseik még nem vezetők? (MG)
Simon Sinek: Vezetőnek lenni választás, nem rang kérdése. Sokakat ismerek a szervezeti ranglétra tetején, akik semmiképp nem nevezhetőek vezetőnek. Van tekintélyük és mi engedelmeskedünk nekik, hiszen felettünk állnak, ám nem követnénk őket. És sokakat ismerek a szervezet alján, akik nem rendelkeznek hatalommal, mégis vitathatatlanul vezetők, mert úgy döntöttek, gondoskodnak a tőlük balra állókról, és úgy döntöttek, gondoskodnak a tőlük jobbra állókról.
Ezt jelenti vezetőnek lenni.
Hallottam egy történetet tengerészgyalogosokról, akik kint voltak a hadszíntéren, és amint az feléjük szokás a tiszt evett utoljára. Embereit előre engedte, ám mikor ők végeztek, neki már nem maradt étel. Mikor mentek vissza a terepre, az emberei a sajátjukból hoztak neki ételt, hogy ő is ehessen, hiszen ez így van rendjén. Ők a vezetők, mert elől mennek. Ők a vezetők, mert mindenki más előtt vállalják a kockázatot. Ők a vezetők, mert áldozatot hoznak, hogy embereik biztonságban lehessenek, és jól járjanak, így erre a természetes válasz nem is lehet más, mint hogy embereik is áldozatot vállalnak értük. Vérüket, verejtéküket és könnyeiket adják azért, hogy vezetőjük elképzelése valóra váljon, és mikor megkérdjük őket, mégis miért tesznek így, miért adják vérüket, verejtéküket és könnyeiket azért az emberért, mind ugyanazt felelik: "Mert ő is megtette volna értem."
Hát nem egy ilyen szervezetben szeretnénk dolgozni mindannyian?


A 2016. év könyvtára Németországban: Heiden - objektív számokhoz kötikFEL

A zsűri 2016-ban 9948 németországi könyvtár közül Heiden város közkönyvtárát választotta a címre. Indoka: "előrelátó és példás könyvtári munka", illetve: "az innovatív ötletek és tevékenységek elismerése".
A polgármester, Birgit Alkenings szerint nagy elismerés: korábban egyetemi és nagyvárosi könyvtárak kapták az elismerést. A kitüntetés szerint a Heideni Városi Könyvtár valóban kiváló kínálattal bír.
Claudia Büchel könyvtárvezető: "az előző évben tartományunkban mi voltunk az egyetlen méretkategóriánkban aki a könyvtárindexben négy csillagot kaptunk: a kínálatra, használatra, hatékonyságra és fejlesztésre. És most pedig az év könyvtára díj... Többet el sem érhetnénk.
15 munkatársunk közös érdeme." Büchel, aki 7 éve vezeti a könyvtárat, elmondta: a használói elvárásokat helyezzük középpontban. Használati adatainkkal mi vagyunk a város legfontosabb kulturális szolgáltatója - és sorolja a számokat.
Lakosonként 2 euró a beszerzés. A gyakori felméréseken a használók háromnegyede vesz részt, s 95%-uk elégedett a szolgáltatással.
A könyvtár multimédia-szolgáltatóvá vált. (ref.: MG)
A díjról magáról: link


Könyvmegálló Veszprémben - a korcsma mellett és a korcsmában (fotókkal)FEL

Talán többeknek feltűnt a veszprémi vándorgyűlés előadásai mellett / helyett a Séd völgyében, a vár alatt található könyvmegálló. A Veszprémi Építés Klub és Alkotóműhely (VÉKA) által 2016-ban létrehozott igényes műtárgy szakmai támogatója az Eötvös Károly Megyei Könyvtár. Oldalában rövid szabályzatot találunk, mely az önkiszolgálás mellett a benne elhelyezett könyvek és régebbi sajtótermékek állagmegóvásra is felhívja a figyelmet: csukd az ajtót, nehogy az időjárás kárt tegyen a kötetekben.
A műtárgy melletti Fricska vendéglátóipari intézményen belül is találunk könyveket és társasjátékokat - itt azonban helyben használatra. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2016. szeptember 14.

Az európai kutatókönyvtárak víziója; Liber, 2018-22FEL

A LIBER (link - a 400 tagot számláló európai tudományos könyvtári szervezet) képviselője az MTA-ban tartott hétfői konferencián felvázolta a szervezet stratégiáját is. Eszerint:
- A nyílt hozzáférés a publiklás fő csatornája
- A kutatási adat FAIR (findable, accessible, interoperable and reusable), azaz fellelhető, hozzáférhető, interaktív és újrahasznosítható
- A digitális képességek fontosabbá teszik a nyílt és átlátható kutatási ciklust
- A kutatási infrastruktúra részvételi, testre szabott és a különféle szakterületek igényeire méretezett
- A holnap kulturális öröksége a ma leszűrt digitális információ
Stratégiai irányok:
- A könyvtár az innovatív publikálás platformja
- A könyvtár a digitális képességek és szolgáltatások csomópontja
- A könyvtár partner a kutatási infrastruktúrában. (ford.: MG)

Hírforrás: KIT-információ
2016. szeptember 14.

Melyik szervezettől vár el leginkább szakmaiságot és tájékoztatást? (szavazás)FEL

Melyik szervezettől vár el leginkább szakmaiságot és tájékoztatást? - tettük fel a múlt héten a felhatalmazást és elvárásokat is tartalmazó kérdést. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
37 - Könyvtári Intézet
10 - MKE
7 - OSZK
4 - EMMI
0 - IKSZ
0 - Kulturális Alapellátás Kerekasztala
2 - egyéb, megírom: kit@gmconsulting.hu; - Szakmári Klárától: Mindegyiktől elvárom, elvárnám: mindegyik szakmai szervezet, akár civilként, akár államiként, tehát mindegyiknek kötelessége a szakmaiság és a tájékoztatás, abból a szemszögből-szegmensből, amit ő képvisel, amit az ő alapító okirata és vagy alapszabálya meghatároz.
- Úgy tűnik, hogy legtöbb szakmai elvárás a Könyvtári Intézettel kapcsolatban fogalmazódik meg. (MG)


A fiatalok kevéssé vonzódnak a könyvtárhoz. De miért is?FEL

Érdemes áttekinteni, mit tudunk a tizenévesekről és könyvtárhasználatukról általában. Negatív véleménnyel vannak a könyvtárakról és könyvtárosokról, ami a könyvtárhasználat csökkenését eredményezi, illetve a technikai eszközöket részesítik előnyben információszerzéshez, nem a könyvtárakat. Akadályt jelent
- a szolgáltatások nem ismerete. Kanadai tapasztalatok még a tizenéveseknél a
- gyenge a könyvtárosokkal való kapcsolat,
- vonzó programok hiánya
- web 2.0 technológia hiánya, s
- a számukra megfelelő terek hiányát is felsorolják.
A nehézségek ellenére az elmúlt tíz évben végzett vizsgálatok szerint a tizenévesek70 %-a volt könyvtárhasználó, de a lányok pozitívabban ítélik meg a közkönyvtárakat és használatukat, mint a fiúk.
Megállapítható, hogy a fenti vizsgálódások szerint az amerikai tizenévesek nem tekintik fő szolgáltatóknak vagy olyan helyeknek, ahová közösségi média használatért vagy oktatásért fordulhatnának. A könyvtári szakirodalom csak most kezd mélyebben foglalkozni a tizenévesekkel, a könyvtárakkal és a közösségi médiával. Egy ilyen vizsgálat tárta fel, hogy a középiskolások szívesebben használják személyes eszközeiket információkeresésre, mint az iskolai gépeket. A szerzők vizsgálata is azt mutatta, hogy a tizenévesek elavult intézménynek tartják a könyvtárat, és szívesebben használják személyes eszközeiket. Végül egy dolgozat a közösségi média könyvtári alkalmazásáról és a tizenévesek körében folytatott munka hasznosságáról az állapította meg, hogy a zöm (88%) pozitívan vélekedett erről. (Tizenévesek, a könyvtárak és a közösségi média: mítosz és a valóság; ref.: Murányi L.)


Hogyan apasszuk a segédkönyvtárt? - 14%-nyi maradt, 73% átkerült - az egyetemi könyvtárbanFEL

Az Ekstrom könyvtár 2 milliós állományával a legnagyobb a University of Louisville Libraries (Kentucky) között.
Először öt év használati statisztikáit vizsgálták meg; kiderült, hogy évente 1297 használat volt: vagyis a használat nem indokolja az ilyen nagy kézikönyvtárat. Egy kisebb gyűjtemény könnyebben kezelhető, az elektronikus formátumú segédletek frissebb anyagot tartalmaznak.
A kivonást a tervezési szakasz előzte meg. A szakirodalom szerint érdemes a nagy sorozatokkal, a régi tételekkel és speciális tárgyú segédletekkel kezdeni a kivonást, de ők ellenőrzéssel is összekötötték a munkát, hogy képet kapjanak a gyűjteményről. Háromtagú csapat végezte a revíziót heti 2-2 órában, döntésük háromféle volt: a cím marad a helyén, raktárba kerül, vagy selejtezik.) Közben rögzítették a hiányzó vagy a rossz helyre sorolt műveket is. A kikerült anyagot a katalógusban azonnal átvezették. (Ha a kivont kötetnek volt újabb kiadása, meg is rendelték.)
Az Ekstrom kivonási folyamata eredetileg felére akarta csökkenteni a kézikönyvtárat, de végül csak
- 14% maradt
- 73% a könyvtár más helyére került,
- 12% lett selejt
- 1% elveszett).
Elemezték szak szerinti bontásban is, hogyan változott az egyes szakok aránya. Az eredmények mellett a szerzők szólnak a negatívumokról is: 224 munkaórába telt (nagyjából 21 280 dollárba). Kiderült, hogy nem könnyű elektronikus forrással helyettesíteni a nyomtatott segédleteket: vagy nincs az adott területen, vagy megfizethetetlen az ára.
A jövőben a tájékoztató könyvtár 1920 helyett már csak 300 polcon található, korszerűbb és jobban áttekinthető az érdeklődők számára. (A tájékoztatási kézikönyvtár apasztása egy egyetemi könyvtárban; ref.: Murányi L.)

Régebbi hírforrás(ok): 15%-ot sem éri el a segédkönyvtári könyvek használata - hogyan tovább a digitális korban? link

Könyvtárat is építettünk 400 menekült családnakFEL

Van egy település Magyarországon, Beloiannisznak hívják link . Az 1950-es évekig Iváncsa szántóföldjei voltak a helyén.
1950. május 6-án építkezés indult meg ezen a területen. Egy komplett település terveztek ide a görög polgárháborúból Magyarországra menekülők számára. A körülbelül 400 görög családot ideiglenesen a budapesti Kőbányai út-Hungária körút sarkán található dohánygyár fő- és raktárépületében helyezték el, ahol önálló óvodát, iskolát, postát, élelmiszerboltot létesítettek a számukra, amíg településük el nem készül. Az építkezés rohamléptekben, önkéntes munkában folyt. Rövid idő alatt 418 nagyrészt sorházi (kisebb számban családi házas) lakás, óvoda, iskola, könyvtár, kultúrház, orvosi rendelő és tanácsház épült fel Görögfalván.


Miért nem élhet a könyvtár videó információszolgáltatás nélkül?FEL

... mert célcsoportja ezt kívánja. Persze, ha a könyvtárnak fontos szempont, hogy
- a videófogyasztás 90%-a a 18-34 éves korosztályból jön (Tubefilter, 2015) [az a korosztály, amelyben a könyvtárak a legnagyobb lemorzsolódást szenvedik el]
- a YouTube-ot 1 milliárdan látogatják havonta
- több mint 6 millió órát néznek havonta, s ez a szám évente 50%-kal növekszik
- a videóforgalom 50%-a mobil forgalom (Bytemobile).
(E kijelentések is olvashatók voltak Krassimira Anguelova előadásán; Kapcsolódik-e a videó az akadémiai szférához? Partnerség a kiadók, könyvtárosok és a fakultások között felsőoktatási multimédia tartalmak készítésében.) (ref.: MG)

Hírforrás: KIT-információ
2016. szeptember 14.

Adattudomány és adattechnológia - könyvtáros képzés mellett / helyett / után?FEL

A 2016/17-es tanévben, a berlini Műszaki Egyetemmel együttműködésben, Adattudományi és Adattechnológiai Tanszék indul az ELTE Informatikai Karán. A tanszék támogatója a Magyar Telekom anyavállalatának, a Deutsche Telekomnak a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó részlege, a berlini Telekom Innovation Laboratories (röviden T-Labs). A most induló tanszék célja, hogy - felismerve a legújabb technológiák által támasztott üzleti és társadalmi kihívásokat, - kézzelfogható tudást adjon azoknak a hallgatóknak, akik a leginkább dinamikusan növekvő iparágban, az infokommunikációban képzelik el jövőjüket.


A könyvtárak jövője- 3 képben (olvasóink szavazatára)FEL

1. A jövő könyvtárában nem a könyvek, nem az információszerzés, sokkal inkább az emberi kapcsolatok állnak majd a középpontban. A könyvtár legfőbb céljának a tudás elsajátítására való törekvést tekinti majd. Mindezek hozzáférhetővé válnak technológiai fejlesztéseken, kiállításokon, valamint különböző tanulmányokat is biztosító helységeken keresztül.
2. Akár az ókori alexandriai könyvtár, mely korlátlanul biztosította a tudás elérését, a jövő könyvtára is egyenrangúvá teszi majd az embereket. Ma az egyetemi könyvtárak szembesülnek az épületek fenntartásának költségeivel, ezért új megoldásokhoz kell folyamodniuk. Gyakran külső raktárakban helyezik el az állományt és az egyetemi könyvtár sokkal inkább a közösségi létet, összetartozást hangsúlyozza.
3. A megfelelő minőségű és szintű közreműködéshez a jövő könyvtárának meg kell őriznie régi tulajdonságait is. Fontos a szolgáltatások és könyvtári folyamatok biztosítása.
Jó példaként szolgálhat az Emory és Georgia Főiskola két könyvtára, mely egyesítette állományát, ezzel is megőrizve és megújítva a könyvtár által kínált szolgáltatásokat.
Remények szerint a könyvtárak egyre dinamikusabbá válnak, egyre könnyebb lesz az elérhetőségük, egyre inkább a felhasználók jelenléte határozza majd meg a könyvtári életet. (ref.: Nagy M.)

Hírforrás: Medium
2016. szeptember 14.

6 tipp az információs írástudásra neveléshez - 4-6. (olvasóink szavazatára)FEL

Múlt heti anyagunkat link folytatva:
4. Gondolkodtassuk el a diákokat a plagizálás hatásairól
A plagizálás kérdéskörét előadásokban gyakran az etikai szempontok és a kilátásba helyezett szankciók oldaláról közelítjük meg, miközben a diákok gyakran abban sem biztosak, mikor esnek bele a plagizálás hibájába, hogy mikor és hogyan kell idézni és/vagy hivatkozni. Amellett, hogy ezeket a szituációkat gyakoroltatjuk velük, mutassunk olyan szoftvereket, amelyek a hivatkozások formai kialakításában segítik őket. Szemléletes példákkal gondolkodtassuk el a diákokat a plagizálás etikai, gazdasági és társadalmi következményeiről, a szellemi tulajdon természetéről is.
5. Az egyén szerepe felértékelődik az információs társadalomban. A diákok egyszerre előállítói és fogyasztói is az információnak. Publikációikkal, az információkkal, amelyeket megteremtenek, ők maguk is tekintéllyé válnak az információs társadalomban, ez azonban olyan felelősség, amelynek tudatosításában segítenünk kell őket.
6. Az elsajátított készségeket alkalmazzuk a "való világ" körülményeire is. - A diákok gyakran elfelejtik, hogy az osztályteremben tanultak nem függetlenek a való élet hozta helyzetektől. Tegyük szemléletessé, hogy az információkeresés tanulása során elsajátított készségek nemcsak a tudományos kutatás során lehetnek segítségükre, de pl. akkor is, amikor megterveznek egy nyaralást, éves beszámolót írnak a munkahelyükön, vagy otthont keresnek egy idős hozzátartozónak. (ref: Kámán Veronika, Könyvtárostanárok Egyesülete)


Az álruhás vásárló - módszertan egy felsőoktatási könyvtárbanFEL

Az Illinoisi Felsőoktatási Könyvtárosok etnográfiai kutatási (ERIAL) adatai a 2008-2009. tanévben azt jelezték, hogy a diákok egyre ritkábban veszik igénybe a tájékoztatási szolgálatot. ... A résztvevők két csoportból álltak, álruhás olvasókból és a szolgálati pontok alkalmazottaiból. Mindenkit tájékoztattak a várható projektről, az álruhások pedig rövid képzésen vettek részt. Megkapták a felteendő kérdések listáját - ezekből 2-2 volt választható - és az értékelési űrlapot. (A kérdéseket és az űrlapot a szerző egyaránt közli.)
A kérdéseket különböző napokon és napszakban tették fel a kérdezők, és az eredmények ismertetése során a szerző részletesen elemzi őket, a válaszfajtákat táblázatokkal szemlélteti. A módszer feltűnésmentes értékelést kínált, mely kevés erőfeszítéssel gazdag eredményt hozott. A szerző tizenegy álruhás olvasó - egyetemi oktatók, könyvtárosok és diákok - segítségével megállapította azokat az elégedettségi trendeket, melyeket olvasóként a két pontnál tapasztaltak. A kutatás a használói elégedettségre fókuszált, nem a diákalkalmazottaktól kapott válaszok milyenségére. Az álruhás olvasók zöme nagyon meg volt elégedve. A szerzett tapasztalatok alapján módosítják majd a diákalkalmazottak felkészítését, és a tájékoztató pult is átkerül a 3. szintre. (Az álruhás vásárló, mint az olvasói tapasztalatok értékelésének eszköze; ref.: Murányi L.)


Tízmilliárdot kap a nemzeti könyvtárFEL

Tízmilliárdos forrást kap az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) informatikai fejlesztésre és digitalizációra - írta a HVG csütörtöki számában. A hetilap úgy tudja, már a kormánydöntés is megszületett, azonban még nem jelent meg a Magyar Közlönyben. Információik szerint a könyvtár három évre elosztva kapja majd meg a forrást.
Tüske László, az OSZK főigazgatója a lapnak azt mondta: az elavult számítógépek cseréjére, szoftverek beszerzésére és tömeges digitalizálásra fordítják az összeget. A HVG azt írta: az ország első könyvtárának katasztrofális az informatikai helyzete, a magyar kultúrkincsnek csak elenyésző százalékát digitalizálták, és az intézmény vesztese is volt az elmúlt évek kulturális politikájának. 4 milliárd forintos támogatása 1,5 milliárdra esett, eredetileg nyolcszáz fős munkatársi gárdájának már csak fele dolgozik a könyvtárban.


Színházi közönségtalálkozó a Somogyi-könyvtárbanFEL

Közönségtalálkozóra várják az érdeklődőket Ben Jonson Volpone című komédiájához kapcsolódóan, a Szegedi Nemzeti Színház szeptember 23-i bemutatóját megelőzően szeptember 13-án, kedden 16.30-tól a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében.
A Shakespeare-kortárs vígjátékíró élete és halála számtalan anekdota alapjául szolgált. Első színpadi fellépése botrányba fullad, a darabot betiltják, ő maga börtönbe kerül. Szabadulása után párbajban megöli színésztársát, amiért majdnem felakasztják, de végül kegyelemet kap, mert olyan szépen olvas fel egy zsoltárt, "akár egy klerikus".


Messze még a vizsgaidőszak - most még megszervezhető a stresszcsökkentő terápiás kutya - Pennsylvaniai példaFEL

A terápiás kutyákat gondosan választják ki és alaposan kiképzik, amiről regisztrációjuk tanúskodik. Ezek a kutyák arról nevezetesek, hogy érzelmi támogatást tudnak adni, mivel higgadtak, barátságosak, jó modorúak és rá tudnak hangolódni az emberek érzelmi állapotára. Akár idősek és fizikailag sérültek is lehetnek. Olyan "munkakutyák", akik egy-egy család tulajdonában állnak. (A kutya az egyetlen állat, amely szándékosan keresi a szemkontaktust az emberrel; megérti, amikor az ember rámutat valamire, és akár otthagyja gazdáját, hogy vigaszt nyújtson egy idegennek, aki éppen sír. Az emberek gyakran olyasmit is elmondanak a kutyáknak, amit nem akarnak megosztani a terapeutájukkal.)
A kutyás stresszmentesítő rendezvények ("De-stress with dogs") a könyvtárak társadalmi felelősségvállalási programjainak részei. Az Indiana University of Pennsylvania könyvtári hálózatában például több mint 200-an vettek részt egy ilyen, 8 terápiás kutyával szervezett programon, amelyet a könyvtár földszintjén a böngésző övezetben tartottak. Az ott készült felmérés szerint a hallgatók 77%-a határozott igennel, 18%-a "valószínűleg igen"-nel felelt arra a kérdésre, hogy "Úgy érzi-e, hogy a kutyákkal való interakciónak köszönhetően kicsit pihent és jobban tud koncentrálni?" A kérdőív végén lelkesítő és biztató visszajelzések szerepeltek. A hallgatók legtöbbje barátaitól értesült az eseményről, a szokásos plakátok és szórólapok ebben nem bizonyultak hatékonynak.
A kutyás programok a hallgatók bevonására is alkalmasak. Ha sikerül velük együttműködni, akkor még azt is el lehet érni, hogy a fiatal szakemberek kövessék az idősebb kutatók jól bevált gyakorlatát: használják a könyvtárat. A cikk függelékében ajánlások szerepelnek arról, hogyan lehet megszervezni egy sikeres könyvtári kutyás programot. (Terápiás kutyák a felsőoktatási könyvtárakban. Módszer a hallgatók bevonására és a stressz csökkentésére a vizsgaidőszakban; Hegyközi I.)


Könyvtárosság és könyvtár - stratégiai perspektívák (szakkönyv)FEL

David R. Lankes: The new librarianship field guide (kb.: a könyvtári terület új kalauza) könyv egy nagyobb párbeszéd része, mely a link oldalon található részleteiben cikkekkel, videókkal, blogbejegyzésekkel és egyéb anyagokkal, hogy jobban tudjuk fejleszteni a társadalmat a könyvtárosságunk által.
A könyv fejezetei a mostani stúdiumok helyett akár a könyvtárosképzés témakörei is lehetnek:
1. Könyvtárosság - megálló. A könyvtárosok a radikális pozitív változás ügynökei, akik vállalják és meg is élik a különbözőséget
Könyvtárosok
2. Rólunk nevezték el az épületet - a könyvtáros tevékenysége felől definiáld a könyvtárat; ne fordítva [pl. a magyar Wikipédia szócikke is még fordítva gondolkodik link
3. A könyvtárosok missziója - a társadalom jobbá tétele a közösségek tudástermelésének ösztönzésével
4. Tudástermelés - a tudástermelés konverzáció által történik; ha a tudástermelési üzletben vagy, egyúttal a konverzációsban is
5. Ösztönzés - a könyvtárosok ösztönzik a tudástermelést; hozzáférés, tudás, környezet és motiváció biztosításával
6. Részvételi rendszer - a könyvtárosok a közösséget az általuk létrehozott részvételi rendszerrel szolgálják; ezek egyike a könyvtár
7. A társadalom javítása - a könyvtárosok formálják s befogadják a közösségük jellemzőit és fejlődését
8. Könyvtárosok - a könyvtárosok a transzformatív társadalmi elkötelezettség legfontosabb szakemberei a közösségben
9. Pragmatikus utópiák - a könyvtárosok keresik az elesettek felemelésének lehetőségeit és segítenek hangot adni a kisebbségeknek
Könyvtárak
10. Mi a könyvtár? - a könyvtár felhatalmazott és elhivatott, a közösség által támogatott hely, melyben a segítő könyvtárosok hivatása a tudástermelés
11. Pénzkímélés és a világ - sok jó indoka van a könyvtárnak, de mindegyik eredője, hogy jobb legyen a közösség
12. Platform a tudásfejlesztéshez - a könyvtárnak részvételi platformnak kell lennie, mely segít a közösségnek a rekreációban, az ismeretek és az információforrások megosztásában
13. Tudás a dobozban - a könyvtárosok, könyvtárak és eszközeik univerzális sémára redukálása lehetetlen, egyben veszélyes
14. Felsőoktatási könyvtárak
15. Iskolai könyvtárak - lehetnek a tanulás és a felhatalmazás helyszínei, de csakis a diákokkal, mint részvényesekkel
16. Közkönyvtárak
17. A fejlődés hajtóerői - a könyvtár a közösség előtt tegye láthatóvá és elérhetővé értékeit
18. Kóda
Néhány melléklet, cím szerint: Ösztönzés az új könyvtárosság tanulására, Észrevételek, Gyakori kérdések, Vitapontok. (ref.: MG)


Egy éves ajándék tagságot kap, ha pályázik a Siker Könyvtár versenyén!FEL

A szombathelyi Siker Könyvtár keresi legkreatívabb olvasóját! Amennyiben úgy érzi, ön az, nem kell mást tennie, mint jelentkezni bármilyen saját készítésű alkotással, legyen az fotó, kerámia, makramé, decoupageolt tárgy vagy bármilyen kézműves alkotás.
A beérkezett munkákat az Országos Könyvtári Napok Keretében, október 7-én nyíló kiállításon mutatják be, ahol a zsűri döntése alapján az első három helyezettet díjazzák. De nem csak az első három helyezett jár jól, ugyanis minden pályázó egy éves tagságot kap a könyvtárban. A pályaművek beérkezési határideje szeptember 30., az alkotásokat a könyvtárban, az Ady tér 40. szám alatt várják.


Ha a vezető belső biztonságot tud és akar teremteni, magabiztos teljesítők lesznek a munkatársakFEL

A közelmúltban a Katalisten két információ-visszatartási ügy is felmerült. (MG)
N.b.: Nem feltétlenül azért szeretünk a Southwest Airlines-zal utazni, mert ők jobb embereket alkalmaznak. Hanem mert ők nem tartanak a főnökeiktől. Tehát, ha a feltételek rosszak, kénytelenek vagyunk saját időnket és energiánkat arra áldozni, hogy megvédjük magunkat egymástól, ami szükségszerűen gyengíti a szervezetet. Mikor biztonságban érezzük magunkat a szervezetben, magától értetődően egyesítjük tehetségeinket és erőinket, és fáradhatatlanul azon dolgozunk, hogy szembeszálljunk a külső veszélyekkel és éljünk a lehetőségekkel. A jó vezetőhöz talán leginkább a jó szülő hasonlatos. Gondoljunk csak bele, milyen a jó szülő, mi a cél? Mi tesz valakit nagyszerű szülővé? Szeretnénk lehetőségeket biztosítani a gyereknek, és oktatást, ha szükséges, fegyelmezzük. Mindezt azért, hogy felnőve többre vigye, mint amennyire nekünk sikerült. A nagy vezetők célja ugyanez. Szeretnének lehetőségeket adni embereiknek, oktatást és fegyelemre tanítani őket, növelni magabiztosságukat, megadni nekik az esélyt a próbálkozásra és elbukásra. Hogy többre vihessék, mint amit magunk számára el tudnánk képzelni.


Új kanadai közkönyvtár - a vörös juhar tudás fájával (fotókkal)FEL

A ZAS Architects + Interiors befejezte a Vaughan Civic Centre Resource Library tervezését, a kortárs projekt Ontarioban, Kanadában valósult meg. A könyvtár változó szerepe ihlette ebben a digitális korban, az impozáns helyszín a közösségi tanulás és kreativitás érdekében jött létre.
Az építészek elmondása szerint a megnyitás óta rekordszámú a látogatók száma, helyi lakosok, akik korosztálytól függetlenül látogatják a könyvtárat, hívogatóak számukra az eszközök és a 21. századi technológia. A merész külsőt a széles körben használt üvegfelületek határozzák meg, amely tükrözi a környezet; ugyanakkor, bepillantást ad a terekbe. Színes bútorokkal és kiegészítőkkel örömteli hangulat jellemzi a belsőt, célja, hogy növeljék a kreativitást és az együttműködő gondolkodást.
Kortárs könyvesbolt, kávézó és nyitott olvasóterem fogadja a látogatókat, amikor belépnek a magával ragadó környezetbe. A kertben szimbolikus jelentőségű a vörös juhar "a tudás fája".


Tudta? - Ha csonkolva keres, 34 találatot kap...FEL

A kaposvári könyvtár is felszállt a népszavazásvonatra. A Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár ugyanis ezt a képet posztolta Facebook-oldalára [a fotót ld. az alanti forráslinken]. A migráció címszóra rákeresve egyébként 26 kötetet talál a könyvtár katalógusa, úgyhogy ha valaki rendesen fel akar készülni a népszavazásra, valóban fel tud náluk.


Stratégiát vált a nemzeti könyvtár (Irish Times)FEL

"Objektív tény, hogy másokkal összehasonlítva alulfinanszírozottak vagyunk. Ami véleményem szerint nem működik, az a panaszkodás. Azonban munkatársaink száma nagyon aránytalan. Amikor elkezdtem a munkámat rengeteg embernek volt számos jó ötlete, de folyamatosan abba a falba ütköztünk, hogy 'de ki fogja ez megcsinálni?' Ez felveti azt a kérdést, hogy mit is gondol az ország az írott örökségünkről. Tényleg csak dumálni akarunk róla, de tenni nem?"
Ezt nem a magyar, hanem az ír nemzeti könyvtár igazgatója Sandra Collins nyilatkozta az Irish Timesnak, akinek ugyanakkor - a cikk alapján úgy tűnik - sikerül megfordítani azt a tendenciát, amit legjobban a könyvtár költségvetésének változása szemléltethet: 2008-ban 12 millió, idén kevesebb mint 7 millió euróból gazdálkodnak. Rövid, de számos kérdést felvető, és végső soron pozitív végkicsengésű cikk egy nemzeti könyvtár stratégiaváltásáról.




Analógiák

Nem az a baj, ha nem mi kutattuk, hanem hogy nem használtuk kiFEL

Gyakori motívum hatalomkultúrában, hogy bizalmatlanok vagyunk mások munkájának eredményével; az a jó, ami a
sajátunk. Akik viszont átlépnek ezen, nagy lehetőségek birtokába juthatnak... (MG)
- Január óta furcsa vita borzolja a kedélyeket a klinikai teszteket végző kutatók körében. Ekkor jelent meg ugyanis az egyik legpatinásabb amerikai orvosi lapban, a New England Journal of Medicine-ben (NEJM) egy bizarr szerkesztőségi vélemény, amelyben a lap főszerkesztője, Jeffrey Brazen és helyettese, Dan Longo nagyon markánsan amellett törtek lándzsát, hogy a klinikai tesztek adatait a lehető legkésőbb kelljen csak kiadni, különben félő, hogy az eredeti kutatáshoz nem kapcsolódó kutatók (az ő megfogalmazásukban "kutatási paraziták") is fel fogják a munkájukban azokat használni, így végül a teszteket végző kutatók hoppon (pontosabban publikáció nélkül) maradnak.
az elmúlt pár évben erős lobbizás indult be azért, hogy a klinikai teszteket előzőleg regisztrálni kelljen, és a lezárásuk után pár hónappal, bármilyen eredményre is jutottak, a betegek személyes adatainak megfelelő anonimizálása után nyilvánosságra kelljen hozni őket. Erről szól a brit ismeretterjesztés egyik prominens szereplője, Ben Goldacre által indított és egyre nagyobb támogatást kapó AllTrials link kezdeményezés.
Más kritikusok pedig pont a vita által generált publicitást meglovagolva alapítottak egy "Kutatási Parazita Díjat" link , a legeredményesebb másodlagos adatelemzést keresve ezzel.

Régebbi hírforrás(ok): A tudás... link



Kisszínes

Az Országos Könyvtári Napokra készül Dunaújváros könyvtáraFEL

A városi könyvtártól kapott ízelítő szerint október 4-én X, Y, Z generációk és az olvasás címmel Tari Annamária előadását hallgathatja majd a közönség, október 6-án a Szalki-sziget fotópályázatra beérkezett képekből nyílik kiállítás, valamint itt mutatkozik be "Szalki-sziget 1970-től napjainkig - A mi szigetünk" címmel megjelenő kötet, amelynek szerzője Éberhardt Béla. Október 7-én pedig Kálnay Adél Embermesék, tündérmesék című friss kötetét ismerhetik meg az olvasók a gyermekkönyvtárban. A hagyományokhoz híven, október 9-én jön a Könyves Vasárnap - rendkívüli nyitva tartással és az ingyenes beiratkozás lehetőségével. Szintén e napon "Ének és vers" címmel kreatív zenei foglalkozás várja a családokat Ferge Bélával, a gyermekkönyvtárban.


Egyetemen, könyvtárban, ruhatárban lopkodott a város szarkájaFEL

Tízrendbeli lopás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást zárt le a Pécsi Rendőrkapitányság egy 36 éves pécsi lakos ellen.
A férfi 2016. április eleje és május vége között az egyetem több épületéből lopott el különböző tárgyakat. Legtöbbször a folyosón vagy az öltözőben őrizetlenül hagyott kabátot, táskát vitte el a tulajdonos személyes irataival, készpénzével együtt, de a női mellékhelyiségből is elemelte a párkányon talált táskát. Egy alkalommal egy pécsi hotel ruhatárában elhelyezett kabáttal és a benne lévő értékekkel távozott, két alkalommal pedig a könyvtár előtt felakasztott táskákat tulajdonította el.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu