Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2013/27., júl. 3.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Az amerikai fiatalok könyvtári szokásai és elvárásai (olvasóink szavazatára)
Nem nyomtatott köteles példányt is szerzeményeznek -- fejlemények brit földön
6 ezer folyóméternyi poros dokumentummal lesz karcsúbb az Országgyűlési Könyvtár
Három lépéses béremelés jöhet a közszolgáknál
Az információs műveltség hónapja -- októberig még a mi könyvtáraink is felkészülhetnek
Egyenlő hozzáférést a könyvtárban? - Fenntartunk még akadályokat
Állítsunk be RSS-t használóink kedvenc témájára (Adatbázis-marketing 4.)
Guruló könyvtár Szabolcsban
Megújult a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapja
Ingyenes jogi információszolgáltatás a Kájoni János Megyei Könyvtárban
Székelyudvarhelyi könyvtár: a közművelődés erősödhet az új igazgatóval
E-könyv kölcsönzése -- esettanulmány
Big Data: a vállalkozások adatelemzőket vesznek fel
Ha van big data, nem kellenek az elméletek?
Új könyvtárat építenek Bagdadban -- fantasztikus formák (fotók)

Analógiák

Válságban újragondolni a végzett tevékenységet -- és együttműködni a szolgáltatásban
Nyilvános könyvtári költségvetés: több adomány a könyvtárnak?

Praktikus

Egy oldal, ahol mindenféle ingyenes képmanipuláló eszközt megtalál

Kisszínes

Topless olvasás New Yorkban -- szexivé teszik az olvasást
Az e-könyv hiánya miatt támadják Stephen Kinget
Pinochet titkos könyvtára
Fejetlenség a Könyvtárellátónál: mi lesz az iskolakezdési támogatással?
Nagy siker lett a modern bibliafordítás Norvégiában

Információforrások

Trafikvadász -- Nemzeti Dohánybolt-kereső
Ez aztán a zenehallgatás: 30 millió számból válogathat ingyen
Több százezer levéltári iratot oldottak fel a titkosítás alól
Új rivális a hazai hírportáloknak
Csodás reklámok a 60-as évekből -- a Duke Egyetemi Könyvtárból


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Az amerikai fiatalok könyvtári szokásai és elvárásai (olvasóink szavazatára)FEL

Az USA fiataljai (19-29 évesek) 60%-a használja a könyvtárat tanulási és közösségi térnek, míg az idősebb generációnak csak 45%-a. Erről is beszámol a Pew Internet 2012-ben készített reprezentatív felmérése.
A 16-29 évesek elvárásai a könyvtári szolgáltatásokkal kapcsolatban:
46% szeretne mobiltelefonos alkalmazásokat; hol találom a dokumentumot a könyvtáron belül?
44% könyvtári kioszk népszerű könyvek, videók kölcsönzésére
42% mobil-alkalmazás a könyvtári szolgáltatásokra
37% szeretne online referensz-szolgáltatást
36% bevezetés a technikai eszközök használatába
35% személyes fiók
32% tartalmakkal előre feltöltött e-olvasó
27% digitális médiaterem multimédiás tartalmak létrehozására
24% ismertetés az e-könyvek kölcsönzéséről
17% az e-olvasó eszközök használatának ismertetése. (ref.: MG)


Nem nyomtatott köteles példányt is szerzeményeznek -- fejlemények brit földönFEL

Az Egyesült Királyság 2003-ban megszületett kötelespéldány-törvénye sok tekintetben elsőnek számított a világon. Az elektronikus kötelespéldányok ebben természetesen nem szerepeltek, a most zajló módosításba viszont bekerültek. A törvénymódosítás tervezete elkészült, 2012-ben vitára bocsátották, parlamenti elfogadását 2013-ra irányozták elő.
A CD-ROM-okra és más offline kiadványokra vonatkozó előírások lényegében változatlanok maradtak. Az online kiadványok kezelése esetében gyökeres változás következett be: a jogosult könyvtárak felelőssége lett a begyűjtésük (harvesting) -- ezt praktikusabb megoldásnak találták annál, mint hogy a kiadó legyen köteles azokat beszolgáltatni. Ily módon a költségek jelentős része is a könyvtárakra hárul, nem a kiadókra. A könyvtárak szeretnék, ha az új jogszabály minél előbb hatályba lépne, hogy elkerüljék a 'digitális fekete lyukak' létrejöttét. (ref.: Hegyközi I.)


6 ezer folyóméternyi poros dokumentummal lesz karcsúbb az Országgyűlési KönyvtárFEL

Rapid módon számolja fel állománya jó részét az Országgyűlési Könyvtár (OGYK): az idén januárban munkába állt új vezetés tervei alapján alig pár hónap alatt közel 3 ezer polcfolyóméternyi hírlaptól és folyóirattól kell megszabadulni. Hasonló sorsra jut másfél kilométernyi külföldi parlamenti dokumentum is.
Az apasztás hírek szerint összesen 6 ezer folyómétert érint.

Régebbi hírforrás(ok): Országgyűlési könyvtár -- könyvállománya fejlesztendő? link Fél évre bezár az Országgyűlési Könyvtár link Kevesebb könyvtárossal működik majd az Országgyűlési Könyvtár link

Három lépéses béremelés jöhet a közszolgáknálFEL

Három lépcsős közszolgálati béremelésről határoztak a szombati kormányülésen a Magyar Nemzet információi szerint. A lap keddi számában arról számol be, hogy 2014. január 1-jétől 15 százalékkal, egy évvel később újabb 10 százalékkal, míg 2016 első napjaiban további 5 százalékkal magasabb fizetést kapnak majd a közszolgálatban dolgozók.


Az információs műveltség hónapja -- októberig még a mi könyvtáraink is felkészülhetnekFEL

Barack Obama 2009-től az októbert a nemzet információs műveltségi hónapjának nyilvánította egyik kiáltványában (link
Ebben úgy fogalmaz, hogy 'a modern demokratikus társadalom működéséhez nélkülözhetetlenek a tájékozott és művelt állampolgárok'. Ez a kiáltvány, mely az információs műveltségnek az oktatásban és a demokráciában játszott szerepét hangsúlyozza, hasonlóságot mutat a 2005-ben elfogadott, az információs műveltségről és az élethosszig tartó tanulásról szóló Alexandriai Kiáltvánnyal (link Mindkét dokumentumban az élethosszig tartó tanulás alapvető eleme az információs műveltség, amely életünk minden szakaszában lehetővé teszi az információk hatékony keresését, értékelését, felhasználását és létrehozását személyes, társadalmi, foglalkozásbeli és oktatási célra. Mindkét dokumentum erőteljes hatású és ösztönző sok felsőoktatási könyvtár számára, mivel emlékezteti őket tevékenységük szélesebb társadalmi összefüggéseire és demokratikus kezdeményezéseire. (Autoref.)


Egyenlő hozzáférést a könyvtárban? - Fenntartunk még akadályokatFEL

'Egyenlő hozzáférést biztosít-e a könyvtár a közösségnek?' -- szólt a KIT múlt heti szavazás-kérdése. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
16 - Igen, bárki használhatja.
9 - Sajnos nem számolunk a küszöbfélelemmel.
16 - A hátrányos helyzetűek a könyvtárban is azok.
3 - Egyéb válasz.
-- Úgy tűnik, hogy a könyvtár a többség szerint nem akadálymentes, aktívan vagy passzívan fenntartjuk még használóinkban a küszöbfélelmet, vagy a fizikai akadályokat. (MG)


Állítsunk be RSS-t használóink kedvenc témájára (Adatbázis-marketing 4.)FEL

Cikksorozatunkat link folytatva: RSS-t állíthatunk be saját, könyvtári RSS-oldalunkra, vagy építhetünk közvetlenül használónknak ilyet, vagy akár egy-egy tanszéknek. (Az RSS-olvasó sok hírforrásból gyújt össze friss híreket. Így ahelyett, hogy az összes hírforrást végigkattintgatnánk, egy felületen, címmel látjuk a friss híreket. Mely alapján eldönthetjük, hogy kattintunk-e a tényleges tartalomra. Pl.: Feedly.com, Netvibes.com)
A ScienceDirect-ben pl. a keresés elvégzése után a lap közepe táján találjuk az RSS feed linket, narancssárga ki ikon után. Az erre kattintva megjelenő ablakból másolhatjuk ki az RSS-olvasóba betehető kifejezést. Használónk így saját gépe előtt, napi frissességgel értesülhet az adatbázisban megjelenő, számára fontos cikkekről. (MG)


Guruló könyvtár SzabolcsbanFEL

Mozgókönyvtári programot indít Nyíregyháza bokortanyái és a fehérgyarmati járás kistelepülései könyvtári ellátottságának javítására a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár.
A nyíregyházi intézmény a minőségi könyvtári ellátás és a szolgáltatás elérésének esélyegyenlősége érdekében megyei fejlesztési koncepciót dolgozott ki, ezt támogatja az uniós forrásból megvalósuló Könyvtárbusz a Felső-Tisza mentén és a nyíregyházi bokortanyákon címmel megpályázott, röviden guruló könyvtárként is emlegetett projekt -- közölte a könyvtár szerdán az MTI-vel.

Hírforrás: NYEST
2013. július 03.

Megújult a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapjaFEL

A Kájoni János Megyei Könyvtár 2012 decemberében nyitotta meg kapuit új székhelyén. Az intézmény folyamatosan aktuális tartalmakkal frissülő honlapjának arculata is megújult. Hargita Megye Tanácsa támogatásával készült el, és 2013 júniusában vált elérhetővé. Az új könyvtári honlapot magyar, román és angol nyelvű használói felülettel tervezték, jelenleg a magyar és román nyelvű változat érhető el. Az angol nyelvű használói felület még fejlesztés alatt áll.
Magyar felülete az alábbi webcímen érhető el: link
A román nyelvű felület elérhetősége: link
A honlap nyitóoldalán a friss intézményi híreket találjuk, a soron következő könyvtári eseményekről, rendezvényekről tájékozódhatunk. Képes beszámolók adnak ízelítőt a könyvtárban zajló változatos, különböző csoportokat, korosztályokat vonzó programokról, beszámolók olvashatók a már lezajlott rendezvényekről. (link
A honlap használói a Könyvtárunkról menüt megnyitva tájékozódhatnak a megyei könyvtár részlegeiről, szolgáltatásairól, a könyvtárhasználat feltételeiről. Hargita megye közkönyvtárai cím alatt az egyes könyvtárakra vonatkozó fontosabb információk, a könyvtárosok számára módszertani segédletek is elérhetők.
Az Elektronikus könyvtár menüre kattintva, az online katalógusban a Kájoni János Megyei Könyvtár gyűjteményei mellett más székelyföldi könyvtárak -- többek között a kézdivásárhelyi és gyergyószentmiklósi könyvtár --, illetve Hargita megyei községi és városi könyvtárak online katalógusában is kereshetnek a távoli felhasználók: link (via PeMeK-e-Hírlevél)


Ingyenes jogi információszolgáltatás a Kájoni János Megyei KönyvtárbanFEL

A BIBLIONET Országos Programot lebonyolító IREX Alapítvány és a Wolters Kluwer cég között létrejött megállapodásnak köszönhetően Hargita megye tizenegy könyvtára hozzáférést kapott az iDrept nevű online jogi adatbázishoz. Erre alapozva ingyenes, nem tanácsadás jellegű, jogi információszolgáltatás igényelhető a Kájoni János Megyei Könyvtárban és a megye további tíz könyvtárában.
Az érdeklődők online olvashatják a könyvtárban Románia Hivatalos Közlönyét, romániai és európai uniós jogszabályokat kereshetnek tárgy, idő, hatályosság és más szempontok szerint, betekintést nyerhetnek a joggyakorlatba. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Székelyudvarhelyi könyvtár: a közművelődés erősödhet az új igazgatóvalFEL

Csodákat nem vár, változásokat tervez és ígér a Városi Könyvtár új igazgatója. Régi lapok közt új elképzelések. Május 30-án három évre nevezték ki Szőcs Endrét a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár igazgatójának. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont nemrég lemondott vezetőjét a váltásról, tervekről és lehetőségekről kérdeztük.
-- A könyvtárban már működött egy részleg, mely a mindennapi alaptevékenység mellett előadásokat, kiállításokat, könyvbemutatókat szervezett, pályázatokat is írt. Meglátásom szerint van lehetőség arra, hogy akár más udvarhelyi kulturális intézményekkel, akár a Forrásközponttal, akár a múzeummal, táncműhellyel közösen szervezzen, ne csak a városnak, de akár egész Udvarhelyszéknek szóló kulturális programokat.


E-könyv kölcsönzése -- esettanulmányFEL

Wisconsinban, egy kis vidéki közkönyvtárban érdekes e-olvasó kölcsönzési esettanulmányt folytattak. Öt Kindle e-readert vásároltak, darabonként tíz, az Amazontól e-könyvként forgalmazott, az olvasók által nagyon keresett művel. Mivel az e-könyv olvasók állandóan forogtak, 17-re bővítették a kölcsönözhető készülékek és 120-ra a művek számát. Két év alatt mindössze egy Kindle veszett el, és egyet ért egyéb kár. A használók elégedettsége növekedett, a könyvtár látogatottsága nőtt. Sokan nyaraláshoz vitték a kis helyigényű, sok könyvet tartalmazó jószágot, még többen voltak, akik próbaképpen kölcsönözték, mielőtt saját e-olvasó vételére szánták volna el magukat. 2012-ben a Kindle kölcsönzési program folytatódik, leginkább azokat támogatva, akik nem tudnak vagy akarnak saját készüléket és e-könyveket beszerezni. (ref.: Fazokas E.)


Big Data: a vállalkozások adatelemzőket vesznek felFEL

A Big Data jelenség, vagyis az egyre nagyobb, szinte kezelhetetlen méretű adatbázisok létrejötte a vállalatok számára egyrészt problémát, másrészt üzletileg kihasználható lehetőséget jelent. Elképesztő, szinte emberi ésszel felfoghatatlan mennyiségű adat keletkezik nap mint nap az interneten, a gépek közötti kommunikáció során és a magánhálózatok millióin. Az cégek adattárházaiban fellelhető óriási mennyiségű adattömegből üzletileg fontos információkat lehet kinyerni, ami segítheti például a csalások felderítését, a termékértékesítést, az ügyfélmenedzsmentet és a döntési folyamatokat. A vizuális analitikai megoldások is terjednek.
A Cisco április végén publikált felméréséből kiderült, hogy a szerte a világon megkérdezett 1800 informatikai szakember válaszai szerint 2013-ban a vállalatok 60 százaléka növeli a Big Data megoldásokra elkülönített IT-büdzsét. Emellett 22 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy a Big Data trend hatására személyi változások is bekövetkeznek az IT-részlegen. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy tudományos adatelemzőket vesznek fel, akik az óriási adattömegből információkat tudnak kinyerni. Ugyanakkor az elmúlt évek nehéz gazdasági helyzetében az IT-költségvetések szűkülése mellett más tényezők is hátráltatják a nagy adatbázisok elemzésének terjedését.


Ha van big data, nem kellenek az elméletek?FEL

Chris Anderson The End of Theory cikke szerint a big data önmagában szükségtelenné teszi az elméleteket. Mark Graham a Guardian hasábjain remekül érvelt amellett, hogy nem spórolható meg a rendes tudományos munka még a nagy adatokkal sem. Az adatokat valahogy elemezni kell, az elemzés eredményét pedig értelmezni szoktuk. A nyelvtechnológiában még inkább szükségünk van elméletekre ehhez, hiszen gyakran a nyelvi adatokból szeretnénk következtetni valami másra, pl. a felhasználó preferenciáira, várható viselkedésére, az általa közölt információ megbízhatóságára stb. Most röviden áttekintjük a nyelvtechnológiára alapozott vizsgálatok értelmezése terén legnagyobb hatást gyakorló három elméletet, melyek közös pontja, a kognitív tudomány (vagy megismeréstudomány).


Új könyvtárat építenek Bagdadban -- fantasztikus formák (fotók)FEL

Egy british-iraki cég nyilvánosságra hozta közkönyvtár-tervét. (Irakban az 1970-es évek óta nem építettek közkönyvtárat.) A 45,000 négyzetméteres épület a fiatalok által kedvelt városrészben, egy félszigeten kap helyet. A kétíves tetőzet alá a világ legnagyobb fesztávolságú olvasótermét álmodták bele. teteje hullámos. A több mint 3 milliós állományban lesznek régi kéziratok és elektronikus dokumentumok is. Emellett rendezvények számára is alkalmat lesz.
A tetőzet felülről a kúfi 'olvasás' szót fogja formázni. (ref.: MG)




Analógiák

Válságban újragondolni a végzett tevékenységet -- és együttműködni a szolgáltatásbanFEL

Számos nagyvállalatnak hatalmas ügyféladatbázisai vannak: nagyon jól ismerik a vevőiket, azok fogyasztási szokásait, tudják, kik a jó és kevésbé jó ügyfelek. A probléma viszont az, hogy már nincs több termékük és szolgáltatásuk, amelyeket a meglévő ügyfeleknek értékesíteni tudnának. A konkurencia miatt folyamatosan veszítenek a piacukból. Ahhoz pedig, hogy árbevételt növeljenek, új vevőket kellene szerezniük, de ez magas költséggel jár.
'Felmerül a kérdés, hogy az egyik vállalat miért ne adhatná el saját szolgáltatásait a másik társaság ügyfeleinek? Erre most sokan azt mondhatják, hogy ez a keresztértékesítés (cross-selling), és ez már működik a piacon. Igen ám, de mi történik, ha az egyik cég a másik termékeit mint saját márkás termékeket értékesíti az ügyfeleinek. Ezzel kibővíti 'saját' termékportfólióját, csökkenti az értékesítés és az ügyfélszolgálat költségeit, és kihasználja az ügyfélkörében rejlő lehetőségeket. Mindezzel pedig a másik vállalat számára is profitot termel' -- összegezte Stekl László.


Nyilvános könyvtári költségvetés: több adomány a könyvtárnak?FEL

A múlt héten már idéztük a 'fizess, amennyit akarsz' gyakorlatokat taglaló írást, most visszatérünk rá...
-- Európában német nyelvterületen is működik több becsületkasszás étterem: a legközelebbi Bécsben egy pakisztáni lokál, a Wiener Deewan, amely nyolc éve nyitott. A tulajdonosok az emberek lelkiismeretére apellálnak: 'ha egy év múlva is itt akarsz enni, akkor járulj hozzá ahhoz, hogy ez megvalósulhasson -- közép- és hosszú távú gondolkodás előnyben'. Mindezek alátámasztására pedig az étterem közli a részletes éves bevételeit és kiadásait, a pontos nyereséggel.




Praktikus

Egy oldal, ahol mindenféle ingyenes képmanipuláló eszközt megtalálFEL

Számos netes oldal szolgáltatása közül válogathatunk, ha fényképeinket alakítgatnánk, változtatnánk, feldobnánk. A Viscomsoft viszont kimagaslik ezek közül, ugyanis egy gyűjtőoldalon link kínálja mindezt -- csak győzzünk válogatni a lehetőségekből.
Találunk itt fotómontázs-készítőt, GIF-effektekkel egészíthetjük ki meglévő fotóinkat, de persze a szokásos képhatásokat is bevethetjük, vagy akár animált GIF-ekké alakíthatjuk a képeket, mi több, akár számos mókás effekttel is feldobhatjuk.




Kisszínes

Topless olvasás New Yorkban -- szexivé teszik az olvasástFEL

Az Szabadtéri Közös Topless Ponyvaregény Társaság szexivé teszi az olvasást, és másokat is hívnak a közös élményre.


Az e-könyv hiánya miatt támadják Stephen KingetFEL

Az amerikai írót sokan kritizálták amiatt, hogy Joyland című új könyvéből nem jelentetett meg e-kiadást. A piacon nemrégiben viszont feltűnt a regényből engedély nélkül készített e-könyv. Megdöbbentő módon ennek megjelenésére a kiadó mindössze úgy reagált, hogy ha e-kiadással jelentkeztek volna, akkor is biztosan terjedne illegális verzió a regényből. Mindeközben német szakértők egy szövegváltoztatásokkal operáló kalózkodás elleni technológia fejlesztésén dolgoznak.


Pinochet titkos könyvtáraFEL

Augusto Pinochet néhai chilei diktátor, aki az utcán könyveket égettetett és írókat küldött börtönbe vagy száműzetésbe, titokban hatalmas, több mint 50 ezer kötetes könyvtárat gyűjtött össze -- derítette ki egy chilei újságíró.

Hírforrás: Múlt-kor
2013. július 03.

Fejetlenség a Könyvtárellátónál: mi lesz az iskolakezdési támogatással?FEL

Érik a botrány a tankönyvpiacon: bár még hónapokig kell várniuk az iskolásoknak, mire kézbe vehetik új tankönyveiket, a tankönyvellátó mégis előre igényt tart a könyvek ellenértékére. Aki július végéig nem fizet, üres hátizsákkal küldheti a gyereket szeptemberben iskolába.


Nagy siker lett a modern bibliafordítás NorvégiábanFEL

Norvégiában az emberek nagyjából 1 százaléka jár rendszeresen templomba, 72 százalékuk pedig ateistának tartja magát. Ezért is keltett nagy feltűnést, miután a Biblia új norvég nyelvű fordítása, amely az eddigi 1978-as kiadást váltotta fel, rögtön az eladási listák élére került, maga mögé utasítva az északi országban is népszerű erotikus bestsellert, A szürke ötven árnyalatát.
Az új kiadásból 160 ezer példányt értékesítettek, ezzel pedig a Biblia lett a tavalyi év legkapósabb könyve Norvégiában. Az új fordítással az volt a cél, hogy a szöveget gördülékenyebbé, olvashatóbbá, és ezáltal befogadhatóbbá tegyék a hívek számára.
Szakértők szerint Norvégiában a vallás a legszemélyesebb ügyek közé tartozik, így a templomba járók alacsony száma nem feltétlenül jelzi az emberek vallásosságát. Emellett csak az elmúlt hat évben közel 260 ezer bevándorló érkezett az országba, akiknek nagyjából 60 százaléka keresztény, a többiek muzulmánok, buddhisták vagy hinduk. Ez a fajta sokszínűség pedig azzal is jár ? vélik szakértők ?, hogy a norvégok nagyobb érdeklődéssel fordulnak a saját hitük felé. (via ReMek-e-Hírlevél)




Információforrások

Trafikvadász -- Nemzeti Dohánybolt-keresőFEL

A hivatalos térképnél sokkal nagyobb segítség mától a dohányosoknak a Trafikvadász névre hallgató szolgáltatás, amely hatékonyabban segít megtalálni a trafikokat. Böngészőben is rákereshetünk a dohányboltokra, de van mobilos alkalmazás is, ami el is navigál a cigarettáig.


Ez aztán a zenehallgatás: 30 millió számból válogathat ingyenFEL

Aki szeret zenét hallgatni netezés közben, annak kihagyhatatlan az alábbi alkalmazás. Több mint 70 ezer előadó, 30 millió szám, és mindez ingyen -- hát kell ennél több a zenehallgatáshoz? Ezt kínálja a YouZeek nevű netes szolgáltatás, amelyet akár Chrome-unkba is tehetünk. Ez utóbbihoz persze le kell töltenünk a kapcsolódó bővítményt -- innen.


Több százezer levéltári iratot oldottak fel a titkosítás alólFEL

A Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára szerint kutatók és nem kutatók számára egyaránt fontos a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Levéltár és Irattárban őrzött minősített iratok felülvizsgálata, amelynek eredményeként sok, eddig hozzá nem férhető iratanyag válik kutathatóvá.


Új rivális a hazai hírportáloknakFEL

Hírfelhő link néven új hírportált indított az Xdroid Kft. Az RSS csatornákhoz elérést kínáló hírgyűjtő oldal különlegessége a mögötte lévő eszközfüggetlen technológiában rejlik, ami jól szervezett, átlátható információs hierarchiát készít, melynek megjelenítését újszerű térfelosztási módszerek támogatják.


Csodás reklámok a 60-as évekből -- a Duke Egyetemi KönyvtárbólFEL

A Duke Egyetemi Könyvtár digitális gyűjteményében Adviews link címen online archívumba rendezte az 1929-ben alapított Benton & Bowles nevű néhai New York-i reklámügynökség gyűjteményét. Adviews néven online archívumot hoztak létre a néhai New York-i reklámügynökség, az 1929-ben alapított Benton & Bowles, illetve utódja, a DMB&B gyűjteményéből. Több ezer szpotról van szó. A reklámok az 50-es évektől a 80-as évekig terjednek és átfogják a kereskedelmi televíziózás első évtizedeit. Az ügynökség fő ügyfelei közé tartozott a Procter & Gamble, a Kraft, a Schick és a Vicks is.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu