Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  


  • Szerkesztők

 

W. Kovács Ágnes
Hajnal Ward Judit

Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2011/17., ápr. 27.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Egy darabig lehet tűrni, de aki versenyképes. az megpattan -- Andris-blog Londonból
Versenytárs-figyelés kurzus könyvtárosoknak -- alapvető képesség
Témajelölés a gyerekkönyvtárban -- Orosháza (képekkel)
A szakmai utánpótlás anomáliái -- 3. Közelítés a képzés oldaláról
A parlamenti könyvtárak történelmi jelentősége szükséges mítoszként értelmezhető
A könyvtárak jövője -- a jövő könyvtárai
Milyen lesz a jövő könyvtára? -- Megkérdezték a gyerekeket
A finnek a tartósan munka nélküliek információkeresési szokásait kutatják
Információs rendszer építése az ügyfél számára -- MIBE-klub
Miért nem szeretem a népszerűsítést?
Vitruális referensz minősége -- más könyvtárosi kommunikációt igényel
Fizetős lesz májustól a szlovákiai média weboldalainak egy része
Százezrek fizetnek az online cikkekért -- New York Times
UTCA prototípus -- ilyesmi lehetett volna a MOKKA
Gyerekek a közösségi oldalakon
Könyv, blog, wikipédia -- mit olvas az online-generáció?
Tabletté alakították az olcsó e-könyv-olvasót
Könyvek Kindle-en közkönyvtárakból
Kedvenc cikkeinket is olvasgathatjuk a Kindle-n
Szeretjük, szeretnénk az e-könyveket...
Százezer forintba kerül a magyar e-könyv olvasó
A magyar netezők többsége fizetne a jó minőségű filmekért, de nem teheti
Abszurd a brit szerzői jogi szabályozás
Rogán: A közszférában lezajlott a béremelés
Óriási könnyebbség: .hu domain akár 1-2 napon belül

Analógiák

Egy e-bolt, amit azzal töltenek fel, ami nincs

Kisszínes

23 millió dolláros könyv az Amazonon: árképzés felsőfokon (képek)
A videójáték hízlal

Információforrások

Gutenberg újrázó története -- A budapesti könyvfesztiválon mutatták be az elektronikus könyv magyar kalauzát
Öko-blog -- üzleti megfontolásoktól zöld tippekig
Több ezer rövidfilm ingyen
Lapozható anatómiakönyvek a múltból (videó, képek)
Tőzsdei előrejelzés -- a Twitter ismét megmutatja potenciálját


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Egy darabig lehet tűrni, de aki versenyképes. az megpattan -- Andris-blog LondonbólFEL

Kb. ezért vagyok itt most 7 hétig, próbaképp. Az otthoni helyzet, a politikában és a könyvtárügyben, már rémesen nyomasztó volt. Már nem tudom azzal áltatni magam, hogy 'holnap' valami jobbra fordul, se egyikben, se másikban. A nagypolitikában... (...) A kicsiben könyvtári vezetők, akik együttműködés helyett beperelnének, országos rendezvényt szerveznek, de megtiltják hogy népszerűsítsük, pályázatukban magasztaltnak, majd minden megbeszéléstől elzárkóznak, korrektségnek álcázzák az inkompetenciájukat, vagy együttműködésnek az önzésüket, akik 'kényszerből' lesznek örökös vezetők, vagy a tudomány zászlaja alatt folytatnak el minden megújulást. Aki érti, érti, aki nem, annak majd bővebben kifejtem egy kicsit később.
-- A KIT 2009-ben sorozatot közölt olyan szakemberek tapasztalatairól, akik korábban könyvtárosok voltak link . (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Nem központi támogatásra épülő országos könyvtári sikerek -- 6. konyvtar.hu link

Versenytárs-figyelés kurzus könyvtárosoknak -- alapvető képességFEL

A Szakkönyvtárosok Szövetsége (SLA) frissen hirdetett kurzusának már a második mondatában feltüntetik, hogy ki fogja tartani a fejtágítót. Az elméleti és gyakorlati ismereteket egyaránt kínáló képzést Philadelphiában kínálja a szervezet. (ref.: MG) -- Lehet, hogy fontos számukra a versenyképesség? Magyarországon a Magyar Információbrókerek Egyesülete link szokott konferenciáin könyvtárosok számára is versenytárs figyelési előadásokat kínálni. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtáros kell az üzleti hírszerzők csapatába link

Témajelölés a gyerekkönyvtárban -- Orosháza (képekkel)FEL

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár gyerekkönyvtárában évek óta képekkel jelenítik meg a polcon lévő könyvek témaköreit. Persze, lehet mondani, hogy ha a gyerek könyvek után néz, akkor nyilván el is tudná olvasni: állatok, sport, történelem stb., és a rajzok vidámabbá, gyerekközelibbé teszik a betűk világát. Segít a küszöbfélelem bontásában. A kis képekből néhány példa látható a KIT aktuális galériájában link .


A szakmai utánpótlás anomáliái -- 3. Közelítés a képzés oldalárólFEL

Néhány szempont a könyvtárosképzést tekintve:
1. Az elhelyezkedési anomáliák a szakmai képzés minőségének is indikátora (az akkreditáció az input-oldalra és nem a kimenetre koncentrál, ezért nem ad fogódzót a leglényegesebb döntéshez). Elsőre meghökkentő példa: angol könyvtárosokat képző intézményeknek csak egy részében sajátítják el az osztályozást, dokumentumleírást, hiszen azt a régóta működő (hajaj...) országos integrált rendszerekre támaszkodva sokkal hatékonyabban lehet menedzselni. Helyette megtanulják pl. az RSS-használatot és más kurrens, tényleg fontos dolgokat. Néhányan azt mondják, na jó, de erre van oktató, arra meg nincs, vagy -- Fülöp Géza 20 éve még egyenesebben: hívna ő munkatársakat korszerű ismeretekkel, de a meglévő oktatónak is kell munkát biztosítani...
2. Vannak munkaadók, akik alig hisznek a (tovább)képzések hasznában, ezért nem, vagy csak saját erőforrások felhasználásával engedik el munkatársaikat továbbképzésre. Azt is mondják: ha több papírja van, többet kell fizetni neki, ugyanakkor aligha tud többet.
3. A sokszor nehezen kiszámítható továbbképzések papírt ugyan adnak, az idősebb munkatársak tudását azonban nem növeli.
4. Vannak ugyan továbbképzések, de azok tényleges, (munkaerő)piaci minősítése, nyilvánossága nem működik. Így alig lehet megtudni, hogy mennyire lesznek naprakészek a kurzusokon átesettek.

Régebbi hírforrás(ok): A szakmai utánpótlás anomáliái -- 2. Közelítés a szeniorok oldaláról link

A parlamenti könyvtárak történelmi jelentősége szükséges mítoszként értelmezhetőFEL

A parlamenti könyvtárak arra az elvre épülnek, hogy a képviselőknek alapvető szükségük van minőségi információs szolgáltatásokra a döntéshozatal folyamatának támogatásához. Ez az alapelv azonban kétségbe vonható. A parlamenti könyvtárak történelmi jelentősége szükséges mítoszként értelmezhető, mely előrevetíti a parlament korszerűségét és döntéseinek legitimitását. A parlamenti könyvtárak történetének hagyományos elbeszélése -- miszerint a parlamenti könyvtárak kialakuló koncepciója a képviselők igényeire adott válasz -- nem állja meg a helyét. A szolgáltatásokkal kapcsolatos elképzelések eredete inkább egyéb szolgáltatások másolásában, szakértői véleményekre adott válaszokban és szélesebb körű szakmai fejlesztésekben rejlik. A könyvtár nem jelent többé korszerűséget, és a mítosz kötelezettséggé vált. ... Az információhoz való könnyebb hozzáférés biztosítása és a parlamenti szakértők tájékoztatására való összpontosítás hasznosabb lehet a ténylegesen használt információ minőségét tekintve, mint a termék minőségének javítására tett erőfeszítések. A könyvtár kompetenciáinak átcsoportosítása a parlamenti információs munka új területeire, része a jövőre vonatkozó elképzeléseknek.


A könyvtárak jövője -- a jövő könyvtáraiFEL

Holnap kezdődik Kaposváron a hazai számítógép-hálózati informatikai élet jelentős rendezvénye, a Networkshop 2011 konferencia. Az 'A' teremben 16 órától Király Péter vitaindítójával beszélgetés kezdődik a könyvtárak jövőjéről. A konferenciát élőben lehet követni ezen a linken -- link


Milyen lesz a jövő könyvtára? -- Megkérdezték a gyerekeketFEL

Rita Meade, a New York-i könyvtáros felmérte, mit is gondolnak az amerikai gyerekek a könyvtárak jövőjéről. Őt is meglepte, hogy a beérkezett válaszok között mennyi digitális vonatkozású volt. Néhány a válaszok közül:
- A jövő könyvtára űrhajóban kap helyet. Kék asztalok lesznek benne és lila székek.
- A könyvtáraknak repülő asztalaik lesznek és mindenki iPad-et fog benne használni. (ref.: MG)


A finnek a tartósan munka nélküliek információkeresési szokásait kutatjákFEL

Milyen információkeresési gyakorlattal rendelkeznek a hosszabb ideje munkanélküliek, milyen módon próbálják kezelni élethelyzetüket, és vajon van-e kapcsolat e kettő között? Az információkeresési gyakorlatuk vizsgálata a mindennapos élethez szükséges információk keresésére irányult, ami egyrészt orientációs célú, másrészt probléma-specifikus információkeresés (Savolainen elméletével összhangban). A vizsgálati anyag 750 olyan személy válaszát tartalmazta, akik már több mint egy éve nem találtak munkát, így jól reprezentálják a hosszú ideje munkanélküli finnországi réteget. Az eredmények azt mutatják, hogy a hosszú ideje munkanélküli emberek rendkívül aktívak az információkeresésben, és egyaránt alkalmaznak aktív és passzív problémakezelési módszereket. Az is kiderült, hogy van kapcsolat a munkanélküliek problémakezelési módszerei és információkeresési gyakorlata között. Az erősen a problémákra koncentráló emberek jóval aktívabbak az orientációs célú információkeresésben, mint a közepesen vagy gyengébben probléma-központúak. A probléma-specifikus információkeresésnél azok bizonyultak a legaktívabbaknak, akik sokféle módszert alkalmaztak a mindennapi boldogulásukhoz.


Információs rendszer építése az ügyfél számára -- MIBE-klubFEL

Mikroblogok, feedolvasók, feed-generátor, elektronikus könyvjelző, felhasználónév-ellenőrző és kezdőoldal-kezelő -- e szolgáltatások voltak terítéken a Magyar Információbrókerek Egyesülete 19-i szakmai klubján, melyre a szervezet tagjai és a szervezet iránt érdeklődők voltak hivatalosak. A klub keretében W. Kovács Ágnes (wildgica), a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár munkatársa (MIBE-titkár) prezentált: Információs rendszer építése ügyfelek számára -- webes eszközök, beállítás, update. A rendezvény tartalmát Habók Lilla jegyzetelte ( link ). Maga a ppt itt látható -- link


Miért nem szeretem a népszerűsítést?FEL

Népszerűnek lenni -- talmi, divatra hajazó dolog; megfelelni az aktuális, de felszíni elvárásoknak. Máshogyan fogalmazva: a használó által kifejezett igényre reagálni annak szükséglete helyett. Ezért is hőkölök rendre vissza a könyvtárnépszerűsítés, olvasásnépszerűsítés stb. kifejezésektől. Az orvosság ritkán népszerű, s az életen át tartó tanulás sem az. Ugyanakkor felettébb hasznos, el- és kihagyhatatlan; elhagyásuk súlyos következményekkel jár. Éppen ezért nem kívánom, hogy a könyvtár vagy az olvasás (pl.) népszerűek legyenek. Számomra éppen elég, ha a használók / olvasók / ügyfelek számára hasznosan, sőt nélkülözhetetlenek legyenek. Nem kell, hogy a használók énekeljenek a könyvtáról; elég, ha bizalommal fordulhatnak hozzá mindenkor. Nem kell, hogy az önkormányzati döntéshozó intézményi igazgató áradozzon a kultúra templomáról, hogy a könyvtárost a kultúra papjának nevezze. Számomra elég, 'csak' a közösség felemelkedéséhez nélkülözhetetlen feladatokkal bízza meg, támogatja erkölcsileg és anyagilag ebbéli erőfeszítéseiben. A púder maradhat.
A 'népszerű' kifejezés ez egyik, amelyet a KIT-ben lehetőség szerint mellőzni igyekszünk.

Hírforrás: Mikulás Gábor
2011. április 27.  • Továbbküldöm a hírt

Vitruális referensz minősége -- más könyvtárosi kommunikációt igényelFEL

Az eredmények rámutattak, hogy a használók a referensz szolgáltatás más módjait is igénybe vették, de a chat referenszt találták a legkevésbé feszélyező formának. A VRS választásának legfőbb indoka a kényelem. Azért választják, mert bárhol, bármikor hozzáférhető, azonnali és hatékony. A tájékozott, pozitív hozzáállású és jól kommunikáló könyvtárosok szintén sokat számítanak. A netgeneráció tagjainak eredményeit összevetették az idősebb korosztályéval. Mindkét csoport pozitívan értékelte és szívesen venné újra igénybe a VRS-t. A netgeneráció tagjai még inkább használnák a szolgáltatást, ha felhívnák rá a figyelmüket. A fiatalabb VRS-használók számára az is fontos volt, hogy személyes kapcsolatot alakíthassanak ki a könyvtárossal, akivel közvetlenebbül érintkezhetnek. A VRS használói azt szeretnék, hogy a könyvtáros gyorsan és különböző formátumokban nyújtson szaktájékoztatást.
A könyvtárosoknak különböző módokon kell pontos információt nyújtaniuk egy hibrid referensz modellben.


Fizetős lesz májustól a szlovákiai média weboldalainak egy részeFEL

A Piano elnevezésű rendszerbe, amely május 2-án indul, eddig kilenc szlovákiai sajtóorgánum jelentkezett be: Sme, Hospodárské Noviny, Pravda, Sport (napilapok), .tyzden (hetilap), PC Revue (havi folyóirat), Joj (televízió), MeToo.sk (internetes televízió), Medialne.sk (internetes hírportál).
A kilenc webportálon összesen 34 szolgáltatás lesz májustól fizetős. A Piano rendszer próbaüzeme hétfőn kezdődött. A rendes üzem május 2-án indul, s egy hétig bárki, aki addig bejelentkezik a rendszerbe, ingyen használhatja, próbálhatja ki. Május 9-től kezdve azonban már lezárják, s a tartalmak egy része csak havi 2,90 euróért, illetve évi 29 euróért lesz hozzáférhető. A heti előfizetői díj 0,9 euró.


Százezrek fizetnek az online cikkekért -- New York TimesFEL

Úgy tűnik, mégiscsak beválik a fizetős modell, hiszen egyre többen hajlandók pénzt áldozni a The New York Times online cikkeiért.
A The New York Times első negyedévi gazdasági beszámolójából kiderült, alig egy hónap elegendő volt ahhoz, hogy százezer embert gyűjtsön az online előfizetői közé. A kiadónál akciókkal kezdték a fizetős rendszert, hiszen 200 ezer ember az első négy héthez kedvezményesen, mindössze egyetlen dollárért juthatott hozzá.
A cél az első év alatt 300 ezer előfizető összegyűjtése, ami a fentiek alapján reálisnak is tűnik. Az online tartalomért való fizetés ilyen sikeres bevezetése pedig könnyen mozgásba hozhat más kiadókat is.


UTCA prototípus -- ilyesmi lehetett volna a MOKKAFEL

2006-2007-től kezdve dolgoztam, előbb Iván majd Karesz segítségével az UTCA katalóguson, sok előadás tartottam róla és cikket is írtam, jó alaposan, és cégcsoportot is szerveztem köré, mindenféle szakértőkből. A célt, hogy ez a projekt legyen a MOKKA jövője, pár, inkább emberi mint technikai tényező miatt, nem sikerült elérni. Bár a konyvtar.hu fejlődik, a kettő fúziójából létrehozandó modern könyvtári portál és katalógus lényegében elbukott -- a könyvtárak ma is szétaprózott, gyenge hatékonyságú és párhuzamos fejlesztésekbe ölik a könyvtárügybe ömlött meglepően sok pénz. Most összeszedtem magam, és gatyába ráztam az egy éve abbamaradt projektet és publikusan is elérhetővé tettem a prototípusát. Íme, ezen dolgoztunk, ilyesmi lehetett volna a MOKKA, ha kicsit, vagy inkább sokkal nagyobb a nyíltság, kisebb a félelem a változástól, egyes orrok alacsonyabban, mások közelebb vannak az olvasók érdekeihez. Érdemes elolvasni a fejlesztési blogot, az említett cikket, és tán a videókat is megnézni hogy gyorsan átlátható legyen a sok-sok funkció amit integráltunk benn. A prototípus a link címen érhető el.

Hírforrás: Andris-blog
2011. április 27.  • Továbbküldöm a hírt

Gyerekek a közösségi oldalakonFEL

Európában a 13-16 éves gyerekek 77, míg a 9-12 évesek 38 százalékának van profilja a közösségi oldalakon. A kiskorúak közül egyre többen mobillal szörfölnek a neten.
'Egyre több gyerek használja a közösségi médiát, azonban ezek az oldalak nem mindig biztonságosak. Az oldalak létrehozóinak tenniük kellene azért, hogy a gyermekek adatlapja ne legyen nyilvános, és könnyen, akár keresőoldalak által is megtalálható, valamint csak visszaigazolt ismerősük láthassa' -- mondta Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke.


Könyv, blog, wikipédia -- mit olvas az online-generáció?FEL

A 2010 tavaszán lezajlott 'Netgeneráció 2010' kutatás tapasztalatai azt mutatják, hogy a szövegértés-szövegalkotási kompetenciát megalapozó olvasás terén jelentős hiányok mutatkoznak a 10-25 évesek körében. A legfrissebb PISA 2009 mérés eredményei javulásról számolnak be a 15 éves populáció tekintetében vajon a többiekkel mi a helyzet?
Kutatásunkban vizsgáltuk az olvasással töltött időt, az internet-használati szokásokat (weblapok és blogok olvasása/írása), és az olvasott művek népszerűségét. Előadásunkban ismertetjük az említett kutatás eredményeit, valamint a legfrissebb vizsgálatok által jelzett tendenciákat.
Többet olvasnak, csak mást? Képesek az internetes tartalmak valóságtartalmának megítélésére, kritikus értékelésére? Ilyen és hasonló kérdésekkel kell szembe nézni és megoldást találni az online generáció pedagógusainak.
-- Fehér Péter és Hornyák Judit előadása a HUNRA szombathelyi konferenciáján (máj. 13-14.) hallgatható meg. További információ: ld. alább.


Tabletté alakították az olcsó e-könyv-olvasótFEL

Alkalmazások és játékok futtatására is képessé tették a Barnes & Noble olcsó, eredetileg e-könyv-olvasóként piacra dobott kütyüjét, a Nook Colort. Az lcd-kijelzős eszköz új funkciói révén egyszerűbb táblagépként is megállja a helyét.
Az amerikai könyváruház kétféle verzióban árusítja az eszközt: a Nook nevű modell papírszerű olvasást biztosító, fekete-fehér e-tinta képernyővel van felszerelve, míg a Nook Color a monitorokéhoz hasonló folyadékkristályos érintőképernyővel rendelkezik, bár hardvere az iPadnél jóval szerényebb.


Könyvek Kindle-en közkönyvtárakbólFEL

Az Amazon bejelentése szerint ( link ) a Kindle-tulajdonosok rövidesen a közkönyvtárakból is tudnak ekönyvet kölcsönözni. Az amerikai közkönyvtárak elsődleges ekönyv forgalmazója, az OverDrive, és az Amazon megegyezése a több mint 11000 könyvtár olvasói számára könyvek százezreit teszi elérhetővé. Ezidáig a Kindle kimaradt az ekönyv kölcsönzésből, mivel az OverDrive szolgáltatásai csak az ePub-alkalmazást használó olvasókon voltak hozzáférhetők, mint a Sony Reader, a Nook, az iPad és az okostelefonok. Az ingyenes Kindle olvasó app ezentúl a legtöbb készüléken működik (Android, iPad, iPod touch, iPhone, PC, Mac, BlackBerry, és Windows Phone). A megállapodás jelentős győzelem az OverDrive és a közkönyvtárak számára, amelyek az ekönyvek kölcsönzési adatainak megugrásáról számoltak be a múlt évben. Az OverDrive adatai ekönyvek iránti igény növekedését mutatják: kölcsönzésük 2009 és 2010 között 200%-kal nőtt, ami több mint 718 millió katalógusrekord megtekintését jelenti, és a közel 400.000 könyv több mint 15 millió elektronikus kikölcsönzése. (ref.: HWJ)


Kedvenc cikkeinket is olvasgathatjuk a Kindle-nFEL

A Kindle könyvolvasó sok formátumot használ, de a forgalomban levő magyar nyelvű kevés e-book használatos titkosított formátumát (epub) nem tudja kezelni. Így aki csak magyarul olvas, annak maradnak a szerzői jog által már nem védett szövegek, például a link Van viszont egy alkalmazás, ami nagyon hasznosan bővíti a felhasználási kört: link Ez a program böngészőkhöz telepíthető kiegészítő. Ha egy honlapon olvasható írás megtetszik, elég egy kattintás, és a program elküldi Kindle olvasónkra az éppen megnyitott cikket. Nagyon hasznos ez, ha nem szeretünk a képernyőn hosszabb szövegeket olvasni, vagy épp nincs időnk, vagy később, mondjuk egy vonaton szeretnénk a hivatkozott szöveget (offline) olvasni. A program egyébként iPaddal és iPhone-nal is együttműködik.

Hírforrás: Mikulás Domonkos
2011. április 27.  • Továbbküldöm a hírt

Szeretjük, szeretnénk az e-könyveket...FEL

A KIT előző számában idéztük azt a HVG-cikket link , mely több egyet nem értő írást változz ki. Ezekből idézünk -- Takács Dániel ajánlására:
- A hazai könyvpiac elindult azon az úton, amelyen a hazai zenei piac már megbukott. Az elektronikus könyvolvasó eszközök robbanásszerű terjedése ugyanazt a hatást fogja kiváltani, mint az mp3 játszók elterjedése váltott ki. Ha van egy eszközöm, arra kell a tartalom. Akkor is kell, ha csak ritkán "fogyasztom" azt. Kell, mert az enyém lehet. (Onlinemarketing blog)
- A HVG.hu oldalán jelent meg tegnap egy cikk, Nem várt buktatók: miért nem szeretjük az e-könyvet? Lehet, hogy nem vagyunk a legnagyobb e-book kiadók egyike, de több pontban nem bírtunk egyetérteni a cikkel, ezért olvasói levelet küldtünk a HVG szerkesztőségének, amire sajnos nem kaptunk reakciót. Így a választ a saját blogunkban tesszük közzé. (SFPortál)
-- Gondoltam, már csak a mundér becsületének védelme érdekében is, hogy írok ennek a díszes társaságnak (akik azért, hm, szóval ezt-azt már le is tettek az asztalra meg le is söpörtek róla rendesen), hogy ugyan már, tegyék helyre azt a néhány agyalágyult sületlenséget, amelyet sikerült összeeszkábálniuk a cikkben. Az alábbiakban változatlan formában, az 'ahogy esett, úgy puffan' alapelve mentén következzék a HVG-nek írt levelem.


Százezer forintba kerül a magyar e-könyv olvasóFEL

A tavaly márciusban két könyvkereskedő cég, a Bookline.hu és a Líra összefogásával megalakított eKönyv Magyarország Kft. a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatta be e-könyv-olvasóját, a txtr-t. A készülék -- a kategóriában messze a legnépszerűbb Amazon Kindle-höz hasonlóan -- beépített SIM kártyával rendelkezik, aminek köszönhetően mobilhálózaton keresztül adatforgalmazási díj nélkül lehet róla elektronikus könyveket vásárolni a cég áruházából.


A magyar netezők többsége fizetne a jó minőségű filmekért, de nem tehetiFEL

A magyar netezők többsége nem kéri ingyen az internetről beszerezhető nagyfelbontású (HD) mozifilmeket és tévésorozatokat -- derül ki abból az online felmérésből, amely alapján a netezőknek csupán kevesebb mint tíz százaléka nem adna pénzt a jó minőségért.
A lejátszó.hu szakportál adatai szerint a nagyfelbontású televíziót választók és az ehhez megfelelő tartalmakat 'vadászó' internetezők 54 százaléka 500 és 1000 forint közötti összeget fizetne a HD-s filmekért, és további 34 százalék akár még 5000 forintot is adna az ilyen jó minőségű tartalmakért.
...


Abszurd a brit szerzői jogi szabályozásFEL

Könnyen előfordulhat, hogy naponta több ezer brit felhasználó követ el törvénysértést azáltal, hogy a legálisan megvásárolt zenei CD-ik tartalmát a számítógépeikre, majd az MP3-lejátszóikra másolják.
A The Telegraph brit napilap rámutatott: a jelenleg hatályos brit szerzői jogi törvény kimondja, hogy a szerzői jog által védett tartalmak úgynevezett eltolása egy másik eszközre vagy adathordozóra törvénysértésnek minősül, még akkor is, ha a folyamatra csak egyszer kerül sor és azt a CD-t megvásároló személy végzi el. Eddig ugyan egyetlen felhasználót se ítéltek el emiatt, de a Consumer Focus nevű civil ellenőrző szervezet azt követeli a brit kormánytól, hogy sürgősen módosítsa és frissítse a szerzői jogi törvényt.


Rogán: A közszférában lezajlott a béremelésFEL

A közszférában mindenhol megtörtént a nettó bérek kiegészítése, míg a versenyszférában a béremelés eddig körülbelül 50 százalékban valósult meg - mondta a fideszes Rogán Antal, miután kedden átadta a miniszterelnöknek az általa vezetett bérmonitoring bizottság első jelentéstervezetét.


Óriási könnyebbség: .hu domain akár 1-2 napon belül FEL

2011. június 1-jétől megváltozik a hazai domain regisztráció szabályozása. Az egyik legfontosabb változás, hogy megszűnik a korábbi kéthetes várólista, és egy .hu domain technikailag 1-2 napon belül használatba vehető lesz.
Azonnal, online lehetőség lesz domain regisztrációkat indítani, és az adatokat online kezelni. Ráadásul ha valamilyen módosításhoz dokumentumokra van szükség, akkor azt a rendszer automatikusan legenerálja.




Analógiák

Egy e-bolt, amit azzal töltenek fel, ami nincsFEL

Az alig egy hónapja elindított NeedCube.hu weboldal - bár egyelőre még próbaüzemben (Beta) fut - tegnap este már a kétszázadik felhasználóját regisztrálta. A NeedCube nem a kínálat, hanem a kereslet oldaláról közelít az e-kereskedelemhez, ide mindenki azt veszi fel, ami épp nincs neki, (de kellene), vagyis a site az igényeket gyűjti egy csokorba, bízva abban, hogy így a kínálat is egyszerűen rátalál majd a potenciális vevőre.




Kisszínes

23 millió dolláros könyv az Amazonon: árképzés felsőfokon (képek)FEL

A blogbejegyzés az Amazonon használt érdekes árképzési algoritmusra hívja fel a figyelmet. Az 1992-ben megjelent genetikai alapmű már sehol nem kapható, viszont az Amazon 17 eladó példányt kínál: 15 használt (az árak $35.54-től kezdődnek) és két új példányt, a legolcsóbb 1,730,045.91 dollár (+3.99 szállítás). A blogszerző elkezdte követni az árak alakulását: a könyv ára gigászi összegre növekedett, az olló tágult. A két példány árának folyamatos követését táblázatban ábrázolva az eladók között gyakorlatos árképzési módszerekre derül fény, illetve ami ennek hátterében állhat, miszerint az egyiknek nincs is tulajdonában a könyv! Valaki észbe kaphatott egy idő után, és ma már reálisabb árakat láthatunk. De a szerző minden bizonnyal a világ egyik legdrágábban megvásárolható könyvével büszkélkedhet a 23,698,655.93 dolláros áron (plusz 3.99 dollár szállítás). (ref.: HWJ)


A videójáték hízlalFEL

Egy kanadai-dán kutatás eredménye megtalálta az egyik lehetséges választ az össznépi elhízásra. Az American Journal of Clinical Nutrition cikke szerint azok a fiatalok, akik sok időt töltenek videójátékokkal, nagyobb valószínűséggel válnak túlsúlyossá, mint társaik. Az egyik vizsgált csoport tagjai egy órát csendesen üldögélve töltöttek, míg társaik egy órát játszottak. Az óra leteltével a játszó csoport tagjai átlagosan 80 kalóriával többet fogyasztottak ebédre. Ez látszólag nem sok, de más a kép, ha figyelembe vesszük, hogy napi 50 extra kalória elfogyasztása tíz év alatt 28 kiló túlsúlyhoz vezet. A mozgáshiány és a túlzott kalóriabevitel együttesen magyarázza a kanadai gyermekek és fiatalok jelentős százalékának magas testsúlyát. A tudósok legközelebb az újabb generációs készülékeket szeretnék tanulmányozni, mint például a Nintendo Wii, amely a passzivitás helyett a képernyőn látottak utánzásával testmozgást is jelent. Kérdés, hogy ezek vajon ugyanúgy előidézik-e magasabb kalóriabevitelt. (ref.: HWJ)




Információforrások

Gutenberg újrázó története -- A budapesti könyvfesztiválon mutatták be az elektronikus könyv magyar kalauzátFEL

Az e-book jövőjéről megoszlanak a vélemények: a felmérések szerint a magyar könyvpiaci forgalomnak mindössze fél százalékát teszik ki az elektronikus könyvek, amelyeket nemcsak az egyelőre nagyobb befektetésnek számító e-könyvolvasóval, hanem számítógépen vagy okos telefonon is olvashatunk. A könyvfesztiválra megjelent egy e-book kalauz is egy informatikus és könyvtáros végzettségű szerző, Kerekes Pál tollából hagyományos könyv alakban, ami jól illusztrálja a helyzet átmenetiségét.
Kerekes Pál lépten-nyomon felidézi Gutenberget a könyvfesztiválra megjelent e-book kalauzában, párhuzamba állítva a nyomtatás feltalálását az elektronikus könyv piacra kerülésével; hasonló, változásokkal teli korban működött az első nyomdász, és a találmány is új helyzetet teremtett a kommunikációban. Talán még az innováció leglelkesebb hívei sem mondanák, hogy a könyvről ezek után le is lehet mondani -- el sem tudom képzelni a regénylapozgatás nélküli szép új világot.


Öko-blog -- üzleti megfontolásoktól zöld tippekigFEL

Az amerikai Green Living blog (magyarul kb.: környezettudatosan élni) magazinjellegű blog, melynek készítője Andy Balasis, részben saját, részben átvett cikkekkel. Írásaival felhívja a figyelmet a környezettudatosság gazdasági hatásaira -- pl. napelemek telepítése --, tippeket ad: hogyan telepítsünk zöldséges kertet a nagyvárosba. A kínált témakörök: üzlet, ökológia, öko-tech, környezettudatosság, zöld tippek, újrahasznosítás. Az oldal érdekessége, hogy az egyes szakkifejezéseket külső linkek segítségével magyarázza. A 'Green is the New Black: 5 Tips to Turn Your Office Green' című bejegyzésében közintézmények, irodák számára ad ötleteket a zöld gondolkodás beépítésére. (Asbóth László)


Több ezer rövidfilm ingyenFEL

A jelenleg béta változatban működő Daazo.com-ot az Európai Unió MEDIA programja támogatja, és a legjelentősebb európai alkotókkal, filmstúdiókkal, fesztiválokkal és kulturális intézményekkel együttműködve hétről hétre bemutatnak néhány rövidfilmet az utóbbi évek terméséből. A folyamatosan bővülő kínálattal az a cél, hogy összegyűjtsék és mindenki számára ingyenese elérhetővé tegyék a magyar és az európai rövidfilmkultúra legjobbjait. Az oldalon jelenleg több mint 2000 kortárs rövidfilm és számos díjnyertes, régi klasszikus található. A különleges gyűjtemények és régi filmek egyfajta audiovizuális archívumként is szolgálnak.


Lapozható anatómiakönyvek a múltból (videó, képek)FEL

A tudomány történetének, az orvostudomány oktatásának és a könyvkészítés művészetének különleges ötvözetét kínálja a Duke Egyetem kiállítása. Az Animált anatómia: az emberi test anatómiai szövegekben a XVI-XXI. században című kiállítás ( link ) emberi testet ábrázoló könyveket tár a nagyközönség elé. A lapozható oldalakat úgy készítették, hogy egy-egy réteget megemelve, alattuk az emberi test valamely más részlete látható, a gyerekek számára készült képeskönyvekhez hasonlóan, ahol az oldal háromdimenzióssá válik kihajtás után. (ref.: HWJ)


Tőzsdei előrejelzés -- a Twitter ismét megmutatja potenciáljátFEL

Új, érdekes, és első látásra rendkívül hasznos szolgáltatás jelent meg ez Interneten, a TweetTrader.net. A Müncheni Műszaki Egyetem munkatársai fejlesztették ki az oldalt, mely tőzsdei előrejelzéseket kíván szolgáltatni, tweetek elemzésével. A tőzsdével kapcsolatos tweeteket gyűjti össze, dolgozza fel, és prezentálja az oldal. Így lehet arra következtetni, hogy milyen az általános vélekedés egy adott részvény jövőbeli mozgásával kapcsolatban. Például ha általánosan pozitív a megítélése egy adott részvénynek, emelkedő tendenciát fog mutatni az alkalmazás.