Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok



  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Hajnal Ward Judit

Mikulás Gábor

 

KIT hírlevél: 2011/13., márc. 30.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Itthon nem éri meg az e-book -- az elégtelen a digitális könyvtári infrastruktúra a fejlődés gátja
A piac helyett döntenek a Márai-listáról -- őszre kerülnek polcra a kötetek
E-könyv-olvasó -- testközelből: nem tudatosult bennem, hogy nem papírról olvasok
Barnes & Noble: az e-könyv hamarosan lekörözi a nyomtatottat
Közösségi média és a kutatók -- komoly veszély, hogy nem jut eszükbe a könyvtáros
Fotók az új győri egyetemi könyvtárról
Vasárnapi nyitva tartás angol közkönyvtárakban -- önkénteseket is bevonnak
Magyar MA-ösztöndíjas a nemzetközi könyvtárosképző DILL programban!
2 milliót spórolnak a dunaújvárosi fiókkönyvtár bezárásával
Sci-fi-kiállítás a nemzeti könyvtárban
A könyvtárak helyzete Japánban -- dokumentálás és kármentés
IKT a könyvtárhasználóvá nevelés szolgálatában -- súlyos kérdések is felmerültek
Nincs frissülés a kecskeméti közkönyvtár élén
Rendezett polc, leltár töredékidő alatt -- Android-alkalmazás könyvtárosoknak (videó)
Könyvadomány Udvarhelynek -- az állomány bővítésében gondolkodnak
Hogyan, kivel, miért ne fészbúkoljunk munkaidőben? -- Igyekszik az Akadémia könyvtára
Csanytelek -- Visszaszorul a szórakoztató irodalom az ismeretterjesztő javára
A könyvtár biztonsági kihívásai -- hideg (északi) fejjel, tárgyszerűen, felkészülve
A könyvkiadás Youtube-ja -- kérdéseket vet fel könyvtári oldalról
Pannon Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár -- ODR-t is fejlesztenek
Csökkenőben az illegális fájlcsere
Elutasították a Google és a könyvkiadók 125 millió dolláros egyezségét
Facebook, azaz arc-könyv -- a holland könyvhétre (fotók)

Analógiák

Felmérések a bankokkal szembeni bizalomról -- és hogyan változik a könyvtárakkal szemben?

Kisszínes

Wikipedia: nagyobb szükség lenne a női szemléletre
Hogyan néz ki a KIT az új íPad-en?
Könyvtárosok és a divat -- sztereotípiák és valóság (illusztrálva)
Color -- új közösségi hálózat indult
Google Earth az iskolai könyvtár sarkában (videó)

Kiemelt Katalist-hír

Könyvelhagyó Nap -- köszönet
Havi 700 turista a pécsi Tudásközpontban, kaposvári panaszkodás, debreceni zárva tartás

Információforrások

104.000 állásajánlat, főként diplomás munkavállalónak
Klímakönyvtár nyílt Gödöllőn -- papíron kínálják a kurrens információt
Tripping: virtuális utazók közössége


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Itthon nem éri meg az e-book -- az elégtelen a digitális könyvtári infrastruktúra a fejlődés gátjaFEL

Továbbra is bizonytalan az e-könyvek sorsa Magyarországon, ugyanis az Európai Unió ajánlása ellenére mégsem csökkent a letölthető könyvek áfa tartalma, így ezek a kiadványok sem olcsóbbak annyival, hogy megérné virtuális könyvtárra váltani. Tavaly novemberben L. Simon Lászlónak, a Parlament Kulturális és Sajtóbizottsága elnökének önálló képviselői indítványára az Országgyűlés megszavazta, hogy 2011. január 1-jétől a hangoskönyvek és a letölthető e-bookok a jelenlegi 25 százalékos adókulcsból -- a hagyományos könyvekhez hasonlóan -- a kedvezményes 5 százalékos kulcsba kerülnek. A törvénymódosítástól mindenki azt várta, hogy januártól valóban megéri majd az internetről vásárolni, és beruházni a több tízezer forintos e-könyv olvasókba mondván, a netről sokkal olcsóbban lehet beszerezni a könyvek jogtiszta, elektronikus változatait.
-- A könyvtárak és könyvkiadók jelentős erőfeszítéseiket a papírhordozók beszerzésére és kiadására összpontosítják -- ld. Márai-program. A jövő generációinak igényei az e-könyvek irányába mutatnak, melynek azonban jogi és infrastrukturális keretei nincsenek meg. A késlekedést konzerváló, reaktív szakmai hozzáállás tarthatatlanságára fiatal könyvtári szakemberek évek óta folyamatosan hívják fel a figyelmet. -- Fieszta, az van. (MG)


A piac helyett döntenek a Márai-listáról -- őszre kerülnek polcra a kötetekFEL

Április 1-jén meghirdetik a lebonyolítónak kiválasztott Könyvtárellátó részére a meghívásos pályázatot. Ez a cég tartja majd a kapcsolatot a kiadókkal és a kijelölt könyvtárakkal, szolgáltatja azt a számítástechnikai felületet, amelyen a könyvkiadók első fordulóban legfeljebb 60 szépirodalmi és 60 tényirodalmi művet ajánlhatnak fel már megjelent és legalább 200 példányban még raktáron levő kiadványai közül. Az ajánlatokból egy-egy szakértő kollégium jelöli ki azt a 250-250 művet (Márai-lista), amelyből választhatnak a könyvtárosok. A listákon 75-75 cím 'nemzeti minimum' lesz, e művek beszerzése elsődlegesen ajánlott a könyvtáraknak. 'Terveink szerint a júniusi ünnepi könyvhétre ismertté válhat az első Márai-lista -- ígéri Ramháb Mária koordinátor --, őszig pedig már az olvasókhoz kerülhetnek a könyvtári kötetek'. Megtudtuk tőle, a lista kialakításánál elsőbbséget élveznek a kortárs szerzők művei, a gyerek- és ifjúsági alkotások.
Külön feltétel, hogy a 'nemzeti minimumba' tartozó könyvek 80 százaléka magyar szerzőtől származzon. Ramháb Mária elmondta azt is, az áprilistól zajló folyamat csak az első forduló, amelyre összesen 400 millió forintot szán az NKA, illetve a két, szépirodalmi és tényirodalmi szakértő kollégium. Őszre újabb fordulót terveznek. Döntöttek arról is, hogy a Márai-keretből 25 millió forinttal támogatják a Magyar Könyvek Tavasza című programsorozatot -- a magyar irodalom és könyvkultúra Márai-programhoz kapcsolódó, Magyarországon és a határon túl zajló olvasásnépszerűsítő eseményeit --, amelynek nyitórendezvénye az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, zárása pedig a júniusi ünnepi könyvhét.

Régebbi hírforrás(ok): Márai... A korábbinál erőteljesebb apasztás nélkül növelheti a porosodási arányt link

E-könyv-olvasó -- testközelből: nem tudatosult bennem, hogy nem papírról olvasokFEL

Lassan egy hónapja rendeltem meg életem első elektronikus könyvolvasó készülékét, egy harmadik generációs (csak WiFi-s) Amazon Kindle-t. Azok a vegyes érzelmek, amik eddig is jellemezték az ilyenfajta kütyükhöz való viszonyomat, továbbra is megmaradtak, ugyanakkor egészen meglepő tapasztalatokat szereztem a hosszabb távú használat során (egyszer már Kelt jóvoltából használtam pár napig egy ilyet, illetve mutogatni is volt alkalmam már ezt az eszközt), amik bizony nem túl biztatóak a konzervatívabbak számára.
Amikor kézbe vettem, használni kezdtem -- a kezdeti feltöltési nehézségektől eltekintve --, olyan érzésem volt, mintha már évek óta gyűrném. Az érzelmi síktól eltekintve érzésre tökéletesen beleilleszkedett az eddigi papírkönyv-olvasásba. Figyelem, itt nem arról beszélek, hogy szemkímélő, papír-szerű, egyszerű, kicsi, gyors, hanem az olvasás tevékenysége során egyszerűen nem tudatosult bennem, hogy nem papírról olvasok. És ez az, ami nagyon számít. Hiába mindenféle szólam, elv és győzködés, ha ez ennyire képes természetesen beleilleszkedni a mindennapi életbe, akkor onnantól kezdve már csak a formátumokon és a méreten van értelme vitázni, máson már nemigen.


Barnes & Noble: az e-könyv hamarosan lekörözi a nyomtatottat FEL

A GigaOm Big Data (link konferencián New Yorkban a Barnes & Noble egyik vezetője, Marc Parrish a könyvkiadásban lejátszódó gyors változásokról beszélt előadásában. A könyvek körüli változások tempóját gyorsabbnak ítéli, mint a film, zene vagy újság esetében, hiszen minden szinte hónapok alat történik. Szerinte az e-könyvek domináns szerepére nem sokat kell várnunk. A Codex Forrester and Gartner Research adatai szerint az olvasók 30%-a mind, mind és elektronikus könyveket is olvas. A becslések szerint 2011-ben a cég 18 millió e-olvasót fog eladni, a 2009-es 900.000-hez képest, és az olvasók 35%-a rendelkezik majd elektronikus könyvolvasóval. Az e-könyvek eladásának bevétele, az Amerikai Könyvkiadók Szervezetének adatai szerint, januárban 70 millió dollár volt, ami 116%-os emelkedés a tavalyi év januárjánhoz képest, míg a felnőttek számára forgalmazott nyomtatott könyvek bevétele 104,2 millióról 83,6 millióra csökkent ugyanazon időszakban. A számok ismeretében, és az e-könyvek népszerűségének nagy tempójú terjedése miatt, Parish szerint a könyvkiadás hamarosan eléri azt a pontot, amikor több olvasó részesíti előnyben az elektronikus változatot, mint a nyomtatott könyvet. (ref.: HWJ)


Közösségi média és a kutatók -- komoly veszély, hogy nem jut eszükbe a könyvtárosFEL

A társadalomtudomány képviselői jobban használják a közösségi médiát, mint a biológiai tudományok művelői. Mindemellett a közismertebb alkalmazásokat -- pl. Twitter, Skype -- jobban kedvelik, mint a speciálisakat -- derül ki a Ciber (Centre for Information Behaviour and the Evaluation of Research) felméréséből. Voltak válaszadók, akik jelezték, hogy a fiatalabb kutatók a közösségi médiához fordulnak a hagyományos kiadók rigorózus szabályozási rendszere miatt -- bár ennek igazolásához még szükség van kutatásra. A felmérést vezető David Nicholas szerint a jobb kiadók a közösségi média felé fordulnak, mert fontosabb számukra az emberekkel való kapcsolat, mint tekintélyük óvása. Ugyan az adatbázisok tartalmának forgalmazása továbbra is jó üzlet, de egyre több kutató a fórumokon kívül is meg szeretné osztani tudását.
Könyvtárosoknak számára aggasztó lehet a közösségi médiával kapcsolatos diskurzus eredménye -- mondja Nicholas véleménye szerint a közösségi média egyetemi használata során a könyvtárak szerepe elsikkadhat. A könyvtárosoknak alaposan magukba kell nézniük, hiszen saját célközönségükről van szó, nyilatkozta. (ref.: MG)


Fotók az új győri egyetemi könyvtárrólFEL

Március 1-jén mintegy 4500 négyzetméteren nyitotta meg kapuit a könyvtárhasználók előtt a Széchenyi István Egyetem új Egyetemi Könyvtára. A könyvtár az egyetem egyik nagy fejlesztése, melyet a TIOP 1.3.1 pályázat tett lehetővé. A link oldalon képeket közlünk róla:
1. Az aulában kettős funkciójú színes berendezésnek: ebbe építették be a szellőztető berendezést; kényelmes ülő- és fekvőhely a szürke fémszerkezet alatt.
2-5. A modern környezetben -- egyelőre számítógépek nélkül -- szívesen töltik idejüket olvasással, tanulással és team-munkákkal a hallgatók.
6. A februári költözés alatt a könyvtár zárva volt. A könyvtár fontosságát jelzi: nyitás óta több mint 9000 látogatónk volt.
7. A könyvtár homlokzata. (Figula Anikó, könyvtárigazgató)
Az utánközlés lehetőségéért köszönetet mondunk a Kisalföldnek és Szük Ödön fotósnak.


Vasárnapi nyitva tartás angol közkönyvtárakban -- önkénteseket is bevonnakFEL

A nyitva tartók közül legtöbben először csak egy könyvtárban vezették be a vasárnapi nyitva tartást. Erről leginkább a személyzet (és a szakszervezet), a potenciális használók, egyes közösségek, kulturális csoportok, és legkevésbé a használók véleményét kérték ki. A nyitva tartás motivációi sorrendben a beiratkozások, látogatások növelése, az előírásoknak való megfelelés, a közönség nyomása, a kölcsönzések növelése, a közösségi igényeknek megfelelés voltak.
A felmérés eredményei nem mutatnak egységes képet. Nincs egyetértés abban, hogy vasárnap délelőtt vagy délután jobb-e nyitva tartani. Nem egyértelmű, hogy milyen helyen lévő könyvtárat érdemesebb nyitva tartani vasárnap. Nagyobb az egyetértés abban, hogy a vasárnapi nyitva tartáshoz kapcsolódjon valamilyen különleges kínálat. A személyzeti ellátás kulcskérdését különféle módon oldják meg. Van, ahol a személyzet munkabeosztásába illesztik a vasárnapot, van, ahol külön vasárnapi személyzet dolgozik, vagy önkéntesek állnak munkába; ez utóbbi esetekben a személyzet néhány tagja is jelen van, vagy készenlétben áll. Érdekes, hogy a nyitva tartás mellett döntők többen beszélték meg ezt a személyzettel (és a szakszervezetekkel), mint a nem nyitva tartók. (ref.: Mohor J.)


Magyar MA-ösztöndíjas a nemzetközi könyvtárosképző DILL programban!FEL

Németh Mártont (blogtulajdonos és az OSZK munkatársa) felvették a DILL projekt MA-ösztöndíjas helyére. A 24 hónapon keresztül havi 500 eurós ösztöndíj birtokosa Oslóban, Tallinnban és Pármában fog tanulni, nemzetközi csapatban. Az északi és a mediterrán európai kultúrában is eligazodást nyújtó kurzus augusztus 16-án kezdődik Oslóban, a félévet előkészítő 2 hetes nyári egyetemmel.


2 milliót spórolnak a dunaújvárosi fiókkönyvtár bezárásávalFEL

Már csak közgyűlési igenre vár a Ságvári Fiókkönyvtár bezárásának előkészítése. E lépéssel kétmillió forintot spórolhat a nehéz helyzetben lévő városi könyvtár.
-- Sajnos a hír igaz, csütörtökön arról szavaz majd a közgyűlés, hogy megkezdhetjük-e a bezáráshoz szükséges előkészítő munkánkat -- mondta el lapunknak Katona Zsuzsa, a József Attila Könyvtár igazgatója, aki a miértekre is válaszolt.


Sci-fi-kiállítás a nemzeti könyvtárbanFEL

A British Libraryban májusban nyílik az első sci-fi kiállítás. A rajonkók, kutatók és a széles publikum felfedezheti a témát az irodalom, a filmek és hangfelvételek segítségével. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): A modern könyvtár virtuális, némi fizikai valóval -- ők mutatják az új utakat a kutatóknak link

A könyvtárak helyzete Japánban -- dokumentálás és kármentésFEL

A múlt héten már szóltunk a japán hármas katasztrófát dokumentáló honlapról link
A Savelibrary japán nyelvű oldalán minden könyvtárnak alkalma nyílik, hogy részletesen beszámoljon a károkról. Ugyanezen a helyen találhatnak a könyvtárak segítséget, ahhoz, hogy mi a teendő az egyes problémák esetén, mint például az épület szerkezetének károsodása vagy áramkimaradás. A Japán Könyvtárosok Szövetsége honlapján felszólította a kormányt, hogy minél előbb összegezze a könyvtárakat ért károkat és az adatokat hozza nyilvánosságra. A szervezet kissé elmarasztalja a hatóságokat, mivel a kormány erőfeszítései főleg az iskolákat és egyetemeket ért károkra összpontosítanak, és a közkönyvtárak nem kapnak elegendő figyelmet.
A földrengés epicentrumában található Sendai Közkönyvtár például a földrengés napján nem károsodott, de a könyvek 80-90 százaléka lehullott a polcokról, a mennyezet megsérült, és jelenleg életveszélyes az épületben tartózkodni (Washington Post). A szökőárról egy amatőr felvétel mutatja be azt a várost, ahol a könyvtárat teljesen elsodorta a víz. (Library J.) (ref.: HWJ)


IKT a könyvtárhasználóvá nevelés szolgálatában -- súlyos kérdések is felmerültekFEL

A beszélgetés során felmerült, ide is kapcsolódó további kérdések:
- Mi áll annak hátterében, hogy több (nem könyvtárosok által működtetett) könyves blogon nagy aktivitást mutatnak az olvasók (lájkolnak, hozzászólnak ...), de a könyvtári katalógusokban, a Könyvtár.hu portálon rendelkezésre álló hasonló szolgáltatásokat nagyon kevesen használják?
- A könyvtár túl idegen? Túl hagyományos könyvtárkép él bennük? Nem gondolják, hogy olvasóként szabad, kellene nekik befolyásolni a könyvtári szolgáltatásokat? Nem mernek egy katalógusba 'beleírni'?
Az ehhez hasonló kérdések sorát még folytathatnánk. De mindezek után van egy különösen fontos kérdéscsoport:
- Hol rontották el a könyvtárak? Elrontották?
- Mit tehetünk a könyvtárhasználóvá nevelés területén, annak érdekében, hogy tudatosítsuk, segítsünk megérteni a könyvtárak szerepét az információszolgáltatásban?


Nincs frissülés a kecskeméti közkönyvtár élénFEL

Egy pályázat érkezett a Katona József Könyvtár igazgatói posztjára -- tudtuk meg Rideg Lászlótól, a megyei közgyűlés alelnökétől. A testület decemberben döntött a pályázat kiírásáról, mert a jelenlegi vezető megbízása 2011. április 30-án lejár. Az egyetlen pályázó maga a jelenlegi vezető, Ramháb Mária, aki 1991 óta irányítja a megyei könyvtárat. (BAON)
-- Újabb öt évig vezetheti a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Katona József Megyei Könyvtárát Ramháb Mária. 70 millió forintos önerőt biztosít a megye a kórház nyílászáróinak cseréjére. Egyebek mellett ezekről döntött mai ülésén a Megyei Közgyűlés. (Kecskeméti TV)


Rendezett polc, leltár töredékidő alatt -- Android-alkalmazás könyvtárosoknak (videó)FEL

A Miami Egyetem Augmented Reality Tanszéke fejlesztette az App for Shelf Reading nevű programot, mellyel a polcon rossz helyre visszahelyezett könyvek szűrhetők ki könnyedén, miközben nyilvántartást készít még azt is megmondja, hova kell visszatenni a szökevény könyveket. A szabadpolcok könnyű rendben tartása és az elő leltározás mellett a táblagépek sok mindenre alkalmazhatók lennének a könyvtárban - már csak a kitalálás és a fejlesztés van hátra. (Füzessi Károly ajánlása)


Könyvadomány Udvarhelynek -- az állomány bővítésében gondolkodnakFEL

Újabb szakkönyvekkel, hangos- és gyerekkönyvekkel bővült a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár gyűjteménye a tatabányai testvérkönyvtáruk sikeres pályázata nyomán. A könyvcsomag az itteni intézmény számára hiánypótló. A két intézmény között immár öt éve működik hivatalosan is testvérkönyvtári kapcsolat. Az elmúlt évben a magyarországi intézmény sikeres pályázatának köszönhetően, amelynek haszonélvezője ezúttal a székelyudvarhelyi könyvtár, mintegy 220 ezer forintnyi összegre vásárolhattak könyveket, olyanokat, amelyek keresettek, és jelentősen segíthetik a diákok munkáját -- mondta Szabó Károly könyvtárigazgató, kifejtve, hogy kihasználnak minden olyan programot, amellyel bővíteni tudják a jelenlegi 280 ezres könyvállományt,


Hogyan, kivel, miért ne fészbúkoljunk munkaidőben? -- Igyekszik az Akadémia könyvtáraFEL

A Magyar Tudományos Akadémia könyvtárosai tegnap délelőtt belső továbbképzésen közösségi internetes alkalmazásokról hallgattak előadásokat a könyvtár Vasarely termében. Takács Dániel, a Budapesti Ügyvédi Kamara könyvtárvezetője a 'Web2 filozófiája és annak gyakorlati alkalmazásai a könyvtári gyakorlatban' címmel adott elő, Tóth Péter, könyvtárunk online referense bemutatta egy átlagos munkanapját, Kapus Erika, az MTAK tájékoztató könyvtárosa hazai és külföldi webkettes megjelenési formákról beszélt.
A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára megjelent a Facebookon, további közösségi fejlesztéseken dolgoznak, ezért is gondoltak a könyvtárosok arra, hogy kipróbált webkettes alkalmazásokról hallgatnak előadásokat.


Csanytelek -- Visszaszorul a szórakoztató irodalom az ismeretterjesztő javáraFEL

Némiképp háttérbe szorult a szórakoztató regények kölcsönzése, a helyiek inkább a használható tudást adó könyveket keresik a csanyteleki könyvtárban. Az olvasóknak több mint fele diák. A csanyteleki gyerekek körében népszerű a helyi könyvtár, hiszen a 302 beiratkozott olvasó több mint fele, 180-an diákok. Ez nem véletlen, hiszen a községi könyvtár egyben az iskolai is: a tanintézmény falai között működik.
-- Már a tanulók is leginkább a szakirodalmat olvasgatják. Kedvelik az ismeretterjesztő Mi micsoda és Szemtanú sorozatokat, a Búvár zsebkönyveket. Sok gyerek visszajár hozzánk, aki 4. osztály után kisgimnazistának ment Csongrádra. Ők a kötelező vagy ajánlott olvasmányokat keresik -- mondta Szabó Lajosné könyvtárvezető.
A tizenéves lányok körében népszerűek a romantikus-szerelmes könyvek és Thomas Brezina regényei, a felnőttek pedig a könnyebb olvasmányok mellett Móricz- és Jókai-regényeket olvasgatnak a legszívesebben.


A könyvtár biztonsági kihívásai -- hideg (északi) fejjel, tárgyszerűen, felkészülveFEL

A Tamperei Városi Könyvtár biztonsági szakemberei zajongó fiatalok csoportjairól és drogos fiatalokkal kapcsolatos tapasztalataikról számolnak be. Szerintük a zavart keltő, rendbontó felhasználót kiküldeni, eltávolítani mindkét fél számára rossz döntés. Célszerű az ügyfelet úgy leszerelni, s csak szükség esetén eltávolítani, hogy ha majd visszatér, ne érezze magát megalázva.
Amennyiben a szolgálatban lévő személyzet kellemetlenkedő ügyfelet észlel, a legfontosabb, hogy ő maga őrizze meg a nyugalmát. A nehéz ügyfél leszerelése a kifárasztásos technikán alapul, ami persze időigényes. A szóbeli ráhatás, a beszélgetés megnyugtatja az ügyfelet, miközben van idő megtalálni a közös hangot. Ezután kell az eseményt a helyes mederbe terelni. Néha már egy kis engedménnyel közömbösíteni lehet a kellemetlen szituációt, és mindkét fél elégedetten távozik a helyszínről.
Egy biztonsági szakoktató szerint a fenyegető helyzetek nagy stresszt idéznek elő, ezért is fontos erről megelőző jelleggel beszélni. Szituációs gyakorlatokat is érdemes kipróbálni, így felkészülve az esetleges váratlan helyzetekre. Ha ilyenek adódnak, fejben kész a megfelelő viselkedési forma, és ez valóban működik. (ref.: Kránitz Lné)


A könyvkiadás Youtube-ja -- kérdéseket vet fel könyvtári oldalrólFEL

Első kötetes írók, alanyi költők, családi meseírók, szűk tudományos területek művelői -- elsősorban nekik szól a könyvkiadás Youtube-mintára kialakított új modellje, amelyben már néhány ezer forintért kiadhatja bárki saját kötetét. Gyorsan kiderült: meglepően sok tehetséges író van az országban.
'Nem attól függ egy könyv értéke, hogy hányan olvassák. Van olyan kötet, amit 50-100-an, vagy még kevesebben vesznek kezükbe, és mégis nagyszerű írások. Olyan ez, mint az underground zene: ha valaki friss, eredeti előadóra kíváncsi, nem a kereskedelmi rádiókat hallgatja, hanem ellátogat egy kis klubba, az ismeretlen, de nagyszerű zenekarok koncertjére' -- magyarázza az Underground Kiadó ars poeticáját Hanczár Gergő ötletgazda-tulajdonos. Az alternatív könyvkiadás modelljét saját rossz tapasztalata alapján volt kénytelen kitalálni. A fotózás oktatásáról írt egy könyvet, amivel évekig házalt sikertelenül különböző kiadóknál.
-- A hagyományos kiadást és a könyvtárakat kikerülő modell néhány éve már működik Magyarországon, növeli a hosszú farok kiadványainak számát, ami hagyományosan a könyvtári rendszer erőssége -- már amennyiben a dokumentumtól a könyvtárak egyáltalán tudomást szereznek. (MG)

Hírforrás: FN
2011. március 30.  • Továbbküldöm a hírt

Pannon Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár -- ODR-t is fejlesztenek FEL

A TÁMOP 3.2.4-082-s kódszámú országos projektek keretében négy könyvtár -- köztük a Pannon Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár -- kapott támogatást. A Pannon Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár (PEKL) könyvtári szolgáltatásainak fejlesztésére és az országos dokumentumküldő rendszer (OEDR) koncepciójának kidolgozására, valamint a szerzői jog által védett tartalmak elektronikus szolgáltatás koncepciójának kidolgozására nyert támogatást. A 102 millió forintos projekt fő célja a hazai dokumentum- és információszolgáltatás országos rendszerének fejlesztése. A projekt 2009 novemberében indult, idén áprilisban fejeződik be. A PEKL részvételét a több évtizedes kiadói múlt, illetve a szerzői jogdíjakat érvényesíteni igyekvő terjesztői tapasztalatok indokolják. A könyvtárhoz tartoznak az Egyetemi Kiadó, nyomda és könyvesboltok, közel egy évtizede ez az egység webshop-ot is üzemeltet. A PEKL a kapott támogatás közel 80 százalékát könyvtári szolgáltatásainak fejlesztésére, 20 százalék körüli hányadát pedig az országos elektronikus dokumentumküldő rendszer koncepciójának kidolgozására nyerte, tájékoztatott Egyházy Tiborné dr. projektvezető és Tóth Gábor, az egyetemi könyvtár főigazgatója.


Csökkenőben az illegális fájlcsereFEL

12 millióval csökkent három év alatt a fájlcserélő hálózatokon keresztül zenét letöltő amerikaiak száma az NPD Group új kutatása szerint. Visszaesett az egy felhasználóra jutó letöltött zenék mennyisége is, míg 2007 negyedik negyedévében még átlagosan 35 zeneszámot töltött le fájlcserélő hálózaton keresztül egy amerikai netező, addig a múlt év utolsó három hónapjában már csak 18-at.Az új adatok azt mutatják, hogy a felhasználók egyre szívesebben fordulnak a legális webes zenevásárlási lehetőségek felé. A különböző netes értékesítési modellek -- az online zeneboltként is működő iTunes, a szolgáltatását hirdetésekből finanszírozó Spotify, az előfizetéses modellt választó Rhapsody -- sikereinek köszönhetően 2009-ben már 4,2 milliárd dollár volt a digitális zenepiac. Igaz, ez még mindig kevés ahhoz, hogy ellensúlyozza a zenei CD-k forgalmában tapasztalható meredek zuhanást.


Elutasították a Google és a könyvkiadók 125 millió dolláros egyezségétFEL

Elutasította egy amerikai bíróság a digitális könyvkiadási jogokról több éve tárgyaló szerzők, kiadók és a Google Inc. között létrejött 125 millió dolláros (24,6 milliárd forintos) egyezséget. A döntést azzal indokolták, hogy a megállapodás túlzottan nagy versenyelőnyhöz juttatná az informatikai óriásvállalatot.


Facebook, azaz arc-könyv -- a holland könyvhétre (fotók)FEL

Plakátok 2011. márciusi a Holland Könyvhétre.




Analógiák

Felmérések a bankokkal szembeni bizalomról -- és hogyan változik a könyvtárakkal szemben?FEL

Annak ellenére, hogy a bankok a válságot követően komoly erőfeszítéseket tettek az ügyfelek bizalmának visszahódítására, a fejlett piacok bankszektora jelentős bizalmi válságot tapasztalt meg. Nincs ez másként Magyarországon sem, ahol a hűség és az ügyfelek személyes kiszolgálása még sohasem volt ennyire hangsúlyos.
'Az ügyfelek a hűségükért cserébe személyesebb kiszolgálást igényelnek. A jövő sikeres pénzintézetei az ügyfélközpontú, innovatív szolgáltatásokat nyújtó bankok lesznek. A siker kulcsa a márkamenedzsment, a személyre szabott szolgáltatások és a hatékony árazás lesz. Azok a lakossági bankok, amelyek mindhárom ismérvnek megfelelnek, sikeres jövő vár az igen szabályozott és állandóan változó globális pénzügyi szolgáltatási piacon.' -- összegezte Nagy István Ottó.




Kisszínes

Wikipedia: nagyobb szükség lenne a női szemléletreFEL

Fennállásának alig tíz éve alatt a Wikipedia egy sor impozáns célkitűzést teljesített: több mint 3,5 millió angol szócikket publikált, miközben a nyelvi változatok száma meghaladta a 250-et. Ugyanakkor egy tavalyi felmérés szerint létezik egy másik, meghökkentő statisztikai adat is: a szócikkeket író több százezer közreműködő között még a 15 százalékot sem éri el a nők aránya. A honlapot üzemeltető Wikimedia Foundation két egyetemmel együttműködve végezte a felmérést, és ennek eredményeként kiderült, hogy az önkéntes cikkírók jellemzően a 20-as éveik közepén járó fiatalok, és csupán 13 százalékuk kerül ki a szebbik nem soraiból.
Mivel hihetetlenül sokféle személyiség bukkan fel az alkotók között -- a legtöbben csupán egyetlen szócikket jegyeznek --, a nemek közötti egyenlőtlenség ügye gyakran bukkan fel hangsúlyosan. Tizenéves lányok hánytorgatják fel előszeretettel a hátrányos megkülönböztetést pár bekezdéses témákkal -- például a barátság-karkötővel -- kapcsolatban, összevetve a fiús dolgok -- játékkatonák vagy baseball-kártyák -- hosszadalmas, történeti hűségre törekvő bemutatásával. Szerintük még a leghíresebb divattervezőkre is csupán pár bekezdés jut az enciklopédiában, és miközben a Szex és New York című tévésorozat epizódjaihoz nyúlfarknyi ismertetők kapcsolódnak, a Maffiózók egyes részeit hosszú, elemző írások taglalják. Önmagában véve lenyűgözőnek lehetne tekinteni, hogy öt mexikói feminista író is helyet kapott az enciklopédiában, de rögtön kínos az összevetés, ha a The Simpsons című rajzfilmsorozat figuráit elemző 45 szócikk a hasonlítási alap...


Hogyan néz ki a KIT az új íPad-en?FEL

Március 25-án hazánkba is megérkezett az Apple új tabletje, az iPad 2. 26-án már kezünkbe is vehettük a készüléket, s megnéztük, hogy mutat rajta a KIT weboldala.


Könyvtárosok és a divat -- sztereotípiák és valóság (illusztrálva)FEL



Color -- új közösségi hálózat indultFEL

Címkék: közösségi média |

Csütörtökön új közösségi hálózat indul jelentős befektetői támogatással és olyan veterán fejlesztőkkel, akik korábban a Google, a Facebook és a Linkedin csapatában dolgoztak. Az új szolgáltatás neve Color, és sokat elárul a cég lendületéről, hogy alig több mint fél év alatt szerény 7,8 milliárd forintnyi támogatást szerzett az induláshoz. Mindezt azelőtt, hogy egyáltalán létezett volna a termék.


Google Earth az iskolai könyvtár sarkában (videó)FEL

A nemzetközi diáksereget befogadó, friss Oscar-díjas alkotásban is szereplő Bialik-Rogozin Tel Aviv-i iskola könyvtárában a diákok 'széles vásznon' megnézhetik szülőhazájukat.




Kiemelt Katalist-hír

Könyvelhagyó Nap -- köszönetFEL



Havi 700 turista a pécsi Tudásközpontban, kaposvári panaszkodás, debreceni zárva tartásFEL

A Kossuth Rádió hétfő reggeli '180 perc' c. műsorában blokkot lehetett hallani egyes magyar könyvtárakról... (Katalist)
-- Virágzik a könyvtárturizmus Pécsen: havonta több mint hétszázan látogatják csoportosan az Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) keretében tavaly átadott Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontot. (Prae)




Információforrások

104.000 állásajánlat, főként diplomás munkavállalónakFEL

A munkaerő-kölcsönző és -közvetítő cégek legnagyobb magyarországi álláskeresői adatbázisa jött létre. A Tele-Scope Személyzeti Tanácsadó Kft. és a Job Személyzeti Tanácsadó Kft. egyesülése után létrejött a legnagyobb hazai álláskereső adatbázis, amelyen több mint 104.000, főként diplomás munkavállaló érhető el.


Klímakönyvtár nyílt Gödöllőn -- papíron kínálják a kurrens információtFEL

Angol nyelvű klímavédelmi könyvgyűjtemény nyílt a gödöllői Szent István Egyetem könyvtárában. A gyűjtemény a legkülönbözőbb szemszögekből járja körül a klímavédelem témáját, van tudományos, gazdasági és kommunikációs megközelítés is, de még a design témájában is több könyvet találhat a kíváncsi látogató. Igazán különleges könyvállománnyal gazdagodik a napokban a gödöllői egyetem könyvtára, a Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár. A több mint 70 kötetből álló, a legfrissebb angol nyelvű klímavédelmi témájú könyveket tartalmazó gyűjtemény 2011. március 22-től használható a könyvtár folyóiratolvasó-termében.
'A könyveket a Klímairoda alapítója, a British Council adományozta nekünk, és sokat gondolkodtunk, hogyan tudnánk a magyarországi diákok szélesebb körének elérhetővé tenni őket. Ekkor jött az ötlet, hogy a gyűjteményt egyben tartva, egy könyvtárban gondozzák, s alkalmakként vándorló tematikus anyagként kaphassák meg a Klímairodát nyitó partnereink.' -- meséli Lukács Ákos, a SZIE egyetemi klímavédelmi tudásközpont, a Klímairoda vezetője.


Tripping: virtuális utazók közösségeFEL

Egy új közösségi oldal, a Tripping, az utazást kedvelőket gyűjti össze egy nagy virtuális csoportba világszerte. Véleményük szerint a kulturális kapcsolatok révén a világ pozitívan változik, ezért szándékoznak kapcsolatot teremteni a Tripping révén.
A kialakított ismeretségek alapján az utazók biztonságban érezhetik magukat az idegen helyen, mivel máris akad egy helyi barát, aki körbevezet, elvisz várost nézni, bemutat barátainak, stb. Az ember garantáltan szíves fogadtatásban részesül bárhol a világon. Cserében lakóhelyünkön mi is fogadhatunk vendégeket, akár otthonunkban is, vagy épp egy csésze kávéra valahol. Szűkebb közösségünkben magunk is alakíthatunk tripping klubot. (ref.: HWJ)

Régebbi hírforrás(ok): Veledutaztam.hu link