Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/34., szept. 18.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Library of Congress: változások a technológiában és a térben (olvasóink szavazatára)
Egyre több a könyvtáros nélküli könyvtár -- városban is terjeszkednek
* * * Informatio Scientifica -- Informatio Medicata konferencia: szept. 25-27. * * *
Matricák üvegre -- inspirálás és tájékoztatás (fotókkal)
Legyen-e kreatív, alkotó műhely a könyvtár?
Olvasás: az ismeretszerzés egyik útja -- de nem a leghatékonyabb
A fenntartót riadóztatták tervszerű állományapasztás kapcsán
Elérhetőbb e-könyvek -- több olvasás
A mese az egyetlen hatékony etikai oktatás a kisgyerekek számára
160 beiratkozó Egerben, a Magyar Dal napján
Több mint száz gyerek origamizott a könyvtárban
E-könyvek: a hagyományos tárgyszavazás szükségessége is megkérdőjeleződik
Hány könyvtárost vehetnek fel az iskolák?
Áthelyezték a pápai könyvtárat
Nyomtatott könyvek mellé e-verziót is ad az Amazon

Analógiák

A mentés hatékonysága -- nem a mentős, hanem a beteg szemszögéből
Háborgó ügyfelek, olvasói reklamációk ? Megy-e a win-win játék a könyvtárban?
Több magyar zene a rádiókban -- ha viszont rajtunk múlik, kevesebbet hallgatjuk
Gyerekközpontú iskola -- lehetne használóközpontú könyvtár is

Praktikus

Online képszerkesztő -- szerkesztő- és retusálóeszközök nagy választékával
Telefonokra is ingyen elérhető a legnagyobb tudású víruskereső

Kisszínes

Jön az új Kindle Paperwhite
Kodály Zoltán: Esti dal -- flash mob (videó)

Információforrások

Tesztelje reakcióidejét 1 perc alatt
Mobilapp készül a Kutatók Éjszakájára
Elindult a sportolanemzet.hu
Bankos megtakarítás -- kalkulátor


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Library of Congress: változások a technológiában és a térben (olvasóink szavazatára)FEL

A Kongresszusi Könyvtárban (LoC) régi mikrofilm-olvasót tettek abba a terembe, ahol azok a gépek voltak, amelyekben a számítógépes katalógusban kereshettek a használók. Most az egész épületben wifi van. (A cédulakatalógusok már régóta a pincében vannak, ahol iskolás gyerekeknek mutatják relikviaként őket.) A behálózott viszonyok között a könyvtárak újragondolják fizikai és virtuális tereiket: a LoC pl. az egyéni tanulás lehetőségét one-stop-shop-szolgáltatássá (mindent megkap egy helyen) alakítja, webes megjelenésük pedig hasonul a Facebook vagy az Amazon online könyváruház stílusaihoz. A digitális és fizikai változások egymásra építenek.
Újraalkotják a könyvtár online stratégiáját, központosítják az 1990 óta a könyvtár több részlegéből weben megjelenő tartalmakat -- ahogyan a sok különálló olvasóterem helyett is egy nagy lesz.
A napi 11.000 beérkező új dokumentumot pedig -- eddigi gyakorlatukkal ellentétben -- kísérletükben már a teljes feldolgozás előtt a használók rendelkezésére kívánják bocsátani. (ref.: MG)


Egyre több a könyvtáros nélküli könyvtár -- városban is terjeszkednekFEL

Dániában 450 közkönyvtár szolgál 5,5 embert. Az utóbbi 10 évben a könyvtárak felét bezárták, ám ez a folyamat megállni látszik: kevesebb könyvtár lett ugyan, de azok nagyobbak és jobb minőségűek. A 98 nagyobb könyvtár mellett 350 kisebb van, az utóbbiak 'nyitott könyvtárak'. Ezek éjjel-nappal kölcsönöznek, számítógépesítettek, és sokuk rendezvények tartására is alkalmas. Önkiszolgálóak: minden tranzakciót a használók végeznek, s ez másfajta könyvtárszakmai kezelést kíván. Most 150 ilyen működik Dániában, ás továbbiakat terveznek. E könyvtárak közösségi felügyelet alatt álló intézmények, rugalmasan alkalmazkodva igényeikhez.
A koncepció fejlődik. Egy könyvtárigazgató mondta, hogy könyvtáraikban közösségi tevékenységek nyomaira bukkantak, pl. félkörbe rendezett székekre. -- Visszaadjuk a teret az embereknek, hisz' ez az ő könyvtáruk. Ezzel erősítjük a civil jelenlétet, amire igen nagy szükség van. (ref.: MG)


* * * Informatio Scientifica -- Informatio Medicata konferencia: szept. 25-27. * * *FEL

2013. szeptember 25-27-én 10. alkalommal rendezi meg az Informatio Scientifica -- Informatio Medicata konferenciát az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma, a Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége és a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár.
A konferencia alatt workshopokon, tudományos előadásokon és 2 napos szakmai kiállításon vehetnek részt a látogatók. Az idei konferencia központi témájául a jövő kutatási irányainak bemutatását választottuk (progress and plans for the future) mind könyvtári, mind orvosi és felsőoktatási területen. A szakma legkiválóbb képviselőit hívjuk meg előadónak, nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is. Előadást tart többek között Péceli Gábor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, Falus András (Semmelweis Egyetem), Ádány Róza (Debreceni Egyetem) és Susan Ashworth (University of Glasgow, Library).
Részletes program és további információk a jelentkezésről az alábbi linken:
link


Matricák üvegre -- inspirálás és tájékoztatás (fotókkal)FEL

Divatosak a nagy üvegfelületek. A Pécsi Tudásközpont épületében a külső és belső üveg térelválasztóin részben könyves, részben információhordozó motívumok találhatók -- baleset-megelőzési célzattal (is), ld.: link . Más kérdés -- és folyamatos identitás-válsággal kapcsolatos téma, hogy a könyv, mint motívum mennyire hordozza a kívánt könyvtárimázst. A kínálatra összpontosít ugyanis, nem a befogadóra.

Hírforrás: KIT Hírlevél
2013. szeptember 18.
Régebbi hírforrás(ok): Osztrák kolostorok marketingje -- az ügyfélért vannak link

Legyen-e kreatív, alkotó műhely a könyvtár?FEL

Legyen-e kreatív, alkotó műhely a könyvtár? -- volt a múlt heti KIT-kérdés. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
11 - Ha a fenntartótól lesz rá pénz.
5 - Ha a könyvtári stratégiában lesz helye.
1 - Nem, elveszi a könyvtáros energiáit.
22 - Minden eszközzel, meglévő forrásaink átcsoportosításával.
-- A válaszadók legnagyobb része úgy látja, hogy a fenntartó készségétől, koncepciójától függetlenül, érdemes a világtrendet kihasználni. E válaszadói létszám fele várná csak ki a fenntartó ébredését. A könyvtári stratégiára még kevesebben várnának. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2013. szeptember 18.

Olvasás: az ismeretszerzés egyik útja -- de nem a leghatékonyabbFEL

Gyakori hiba, hogy a könyvtárak -- monokultúrát teremtve -- az ismeretszerzés útjai közül az olvasásra helyeznek csak hangsúlyt (pénzt, paripát, időt). Pedig ott lenne még a személyes megtapasztalás, vagy az intuíció.
A teljesebb ismeretszerzés és -átadás érdekében hasznosak lehetnek a könyvtárban
- (lopva ismeretet terjesztő) játékok
- a befogadást implicite növelő mozgáslehetőség
- dramatizálási lehetőség
- gyakorlati ismeretszerzési lehetőség (kirándulás, kísérletezés stb.)
- vizuális ingerek (audiovizuális tartalmak).
Ezek önmagukban kevesek, egymásra tudatosan építve jól kiegészítik az önmagában lassan egyre népszerűtlenebbé váló olvasást. Kihívás azonban ezen eszközök tudatos egymásra építése! Ám az ismeretek hatékony átadása érdekében még fontosabb a befogadó alapos ismerete, hogy a fentiekből a leghatékonyabb mixet lehessen számára kikeverni. (MG)


A fenntartót riadóztatták tervszerű állományapasztás kapcsánFEL

Virgina állam Fairfax megyéjének könyvtárai pusztítottak el ennyi könyvet, és nem tudni miért. Korábban ugyanis a kiselejtezett könyveket odaadták a Friends of the Library (A könyvtár barátai) nevű szervezetnek, amely azután vagy elajándékozta, vagy eladta őket, a bevételt pedig a könyvtáraknak juttatta. Hónapok óta azonban nem kapnak egy fia kötetet sem a fairfaxi közkönyvtáraktól, és az ok -- egyelőre -- ismeretlen.
A megye önkormányzatának illetékese, Lynda Smith, miután értesült a könyvek eltűnéséről, vizsgálódni kezdett és egy konténernyi, szeméttelepre szánt könyvet talált, köztük olyan igencsak nem 'idejétmúlt' alkotásokat, mint például a Harry Potter-sorozat darabjait. Smith azonnal elrendelte, hogy a könyvtárak álljanak le a könyvek megsemmisítésével.
A könyvtárak azzal magyarázzák a nagyszabású selejtezést, hogy havonta húszezer új könyvvel gyarapodik állományuk, és képtelenek helyet szorítani nekik anélkül, hogy ne válnának meg ugyanennyi kötettől.

Régebbi hírforrás(ok): Szemétben végzik a könyvtári könyvek link

Elérhetőbb e-könyvek -- több olvasásFEL

Az e-könyvek tehát bővítették az amerikai könyvpiacot, növelték az olvasással töltött időt.
A hazai helyzetről nem lehet pontos képet alkotni. Az általam megkérdezett e-könyvkiadók szerint tavaly mintegy 2000 e-könyv látott napvilágot. E szerint a tavalyi könyvkibocsátás 12 ezer címéhez képest hatalmas mennyiségű, 16 százaléknyi e-könyv keres vevőt. A forgalmazóknál nagyjából ötezer megvásárolható vagy legálisan és ingyen letölthető e-könyv forog (Multimediaplaza.hu: 2500, Ekonyv.hu: 2615, Ipubs.hu: 1450, Konyvaruhaz.info: 700, MEK: 464). Ha viszont a könyvkiadás utolsó öt évét vesszük alapul -- 66 350 nyomtatott mű?, akkor reálisabb képet kapunk az e-könyvek súlyáról, e szerint ugyanis csak 0,7 százalékot képviselnek a könyvpiacon. Igaz, a digitális dokumentumok (köztük eredetileg könyvek) legális, beszkennelt vagy elektronikusan közzétett változatainak száma több tízezerre rúg.

Hírforrás: NOL
2013. szeptember 18.

A mese az egyetlen hatékony etikai oktatás a kisgyerekek számáraFEL

Jó újraolvasni:
Az erkölcstanoktatás egy totálisan szakszerűtlen elgondolás. Egyrészt megengedhetetlen módon színvallásra kényszeríti a szülőket, hogy tartoznak-e egy elismert egyházhoz. Ez roncsoló és sérti az emberi jogokat. Másrészt a mese az egyetlen hatékony etikai oktatás a kisgyerekek számára, mert abban van jó és rossz, a legkisebb királyfi megküzd a sárkánnyal, vagyis felveszi a harcot a rossz ellen. Van benne élet és halál, igazmondás és hazugság, vagyis minden, ami egy etikai világképhez tartozik. Később ezt a funkciót tölti be a monda, a mitológia. Minden humán tárgyban etikai oktatás folyik, ha nem célozzuk meg direkt módon. Ha kilóg a lóláb az már baj, mert mint Goethe mondja: -- Az ember észreveszi a szándékot, és lehangolódik. -- Ha komolyan gondoljuk, hogy etikát kell oktatni a gyerekeknek, azt is lehet jól, érdekesen csinálni. De ha csak az ideológiai elszánások vannak, akkor nem kell a szakmaisággal foglalkozni és így hatástalan lesz. -- mondja Vekerdy Tamás.


160 beiratkozó Egerben, a Magyar Dal napjánFEL

Az egri Bródy Sándor Könyvtár a hagyományokhoz híven az idén is csatlakozott a Magyar Dal Napja 2013 rendezvénysorozatához az EKMK-hoz csatlakozva, amely 2013. szeptember 8-án (vasárnap) került megrendezésre. Gyűjteményünkben ingyenes könyvtári tagság járt az e napon beiratkozóknak, alig nyitottam a nagykaput, már ott állt az első olvasónk és nap folyamán 160-an követték példáját...


Több mint száz gyerek origamizott a könyvtárbanFEL

A vakációban origami-foglalkozások várták hetente egyszer a szatmári diákokat a Szatmár Megyei Könyvtárban. A kört a tanévben is megszervezné az intézmény vezetősége.
A nyári foglalkozássorozat szeptember 11-én, szerdán érkezett a végéhez, és zárásképpen tököt készítettek papírból a résztvevő gyerekek. Az érdeklődés nagy volt a foglalkozások iránt, hiszen összesen közel 120 gyerek vett részt ezeken a nyár folyamán.
A nagy érdeklődésre való tekintettel a könyvtár vezetősége a tanévben is szervezne hasonló foglalkozásokat; már a tanév elejétől a kicsik órarendjébe iktatná az origamizást.


E-könyvek: a hagyományos tárgyszavazás szükségessége is megkérdőjeleződikFEL

A hagyományos tárgyszavazás szükségessége is megkérdőjeleződik, hiszen már a nyomtatott könyveknél is felmerült, miért kellene ezeket minden könyvtárban leírni, tárgyszavazni; ez az e-könyvek esetében még bizarrabbnak tűnik. A tudományos kiadványok területén egy formátum és egy használati modell dominál: a kiadók az e-könyveket ugyanúgy kínálják, mint az elektronikus folyóiratokat, a technikai platform is ugyanaz. A modell szintén ugyanaz: fejezetenként (PDF-formátumban) lehet letölteni a honlapról a könyvet. A fájlok ugyan nincsenek másolásvédelemmel ellátva, de csak az előfizető felsőoktatási intézmény hálózatában hozzáférhetők.
... Egy másik fejlődési irány olyan hálózati platformok irányába mutat, melyek még a tudományos kommunikációhoz is csatlakoznak, vagyis az e-könyvek kevésbé lesznek digitális monográfiák, inkább szemantikus csatolásokon át és hiperlinkekkel összekapcsolt tudásplatformok elemei.


Hány könyvtárost vehetnek fel az iskolák?FEL

Ha az intézményben van könyvtár, de könyvtárostanárt/tanítót nem alkalmaznak, 1-250 tanuló között egy részmunkaidős, 251-1000 tanuló között egy teljes állásban lévő, 1000 fő felett pedig két könyvtárost alkalmazhatnak az intézmények...


Áthelyezték a pápai könyvtáratFEL

Új helyen alakították ki a városi könyvtár helyét Pápán: a 140 ezres gyűjteményt egy megüresedett iskolaépületben helyezték el.
Az intézmény korábban a várkastélyban működött, amíg az épületet európai uniós forrásokból el nem kezdték felújítani. A pályázat ugyanis kizárólag turisztikai célokat támogat, így a könyvtárnak költöznie kellett -- tájékoztatta Hermann István igazgató pénteken az MTI-t.

Hírforrás: Híradó
2013. szeptember 18.

Nyomtatott könyvek mellé e-verziót is ad az AmazonFEL

A társaság új szolgáltatást jelentett be, amelynek Kindle MatchBook a neve. Az ajánlat minden olyan felhasználónak szól, akik rendelkeznek elektronikus könyvolvasóval, ugyanakkor a hagyományos kötetekről sem akarnak lemondani.
A megoldás hasonlít az Autorip szolgáltatásra, amelynek lényege, hogy a zenei CD-ket vásároló emberek automatikus megkapják az adott zeneszámok vagy zenei album digitális változatát is. Nos, a Kindle MatchBook ugyanez, az egyetlen kivételt az jelenti, hogy a zenei CD-k helyett a nyomtatott kiadványokra vonatkozik. Az Amazon sajtóközleménye szerint azok a vásárlók, akik megrendelnek egy nyomtatott alkotást, azok kérésre megkapják az adott mű elektronikus változatát is. Üröm az örömben, hogy az ajánlat nem ingyenes, az e-kiadásokért 99 cent és 2,99 dollár közötti összeget kell kifizetni. Ugyanakkor lehetőség van arra is, hogy valaki ingyen hozzájusson az e-verziókhoz. Az az Amazon partnereitől függ, hogy mely könyvek lesznek elérhetők a MatchBook kínálatában. Külön érdekesség, hogy a lehetőség visszamenőleg is érvényes, így elvileg minden olyan személy is kérhet a kiválasztott alkotásból elektronikus változatot, aki 1995 után vásárolt valamilyen kiadványt az Amazonnál.




Analógiák

A mentés hatékonysága -- nem a mentős, hanem a beteg szemszögébőlFEL

Segélykérés után az esetek 90 százalékában 15 percen belül a helyszínen kell lennie a mentőnek -- ezt a célt tűzik ki évek óta az Országos Mentőszolgálatnál. Nehéz megítélni, hogy ez mennyire van közel vagy távol a napi realitásoktól. Az OMSZ saját adatai szerint az esetek 78 százalékában ma is teljesítik a szintidőt. Mivel külső audit vagy mérés nincs, a belső adatokat pedig nemhogy a sajtó, de még a sürgősségi szakemberek sem ismerhetik meg, ki-ki a saját ismeretségi körének tapasztalata alapján ítéli meg, igaz-e ez az állítás. Tény, hogy sok a szkeptikus hang, a rossz tapasztalat. A képet árnyalja, hogy tőlünk Nyugatra nem a riasztás és a helyszínre érkezés között eltelt idő a mérce, hiszen a beteg szempontjából elsősorban az számít, hogy milyen gyorsan jut érdemi kórházi ellátáshoz. Így a hatékony mentésirányításhoz elengedhetetlen, hogy legyen elegendő gépkocsi, hozzá jól képzett ápoló és orvos, jól megszervezett kórházi ügyeleti és sürgősségi rendszer.


Háborgó ügyfelek, olvasói reklamációk ? Megy-e a win-win játék a könyvtárban?FEL

A cég küzdelmes munkával felépített imázsát pillanatok alatt romba döntheti, ha figyelmen kívül hagyják a vevők visszajelzését, vagy ha botrányos a válságkommunikációjuk.
Legyen-e Facebook-oldalunk vagy sem? Nem egy cégvezető dilemmázik ezen, hiszen a közösségi oldalak ma már megkerülhetetlen marketingcsatornának számítanak. Előnyük, hogy jóval szorosabb lehet a vevőkkel való kapcsolat, villámgyorsan reagálhatnak az aktuális szakmai hírekre, de arra is fel kell készülni, hogyha a kommentelők reklamációkkal árasztják el az üzenőfalat.
'A reklamáció előbbre visz. Épp ezért érdemes mindenben igazat adni a vásárlónak, és elfogadni, hogy az a valóság, ahogyan ő megélte az eseményeket. Lehet, hogy a vevő is hibázott, de ezt is akkor tudjuk beláttatni vele, ha előzékenyen keressük a kompromisszumos megoldást. Mindig létezik 'win-win' pozíció, amikor a vevő is mosolyogva távozik, és a vállalkozás is jól jön ki a problémás helyzetből' -- vallja Farkas Erika marketingszakértő.
A panaszos ügyfélből lehet a tuti vásárló. A legrosszabb üzenet a vásárlók felé, ha hetekig vagy éppen soha nem kapnak választ a reklamációjukra, illetve, ha vitatják a panasz jogosságát. A szakértő tanácsa, hogy még aznap köszönje meg az észrevételt (a Facebookon kis túlzással minden perc számít!), és amint megoldható, orvosolják a problémát. Sokan elfelejtik, hogy a reklamáló ügyfélből lehet a leghűségesebb vevő. Ha ugyanis gyorsan, számára elfogadhatóan oldják meg a problémát, akkor nemcsak a bosszúságait, hanem a pozitív tapasztalatokat is megosztja az ismerőseivel, így akár a cég 'nagykövetévé' válhat.


Több magyar zene a rádiókban -- ha viszont rajtunk múlik, kevesebbet hallgatjukFEL

Egymást követő negyedik évben produkált növekedést a rádiókban sugárzott magyar könnyűzene aránya. 2012-ben már a 32 százalékot is meghaladta ez az eredmény. A médiatörvény 2011. január 1-jétől 35 százalékos magyar zenei kvótát írt elő a rádiók számára. Ennek megfelelően az országos csatornák kivétel nélkül 35-36 százalék körüli magyar zenei repertoárt kínálnak hallgatóiknak. Az országos összesített adat (32 százalék) azonban ettől valamivel elmarad, mivel a helyi rádiók mentesültek a kvóta alól.
A Magyarországon nemrég elindult -- és a nyugat-európaihoz képest rendkívül éretlen -- legális online zeneszolgáltatási piacon drasztikusan csökkent a hazai zenék tere. 2012-ban a letöltött zeneszámok között alig haladta meg a 15 százalékot a magyar zenék aránya


Gyerekközpontú iskola -- lehetne használóközpontú könyvtár isFEL

Onnan indultunk, hogy gyerekközpontú iskola. Mi az, hogy gyerekközpontú? Az, hogy a gyerek megismerésére törekszem, és ismereteim alapján próbálom a tananyagot, a világról és az emberről szóló tudást úgy strukturálni és kommunikálni, ahogy ez a gyerek mindenkor változó életkori szükségleteinek megfelel. A demokráciák iskoláiban mindig a gyerek a főszereplő. A diktatúrák iskoláiban mindig az állam. Az állam megmondja, mit akar, a pedagógusnak pedig nem szabad mást csinálnia, mint végrehajtani a központi akaratot. Ezek az intézményközpontú iskolák, amelyeknek ráadásul van egy olyan káros tulajdonsága, hogy kinyújtott csápjukkal gyakran betapogatnak a családi életbe is.




Praktikus

Online képszerkesztő -- szerkesztő- és retusálóeszközök nagy választékávalFEL

Az oldalra fellépve ( link ) eldönthetjük, hogy a számítógépünkről vagy a Facebookról töltjük-e fel a korrigálni kívánt képet, de először akár mintaképeken is próbálgathatjuk, mi mindent is kínál a szolgáltatás.
Egészen különleges, az ingyenes képfeldolgozóknál nem sűrűn előforduló lehetőségekkel is találkozunk, például fókuszálhatunk a kép egy adott részére.
Szinte a Photoshoppal vetekszenek a retusáló eszközök, javíthatunk bőrhibákat, fogat fehéríthetünk, szemszínt változtathatunk, szempillákat növelhetünk, sőt még ránctalaníthatunk is.


Telefonokra is ingyen elérhető a legnagyobb tudású víruskeresőFEL

Sok riasztó hír érkezik a fertőzött androidos alkalmazások számáról. Nem árt tehát, ha megtisztítjuk ezektől a telefonunkat.
A Virus Totalt ( link ) az androidos telefonok tulajdonosai is letölthetik, ami már csak azért is megnyugtató, mert -- ahogy arról mi is hírt adtunk -- döbbenetes iramban nő az Android rendszerre készült fertőző appok száma.
Az androidos Virus Total appot ugyanazok készítették, akik az online vírusvizsgáló szolgáltatás mögött is állnak, és az okostelefonos változat is valami hasonlót kínál, mint netes társa: többtucatnyi antivírus motorral vizsgálja meg a telefonunkon lévő appokat. Ez a vizsgálat, az alkalmazások számától függően egy kis ideig eltarthat, de ennyit azért megér a telefonunk biztonsága.
Azt persze tudni kell, hogy a Virus Total csak a már a telefonunkon lévő appokat vizsgálja, azaz nem kínál valós idejű vírusvédelmet, így nem árt, ha egy másik vírusvédővel is felruházzuk a telefonunkat.




Kisszínes

Jön az új Kindle PaperwhiteFEL

Az Amazon bejelentette a legújabb elektronikus könyvolvasóját. Az új képernyő a jelenlegi legfejlettebb az elektronikus könyvolvasókba szánt kijelzők közül. A korábbi változatnál élesebb kontrasztot kínál és a megjelenített oldalakat állítólag alig lehet megkülönböztetni a nyomtatott könyvek oldalaitól. Az integrált megvilágításnak köszönhetően az olvasás még kevésbé terheli a szemet, míg a 25 százalékkal gyorsabb processzor miatt az e-kötetek hamarabb megnyithatók és átlapozhatók, ezáltal az olvasás is folyamatosabb...

Hírforrás: SG
2013. szeptember 18.

Kodály Zoltán: Esti dal -- flash mob (videó)FEL

Ez az egyedülálló flash mob a 2013-as Ars Sacra Fesztivál nyitányául készült. Az Esti dal vagy eredeti címén Esti ima egy gyönyörű magyar népdal, amelyből Kodály Zoltán írt kórusművet. Budapest egyik csodálatos pontján éneklik el a kórusok ezt a magyar lélekre oly jellemző dalt.
Az Ars Sacra Fesztivál ( link ) hét éve indult útjára. A szervezők hiszik, hogy a művészetekben rejlő szépség felekezettől, nemzettől függetlenül mindnyájunkat megszólít, felemeli a lelket. Mert a művészet szent. Ezt a szépséget ünnepli minden évben az Ars Sacra Fesztivál és hív mindenkit, aki nyitott erre a bensőséges találkozásra!




Információforrások

Tesztelje reakcióidejét 1 perc alattFEL

Az online reakcióidő-teszt pont arra jó, mint amit a neve sugall: leteszteli, milyen gyorsan reagálunk egy vizuális ingerre. A teszten a start gombra kattintás után egy piros felület fogad, ami rövid időn belül zöldre vált. Amikor zöld lesz, akkor kell rá kattintani egyet, minél gyorsabban.
A néhány másodperces gyorstesztet egymás után ötször kell ismételjük, ezután a weboldal átlagos von eredményeinkből, és máris megkapjuk az átlagos reakcióidőnket. Az eddigi felhasználók nagy átlaga 215 milliszekundum, amit nem is olyan egyszerű összehozni. A teszt indításához kattintson ide -- link

Hírforrás: HVG
2013. szeptember 18.

Mobilapp készül a Kutatók ÉjszakájáraFEL

Hétfő hajnalban, szeptember 16-án éjfélkor megkezdődött a regisztráció a Kutatók Éjszakája programjaira. A rendezvénysorozat szeptember 27-én kezdődik; az 1500 különböző programról a hivatalos honlapon ( link ), illetve az esemény mobilalkalmazásában lehet információkat találni.
A Kutatók Éjszakája idén már mobilon is nyomon követhető. A TEMPUS Közalapítvány és az INFOtec Kt. együttműködésével létrehozott mobilalkalmazással bármikor elérhető minden program, és nem kell hozzá internetkapcsolat. Az alkalmazás az esemény előtti héten Androidra, Iphone-ra és Windows Phone-ra is letölthető lesz.


Elindult a sportolanemzet.huFEL

Tematikus, össznemzeti sportplatform indult kedden, Szegeden; a sportolanemzet.hu weboldal minden sportágban igyekszik minden fontos információt megadni -- mondta el a projekt vezetője.
Hoffmann Pál kifejtette: ez egy platform azoknak, akik szeretik a sportot, akik sportolnak vagy sportolni szeretnének, akár egyedül, akár társakkal vagy csapatban, kezdőktől az élsportolókig. Az oldal több mint 400 sportágban tartalmaz tematikus információkat, a határon innen és túlról érdeklődők számára. A szakmai hátteret a honlaphoz az SZTE Testnevelési és Sporttudományi Intézete biztosította.

Hírforrás: SG
2013. szeptember 18.

Bankos megtakarítás -- kalkulátorFEL

Éves szinten a nagyobb cégek akár évi 300-700 millió forintot is megtakaríthatnak megfelelő bankszámla-kiválasztásával, de a kisebb, évi 30 milliós forgalmú mikrocégek is akár 300 ezer forintot takaríthatnak meg, ha banki szokásaiknak megfelelő számlacsomagot választanak -- mondta el lapunknak Gergely Péter, a BankRáció.hu szakértője annak kapcsán, hogy több hónapos előkészület és egyeztetés után a társaság több mint 23 bank 204 számlacsomagjának adatait feldolgozó kalkulátor-programot indított.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu