Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok

KIT hírlevél: 2015/13., ápr. 1.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Új teljesítménymutatók -- Kinek miben hasznos a könyvtár?
49 ezres civil képarchívum sikere vs. közgyűjteményi cselekvésképtelenség?
Feladata-e egy szakkönyvtárosnak a kutatók karrierjét támogatni? - Igen
Salgótarjáni közkönyvtár -- közösségbe ágyazva
Költségcsökkentés helyett kérjünk használói minőséget a könyvtártól
Szűrőprogramok helyett -- internethasználati képzés (külső helyett belső kontroll)
Egy építendő angol közkönyvtár és digitális médiaközpont koncepcióképei
Könyvtárosság szépsége: rendszert állítunk fel, minőségbiztosítunk, szervezetet fejlesztünk
A könyvtárosi szakma -- és az előrelépés?
Az USA-ban ilyen képességeket várnak az egyetemi könyvtárosnak jelentkezőktől
Holnaptól nem kölcsönözhetik a gyerekek A szürke ötven árnyalatát a könyvtárból
Közkönyvtár a Debreceni Egyetemtől egy ugrásra
Radiohead-lemezzel bővült a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Lemeznyilvántartása
Levelezni tanulnak a derekegyházi netnagyik -- helyismereti érvelés
Digitális szolgáltatásokkal bővülnek a BGF könyvtárai
Később bevezetendő életpálya-modellt és a bérkompenzációs lehetőséget vizsgálnak

Analógiák

Mennyire mosolyognak a magyar könyvtárosok?
Emlékeztet a Facebook -- könyvtár pl.: születésnapi, beiratkozás-jubileumi üdvözlet?

Praktikus

Színes-szagos és rögzíthető konferenciabeszélgetés -- 3 főig ingyenesen
Így érheti el telefonjával bárhonnan a munkahelyi számítógépét
Mennyire vagy internetfüggő -- nézd meg intelemetrikus számodat

Kisszínes

Clean Reader -- gátolják a káromkodásgátlót
Folyóiratok és kulturális műhelyes -- sorvadnak
Lacuna -- Public Art alkotás 50 ezer könyv újrahasznosításával
Külföldön terjeszkedik a magyar zenetár: üzlet -- zeneértékesítésből

Információforrások

Digitális Népszava-archívum -- 141 év kereshető!
Elindult a közfoglalkoztatási portál
Melyek lakókörnyezetünk -- vagy utazási célunk -- legfotózottabb helyei?
A tudatos és balesetmentes közlekedésért: újraindul a Tanulóknak.hu és a Kreszfelfrissítő.hu
Egészségügyi adatokat önkéntesen megosztó portál indult


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Új teljesítménymutatók -- Kinek miben hasznos a könyvtár?FEL

A könyvtár hatékonyságának mutatóit már nem a számszerű adatokra kell alapozni (kölcsönzési statisztikák, dokumentumállomány), hanem arra, hogyan szolgálja használóit. A programok és a könyvtár hasznossága változó képet mutat a különböző felhasználói csoportok esetében, erről azonban nagyon kevés adattal rendelkezünk, így az eddigieknél sokkal mélyebb vizsgálatokra van szükség.
Finn kutatók path analízist és a lineáris regresszió módszerét alkalmazva keresték a választ a következő kérdésekre: Milyen tényezők jelzik a leghatékonyabban a közkönyvtár hasznosságát a mindennapi tevékenységek során, a karrierépítésben és kulturális élet területén?
Korábbi tanulmányok szerint
- a nők, a fiatalabb korosztály és a magasan iskolázottak azok, akikre a könyvtár leginkább hatással van a kulturális tevékenységek és a karrier területén. Ezzel szemben
- az alacsonyabban iskolázottak, a középkorúak, valamint az idősebb korosztály számára főleg a mindennapi tevékenységekben nyújt segítséget.
A friss eredmények azt mutatják
- az adott évben olvasott könyvek száma nem befolyásolja azt, hogy a könyvtár milyen hatással van az ember hétköznapi tevékenységére. Ezzel szemben
- a könyvtárhasználat, a maximum alapfokú végzettség, a napi szintű internethasználat, illetve a könyvtár által biztosított internet-hozzáférés, valamint a kor komoly befolyásoló erővel bírnak.
- A közkönyvtárak főleg az idősek és az alacsonyan iskolázottak életében látnak el többletfunkciót a hétköznapok különböző területein.
A path analízis azt mutatja, hogy az életkor növekedésével egyre kisebb az esélye, hogy valaki az interneten keressen információkat, de egyre nagyobb, hogy a könyvtárban. Ugyanakkor nagyon sokan használják párhuzamosan a kettőt, sőt a könyvtárban az internetet. (Modellek a közkönyvtárak hasznosságának elemzésére; ref.: Jávorka B.)


49 ezres civil képarchívum sikere vs. közgyűjteményi cselekvésképtelenség?FEL

Az 5 éve indult Fortepanon jelenleg mintegy 49 ezer régi kép között lehet böngészni, az archívum alapját az a nagyjából 5 ezer felvétel adta, amelyek a két alapító. Tamási Miklós és Szepessy Ákos 25 év alatt, jórészt lomtalanításokon szedett össze. A kizárólag magánadakozásokból működő oldal népszerűsége folyamatosan nő, a kezdetben csak 'családi képekből' (nagyszülők elfeledett albumjaitól lelkes amatőrök művészi megnyilvánulásáig) építkező alapítók figyelme nemrég fordult az intézetek, múzeumok mélyén megbúvó fényképek felé. A közgyűjtemények azonban jellemzően nem igénylik a Fortepan 'szolgáltatását': hol a jogszabályok, hol elvi megfontolások miatt zárkóznak el az együttműködéstől. Az utóbbi például azt jelenti, hogy a képfelhasználásnak ezt a kontrollálhatatlan módját 'herdálásnak' tartják. Míg ugyanis a Fortepanról a képek ingyenesen letölthetők, forrásmegjelöléssel újrafelhasználhatók, a közgyűjteményi fotótárakban, beleértve az MTI-ét is, még a szerzői joggal nem rendelkező képek sem ilyenek.
Ellenérvként az szokás felhozni, hogy a Budapesti Városépítési Tervező Vállalat (Buváti) 40 ezer darabos -- az Uvatervhez hasonló, a városképi változásokat dokumentáló -- fotógyűjteményéből, amely egy ajándékozási szerződéssel került 1996-ban a Budapesti Történeti Múzeumba, ma online semmi sem látható. Nyitottak viszont az egyházi és egyetemi levéltárak, a közelmúltban például a Semmelweis Egyetem anyagát digitalizálták.

Régebbi hírforrás(ok): Nagy szakadék tátong a felhasználók és a közgyűjtemények 'kereslet-kínálata' között I. link Fortepan -- Amatőr fotógyűjtemény a weben link

Feladata-e egy szakkönyvtárosnak a kutatók karrierjét támogatni? - IgenFEL

Feladata-e egy szakkönyvtárosnak a kutatók karrierjét támogatni? -- kérdeztük a múlt héten olvasóinkat. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
13 - Szakirodalom ajánlásával
31 - Legváltozatosabb szolgáltatásokkal
3 - Ha a fenntartó előírja
7 - Nem feladata.
-- A válaszok a szolgáló könyvtárosi attitűdöt vagy énképet domborítják ki, mely sok lehetőséget rejt magában. A válaszadóknak csak kb. 1/7 része nem tartja könyvtárosi feladatnak a karriertámogatást. (MG)


Salgótarjáni közkönyvtár -- közösségbe ágyazvaFEL

Salgótarján belvárosában az 1988-van átadott közkönyvtár link szinte elvész a magas házak tövében. A belső használói tér szinte teljes egészében egybenyitott, ami lehetőség annak rugalmas kezelésében, ugyanakkor gondot jelent a különböző tevékenységek közötti 'áthallás'.
Tevékenységek: szenior korúak internetes oktatása, újságolvasás, leltározatlan lektűrök illetve más dokumentumok kölcsönzése, könyvtárbemutató gyerekeknek, ifjúsági program -- a fotókon. Ld.: link (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2015. április 01.
Régebbi hírforrás(ok): Gyerekvilág a salgótarjáni közkönyvtárban (fotók) link

Költségcsökkentés helyett kérjünk használói minőséget a könyvtártólFEL

Jó újraolvasni a 2011-es cikket: Lean: hozzáadott érték központú menedzsment / Németh Balázs.
A hozzáadott érték központú -- azaz 'lean' -- menedzsmentben azon tevékenységek, erőforrások arányát növeljük a szervezetben, amelyek a külső és belső vevőink szempontjából hozzáadott értéket adnak (igényli, elismeri, hajlandó megfizetni).
Veszteség azonban, ha
- hibásan végezzük a feladatot, selejtet gyártunk
- bonyolultan, több lépésben, több mozgatással, adminisztrációval végezzük el a feladatot,
- párhuzamosan, többször végezzük a feladatot
- olyan tevékenységeket végzünk, amit a vevő nem igényelt
- felesleges készlet halmozunk fel (lekötve forrásainkat)
- ki nem használat kapacitás, terület, erőforrás, képesség
- felesleges szállítás, mozgatás, utazás.
A termelő szervezetekben készletet, szolgáltatóknál bért és rezsiköltséget jelent főként a veszteség.
Ám a költségcsökkentési és nyereségnövelési fókuszról (ami sokszor a vevők, dolgozók, beszállítók elégedettségének csökkenését vonta maga után) célszerű áttérni egy magasabb rendű cél, a hozzáadott érték növelésének fókuszára, azt keresve: mi teremt hozzáadott értéket a működés lényeges érintettjeinek szempontjából.


Szűrőprogramok helyett -- internethasználati képzés (külső helyett belső kontroll)FEL

Egy nemzetközi felmérés szerint a könyvtárak több mint fele nem használ szűrőprogramokat, a többiek pedig elsősorban a gyermekek védelmére, a vírusvédelem érdekében, a közerkölcsök és vallási értékek megóvásáért és bűncselekmények megelőzésére alkalmazzák. A szakirodalomban számos érv található a technikai szabályozók bevezetése mellett és ellen. A legjelentősebb szakmai szervezetek (CILIP, ALA, ALIA és az IFLA) ugyan belátják, hogy a szűrőprogramok hasznosak lehetnek az illegális tartalmak ellen (gyermekpornográfia, faji gyűlöletkeltés, terrorizmus, hacker tevékenység, vírusterjesztés), ugyanakkor hangsúlyosan elutasítják az internet cenzúráját. Álláspontjuk szerint a gyermekek, szülők és tanárok internethasználati képzésére kellene a hangsúlyt helyezni. A szűrőkön kívül szóba jöhető eszközök pedig az internethasználati szabályzat betartásának aláíratása, a szabályzat kihelyezése a könyvtárban, olvasói azonosítót igénylő előzetes helyfoglalási rendszer működtetése, a monitorok ellenőrizhető módon történő elhelyezése, a log fájlok ellenőrzése, a monitor távolról történő követése. A cikkben ismertetett nagy-britanniai felmérések részletesen vizsgálják, hogy hol, mit, hogyan és milyen eredménnyel szűrnek a könyvtárak, és kiderül, hogy egyáltalán nem egységes és következetes a könyvtári gyakorlat. (Az internet használatának szabályozása a közkönyvtárakban; ref.: Fazokas E.)


Egy építendő angol közkönyvtár és digitális médiaközpont koncepcióképeiFEL

A létesítmény az angliai South Shields város központjában lesz.


Könyvtárosság szépsége: rendszert állítunk fel, minőségbiztosítunk, szervezetet fejlesztünkFEL

Tőzsér Istvánné: A könyvtárosságban az az igazán szép, hogy rendszerben kell gondolkodni. Kategóriákat állítunk fel, így minden tudományág leírható egy-egy számmal. A könyvtárban mindennek meg kell, hogy legyen a helye, s jó a tudat, hogy ha reggel bejövünk, tudjuk, hogy amit éppen keresünk, az ott van, ahol lennie kell. Ha van 250 ezernyi 'valamink', s abból egy elveszik, azt nagyon nehéz lenne megtalálni. Éppen most költöztetjük a raktárunkat, s 60 ezer kötetet mozgatunk meg. Alapvető, hogy szervezett legyen a munka, hiszen ha egy könyv elsorolódik, lehet, hogy évekig nem lesz meg. Bizonyára sokan szeretnének ilyen szép, tiszta, rendezett világban élni. Emellett persze már ott az imént említett minőségbiztosítási rendszer. A szervezetfejlesztés kifejezetten érdekel, mióta igazgató lettem, ügyelek arra, hogy a használóközpontú gondolkodás, s a munkatársak elégedettsége minden területre kiterjedjen. Beleástam magam a témába, ma már tanítom is a Könyvtár Intézetben, hogy hogyan lehet jó szervezetet felépíteni.


A könyvtárosi szakma -- és az előrelépés?FEL

Angliában a megkérdezettek több mint 54%-a szeretne könyvtárosként dolgozni (ld. korábbi hírünket link Azt elmondhatjuk, hogy a legtöbben könyvek közelében szeretnének tartózkodni.
Elég nehéz viszont a professzionális előrejutás lehetősége. A legtöbb diáknak, aki már az egyetemen is könyvtárban dolgozik, most már van lehetősége arra, hogy távoktatásban, vagy levelezős képzésben szerezze meg a mesterfokú végzettséget.
A megkérdezettek közül Frances Johnson MA tanácsadó a következőt emelte ki:
A tantárgyak összeállításánál leginkább arra törekszünk, hogy az alapvető szakmai tárgyakat tanítsuk meg a hallgatóknak. De lehetőséget kínálunk arra is, hogy szélesebb spektrumot felölelő programot kínáljunk, melynek későbbi munkaválasztásuk során is hasznát vehetik. Akár archívumban,akár digitális könyvtár kialakításán dolgoznak, az ajánlott tantárgyak elsajátításával szakmai képzettségük biztosítottnak látszik.
A könyvtári szektor dinamikusnak mondható. A könyvtárosképző programok során megadják a lehetőséget a diákoknak arra, hogy minél inkább megtalálják az őket vonzó tantárgyakat, minél inkább belemélyedjenek az általuk választott szakterület rejtelmeibe. (ref.: NM)

Hírforrás: Guardian
2015. április 01.

Az USA-ban ilyen képességeket várnak az egyetemi könyvtárosnak jelentkezőktőlFEL

A felmérés során kiderült, hogy az állás elnyerésében fontos szerepet játszott az egyetemi könyvtári gyakorlat, a bizottsági munka, a konferenciákon való részvétel és a publikációk megléte. Ha 4?6 hónappal a diploma megszerzése előtt kezdte valaki a pályázást, hétszer nagyobb volt az esélye a sikerre, mint aki nem. Egyetemi könyvtárban szerzett gyakorlatuk is sokat nyomott a latban. Kevésbé játszott szerepet az elsajátított tananyag, tanterv, a diploma megszerzésének ideje, a külföldi szakmai tapasztalat vagy a műszaki ismeretek. (
Milyen tényezők segíthetik a sikeres álláskeresést az egyetemi könyvtárakban?, ref.: Murányi L.)


Holnaptól nem kölcsönözhetik a gyerekek A szürke ötven árnyalatát a könyvtárbólFEL

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 2015. január 1-jétől hatályos Használati Szabályzata több ponton tartalmaz változást. A teljes szöveg letölthető ide kattintva. A szabályzatot a Fővárosi Közgyűlés Emberi Erőforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottsága az 5/2014. (XII. 16.) számú határozatával jóváhagyta. Egy fontos változásra külön felhívják a figyelmet:
A Használati Szabályzat Kölcsönzésre vonatkozó 4.2. d) pontja értelmében Gyerekolvasójeggyel 0-10 éves korig csak a korosztályi érdeklődésnek megfelelő, gyermekkönyvtári állományba sorolt dokumentumokat lehet kölcsönözni. A szabályozás érinti a könyveket, a folyóiratokat, a hangoskönyveket és a DVD-ket; egyéb dokumentumokra nem vonatkozik.
Az átmenet megkönnyítésére, annak érdekében, hogy olvasók az új szabályozás működését megismerhessék, az új rendelkezést fokozatosan, egy 2015. március 31-ig tartó türelmi időszakot követően vezetik be teljes körűen. A 10 éven aluliak olvasójegyére korábban kölcsönzött, de nem gyerekállományba sorolt dokumentumok kölcsönzési határidejét, a használati szabályzat egyébként érvényes vonatkozó pontjainak figyelembevételével, még meg tudják hosszabbítani.
2015. április 1-je után kölcsönzésre és hosszabbításra már csak a kijelölt állományrészekből lesz lehetőség. Az esetleg még kint lévő, de nem korosztályi érdeklődésbe sorolt dokumentumok azok lejártakor tovább nem hosszabbíthatóak, vissza kell vinni.


Közkönyvtár a Debreceni Egyetemtől egy ugrásraFEL

Az Újkerti Könyvtár közel 37 ezer kötettel, rendezvényekkel várja a látogatókat. A könyvtár az egyetemistákat is várja. Szilágyi Ildikó könyvtárvezető szerint megéri ellátogatni ennek a korosztálynak is.
-- Az a gond, hogy kevés hallgató tud rólunk, de én úgy gondolom, hogy aki egyszer eljön hozzánk, az itt ragad. Egyrészt azért, mert családias a hangulat, odafigyelünk az emberek igényeire. Másrészt, mert olyan kincsek is vannak itt, amikre, ha valaki kutatni akar, biztosan rátalál. Nálunk elég jó bázisa van főként a német irodalomnak, a Goethe Intézettel jó a kapcsolatunk. Ők a legújabban megjelenő kortárs irodalomból küldenek példányokat, illetve nagyon jó az angol nyelvi állományunk is.


Radiohead-lemezzel bővült a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti LemeznyilvántartásaFEL

A Radiohead lemeze most már hivatalosan is kulturális kincs
Az OK Computer című albumot is beiktatják az amerikai Kongresszusi Könyvtár fontos felvételeket őrző nyilvántartásába. Oda, ahol például Martin Luther King beszédét is őrzik.
Az amerikai Kongresszusi Könyvtár 2000-ben létrehozott Nemzeti Lemeznyilvántartása (National Recording Registry) évente 25 "kulturálisan, történelmileg és esztétikailag jelentős felvétellel" bővül. Manapság már mintegy 400 lemezt őriz a nyilvántartás.
A különlegesen őrzött hangfelvételek között Bartók Béla vagy Louis Amstrong-felvételek, illetve Martin Luther King- és Roosevelt-beszéd is található. Ebbe az illusztris társaságba választották be idén a Radiohead OK Computer című, 1997-es, sok szavazáson minden idők legjobb popzenei kiadványának választott nagylemezét.

Régebbi hírforrás(ok): Pink Floyd a Kongresszusi Könyvtárban link

Levelezni tanulnak a derekegyházi netnagyik -- helyismereti érvelésFEL

Levelezni, skype-on beszélgetni, megnézni a Facebookon a régi ismerősöket -- ezeket szeretnék megtanulni a derekegyházi nyugdíjasok. Klubot szerveztek nekik a könyvtárban.
-- A lányomék Szolnokon laknak, azt vettem észre, hogy mindig többet tudnak a derekegyházi dolgokról mint én, aki itt élek. Rájöttem, hogy a Facebookról szerzik az ismereteket, nem akartam lemaradni ezen a téren -- indokolta Farkas Istvánné, hogy miért jelentkezett a helyi könyvtár Netnagyi klubjába.


Digitális szolgáltatásokkal bővülnek a BGF könyvtáraiFEL

Mobiloptimalizált, akadálymentesített, többnyelvű honlapokkal, akár otthonról is elérhető digitális kiadványokkal, informatív, szórakoztató blogokkal is bővültek a Budapesti Gazdasági Főiskola könyvtárainak szolgáltatásai. A fejlesztéseket egy közel 17 millió forintos, két évig tartó európai uniós támogatású program tette lehetővé, amelyen a BGF 25 könyvtári munkatársa vett részt. A program eredményeként a Főiskola hallgatói és az olvasóközönség a korábbiaknál is kényelmesebben és gyorsabban juthatnak hozzá szakkönyvekhez, szakmai tartalmakhoz.
Elektronikus tananyagfejlesztéssel, digitális könyvtárak létrehozásával, könyvtári környezetben megvalósuló interaktív portálok üzemeltetésével, kiadványszerkesztéssel és egyéni információmenedzsmenttel kapcsolatos kurzusokon, valamint angol és német nyelvi képzéseken vett részt a Budapesti Gazdasági Főiskola könyvtárainak 25 munkatársa egy, a napokban befejeződött szolgáltatásfejlesztési projekt keretében.


Később bevezetendő életpálya-modellt és a bérkompenzációs lehetőséget vizsgálnakFEL

A kulturális életpálya-modell kidolgozásának elindításáról döntött mai ülésén a Dr. Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára kezdeményezésére összehívott Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács. A résztvevők megállapodtak az előkészítő munkát végző munkacsoport május elsejei létrehozásáról is.
A kultúráért felelős államtitkár elmondta: a Nemzetgazdasági Minisztérium bevonásával megvizsgálják annak lehetőségét, hogy akár a jövő évtől a kulturális terület dolgozói bérkompenzációban részesülhessenek.




Analógiák

Mennyire mosolyognak a magyar könyvtárosok?FEL

Felzárkózni látszik a magyar ügyfélkiszolgálás színvonala mosolygásban, üdvözlésben és kapcsolt értékesítésben -- azaz kiegészítő vagy egyéb termék, szolgáltatás ajánlása -- a világátlaghoz.
Azt is hozzáteszik azonban, hogy az élen járó országoktól még lemarad Magyarország. Azonban fejlődés van -- derül ki abból a vevőkiszolgálási felmérésből, melyben 69 ország próbavásárlást végző szolgáltatói vettek részt világszerte, több mint 1,7 millió esetet vizsgálva. 81 százalékon áll a magyar mosoly.
Az üzletekben Magyarországon a vizsgált esetek 93 százalékában köszöntötték a vevőket, akárcsak tavaly. 51 százalékban történt kapcsolt értékesítésre vonatkozó ajánlás, ami 1 százalékkal jobb eredmény a korábbi évhez képest.


Emlékeztet a Facebook -- könyvtár pl.: születésnapi, beiratkozás-jubileumi üdvözlet?FEL

Több éves tesztidőszak után élesedett a Facebook legújabb funkciója, a személyes történetemlékeztető. A közösségi oldal automatikusan megünnepli a fontos Facebookon is megosztott emlékeinket, fontos dátumainkat.
Asztali és mobil verzióban egyaránt elérhető lesz a Facebook újdonsült On This Day funkciója, amely a felhasználók személyes emlékeztetőjeként funkcionál. Azokból az adatokból dolgozik, melyeket feltöltöttünk a közösségi oldalra.
Az új eszközt évekig tesztelték és végül március 24-én, kedden élesítették, bár egyelőre még csak korlátozottan érhető el. Feladata, hogy a felhasználókat minden fontos momentumról értesítse saját hírfolyamában, amelyeket korábban megosztott az oldallal. Ilyen például saját születésnapunk vagy a házassági évfordulónk.




Praktikus

Színes-szagos és rögzíthető konferenciabeszélgetés -- 3 főig ingyenesenFEL

A céges megbeszélések egyik legnagyobb hátránya, hogy az alkalmazottaknak egy időben, egy helyen kell lenniük, ez pedig jelentős szervezéssel és munkaidő kieséssel járhat. Erre a problémára kínál megoldást a Cisco WebEx, melynek segítségével bárhol, bármikor megtarthatjuk a meetinget a munkatársakkal.
Az androidos készülékekre, iPhone-ra/iPadre és windowsos telefonokra is elérhető, és persze böngészőből is használható webes szolgáltatással nemcsak a nagyobb cégek, de a mikro-, kis- és középvállalkozások is jól járnak, három főig ugyanis az ingyenes csomaggal is megszervezhetjük és lebonyolíthatjuk a megbeszéléseinket. Egy rövid regisztráció után máris hozzáláthatunk a munkához: a meetingek résztvevőit e-mail címük segítségével invitálhatjuk a konferenciahívásra, a beépített naptár segítségével pedig előre megtervezhetjük és értesíthetjük a beosztottakat, mikor lesz a következő "értekezlet".


Így érheti el telefonjával bárhonnan a munkahelyi számítógépétFEL

A Remote Desktop segítségével mobilunkról bárhol, bármikor elérhetjük a számítógépünket, így épp úgy dolgozhatunk vele, mintha csak előtte ülnénk.
Sokak problémáját oldja meg a Microsoft a Remote Desktop nevű alkalmazása: a munkahelyi számítógépünk felületét és tartalmát egy az egyben elérhetővé teszi telefonról vagy táblagépről. Ráadásul tulajdonképpen bármilyenről: a cég androidos készülékekre, iPhone-ra/iPadre és windowsos telefonokra is elkészítette az appot, így bármelyik platformról használhatjuk. Az appok adatlapjain gyakran felmerül problémaként, így ezt rögtön ki is emelnénk: a távoli kapcsolat csak Pro verziós Windowsokkal működik ? de a céges gépek többségén úgyis ilyen fut.


Mennyire vagy internetfüggő -- nézd meg intelemetrikus számodatFEL

(ld. a teszt linkjét alant)




Kisszínes

Clean Reader -- gátolják a káromkodásgátlótFEL

Joanne Harris (A Csokoládé) az ismert szerző elítélte azt legújabban létrehozott applikációt, mely megváltoztatja, vagyis végleg eltünteti a káromkodásokat, a trágár kifejezéseket a regények sorai közül. Ehhez egy szerző sem járult hozzá, egy szerző sem adott engedélyt ezen app kifejlesztésére és főként felhasználására.
Egy amerikai (republikánus) házaspár alkotta meg az applikációt, mert nem akarták, hogy gyermekük átvegye és megtanulja az általuk károsnak ítélt kifejezéseket.
Harris szerint, korábban már találkozhattunk ilyen és hasonló példákkal. A rasszizmus, a művészet elkendőzése, a másság elítélése mind ezzel párhuzamosan futó jelenségek, melyet az emberiségnek már többször volt alkalma megtapasztalni. (ref.: NM)

Hírforrás: Telegraph
2015. április 01.

Folyóiratok és kulturális műhelyes -- sorvadnakFEL

Mészáros Sándor szerint nagy baj van a folyóiratok körül. A jelenlegi vezetés döntései csak tovább szítják az amúgy is éles kulturális háborút. Mészáros mondta ki a beszélgetés legfontosabb, a részletkérdéseken túlmutató mondatait: Szerinte a magyar kultúra alappillérét a folyóiratok adják. Ez azt jelenti, hogy a folyóiratok és a körülöttük működő műhelyek nagyon fontos kulturális funkciókat látnak el:
- Felfedezik és kinevelik az új tehetségeket, legyenek azok tudósok vagy művészek.
- Szelektálják a kulturális produktumokat, vagyis eldöntik, hogy mi fontos és mi nem.
- Teret adnak az új, eredeti gondolatoknak.
Röviden: A már könyvvel rendelkező íróink és tudósaink gyakorlatilag mind folyóirat-publikációkkal kezdték. Mészáros szerint viszont a magyar folyóiratok hosszú ideje sorvasztó szegénységben léteznek, a műhelyek szétesnek, újak pedig nem jönnek létre.
Oláh János még élesebben fogalmazott. Szerinte több pénzt ad az állam egy közepes filmre, amit hatszázan néznek meg, mint a komplett folyóirat-kultúrára. Majd teljesen jogosan tette hozzá: nincs hova csökkenteni a szerzői honoráriumokat, mert gyakorlatilag nincsenek szerzői honoráriumok.


Lacuna -- Public Art alkotás 50 ezer könyv újrahasznosításávalFEL

Lacuna -- az olvasott és olvasatlan könyvek temploma lesz, melyet az Internet Archive jóvoltából építenek fel Kaliforniában, ez év júniusában. Az 50,000 adományozott könyv ingyenesen lesz elvihető, ezzel is erősítve a látogatókban az olvasás fontosságát és szükségességét. (ref.: NM)

Hírforrás: LaughingSquid
2015. április 01.

Külföldön terjeszkedik a magyar zenetár: üzlet -- zeneértékesítésbőlFEL

Külföldön terjeszkedik Faltay Csaba zenetár-szolgáltatása, a Twelvetones Production Music, amely mintegy 70 000 saját és külföldi művet kínál az ügynökségek és filmgyártó cégek számára. Faltay azért indította el a saját zenetárát, mert úgy látta, hogy a multik kínálatából teljes mértékben hiányzik a magyar tematikájú tartalom, viszont sok olyan stílusú zene található náluk, melyek a hazai piac számára érdektelenek.
Faltay Csaba szerint a zenetárakról sokan gondolják azt, hogy olyan zenék gyűjteményei, amelyek nem kellettek sehová, tehát alacsony színvonalú, silány kompozíciókat tartalmaznak. Ez alapvető tévedés. 'A zenetár nem minőségi, hanem jogi kategória, ahol előre jogosított művek vannak, szemben egy vásárolt zenével, ahol minden egyes dalhoz egyedileg kell beszerezni a zeneszerzőnek és a hangfelvétel tulajdonosának az írásbeli engedélyét. Ez általában drága és hosszadalmas procedúra. A zenetáras zenéknek előre tervezhető a költségük, mert árlista szerint vannak beárazva, és sokkal könnyebben variálhatóak is, köszönhetően a többféle felvétel-változatnak.'




Információforrások

Digitális Népszava-archívum -- 141 év kereshető!FEL

Melyik politikus hitte magáról 1883-ban, hogy 'Kossuth Lajos Numero 2'? Mit csinált Horthy kormányzó Friedrich miniszterelnöknél? Mire panaszkodtak az Aranycsapat tagjai 1956 októberében egy francia hotelben? Mindezt egyszer megválaszolta, de megválaszolja ma is a Népszava: lapunk 141 éve ugyanis szinte teljes egészében, immár bárki számára hozzáférhető és szavanként kereshető is az interneten, a lapszámok digitalizálását elvégző Arcanum jóvoltából.
A csaknem 390 ezer szkennelt oldalnyi Népszava az Arcanum oldalán -- egészen pontosan az Arcanum Digitális Tudománytárában, az link -- érhető el, olyan pdf-fájlokban, amelyeken belül kifejezésekre, nevekre is keresni lehet. A böngészés annak próbaideje után, némi előfizetési díj ellenében folytatható a honlapon, de onnantól bárki le is mentheti az adatokat saját használatára.


Elindult a közfoglalkoztatási portálFEL

Elindult a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási portálja, amely széleskörű tájékoztatást nyújt a közfoglalkoztatóknak és közfoglalkoztatottaknak - tájékoztatta a tárca szerdán az MTI-t.
A kozfoglalkoztatas.kormany.hu link portál átfogó információt szolgáltat a közfoglalkoztatás rendszeréről, létszámadatairól, az aktuális és tervezett programokról, összegyűjti a közfoglalkoztatással kapcsolatos híreket, eseményeket és kutatási eredményeket, valamint a képzésekre, szolgáltatásokra vonatkozó információkat. Emellett ötleteket adhat azzal, hogy bemutatja a közfoglalkoztatás jó gyakorlatait, kiadványokkal segíti a megvalósítást és információkkal szolgál a határidőkről és pályázatokról.


Melyek lakókörnyezetünk -- vagy utazási célunk -- legfotózottabb helyei?FEL

A Sightsmap link a Google egyik szolgáltatása, a Panoramio adatai alapján készül. A Panoramio elhelyezi a fotókat egy térképen a kép geolokációs adatai alapján. A térképen minél sárgább a hely, annál több képet készítenek az emberek.


A tudatos és balesetmentes közlekedésért: újraindul a Tanulóknak.hu és a Kreszfelfrissítő.huFEL

A Nemzeti Közlekedési Hatóság idén újra elindítja közlekedésbiztonsági akcióprogramját, a Tanulóknak.hu link és a Kreszfelfrissítő.hu -t link A program legfőbb célja a közlekedési kultúra javítása és a balesetek számának csökkentése.
Idén is lesz közlekedésbiztonsági oktatóprogram a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából. A gépjárművezetők részére készített e-learning oktató anyagok mellett az idén nagy hangsúlyt fektet a hatóság a gépjárművekkel szemben védtelen gyalogosokra és kerékpárosokra, a gyermekbalesetek megelőzésére és kiemelten a biciklis társadalom képzésére.


Egészségügyi adatokat önkéntesen megosztó portál indultFEL

Egészségügyi adatokat önkéntesen megosztó portál indult kedden Amerikában, hogy a felhasználók genetikai és egyéb információikkal a kutatást segíthessék.
Az Open Humans Network link azért indult, hogy még több kutató jusson még több értékes egészségügyi adathoz, és az önkéntesek ne csak egyes kutatásokra jelentkezhessenek, hanem bárki, aki kutatási engedéllyel rendelkezik, felhasználhassa az információkat, noha ez az illegális adathalászat veszélyével járhat. 'Mintha nyitott forráskódúvá tennénk a testünket' -- érzékeltette Jason Bobe, a projekt vezetője.




Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 18.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás körött megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa

www.gmconsulting.hu