Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2016/29., aug. 3.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Használóképzés vagy könyvtárosképzés?
A könyvtárak meglepő politikai hatalma (olvasóink szavazatára)
Olvasó pavilon - minőségi pihenéshez (fotókkal)
Mennyire jellemző a könyvtári szakmai kommunikációra a ne szólj szám, nem fáj fejem elv? (felmérés)
Kapcsolattartás a fenntartóval - a média által közvetített képen keresztül
Könyvtárosok és a stressz - 1. Mitől vagyunk idegesek?
Intrikákkal töltött cicaharc - a könyvtári munkahelyek életét is megkeserítheti
A kutatók inkább a szakcikkeket kedvelik, mint a könyveket
Barki Katalin - videotóriumot építettek, plágiumkeresőt üzemeltetnek a SEK-en
Magyarországon már nem használt könyveket juttattak el Óbecsére
A jó gyakorlatok és a trendek érdekelnek bennünket leginkább
Coworking-iroda: a könyvespolcok helyébe is telepíthető!
Családbarát munkahely az OSZK!
Feljesztések az OSZK-ban - a raktár lesz Piliscsabán
Digitalizálás a Vatikán könyvtárában - olvasható eredeti Aeneis (olvasóink szavazatára)
Az e-könyvek kölcsönzése elérte értékesítésük volumenét
Könyvet a férfiak kezébe! - kampányt indított a könyvkiadó
Szíria - titkos könyvtár egy ostromlott városban
Helyismereti olimpiatörténeti kiállítás a könyvtárban

Analógiák

Legendás szakdolgozat a médiaszakon, ami kézről-kézre járt - van-e legendás könyvtári szakdolgozat?
Nem csak a Halis-könyvtár, a gyógyszerészek is pozitívan komunikálnának
Nem a tudás, teljesítmény, hanem a lojalitás számít

Kisszínes

A világ legrégebbi könyvei
Kém volt a szerény, barátságos könyvtáros
Online is látogatható az Osztrák Nemzeti Könyvtár díszterme - magyar intézményeknek is ajánlották a szolgáltatást
Ha te is szoktál a netről zenét letölteni, akkor ezt mindenképp olvasd el!
Esterházy olvasása közben
Adatnyilvánosság - a kereshetőség szintje is számít
Környezetterhelés szempontja: nyomtatott vagy e-könyv? Kevés e-olvasóval olvasnak 100 könyvet
Egy bélyegnyi eszközön elhelyezhető minden könyv, amit az emberiség valaha megírt

Információforrások

Gyorsteszt: Ismeri az új magyar egyetemek nevét?
A kötelezőkön túl - mit olvasson a gyerek a nyáron?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Használóképzés vagy könyvtárosképzés?FEL

A használóképzés célja, hogy a könyvtárhasználókat felvértezze az eredményes könyvtárhasználattal kapcsolatos ismeretekre. Az ebben kiképzett használó megismeri a könyvtárhasználat szempontrendszerét. A könyvtárosképzés ezzel szemben - ebből az aspektusból legalábbis - pedig az a folyamat, mely során a könyvtáros megismeri a használó szempontrendszerét. Eredménye, hogy a könyvtár potenciális használóinak egésze nagyobb eséllyel veszi igénybe a könyvtári szolgáltatásokat. És akkor - a magyar 13%-os könyvtárhasználati adatot szemlélve - felmerül a Mohamed és a hegy esetének dilemmája.
Erre utalhat Steve Jobs egykori mondása is: "nem az ügyfél feladata tudni azt, hogy mit is szeretne". - Célozva a könyvtárosok által is ismert jelenségre: csak kevés használó tudja pontosan szabatosan megfogalmazni, valójában mi is az igénye. A feloldásban segíthet a referenszinterjú, amiből egyre kevesebb van (vö.: link - Ami egyben feltehetően a fentiek tünete is. Az idézett blog a tartalomelemzés bevetését javasolja a használók ki nem mondott igényeinek felderítésére.
Ha a használóképzés és a könyvtárosképzés közötti lehetséges előnyöket összevetjük, talán nem nehéz eldönteni, hogy az utóbbi nagyobb előnyökkel kecsegtet. Műveljük tehát magunkat. (MG)

Hírforrás: KIT-információ ; Luminoso
2016. augusztus 03.

A könyvtárak meglepő politikai hatalma (olvasóink szavazatára)FEL

Egy állami intézményben a legkisebb cselekedetnek is messzemenő következményei lehetnek: a könyvtár választhat szociálisan érzékenyítő utat - ahogyan ennek ellenkezőjét is. A könyvtárosoknak tudatosítaniuk kell, hogy felelősséggel tartoznak a felhasználókért.
- A könyvtár a haladás és a politikai párbeszéd helyszíne lehet. Jó példa volt erre a Missouri könyvtár éjjel- nappali nyitvatartása az egyhetes lázongás alatt, melyet egy fekete fiú, rendőrök által bekövetkezett halála okozott. Nem foglaltak állást egyik oldalon sem, a könyvtár mindössze biztosította a biztonságos helyet az olvasóknak, és a védelmet keresőknek.
- Pozitívum, hogy a könyvtárak felkarolják mind a gyermekek, mind a hajléktalanok ügyét, felelősnek érzik magukat az olvasókat érintő változásokért.
- Már kis változtatások is meghatározzák, hogy mennyire lesz befogadó vagy elutasító a könyvtári közeg.
- Kevés a más identitással, vagy bőrszínnel rendelkező könyvtáros. Ez is meggátolhatja a könyvtár életének kiteljesedését, belterjessé válhat a szakma.
- Az ajánlott és legtámogatottabb könyvek szerzői sem a kisebbséget képviselik.
Megfelelő megoldás ezekre a problémákra még nem született, a megoldást olyan könyvtárosok és szerzők bemutatása jelentené, akik ténylegesen meghatározzák az adott közösséget arculatát.
- A könyvtáros legyen képes bárminemű előítélet nélkül olyan könyvet is ajánlani, amely kívül esik a saját érdeklődési körén. (ref.: NM)


Olvasó pavilon - minőségi pihenéshez (fotókkal)FEL

A Balaton-felvidéki Bács-hegyen található az a vendégház, amely kulturális kikapcsolódást is kínál látogatóinak. A hegyoldal erdejébe illeszkedő kis pavilon magyar és angol könyvekkel, kényelmes fotellel, gyerekek számára indián sátorral és játékokkal várja az oda látogató vendégeket - amellett, hogy pazar kilátást nyújt a Káli-medencét övező helyekre.

Hírforrás: KIT-információ
2016. augusztus 03.

Mennyire jellemző a könyvtári szakmai kommunikációra a ne szólj szám, nem fáj fejem elv? (felmérés)FEL

Mennyire jellemző a könyvtári szakmai kommunikációra a ne szólj szám, nem fáj fejem elv? - tettük fel 2012 után ismét a kérdést olvasóinknak. A nem reprezentatív válaszok 2016-ban:
5 - egyáltalán nem
7 inkább nem
10 - inkább igen
15 - teljesen általános
- A 2012-es adatokkal link való összevetésből kitűnik, hogy kedvezőbben ítéljük meg a helyzetet: jócskán csökkent a "teljesen általános"-ra leadott szavazatok aránya - amellett, hogy továbbra is a legnagyobb arányt adja. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Ne szólj szám, nem fáj fejem... -- a versenyképtelenség előrejelzője link

Kapcsolattartás a fenntartóval - a média által közvetített képen keresztülFEL

A kommunikáció tétjei: a fenntartók felé és/vagy egymással? címmel tartotta előadását Czupi Gyula (Halis István Városi Könyvtár) a vándorgyűlés CsMKE-Kávéházi szekciójában. Ennek 2. részét közöljük:
- Talán a vezetői pályázatom megítélésével kapcsolatos benyomásim jelzik leginkább azt, amit a fenntartóval való kapcsolattartásról gondolok.
Véleményem szerint azért tehetem még a dolgom, mert nem az egyes időszakok csoporttöbbségéhez igazodott a működésünk. Mindig a rendezettség képét nyújtottuk. Munkánkról, kezdeményezéseinkről folyamatosan tájékoztattuk a médiát. Ők szívesen és semlegesen, vagy pozitívan számoltak be rólunk. Kialakult a média segítségével - a döntéshozóban is - az a kép, hogy a kor színvonalán működő intézménye van a városnak.
A kapcsolatot tehát a fenntartóval ez a közvetített kép adja. A városlakó és a döntéshozó azonosan informált. Közös mindkét csoportban az összbenyomás. Ez ad olyan légkört, mely eddig a megmaradást, a megfelelő költségvetést biztosította. Az életünk pedig a munkánkról szólhat.


Könyvtárosok és a stressz - 1. Mitől vagyunk idegesek?FEL

Felmérések szerint a könyvtárosokat érő stressz legnagyobb okai
- a változás tempója
- a szabványok / szabályok hiánya és
- az olvasók IT környezettel kapcsolatos elvárásai. Továbbiak a Kontroll (érzés) hiánya, túlzott igénybevétel és nagy felelősség, hiányos teljesítménymérés, visszajelzés / megerősítés hiánya
alacsony jövedelem, gyakori stresszhelyzet, korlátozott előrejutási lehetőségek. Ezek kiváltják az érzelmi tartalékok kimerülését, deperszonalizálnak, az elidegenedettség és a krónikus fáradtság érzését keltik.
- A vándorgyűlés CsMKE-Kávéházi szekciójában elhangzott előadást Somorjai Noémi (SOTE, Magatartástudományi Intézet Könyvtára) tartotta.

Hírforrás: Slideshare
2016. augusztus 03.
Régebbi hírforrás(ok): Milyen stressz éri leginkább munka közben? (felmérés eredménye) link

Intrikákkal töltött cicaharc - a könyvtári munkahelyek életét is megkeseríthetiFEL

"A szomszédasszonyom lefogyott, rengeteg ruhája nagy lett rá, és nekem adta őket, hogy kezdjek velük valamit. Ne hozzak be neked belőlük?" - kérdi az asszisztenslány a kolléganőjétől, természetesen jóképű csoportvezetőjük füle hallatára. "Nincs egy rongyod se, és kövér is vagy" - valójában ez a kedvesnek álcázott ajánlatban rejlő üzenet, és résen kell lenni ahhoz, hogy egyszerre két fronton is helytálljon az ember (nő) a helyes válasszal. Szvetelszky Zsuzsa szociálpszichológus írása.


A kutatók inkább a szakcikkeket kedvelik, mint a könyveketFEL

A Digital Science tanácsadó szervezet új jelentése szerint az elmúlt két évtizedben a tudósok inkább folyóiratcikkeket helyezik előtérbe a szakkönyvekkel és monográfiákkal szemben. A briteknél ez az arányeltolódás látványosan is kimutatható. Ennek egyik oka, hogy a cikkek sokkal inkább jelen vannak olyan nagyhatású adatbázisokban, amelyek megmutatják a kutatások hatását a hivatkozások nyomon követésével; ilyen pl. a Scopus hivatkozási adatbázis.


Barki Katalin - videotóriumot építettek, plágiumkeresőt üzemeltetnek a SEK-enFEL

MKE-emlékérmet kapott Barki Katalin.
BK: Elkötelezett híve vagyok a minőségnek, a minősítésnek, a ?mindig előremenni" szemléletnek, hogy mindig találjuk meg azt a szakterületet, ami újszerű, sőt egyedülálló az országban. Sok könyvtár hív szakértőnek, előadást tartani - fűzi tovább a szót Barki Katalin. - Elismert az egyetemi könyvtár, mert bátrak voltunk, vállalkozóak, mertük megméretni magunkat. A tanulástámogató szolgáltatási rendszerrel messzire jutottunk. Nyitottunk a digitális szolgáltatások irányába, integrált könyvtári rendszert működtetünk. Szolgáltatunk videómegosztó portálnak, 800 körüli felvétel van a videotóriumban. Korábban filmfelvételek készültek a hallgatók tanítási gyakorlatáról, amit aztán lehetett elemezni, sokat tanultak abból a hallgatók, hogy magukat visszanézték. Ezt újra be lehetne vezetni, a pedagógusképzés kitörési pontja lehet. Plágiumkereső, amin a szakdolgozatokat átfuttatjuk, Magyarországon először az Óbudai egyetemnek és nekünk volt, most kezdik bevezetni más felsőoktatási intézményekben is.
Barki Katalin az elsők között vett részt e-tananyagok fejlesztésében, könyvtári informatikai rendszerek hálózatok, adatbázisok fejlesztésében. Könyvtári vezető és szervező tevékenysége mellett óraadója a SEK Könyvtár és Információtudományi Tanszékének.


Magyarországon már nem használt könyveket juttattak el ÓbecséreFEL

Csaknem háromezer kötet és több doboznyi játék érkezett kedden az Óbecsei Népkönyvtárba. Az adományokat a nemzeti Fórum Egyesület ifjúsági tagozatának, az IKON-nak a képviselői hozták el a vajdasági településre.
- KIT-javaslatok a határon túli könyvadományozások szervezésére, hogy elkerüljük a használhatatlan könyvek általi hatékonyság-csökkenést a megajándékozott könyvtárakban: link (MG)


A jó gyakorlatok és a trendek érdekelnek bennünket leginkábbFEL

Miről írjunk a könyvtári szaksajtóba, ha olvasottak akarunk lenni? - Erre a kérdésre is választ adott a CsMKE-Kávéházi szekcióban Habók Lilla által készített felmérés. Az érintett kérdés volt: "Mely témát / témákat hiányolja leginkább a belső szakmai kommunikációs csatornákról?" A kapott táblázat elejét közöljük. n=120. A diagramot ld.: link


Coworking-iroda: a könyvespolcok helyébe is telepíthető!FEL

Ahol a szexoldalfejlesztő pacsizik a könyvelővel - így működik egy magyar álommunkahely. - Már Magyarországon sem csak álom a közösségi irodai lét, ahol mindenki a saját maga főnöke, ahol mindent szabad, de semmit sem muszáj, ahol a coworkerek önzetlenül segítik egymást, és ahol munka után együtt sörözik a huszonéves kreatív a 70 éves könyvelővel.
6 órás munkanap Svédországban, 4 órás munkahét, iroda az erdő mélyén vagy egy bambuszkunyhóban stb. Napjainkban egyre többen kérdőjelezik meg az ipari forradalom óta úgy felejtett munkahelyi idő- és térbeli kereteket, viszont a legtöbb közösségi irodában dolgozó már ösztönösen is érzi, amit amúgy egyre több tanulmány is szajkóz: az emberi agyat nem a 8 órás szakadatlan munkavégzésre tervezték, hanem arra, hogy ciklikusan, sok kisebb-nagyobb pihenőidőt beiktatva dolgozzon, lehetőség szerint minél inspirálóbb környezetben, minél szabadabban.
- Az USA-ból a kétezres évek elején indult coworking mozgalom hamar utat tört magának Európában is, ahol leghamarabb a britek honosították meg, Magyarországon pedig 2008-ban nyitott az első közösségi iroda nagyjából a startup szcéna kialakulásával egy ütemben. Azóta nem csak Budapesten vetette meg a lábát a coworker kultúra, de a nagyobb vidéki városokban is terjed.


Családbarát munkahely az OSZK!FEL

Az elismerést 51 szervezet, intézmény, illetve cég képviselője vehette át. A nyertesek között van az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Bank, több önkormányzat - Budapest I. kerülete, Békés, Dunakeszi, Nyíregyháza, Pápa, Vác -, kórházak (Bajai Szent Rókus Kórház, Orosházi Kórház), kormányhivatalok, művelődési központok, rendőr-főkapitányságok, büntetés-végrehajtási intézmények, továbbá számos kis-, közép- és nagyvállalat.
A pályázatok elbírálása során egyszerre értékelték a munkahelyek már meglévő és tervezett családbarát intézkedéseit. A pályázati kiírás szerint a díjazottak az erkölcsi elismerés mellett legfeljebb kétmillió forintos támogatást is elnyerhettek. A díj kommunikációs értéket is képvisel, hiszen a cím egy évig tartó használati jogának elnyerése hozzájárul a nyertes vállalatok és szervezetek pozitív munkáltatói arculatának kialakításához.


Feljesztések az OSZK-ban - a raktár lesz PiliscsabánFEL

Orbán Viktor a közlönyben sk-zta az Országos Széchényi Könyvtár fejlesztésével összefüggő feladatokról szóló határozatot
- tervezési program készül a műszaki állapot a hatékony működés és a műemléki védettség kulcsszavakkal 2016.09.05.
- felújítják a díszlépcsőházat
- A Mátyás-termet rekonstruálják
- A nyugati oldal megújul a Tabán felől
- A terasz megújul az Oroszlános udvar felől
- A toronyraktárakat visszabontják
- Tervpályázat lesz. 2016.09.05.
- Az EMMI a programról és a költségekről előterjesztést készít a tervpályázat eredménye után
- Piliscsabán lesz a raktár, meg kell hozzá venni egy ingatlant
- Az MNV fogja intézni a vásárlást
- Van egy külterületi Pilscsabai ingatlan is a tervben
- Augusztus végéig az NFM Balog Zoltánnnal és Lázár Jánossal előterjesztést készít az OSZK archivális és átmeneti raktárának megvalósítására irányuló tervekről és a költségtervről.
- kb. ennyi a Kormány 1387/2016. (VII. 21.) Korm. határozata


Digitalizálás a Vatikán könyvtárában - olvasható eredeti Aeneis (olvasóink szavazatára)FEL

Az Apostoli Szentszék Könyvtára digitalizálta Vergilius Aeneis című, 1600 éves kötetét. A 76 oldalas, valamint 50 illusztrációt tartalmazó kötetet mostantól bárki megtekintheti.
Ezt a kötet i.sz. 400 körül alkották és Aeneisz vándorlását mutatja be. A Vatikáni könyvtár több egyedülálló darabbal is büszkélkedhet.
A 80,000 kézirat között megtalálhatóak Botticelli Isteni Színjáték ábrázolásai valamint Michelangelo versei is.
Csak akadémikusok, kutatók férhetnek hozzá a vatikáni anyaghoz. Viszont még így is nagy a veszélye a kivételes példányok megrongálódásának. A digitalizálási projekt, mely több mint 15 évet vesz majd igénybe, és több, mint 50 millió euróba kerül, biztosítja majd az eljövendő nemzedékek számára is az anyagokhoz való szabad hozzáférést. (ref.: NM)


Az e-könyvek kölcsönzése elérte értékesítésük volumenétFEL

... ez is kiolvasható a holland nyelvterületen végzett felmérésből. Az e-könyvek ára lassan csökken. Az eladások 6%-át teszik ki, a szépirodalom esetében valamivel több mint 11%-ot. Az online értékesítésben az e-arány már 28%. A besztszellerek 87%-a megjelenik e-formátumban is.
A témát tekintve az e-olvasásnak több mint háromnegyedét adja a fikció. Alig olvasnak viszont gyerekkönyvet e-formátumban.
A formátum közel 90%-ban ePub2, 8%-ben pdf. Az eszközt tekintve 1,6 m e-könyv-olvasót, 8,6 m tabletet és 10,6 m mobiltelefont használnak a megkérdezettek. (ref.: MG)


Könyvet a férfiak kezébe! - kampányt indított a könyvkiadóFEL

"Segítsd a férfit, hogy rátaláljon!" Az Athenaeum Kiadó mozgalmat indít a férfiak olvasásáért. Az olvasás az elmúlt 25 évben elveszítette a férfiakat. Egyszerűen eltűntek. Igen, mi is ismerünk olvasó férfiakat, sőt, író férfiakat is ismerünk. Ha azonban elemezzük a nagy (egységes) mérőszámokat, a helyzet drámaisága élesen, pontosan rajzolódik ki. A könyvvásárlók óriási többsége nő.
A nők 150 éve küzdenek a jog előtti egyenlőségért, az esélyegyenlőségért és az egyenlő bánásmódért. Az emancipációs (és egyéb gender) mozgalmak eredményeit, további céljait könyvtárnyi irodalom foglalja össze, ezernyi egyetemi kutatás viszi tovább - ezeket az eredményeket civil kezdeményezések igyekeznek a hétköznapi valóságba is átemelni. Tisztelet a nőknek, akik a többi nőért harcolnak!

Régebbi hírforrás(ok): Nemi jellemzők és az olvasás témája - veszélyeztetettebbek a fiúk link

Szíria - titkos könyvtár egy ostromlott városbanFEL

Címkék: könyvtár, köz- | Szíria |

Amikor egy várost már évek óta ostromolnak és általános az éhezés, azt gondolhatnánk, hogy az embereket kevéssé érdeklik a könyvek. A könyvrajongók ennek ellenére létrehoztak egy földalatti könyvtárat Szíriában, a lebombázott épületekből kimenekített kötetekből - ahová gránát és golyózáporban jutnak el az olvasók.


Helyismereti olimpiatörténeti kiállítás a könyvtárban FEL

Volt mit közszemlére tenni Győrött, hiszen ez a város története során sikeres műhelye volt sokféle sportnak. A folyók városában Vén Lajos kajak-kenusai nyilvánvalóan otthon érezték magukat. Röck Samu a tornászokat nevelte, az ő tanítványa volt Borkai Zsolt olimpikon tornász, Győr polgármestere és egyúttal a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. De Röck Samunál kezdte pályáját például a szintén olimpiai aranyos Csollány Szilveszter is.
Palotai, Keglovich és Orbán Árpád (ő 2008 óta már csak emlékekben, legendákban él), a magyar labdarúgás győri olimpikonjai annak a kiállításnak a vitrin­jeiben is szerepelnek érmeikkel, emléktárgyaikkal, fotóikkal, melyet a város könyvtárának közösségi tereiben rendeztek. A tárlat a bejárati ajtótól egy futópálya stilizált starthelyéről indul, hogy aztán bejárja az ötkarikás, színes világítótestek fényében tarkálló, csillogó, barnálló relikviákat. Régi fényképeket, olimpiai érméket, akkreditációs kártyákat, személyes emlékeket, dedikációkat, de az olimpiák korát és a küldő, valamint a rendező ország öltözködési ízlését, divatkultúráját tükröző viseleteket is láthat a látogató.




Analógiák

Legendás szakdolgozat a médiaszakon, ami kézről-kézre járt - van-e legendás könyvtári szakdolgozat?FEL

A kilencvenes évek közepén többedmagával lerakta itthon az oknyomozó újságírás alapjait, olyan cikksorozatok fűződnek a nevéhez, mint a Postabank-sztori, a Fiúk a bányából vagy a Magyar Telekom korrupciós ügye. Annak idején a Manager Magazintól való távozása országos szintű szakmai ügy lett, később a lehetőségek szűkülésével párhuzamosan egyre inkább eltávolodott az újságírástól. Jelenleg egy nemzetközi vállalatnál dolgozik, belső csalások felderítésével foglalkozik. Vajda Éva portréja.
Weyer Balázsnak volt egy legendás szakdolgozata a médiaszakon, ami kézről-kézre járt, és talán ő volt az, aki először leírta magyarul, hogy nekünk újságíróknak nem az a feladatunk, hogy a következményeken spekuláljunk, mi csak azért vagyunk felelősek, hogy amit leírunk, azt meg tudjuk védeni. A spekuláció, az öncenzúrára való hajlam sok újságírónak ürügyet adott arra, hogy ne végezze a munkáját, ne járjon utána rendesen a dolgoknak? - mondja.


Nem csak a Halis-könyvtár, a gyógyszerészek is pozitívan komunikálnánakFEL

Ahogyan a KIT-ben többször is írtuk, a Halis-könyvtár következetesen a nyári nyitva tartás különböző formáit kommunikálja a zárva tartás helyett. A törekvést más szolgáltatók is magukénak tekintik. (MG)
- a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Magyar Gyógyszerész Kamara egyetértésével azt javasolja, hogy változtassanak a gyógyszerreklámok végén található figyelmeztetésen.
A jelenlegi "a kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét" helyett azt szeretnék, ha az új szöveg ez lenne: "A gyógyszer biztonságos alkalmazásáról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg a gyógyszerészét". Szerintük a jelenlegi felhívás negatív előítéleteket köt a gyógyszerekhez, a felhasználók pedig nem a termék helyes alkalmazását, hanem a mellékhatásokat böngészik a betegtájékoztatóban.


Nem a tudás, teljesítmény, hanem a lojalitás számítFEL

1948 után a kiválasztás politikai alapon történt, s a kommunista párt vezetésétől függött. Nem számított a szakmai vagy tudásbeli teljesítmény, kizárólag a lojalitás, a párthűség, a feltétlen engedelmesség volt a mérce. A káderutánpótlás a legszigorúbban tervezett, ellenőrzött és centralizált politikai tevékenység lett, ami a gazdasági és társadalmi élet egészére kiterjedt. A párt döntötte el, kiből lehet gyár- vagy múzeumigazgató, társadalmi szervezet vezetője. Egyes számítások szerint csak a kommunista párt politikai bizottságának és központi bizottságának hatásköri listái alapján több ezer országos jelentőségű vezető felett gyakoroltak politikai kontrollt, s a megyei és járási pártbizottságoknak is voltak ilyen jogosítványaik. A párthűség, a lojalitás, a politikai megbízhatóság követelménye a Kádár-korszakban is megmaradt, ám elvárás lett a megfelelő iskolai végzettség is. Kialakult egy technokrata elit, amely megbékélt a pártállammal, és azon belül képzelte el hivatali karrierjét.




Kisszínes

A világ legrégebbi könyveiFEL

Az alábbi könyvek különböző könyvtárakban / múzeumokban láthatóak:
- Gutenberg-Biblia - kora: 561 év, mindössze 21 maradt fenn, mely a teljes bibliát tartalmazza
- Calixtinus-kódex - kb. 866 éves kiadvány, mely a santiagoi zarándokutat mutatja be
- Szt. Dunstan tankönyve, mely intelmeket tartalmaz, és kb. 1073 éves
- Kells könyve, mely Írország egyik legféltettebb kincse és több, mint 1200 éves
Érdemes rápillantani a többi kötetre is, melyek sok mindent elárulnak a korai középkor szokásairól. (ref: NM)

Hírforrás: Mentalfloss
2016. augusztus 03.

Kém volt a szerény, barátságos könyvtárosFEL

Címkék: Ausztria | emberi minőség |

Budapesten fedezték fel a Magyarországnak szállító egykori osztrák kémet. - Richard K. szerény, barátságos könyvtáros volt, mindenkinek előre köszönt. Közben 13 éven át adta el a bizalmas információkat a kommunista Keletre.
Egy még a kommunista időkből származó kémügyet jelentetett meg a címlapján szombaton a Kronen Zeitung weboldala. Az egykori szerény, mindenkinek előre köszönő könyvtárosról, az 1988-ban elhunyt Richard K-ról (fedőneve: Herick és Voral) néhány hónapja derült ki, hogy 1975-től élete végéig rendszeresen szállított információkat az SPÖ-ről, azaz az Osztrák Szocialista Pártról a magyar és a csehszlovák titkosszolgálatnak.


Online is látogatható az Osztrák Nemzeti Könyvtár díszterme - magyar intézményeknek is ajánlották a szolgáltatástFEL

A Google Arts & Culture oldalán keresztül mostantól bárki ingyen, a karosszékben ülve nézhet körül az Osztrák Nemzeti Könyvtár dísztermében. A kupolában található freskót pedig olyan közelről tanulmányozhatja, ami még a helyszínen sem lehetséges.

Régebbi hírforrás(ok): hMagyarországon is terjeszkedik a Google Art Project -- csatlakozna? ttp://kithirlevel.hu/index.php?kh=magyarorszagon_is_terjeszkedik_a_google_art_project_--_csatlakozna

Ha te is szoktál a netről zenét letölteni, akkor ezt mindenképp olvasd el!FEL

Az európai uniós zeneipar csaknem 170 millió euró közvetlen bevételkiesést szenvedett el 2014-ben az illegális forrásokon keresztül elérhető tartalmak növekvő népszerűsége miatt - derül ki az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) legfrissebb jelentéséből. A mutatók szerint Magyarországon a legalacsonyabb a bevételkiesés aránya.


Esterházy olvasása közbenFEL

Néha röhögtünk, talán ugyanazzal a fékevesztett boldog röhögéssel, amivel édesapám és édesanyám röhögött, volt, hogy megfogtam Anna hasát, mert úgy röhögtünk, hogy vadul rúgkapálni kezdett tőle a hasában a fiam. Hallgattam, ahogy Anna olvas, és amikor éppen nem röhögtünk, akkor azon gondolkoztam, hogy ez most megint ugyanaz, megint egy mindent akaró világnagy szöveg, olyan, amiben minden benne van, sőt még ennél is több talán, de ez ezúttal nem megrémített, hanem erőt adott. Mégis inkább a valami, mégsem inkább a semmi. Mégis inkább a minden, a nevetséges és sírnivaló minden.

Hírforrás: HVG
2016. augusztus 03.

Adatnyilvánosság - a kereshetőség szintje is számítFEL

Perlik az amerikai igazságügy-minisztériumot, mert rosszul kereshető formában hozza nyilvánosságra a közérdekű adatokat. - Igen. Egy információszabadság-párti jogász azért indított pert, mert a minisztérium ugyan nyilvánosságra hoz egy csomó adatot, de azokban csak egy 10 éves program segítségével lehet keresni, nem valami jó találati eredménnyel. Sok sikert kívánunk neki innen, az országból, ahol már annak is örülünk, ha a közérdekű adatokat egy több ezer oldalas, ferdén szkennelt, kereshetetlen pdf-fájlban nyilvánosságra hozza a kormány!


Környezetterhelés szempontja: nyomtatott vagy e-könyv? Kevés e-olvasóval olvasnak 100 könyvetFEL

Az e-könyv környezeti szempontból előnyösebb, gondolhatnánk elsőre. De a helyzet közel sem ennyire egyszerű. Sőt a környezeti szempontok mellett kulturális és egészségügyi szempontok is léteznek.
Sok környezettudatos ember váltott át az e-könyv olvasókra, mivel azok sokkal környezetbarátabbnak tűnnek. Ez első látásra valóban úgy tűnik, hiszen egyetlen e-könyv olvasó könyvek százait helyettesítheti. Legalábbis elméletben. A való életben a kutatások azt mutatják, hogy a kérdés közel sem ennyire egyszerű. Egy svéd kutatás szerint, ha 10 percnél rövidebb időt töltünk hírolvasással, akkor valóban az elektronikus készülékek ökológiai lábnyoma a kisebb. Ha azonban növeljük az olvasással töltött időt, akkor a nyomtatott sajtótermékek már kevesebb szén-dioxid kibocsátással járnak, mint a különböző elektronikus lehetőségek.


Egy bélyegnyi eszközön elhelyezhető minden könyv, amit az emberiség valaha megírtFEL

Holland kutatók készítettek egy atomi méretű újraírható adattárolót, és ezen ötszázszor nagyobb az adatsűrűség, mint a legmodernebb merevlemezeken. Egyetlen négyzethüvelyknyi felületen 500 terabitnyi információt tudnának elhelyezni, ami azt jelenti, hogy egy postai bélyeg méretű eszközön elhelyezhető minden könyv, amit az emberiség valaha megírt.
Bár az új adattároló kapacitása túltesz minden más megoldáson, Otte szerint még javítani kell az olvasási és írási sebességet. Ennek szerencsére nem látják akadályát. Az igazán nagy problémát az jelenti, hogy az atomi tároló most még csak tiszta vákumban, -210 Celsius-fokon működik, és egy átlagos otthoni pc-ben képtelenség ilyen körülményeket teremteni.




Információforrások

Gyorsteszt: Ismeri az új magyar egyetemek nevét?FEL

Az elmúlt egy év alatt több hazai egyetem vált szét, főiskolák egyesültek vagy változtattak nevet. Tudja a nevüket?


A kötelezőkön túl - mit olvasson a gyerek a nyáron?FEL

A tündérmesék kora végképp lejárt: a kortárs gyerekkönyvszerzők egyre fontosabbnak tartják, hogy a gyerekek olvasmányaiba beszűrődön a valóság, tele bántalmazással, káros szenvedéllyel és családi konfliktusokkal. Mindemellett a mai gyerekkönyvek írói rendkívül érzékenyen közelítenek mindehhez. Nem véletlen, hogy idén nyárra különösen színvonalas kínálat született.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu