Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél évfolyamok


  • Szerkesztők
W. Kovács Ágnes
Pál Nikolett Ágnes
Mikulás Gábor

KIT hírlevél: 2010/15., ápr. 14.


E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék

Hírek

Nagyon is kell a digitális kor hallgatójának az újra kitalált könyvtár - 1.
Kultúrák találkozása -- szervezeti és nemzeti
Szervezeti kultúra -- megmutatja a versenyképességet
'nem magamnak kérek, nem is az intézménynek...'
A Márai-program forintjai mellett szellemi tőke is szükséges az olvasásserkentéshez
Referenszkérdések osztályozása -- csak 8-12% a tényleges?
Elöregszik a könyvtáros szakma Szlovákiában is
Nyilvántartásba nem vett könyvek kiárusítása Szabadkán -- 100 forintért adnak egyet
MKE-FITT fotópályázat -- fotózz könyvtárakat!
Belső tér kreatív átalakítása egy főiskolai könyvtárban -- kétszeri nekifutásra
Szelíd könyvrongálók -- 'majd hagyjuk ott őket egy antikváriumban vagy könyvtárban'
Sebesség alapján is rangsorol a Google -- milyen gyors a könyvtár szervere?
Networkshop -- a befőtt teszi el a nagymamát?
Képregények -- a könyvtárak is kezdenek fantáziát látni bennük
Választási plakátok egykor -- az OSZK-ban
Koreai könyvek -- Pécsett is
1200 biciklivel indul Pesten a kerékpárkölcsönző rendszer
Felavatták az Apáczai ÁMK megújult könyvtárát Zalaegerszegen
Könyvtárosok világnapja Lepsényben
Miniszteri adomány az orosházi könyvtár polcaira
Gyurcsány: Minden felsőoktatási intézmény kapott épületet vagy könyvtárat

Analógiák

Attól, hogy öntjük a pénzt a rendszerbe, még egyáltalán nem garantált a fejlesztés
iPhone alapú ár-összehasonlítás az Árukereső-hu portálon
Magyar polcmenedzsment szoftver segít a polchiányban
Michelin csillag -- nem belterjes minőség

Kisszínes

Költséghatpkonyabb szövegelés -- válasszuk ki a legolcsóbban nyomtatható betűtípust
Mi történik, amikor olvasunk? -- Élvezet és agyműködés
Valós veszély: rákattannak a gyerekek a Facebookra és személyiségi jogi aggodalmak
Twitteresek újraírják a Rómeó és Júliát -- hogyan lehet Shakespeare újra népszerű?
Milliós megtakarítások nyílt forráskódú szoftverekkel
Hét évszázad papírtitkai az Országos Széchényi Könyvtárban

Kiemelt Katalist-hír

code4lib.hu workshop -- szakértői egyeztetés

Információforrások

'Tavaszi szél vizet áraszt, virágom, virágom...' -- növénykereső az interneten
Virtuális múzeumban az elveszett lengyel kincsek


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.



Hírek

Nagyon is kell a digitális kor hallgatójának az újra kitalált könyvtár - 1.FEL

A 'holnap professzora' blog az amerikai tudományos felsőoktatási könyvtárak gyakorlatát és lehetőségeit mutatja be. Megállapítja: nagy szükség van az igények szerint átalakult könyvtárakra. A most átadott épületével a Grainger Mérnöktudományok Könyvtár (a hazai szaklapokban is gyakran emlegetett Illinois-i Urbana-Campaign Egyetemen) az utóbbi 15 évben 50%-kal növelte látogatóinak számát.
Az új könyvtárak (pl.: Észak-Karolina Állami Egyetemen -- NCSU) alapvető jellegzetessége a térhasználat. A cél: tanulási, találkozási, pihenési helyek biztosítása. A mai hallgatók ugyanis szívesebben tanulnak a könyvtárban, mint kollégiumokban. A szolgáltató tehát egyéni tanulásra és találkozásra, együtt tanulásra alkalmas helyeket biztosít, felszerelve ezeket pl. kétmonitoros számítógépekkel, kivetítőkkel, hordozható és fix táblákkal, digitális kamerákkal, videófallal, a technikai eszközöknek megfelelő, könnyen mozdítható bútorokkal, az oktatási témák szempontjából fontos szoftverekkel, 3D-s nyomtatókkal és kijelzőkkel. A tanulás mellett a projektmunkák készítésének támogatása is fontos könyvtári feladat. A technikai berendezések a NCSU könyvtárában részben kölcsönözhetőek is (laptop, kamera, kalkulátor, Kindle e-könyv olvasó, iPhone, iPod, GPS).


Kultúrák találkozása -- szervezeti és nemzetiFEL

'Kultúrák találkozása -- könyvtárak és könyvtárosok a kölcsönös megértés szolgálatában' -- ez a 2010-es vándorgyűlés címe. A helyszín a többnemzetiségű és -kultúrájú Baja. A választás szinergiára épül, és az alcím sejteti, hogy nemcsak nemzet(iségek) közötti, hanem szervezeti kutúrák is a felhozatal része lesz. Bízhatunk abban, hogy a gyűlésről távozók meg is ismerik a könyvtárak, könyvtárosok szervezeti kultúráját, s hogy melyek annak elemei közül ez előbbre vivők, illetve hátráltatók. -- Mármint a célok függvényében (ha vannak hatályosak). A debreceni vándorgyűlésen sajnos nemigen tisztázódott, hogy mi a versenyképesség, vagy versenyképes-e a könyvtár -- vagy korábban, hogy a használók mennyiben tekintik partnernek a könyvtárat és viszont --, éppen ezért van remény arra, hogy a szervezők most nagyobb gondot fordítanak a kultúra-koncepciók megismertetésére, illetve a könyvtárak kontextusba helyezésére. Talán készül is felmérés a hazai és nemzetközi könyvtári szervezeti kultúra jellegzetességeiről. Majd meglátjuk. (MG)


Szervezeti kultúra -- megmutatja a versenyképességetFEL

Többféle modell létezik a szervezeti kultúrák feltérképezésére. Egyik a GLOBE, mely 9 orientáció mentén vizsgálódik. Ezek közül 6 utal prediktív, előrejelző módon a versenyképességre. Ezek: a hatalmi távolság alacsony szintje, a kockázatkezelési képesség, a kisközösségre való büszkeség alacsony szintje, a teljesítmény- valamint a jövőorientáció. Ezeket -- a prediktív versenyképességi orientációkat -- felmérve meghatározható, hogy az adott szervezet mennyire versenyképes, vagy a szervezet élén hosszabb időt eltöltő vezető mennyire járul hozzá ahhoz, hogy jól haladjon az adott intézmény -- pl. könyvtár -- szekere. A hat orientációból kettő, a hatalmi távolsági index és a büszkeség vezetőkkel készített interjúkból, tehát szövegekből is kimutatható.


'nem magamnak kérek, nem is az intézménynek...'FEL

Kemény egy hónap, így, úgy és amúgy. Minap a fenntartó meghallgatást tartott, a kulturális bizottság elnöke kiemelte nálunk, hogy 'az igazgató úr folyamatosan harcosan képviselte az intézmény érdekeit.' Ez elvileg igaz, de amint egy kisebb, ám döntő potentátnak mondtam, amikor a felzárkóztató pályázat beadásáért puncsoltam: -- 'Értsd meg, hogy nem magamnak kérek, nem is az intézménynek, hanem azért, hogy a város polgárainak jobb szolgáltatást tudjon nyújtani az önkormányzat.'
-- Gyakori könyvtárosi szöveg, hogy az intézmény, a szakma, a munkatársak érdekeit kell képviselnem. Ezt az érdekközösséget fejezi ki 'A könyvtár jövője a mi jövőnk' szlogen is. Ezért is nagy lépés a marketingorientációban -- és minden bizonnyal a piacgazdaságon belüli életben maradáshoz is --, ha a könyvtár(os) a használók érdekeiért lobbizik. József Attila parafrázisával: nem önmagában füröszti, hanem másban mossa arcát. Ezt egyelőre még magyarázni kell. Talán lesz idő, amikor már a fordítottja vált ki magyarázkodást. (MG)


A Márai-program forintjai mellett szellemi tőke is szükséges az olvasásserkentéshezFEL

Korábbi lapszámunkban írtuk, hogy kiterjedt állományapasztás nélkül a Márai-program akár ronthatja is a könyvtárak forgalmát link illetve azt is, hogy brit könyvtárak állománycsökkentés mellett értek el forgalomnövekedést link Az alábbi anyag a Márai-program mellé a hagyományos utak helyett a kreatív olvasásösztönzés-növelést javasolja.
-- A nem olvasás tényét pusztán könyvbeszerzéssel nem változtathatjuk meg. Érdemes megnézni a Bookstart link oldalt, ami megmutatja, miként működnek együtt Nagy-Britanniában könyvkiadók és -terjesztők a könyvtárakkal, s áldoznak komoly összegeket arra, hogy 10-20 év múlva is legyenek kiadványaiknak olvasóik. Egy másik szimpatikus akció arrafelé a Premier League Reading Stars elnevezésú játék Ez 2003 óta tart, sikere a futball sztárjainak köszönhető. Az angol labdarúgó-bajnokság legfelső kategóriájáról elnevezett program célja, hogy a focisták segítségével olyan családokat is elérjenek, amelyeket különben nehéz volna megnyerni az olvasás ügyének... (Gilbertné Pető Éva)

Hírforrás: HVG (ápr. 9., p. 88-89, olvasói levél nyomán)
2010. április 09.  • Továbbküldöm
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_marai-program_forintjai_mellett_szellemi_toke_is_szukseges_az_olvasasserkenteshez

Referenszkérdések osztályozása -- csak 8-12% a tényleges?FEL

Debra G. Warner 2001-ben adta közre javaslatát a referensz kérdések újfajta osztályozására. Ezt megelőzően az amerikai könyvtárak William A. Katz rendszerét használták. Warner kategóriái: a könyvtári erőforrásoktól független, készségekre alapozott, stratégiai alapú és konzultációs tájékoztatás. Katz kategóriái: útmutatás, gyorsreferensz, specifikus keresés, irodalomkutatás.
A korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a statisztikában nyilvántartott referensz tranzakciók csak a referenszpultnál feltett kérdések 8-12%-át teszik ki. Az amerikai könyvtáros-egyesület referensz könyvtárosokat tömörítő egyesülete (RUSA) 2008 januárjában újradefiniálta a referenszet; világosan kimondja, hogy a lelőhelyekről, menetrendekről, szabályozó dokumentumokról való tájékoztatást, az eszközök, írószerek stb. kölcsönadását nem tekintik referensz tranzakciónak, jóllehet ezek és a technikai kérdésekben adott eligazítás rengeteg időt elvesznek. (ref.: Hegyközi I.)
-- S hogy miért érdekes a tipológia? Egy korábbi hírünk a témában: A referenszkérdések 89%-ának megválaszolásához nem kellett szakember link vagy: Megmarad a könyvtárak közvetítő szerepe a bonyolultabb keresőkérdések esetén link


Elöregszik a könyvtáros szakma Szlovákiában isFEL

2007-ben a szlovák nemzeti könyvtár könyvtári rendszerrel foglalkozó osztálya valamennyi könyvtártípust (tudományos, felsőoktatási, szak- és köz-) érintő felmérést végzett a könyvtárosok életkorával, képzettségével és jövedelmével kapcsolatos összefüggések feltárására. Az 1997 és 2002 között végzett hasonló kutatások szerint átlagosan magas életkor (45 év) és alacsony bér jellemzi a közkönyvtárak szakalkalmazottait. A most vizsgált könyvtárak száma összesen 317, a megkérdezett munkatársak száma 1724, ebből 1605 nő és 119 férfi volt.
A jelenlegi kutatási eredmények szerint a nemek megoszlásában valamennyi könyvtártípusban erőteljes elnőiesedés jellemző. A férfiak aránya átlagosan mindössze 6%. A szlovák könyvtárakban a dolgozók átlagéletkora magas, az összesített eredmények szerint 47 év (az átlagéletkor a könyvtárak többségében 50 év fölötti, és csak elvétve fordul elő 40 év fölötti átlagéletkor). Ez a korábbi kutatási eredményhez képest is emelkedést mutat.
A 10 évnél hosszabb könyvtárosi praxis a tudományos és felsőoktatási könyvtárak dolgozóinál 2/3-os, a szakkönyvtárakban 1/3-os, a közkönyvtárakban pedig 80%-os arányban jellemző.


Nyilvántartásba nem vett könyvek kiárusítása Szabadkán -- 100 forintért adnak egyetFEL

Azokat a kiadványokat kínálja fel így olvasóinak a 120 éves intézmény, amelyekből több példány van náluk, illetve amelyeket leírtak a könyvtár állományából. Első alkalommal árusítja ki könyveit a szabadkai Városi Könyvtár. A magyar és szerb nyelvű kötetekhez 30 dinárért, azaz mintegy 100 forintért juthatnak hozzák az érdeklődők.
-- Azokat a könyveket adjuk el, amelyek nem voltak nyilvántartásba véve, vagy a fölös példányokat. Ezek jó része könyvtárközi cserével, vagy hagyaték útján került hozzánk -- hangsúlyozta Dragan Rokvic a szabadkai Városi Könyvtár igazgatója.


MKE-FITT fotópályázat -- fotózz könyvtárakat!FEL

A Magyar Könyvtáros Egyesület FITT szekciója versenyt hirdet meg minden könyvtáros és könyvtárt szerető számára. A feladat egyszerű: fogd a fényképezőgépedet, és fotózz le minden utadba eső könyvtárat. Hazaérve/gép elé ülve töltsd fel az indafotóra, vagy a flickr-re, címkézd (a könyvtár neve, helye és a 'klog' mindenképpen szerepeljen rajta), helyezd el by-nc-sa Creative Commons licensz alatt, és a verseny végén örülj a nyereménynek (ennek részletei később derülnek ki). A feltöltött fotókat ezen az RSS-csatornán tudod követni.


Belső tér kreatív átalakítása egy főiskolai könyvtárban -- kétszeri nekifutásraFEL

A St. Andrews Presbiteriánus Főiskolán (Laurinburg, Észak-Karolina) mindössze 800 diák tanul. 1964-ban épült, de jól felszerelt háromszintes könyvtára mindössze hat fős személyzettel működik. A DeTamble könyvtár munkatársai 2002 végén elhatározták, hogy tesznek valamit lemorzsolódó diákolvasóik visszacsalogatása érdekében, és ezt esztétikai változtatásokkal fogják elérni egy hároméves terv keretében (2003-2005). A terv célul tűzte ki:
- az 1. emeleten lévő számítógépes tájékoztató övezet padlójának felújítását,
- színes hirdetmények elhelyezését minden emeleten,
- értékes metszetgyűjteményük újrakeretezését és kihelyezését,
- legalább egy diák- vagy tanári műalkotás megszerzését és bemutatását,
- mozgatható könyvállvány beszerzését az új könyvek számára,
- bútorok vásárlását vagy átrendezését társalgási övezet kialakítása érdekében,
- a könyvtáros munkahelyek átrendezését,
- a bejárat előtti betonlépcső megvilágítását új lámpa felszerelésével,
- a kávéárusítás bevezetését, és az innivaló bevitelével kapcsolatos szabályok módosítását.
Miután ez a terv nem hozta meg a várt eredményt, megfelelő előmunkálatok után újabb, nagyra törőbb terv született, ami már sikeresnek bizonyult.


Szelíd könyvrongálók -- 'majd hagyjuk ott őket egy antikváriumban vagy könyvtárban'FEL

A múlt héten szóltunk már a BookArt akcióról. Most egy újabb cikk:
Képzőművészek adnak új esélyt az 'értékükön túlmutató példányszámban kiadott' műveknek. Az újrahasznosítást a könyvek sem kerülhetik el: a BookArt akció képzőművész ötletgazdája arra buzdít, nyugodtan firkáljuk össze az általunk értéktelennek tartott könyveket, majd hagyjuk ott őket egy antikváriumban vagy könyvtárban. A lényeg a játék és a közösség. És persze a könyvek.


Sebesség alapján is rangsorol a Google -- milyen gyors a könyvtár szervere?FEL

A Google mérnökei bejelentették, hogy mostantól a relevancia mellett a weboldalak betöltési sebessége alapján is rangsorolják az oldalukon megjelenő keresési találatokat. ... A weboldalak üzemeltetőinek számos eszköz áll rendelkezésére, magától a Google-tól és másoktól is arra, hogy lemérjék és a többi portállal összehasonlítsák saját oldaluk relatív betöltési sebességét.
-- E szempont felveti: megfelelőek-e a könyvtári adatokat tartalmazó webszerverek paraméterei. És a gazdaságosságot is: érdemes-e egy könyvtárnak ilyenre saját hatáskörben dönteni, nem éri-e meg országos szinten megoldást keresni, vagy akár könyvtáron kívüli professzionális szolgáltató gépére telepíteni a könyvtárak féltett webes kincseit? (MG)


Networkshop -- a befőtt teszi el a nagymamát?FEL

Tegnapelőtt lett vége a Networkshop konferenciának Debrecenben, aminek lett volna egy annyira érdekes része is, amiért megérte volna odautazni egy délutánra Pestről. Király Péter szervezett volna egy workshop-jellegű programozós összejövetelt, ahol konkrét kérdésekre konkrét válaszokat lehetett volna adni.
Ehelyett azonban a könyvtáros-fejlesztő párbeszéd folytatása történt meg, leginkább könyvtárosok nélkül. Volt szó autentikációról, könyvtárközi kölcsönzésről, felelősségről, jogosultságokról. Mindez pedig nagyon szép, de mégis van egy nagyon nagy hiba. Az, hogy leginkább olyan kérdéseket boncolgattak, amiket nem nekik, hanem a Könyvtári Intézetnek kell feltennie és megválaszolnia. Persze, ha a könyvtárosok nem határozzák meg, hogy mi kell nekik, akkor a fejlesztőknek kell kitalálniuk, de ugye nem csak nekem fura, hogy a befőtt teszi el a nagymamát.


Képregények -- a könyvtárak is kezdenek fantáziát látni bennükFEL

A világ számos országában felnőttek milliói rajonganak a képregényekért. A nagy klasszikusok között van vagyonokat érő, cannes-i nagydíjas, de olyan is akad, amit a világ legjobb regényei között tartanak számon. Míg Nyugat-Európa városaiban megszokott látvány, ha egy jól szituált fiatalember munkába menet képregény-olvasással üti el az időt a vonaton, addig nálunk még mindig kicsit furán néznek arra, és minimum infantilisnak tartják azt, aki túl a harmincon netán Asterix és Obelix kalandjait olvasgatja, vagy épp egy kiválót mangát forgat átszellemülten.
Még emlékszem, gyerekként mi is faltuk a megboldogult Kockás újság képregényeit. Bátyám a csupa izom Rahan történeteiért, én inkább Pif és Herkules vicces sztorijaiért voltam oda. Aztán mi is felnőttünk, a Kockás is megszűnt, és szép lassan elfelejtettük kedvenc képregényhőseinket. Néhány éve azonban ismét felfedeztem a rajzolt történetek fantasztikus világát, és azóta is lelkes rajongójuk vagyok. Ma már magyarul is egyre több képregény jelenik meg, amelyekben a könyvesboltok és a könyvtárak is kezdik végre meglátni a fantáziát. S hogy a képregény sokkal több, mint kötelező olvasmányok lebutított változata, arra álljon itt három kiváló példa. Egy lassan kultképregénnyé váló remekmű és két igazi klasszikus.


Választási plakátok egykor -- az OSZK-banFEL

A parlamenti választások közeledte az OSZK Plakát- és Kisnyomtatvány-tárának munkatársait arra ösztönözte, hogy kiállítást rendezzenek a politikai kommunikáció történetét feldolgozó választási plakátokból. Az előkészületek során kiderült, hogy a jobb- és baloldali pártok választási plakátjai nemcsak stílusuk szerint, de ikonográfiailag is eltérők. Bármennyire is leegyszerűsítésnek vagy általánosításnak tűnhet első pillantásra ez a megállapítás, olyan kényes kérdéseket érint, amelyekről nem szokás beszélni. A jelenség mögött meghúzódó történelmi, művészetszociológiai okok felfejtése lehetőséget ad a politikai véleménytől független értelmezésre. A Műértő cikke.


Koreai könyvek -- Pécsett isFEL

Őexcellenciája Csung-Ha Szuh, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete a Pécsi Tudományegyetemen tett látogatása alkalmából 83 koreai könyvet ajándékozott az egyetemnek. A nagykövet úr rövid beszédben köszöntötte azt az 56 dél-koreai hallgatót, akik márciusban kezdték meg orvosi előkészítő tanulmányaikat a PTE-n. A nagykövet jelképesen 3 könyvet nyújtott át Markó Tamásnak, az Egyetemi Könyvtár informatikai főigazgató-helyettesének, aki megköszönte a 83 dél-koreai nyelvű könyvből álló értékes adományt. Markó Tamás elmondta, hogy együtt fogják tartani e különleges gyűjteményt, amelyet az olvasók rendelkezésére bocsátanak: 'Reméljük egyre több olyan hallgatónk lesz, aki el tudja olvasni ezeket a könyveket'.
A könyvek átadása után Csung-Ha Szuh nagykövet meglátogatta az orvosi előkészítő programon résztvevő 56 koreai diákot is, akik az EnecKorea szervezésével érkeztek Pécsre és előző héten kezdték meg tanulmányaikat egyetemünkön.


1200 biciklivel indul Pesten a kerékpárkölcsönző rendszerFEL

A fővárosban a Nagykörút által határolt területen és a Budai rakparton indul jövőre a kerékpárkölcsönző rendszer, amelyben az első fél óra kerékpárhasználat ingyenes lesz -- írja a Magyar Hírlap. Gyarmati Zoltán, a rendszer kiépítésével és üzemeltetésével megbízott Parking Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: májusban várható a végső jóváhagyás a projekt uniós támogatásáról, amely 900 millió forintot tesz ki, az ehhez hozzájáruló önrész 420 millió forint, de ezt csökkenti 260 millió forint visszaigényelhető áfa. Az ügyvezető szerint a rendszer akár ráfizetés nélkül is működtethető lesz. A kerékpárokat 70-80 dokkolónál lehet majd felvenni éves regisztrációs kártyával, vagyis 3-500 méterenként lesz egy-egy 'állomás'.
-- A hír hallatán felvetődik a kérdés: könyvtárak mellett, könyvtárak épületében van-e, és ha igen, milyen, igényekkel egyező, vagy azokat kissé meghaladó kapacitású kerékpár-tárolási lehetőség. Korábban beszámoltunk róla: hol igen, hol meg nem. (MG)


Felavatták az Apáczai ÁMK megújult könyvtárát ZalaegerszegenFEL

A megyeszékhely legfiatalabb könyvtára is 24 éves már, ráfért tehát a felfrissülés - hangzott el tegnap az Apáczai Csere János ÁMK megújult könyvtárának avatásán. Dr. Gyimesi Endre polgármester köszöntőjében kiemelte, a könyvtár nem várt karba tett kézzel a segítségre, hanem elébe ment a lehetőségeknek. Pályáztak, s a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében nyertek is 7,6 millió forintot. Ez a pénz, továbbá jelentős saját forrás teremtett alapot az összesen 10,5 millió forintos projekthez. Ennek keretében megújult a könyvtár egész padozata, a fogadópult, összefüggő számítógépes blokkot alakítottak ki, ahol 7 új gép áll -- szoftverekkel és egyéb kiegészítőkkel -- a betérők rendelkezésére.


Könyvtárosok világnapja Lepsényben FEL

Április 14. a könyvtárosok világnapja. Ehhez a programhoz, naphoz csatlakozik a lepsényi könyvtár is. A világnap célja, hogy ezen a napon világszerte programokat szervezzenek a könyvtárak, könyvtáros szervezetek, hogy felhívják a figyelmet a könyvtárak és a könyvtárosok nyújtotta értékekre. Ehhez a programhoz, naphoz csatlakozik a lepsényi könyvtár is.


Miniszteri adomány az orosházi könyvtár polcairaFEL

Politikusi pályafutása során sok könyvet kapott Varga Zoltán önkormányzati miniszter. Házi könyvtárának több értékes darabját ezúttal az orosházi könyvtárnak ajánlotta fel. Indiános, sport- és helytörténeti témákat feldolgozó kiadványok mellett jó néhány sikerkönyvet (Popper Pétertől, dr. Csernus Imrétől) adományozott tegnap az intézménynek. Előzőleg a politikus a gyermekeit kérte meg, válogassanak kedvenceik között, így ifjúsági regényeket is vitt a könyvtárnak. Hotoránné Fekete Gabriella igazgatótól megtudtuk, állománygyarapításra évente 1 millió 800 ezer forint jut. Az adományt a kistérség könyvtárai között osztják szét.


Gyurcsány: Minden felsőoktatási intézmény kapott épületet vagy könyvtáratFEL

A választások után a jelenleginél aktívabb leszek és egy erős balliberális oldal felépülése érdekében fogok politizálni -- mondta Gyurcsány Ferenc a Gyarapodó Magyarország című könyv bemutatóján. ... Nincs olyan felsőoktatási intézményünk, amely mellett ne épült volna könyvtár vagy új épület -- tette hozzá. Jegyezzük meg: a lényeg, a felsőoktatás reformja teljesen elmaradt.




Analógiák

Attól, hogy öntjük a pénzt a rendszerbe, még egyáltalán nem garantált a fejlesztésFEL

Az innováció beruházási döntés, amibe a vállalatok annak reményében fognak bele, hogy az újítás hozama nagyobb lesz, mint az összes ráfordítás. Ugyanígy van ez egy gépbeszerzésnél is: akkor éri meg a beruházás, ha a gép által gyártott termékekből származó haszon nagyobb, mint a gép ára. Ez érdekes kettősséghez vezet. Egyrészt az innovációról szóló népszerű könyvek fő mondanivalója az, hogy az olyan gazdaságok innovatívak, ahol a bevezetett innovációból származó haszon magas: ahol védik a szellemi tulajdonjogokat, alacsonyak az adók és elég erős a verseny ahhoz, hogy ne hagyja tespedni a vállalatokat.
'... nem a K+F támogatások hiánya jelenti a fő problémát, hanem az alacsony megtérülést biztosító környezet.' ... 'A nagyobb piacméret miatt az innovációik megtérülése összességében magasabb.' Magyarországon az innováció elsősorban a gazdasági környezet javításával növelhető, és az egyes inputok támogatása nem vezet radikális változáshoz. Ha ezek az inputok nagyon olcsóvá válnak, akkor a vállalatok persze többet vesznek igénybe belőlük, de nem biztos, hogy ebből komoly versenyképességi előny származik.


iPhone alapú ár-összehasonlítás az Árukereső-hu portálonFEL

Praktikus iPhone alkalmazással jelentkezik Magyarország leglátogatottabb ár-összehasonlító portálja, az Árukereső.hu. Az iPhone kamerájával beolvasott vonalkód alapján azonosított termékek legjobb online árát az Árukereső adatbázisa alapján kereshetjük meg -- a magyar ár-összehasonlító oldalak között elsőként. Így pillanatok alatt leellenőrizhetjük a boltokban kinézett termékek online árát a webshopok kínálatában.
-- Talán eljön annak is az ideje, mikor egy könyv azonosítása után ajánlatokat kapunk kedvenc könyvtárunkból, vagy távolabbiból, antikváriumból, elektronikus könyvtárból, könyvesbolttól egyaránt. Kedvelném, mint használó. (MG)


Magyar polcmenedzsment szoftver segít a polchiánybanFEL

A boltok a forgalom hatodát a polchiány miatt bukják el. Az élelmiszerkereskedelmi szakma március 11-i konferenciáján mutatta be a székesfehérvári Laurel Csoport azt a saját fejlesztésű, polcmenedzsmentet támogató szoftvert, amely segítségével felderíthetők és megelőzhetők a készlethiányok és más értékesítési anomáliák. Ezek miatt a kereskedők évente 15-17 százalék bevételtől esnek el.
Egy élelmiszer-áruház forgalmának alakulása igen összetett kérdés, ezen belül a polcok feltöltöttségéből eredő problémákat vizsgálta az európai ECR Egyesület. A szervezet kutatásai szerint akár 10 százalékkal is nőhet a forgalom csak attól, ha a polcokon a vevő mindig mindent megtalál, hiszen a nagy mennyiségű áru már önmagában is vásárlásösztönző. Ha azonban a polcok feltöltöttsége egyes termékeknél nem megfelelő vagy hiányos, akkor az áruházak jelentős bevételtől esnek el. Ez a forgalomkiesés a felmérés szerint jelenleg eléri a teljes forgalom hatodát, 15-17 százalékát is.
-- 'A boltok a forgalom hatodát a polchiány miatt bukják el.' -- Ha a könyvtárak minőségének életbevágó paramétere lesz a használók száma, feltehetően nekünk is lesznek ilyen felméréseink, mutatószámaink. Tűnődöm is azon, hogy az integrált könyvtári rendszer automatikusan belső sms-t küld a raktáros részére: most vidd a két bent lévő Atkinson-pszichológiát ki a szabadpolcra (vagy hozd vissza onnan). Ilyen módon a meglévő polcfolyóméteren nagyobb forgalom érhető el. (MG)


Michelin csillag -- nem belterjes minőség FEL

Michelin csillag, párizsi alapanyagok, magyar gasztronómia és sznobság: Gerendai Károllyal beszélgettünk a Costes étterem elismerése kapcsán. G. K.: Tudatosan a Costesben gondolkodtunk, ami 2002 és 2006 között is egy jó bisztró volt. Megbízható alapok kellettek, amire lehetett építkezni. Vendégként jártam ott többször is, én az a típus vagyok, aki visszatér, ha valami ízlett neki, és újra ugyanazt az ételt rendeli. Fontosak az alapok, szerintem csak úgy lehet minőségi vendéglátásra törekedni, ha a konyha megbízhatóan ugyanazt produkálja nap mint nap. 2006 végén betársultam az étterembe azzal a határozott szándékkal, hogy megpróbáljunk egy világszínvonalú helyet létrehozni Budapesten. Amikor eldöntöttünk, hogy belevágunk, akkor bezártunk másfél évre, ezalatt teljesen átépítettük az éttermet. Azokat, akiket átvettünk a korábbi Costesből, beírattuk külföldi tanfolyamokra és elintéztük, hogy odakint, csillagos helyeken dolgozhassanak, tapasztalatokat szerezhessenek. Az ő javaslatukra döntöttünk úgy, hogy külföldi szakembert kérünk fel séfnek, miután a mi szakembereink őszintén bevallották, hogy tudásuk sehol sincs a kint látottakhoz képest.




Kisszínes

Költséghatpkonyabb szövegelés -- válasszuk ki a legolcsóbban nyomtatható betűtípustFEL

Címkék: hatékonyság | olvasás |

A legtakarékosabb betűtípus kiválasztásával egyharmaddal is csökkenthetők a nyomtatási költségek -- állítja a wisconsini egyetem informatikai tanszéke a tíz legismertebb karakterkészlet tesztelésére hivatkozva. Vékonyabb betűi révén a Century Gothic márkanevű bizonyult a legjobbnak. Vele, heti 250 oldal kinyomtatása esetén, évi 14 ezer forintnyi összeggel került kevesebbe a printelés, mint a sokak által alapbeállításként használt Arial betűtípus esetében. A neve alapján a legolcsóbbnak tűnő Econfont, valamint a szövegszerkesztők talán legismertebb típusa, a Times Roman is valamivel drágább volt, mint a húsz évvel ezelőtt megteremtett Century Gothic. A betűválasztás mellett más módszerekkel is csökkenthetők a kiadások.
-- Olvashatóbb és kényelmesebben használható szövegek készítése -- Tippek (letölthető, ld. alább)


Mi történik, amikor olvasunk? -- Élvezet és agyműködésFEL

Címkék: olvasás |

Agykutatás és szépirodalom -- úgy gondolja, nem is állhatna ennél távolabb egymástól két terület? Pedig éppen a neurológiát vonják be az irodalomelemzésbe azok a kutatók, akik kíváncsiak lettek, vajon mi zajlik le az emberi agyban, amikor belemerülünk egy szépirodalmi remekműbe.


Valós veszély: rákattannak a gyerekek a Facebookra és személyiségi jogi aggodalmakFEL

Az Ofcom kutatása szerint a brit gyerekek akár már nyolc évesen is regisztrálnak a közösségi oldalakra, figyelmen kívül hagyják a korhatárra vonatkozó biztonsági előírásokat. A kutatás szerint az otthoni internettel rendelkező 8-12 éves gyerekek negyede állította azt, hogy van saját Facebook, Bebo vagy MySpace adatlapjuk, annak ellenére, hogy ezeken az oldalakon a minimum felhasználói korhatár 13 év. (Pénzcentrum)
Óvakodjunk a Facebooktól? -- A Német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége (VZBV) élesen támadta a közösségi portált. A VZBV azt vetette a Facebook szemére, hogy több alkalommal is, ráadásul szándékosan megsértette az adatvédelmi előírásokat. (Sg.hu)


Twitteresek újraírják a Rómeó és Júliát -- hogyan lehet Shakespeare újra népszerű?FEL

Újraírják a webkettő szellemében a Rómeó és Júliát. Júlia Twitteren ismeri meg Rómeót és hasonló izgalmak. Cél William Shakespeare népszerűsítése. Shakespeare drámájának Júliája épp 16. születésnapjára készül, amikor a @julietcap16 néven belép a Twitterre, ahol összeakad Rómeóval is. A történet többi része már a felhasználókon múlik.


Milliós megtakarítások nyílt forráskódú szoftverekkelFEL

Ami kezdetben csak néhány idealista programozó álma volt, ma megkerülhetetlen piaci tényező lett: a nyílt forráskódú szoftverrendszerek világszerte nagy népszerűségnek örvendenek, és komoly alternatívaként jelennek meg a vállalatok IT stratégiájában.
-- N.b.: Baja Ferenc a Networkshopon: Most nem beszélek a nyílt forráskódú szoftverekről. -- mely szemmel láthatóleg meghükkenést váltott ki több résztvevőben. (MG)


Hét évszázad papírtitkai az Országos Széchényi Könyvtárban FEL

A magyar papírhasználat 700 éves évfordulója alkalmából a Magyar Papír- és Vízjeltörténeti Társaság (MAPAVIT) Hét évszázad papírtitkai címmel kiállítást rendez az Országos Széchényi Könyvtárban 2010. április 9-től július 17-ig, amelyen a magyar papír- és vízjeltörténet három nagy korszakának különleges, ritka papír-, tárgyi és vízjel emlékei kerülnek bemutatásra.




Kiemelt Katalist-hír

code4lib.hu workshop -- szakértői egyeztetés FEL

Néhány megállapítás:
- az egységes belépési rendszer előfeltétele a könyvtárak egymás
közti bilaterális megállapodása, miszerint A könyvtár elfogadja
B könyvtár olvasói beléptető rendszerét, és szolgáltatásokat
nyújt B könyvtár olvasóinak
- ehhez valószínűleg át kellene alakítani a könyvtárak jelenlegi,
elavult, könnyen beiratkozáson és dokumentumhasználaton alapuló,
könnyen manipulálható statisztikai rendszerét, ami tulajdonképpen
a fenntartó számára az egyetlen fontos mérőeszköz. Az idegen
könyvtár olvasójának nyújtott szolgáltatás ugyanis a jelenlegi
rendszerben nem növeli a statisztikát, ám növeli a kiadásokat.




Információforrások

'Tavaszi szél vizet áraszt, virágom, virágom...' -- növénykereső az internetenFEL

A tavasz megérkezett, az utóbbi napok időjárásának köszönhetően a víz is, de hol találunk virágokat? Az interneten való keresés, mint szinte mindenre, erre a kérdésre is választ tud adni. A faiskola.hu Növénykatalógusában tetszés szerint kereshetünk növényeket. Külön lehetőség van tulajdonságok alapján szűrni az eredményeket, így például ha kifejezetten virágjával díszítő szobanövényeket keresünk, néhány kattintás után képekkel, leírásokkal és egyéb hasznos információkkal ellátott listát kapunk ezekről. Természetesen nem csak a megjelenés, hanem egyéb tulajdonságok alapján (virágzási idő, fényigény, stb) is megtalálhatjuk azt, amit keresünk.


Virtuális múzeumban az elveszett lengyel kincsekFEL

Az interneten látogatható múzeumban gyűjti össze az évszázadok során elpusztult és elveszett lengyel kulturális kincseket Varsó városa és a lengyel kulturális minisztérium. Az ország elkallódott művészetét a legkorszerűbb formában mutatják be a virtuális térben: mintaként a számítógépes játékok technikája és esztétikája szolgál. 'Lengyelország csak a II. világháborúban építészeti emlékeinek, műalkotásainak és könyvtárainak több mint 75 százalékát elvesztette. Emlékezni akarunk erre az örökségre' -- mondta a projekt kezdeményezője, Anna Zimecka, az SAR marketingkommunikációs szövetség illetékese a Dziennik Gazeta Prawna című újságnak.