Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2008



 
 

 

KIT hírlevél: 2008. 11. 26. (43. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Ha a panasz ajándék, miért nem fogadja köszönettel azt a szervezet? FEL

... teszi fel a kérdést a CustomerThink cikkírója. Válasza: a szervezetek nem feltétlenül értik meg, hogy mekkora kárt okoznak a panaszok negligálásával. Igyekeznek a legkisebb ráfordítással megoldani a problémát, keveset törődve annak felmérésével, hogy az ügyfél elégedett volt-e panaszkezelésükkel illetve, hogy miképpen hat ez a későbbi ügyfélkapcsolatokra. - F: nov. 7.
Hírforrás: CustomerThink, link



Hol halnak meg a legtöbben? -- térképek FEL

A rendőrség elkészítette a baleseti gócpontok interaktív térképét. Célja, hogy felhívja a közlekedők figyelmét azokra az útszakaszokra, kereszteződésekre, ahol a leggyakrabban fordulnak elő balesetek. A térképek az elmúlt 30 napban történt baleseteket mutatják be. - F: nov. 18.
Hírforrás: HVG, link



Továbbra sem büntetik itthon a saját célra letöltögetőket -- kikerülhető könyvtár FEL

Korábban volt arról szó, hogy módosulhat a szerzői jogi törvény. A módosítás
megtörtént, de az új törvényből - melyet ma fogadott el a parlament - kikerült a
saját célra zenét vagy filmet letöltők büntethetősége. A részletek itt:
http://index.hu/politika/belfold/slsk455/ - F: nov. 17.
Hírforrás: HUP, link



Mit tegyen a könyvtáros avatarként? FEL

Az avatar a virtuális világ (pl. Second Life vagy Google Lively) polgára. Különösen a fiatalok érdeklődése fordul e csak számítógépen élhető háromdimenziós világ felé. Kialakítják ott alteregójukat, találkoznak egymással, vásárolnak szórakoznak. Sheila Webber cikkében arra keresi a választ, hogy a könyvtár / könyvtáros mit kereshet ebben a virtuális közegben. Az első válasz alapvető: ott vannak a használók (vannak ott potenciális használók), tehát a könyvtárosnak is ott a helye. Szinte mindent lehet tanulni a virtuális világban. Irodalmat pl. Jane Eyre-ként, földrajzot a virtuális test felett repülve, gazdaságtan 'élőben' úgy, hogy nem megy közben tönkre az ember. A szerző áttekinti, hogy az üzleti világ 'reális' vállalatai hogyan használják a virtuális világot. Pl.: kapcsolat- és hálózatépítés, terméktesztelés, márkaépítés, felülértékesítés, toborzás. A könyvtáros azonossá és érdekessé teheti magát és intézményét mint virtuális információszolgáltató, tanácsadó, oktató. - F: okt.
-- Az avataroktól még: http://fiksz.klog.hu/228/virtualis-id-az-avatar/
Hírforrás: fumsi, link



TÁMOP -- a szakmai széttagoltság továbbéltetése? -- 2. FEL

A hatékonynak tűnő közös portál kezdőlapja testre szabható az egyes intézmények kívánalmai szerint (pl. a konyvtar.hu-nak nevezendő portálra a vac.konyvtar.hu címen bejelentkezők a váci Katona Lajos Városi könyvtár által kialakított címlapra érkeznének középpontban az adott könyvtár híreivel, szolgáltatásaival), ez adja meg a rendszer lokalitását. A globalitás pedig: minden közös szolgáltatás is elérhető általa. A saját mellett az összes könyvtár adatait lekérdezhetem. Bármelyik könyvtár kezdőlapja felől bejelentkezve megjelenhetnek a kölcsönzési adataim, az általam megadott preferenciák szerint generálódó könyv, film, zenei ajánlók vagy azon könyvtárak hírei, eseménynaptára. Magyarországon egy fiatal fejlesztői csapat és a Könyvtári Intézet együttműködésében készül is egy ilyen országos portálrendszer. A probléma a menedzseléssel van. Amíg Dániában vagy Finnországban pl. szakmai civil jellegű de igazgatási hatáskörű háttérintézmény koordinálja és felügyeli a portálfejlesztéseket, addig nálunk erről szó sincs. Mindenki a saját feje után pályázik. Az országszerte hasonló problémák megoldására széttagoltság miatt alacsony hatékonyságú fejlesztésekre adnak be pályázatot, melyeket nem köt össze semmiféle rendszer. De olyan szereplő sincs a porondon, amelynek meg lenne a hatásköre és szakmai tekintélye ahhoz, hogy országos koordinátorként léphessen fel, s úgy alakíthatná a pályázatok kiírásának feltételeit, hogy azok harmóniába hozzák az országos és a helyi fejlesztési igényeket. A minisztérium könyvtári osztálya és a Könyvtári Intézet közti viszony sok szempontból tisztázatlan és ellentmondásos. Nincsenek tisztázva a szerepek és a hatáskörök, nincs menedzselési-fejlesztési gazdája a magyar könyvtárügynek. (Bizalomhiányra utaló apró példa: az ENTITLE-projekt kapcsán a KI megkereste az összes városi és megyei könyvtárat, a fejlesztés alapjául szolgáló állapotfelmérő kérdőív kitöltése kapcsán, s még a megyei szintről is alig érkeztek vissza válaszok.) (több szakember véleménye alapján összeállította: MG)
Hírforrás: MG



A fénymásológép csökkenti a könyvtári lopások számát FEL

Szeged - Vizsgaidőszak közeledtével a megszokottnál háromszor annyi könyvet próbálnak kicsenni az egyetemi könyvtárból. A szakemberek szerint kevés hallgató próbálkozik ezzel, az igazi galibát azok okozzák, akik lapokat tépnek ki vagy a polcok között eldugják a számukra fontos köteteket. 'Amíg nincs elég könyv, addig bizony lopni fogjuk' -- olvasható internetes oldalunkon, a delmagyar.hu-n Gaben07 hozzászólása, míg egy másik fórumozó, Szegedi23 így fogalmaz: 'szerintem csak intelligencia kérdése, hogy nem tépkedem ki a lapokat a könyvekből, nem lopom el őket, nem firkálok bele tollal. Az egész könyvtárkultúránk nulla'. A rongálók korábban akár 20-50 oldalt, komplett fejezeteket is elvittek a könyvekből, manapság már csak egy-két oldal tűnik el -- annak köszönhetően, hogy a könyvtár több fénymásolót is beállított az olvasótermekbe. - F: nov. 25.
Hírforrás: Délmagyar, link



Projektmenedzsment beszámolók FEL

A mai Projektmenedzsment órán a félév elején feladott projektek beszámolója zajlik. Több feladatból választhattunk, köztük természetesen van olyan, amit nem csak elméleti, de gyakorlati szinten is meg lehet valósítani. A továbbiakban a csoportok prezentációit láthatjátok... - F: nov. 19.
-- A kiállítás alkalmas arra is, hogy a fiatal munkatársakat felvenni szándékozó könyvtárak tájékozódjanak a következő generáció ígéretes tagjairól. (Az idősebbek tapasztalatai a könyvtárosi kataszterben http://www.ki.oszk.hu/konyvtaros lesznek olvashatók akkor, ha végzettségen, szervezeti tagságon stb. túl egyéni képességek, tapasztalatok széles spektruma lesz majd elérhető az adatbázisban.) (MG)
Hírforrás: Henrietta, link



Könyvtárosok és személyiségjegyek -- kutatók szemszögéből FEL

A hasonló személyiségjegyekkel rendelkezők számára egy-egy szakmán belül ugyanazok a szűkebb szakmai területek vonzóak, illetve a szakmai területek ugyanolyan személyiségjegyekkel rendelkező egyéneket vonzanak. Kongruencia esetén sokkal valószínűbb a szakmai elégedettség is. Mindez erőteljesen megmutatkozott a felsőoktatási referensz könyvtárosok, levéltárosok, katalogizálók, szakkönyvtárosok és rendszergazdák esetében, akik mindannyian külön-külön klasztert képeztek; és kevésbé a közkönyvtárosok, távoktatással foglalkozók és iskolai könyvtárosok esetében, akik viszont ugyanabba a klaszterbe kerültek. A használókkal közvetlen kapcsolatban lévők és a technikai orientációjú szakemberek a könyvtáros szakmában is igen eltérő személyiségjegyekkel rendelkeznek. Az előbbi esetben a referensz könyvtárosoknál, szak-, köz-, iskolai és távoktatással foglalkozó könyvtárosoknál az extrovertáltság, a rugalmasság és a csapatmunkára való képesség (az interperszonális interakció jegyei), az utóbbiban a katalogizálók esetében az operatív munkastílus és az ügyfélközpontúság alacsony foka, az archiválók és a rendszergazdák esetében az eltökéltség és a következetesség (a logikus, személytelen elemzés és döntés) volt jellemző. - F: Könyvtárosok személyiségvonásai különböző szakmai területeken / ref.: Hegyközi I., In: Könyvtári Figyelő, 2008/3.
Hírforrás: Manci: link



A félelemkeltés bére -- gondolatok a Könyvtári Droid kapcsán FEL

Használó Könyvtárba megy, mert Használó szeretné igénybe venni Könyvtár szolgáltatásait, valamilyen mondvacsinált indokkal, úgymint például: tanulás, kutatás, művelődés, szabadidő eltöltése, olvasás vagy miegyéb. Itt kezdődik Használó kálváriája. Tudniillik Használó -- a planéták valamely szerencsétlen együttállása folytán -- Könyvtári Droid kezei közé kerül. Könyvtári Droid nem épp a szolgáltatói attitűd hordozója. Könyvtári Droid élvezi, ha hülyének nézheti Használót, foghegyről beszél vele, minden akciójával, mondatával és gesztusával kvázi azt adja Használó tudtára, hogy mindenki hülye, aki nem ő - Használó és Társai, azok, akik nem tudják használni A gépet vagy B szolgáltatást (például azért, mert még nem volt dolguk vele), vagy úgy általában, akik nem tudják hogyan működik ez vagy az a Könyvtárban. - F: nov. 23.
Hírforrás: FIKSZ, link



20 dolog, amit a használóktól várnánk FEL

Fura viszonyban vagyok a 'Top 20 things librarians in public libraries wish patrons knew or did' című cikkel: egyrészt tudom, hogy nem 'várhatunk el' semmit a használóinktól - másrészt néhol mélyen egyetértek… A cikk címe magyar fordításban talán az lehetne, hogy 'A húsz legfontosabb dolog, amit közkönyvtárosok elvárnának a használóktól, hogy tegyék vagy tudják' (nagyon hülyén hangzik, tudom) és az benne az érdekes, hogy van benne egy kis népnevelői felhang. Tudniillik nem könyvtárosi levelezőlistán, vagy blogon jelent meg, hanem a Seattle Books Examiner oldalán. Íme tehát a 20 dolog, csak minimális kommentárral: ... - F: nov. 25.
Hírforrás: FIKSZ, link



A szöveglinkekre kattintanak leginkább a használók FEL

A szöveglinkekre kattintanak leginkább a használók -- pontosabban: az online látogatók 25%-a kattint először a szövegben elhelyezett linkre -- mutatta ki egy amerikai felmérés. 20%-nyian a jobboldali bannerre, 12%-nyian a felső reklámcsíkra, videó: 11%, interaktív alkalmazás: 7%, az oldal megjelenése előtti reklámra: 4%. Ha azonban célcsoportunk fiatalabb, ügyeljünk arra, hogy ők az idősebbeknél jobban kedvelik a grafikai elemeket -- például könyvtári portálunkon. (ref.: MG) - F: okt. 19.
Hírforrás: Destination CRM, link



Megnyílt Európa digitális multimédia-könyvtára FEL

Hozzáférhetővé vált csütörtökön az interneten Európa digitális multimédia-könyvtára, az Europeana. A www.europeana.eu címen elérhető portál most, az induláskor több mint 2 millió 'tételt' -- könyveket, térképeket, hangfelvételeket, fényképeket, levéltári anyagokat, festményeket, filmeket - tesz hozzáférhetővé az Európai Unió országainak nemzeti könyvtáraiból, illetve kulturális intézményeiből. - F: nov. 21.
A hatalmas érdeklődés miatt az első napon összeomlott az európai digitális könyvtár -- A november 20-án, csütörtökön indított Europeana európai digitális könyvtár gyakorlatilag órákkal a start után összeomlott, mivel a vártnál jóval nagyobb érdeklődést nem győzték kezelni a szerverek. - F: nov. 22.
Hírforrás: Prím, link ; Prím, link



Mégis beszkennelhet minden könyvet a Google FEL

A tegnapi napon a manhattani bíróság jóváhagyta az amerikai könyvszerzők és kiadók illetve a Google között köttetett peren kívüli megállapodást. A szöveg értelmében mindkét fél jól jár, hiszen a Google fizet a szerzői jogaikat féltő kiadóknak 125 millió dollárt, ők pedig nem bánják többé, hogy másolásvédelem nélkül lehet a műveiket megtalálni online, a Google oldalain. A keresőóriás ezáltal a könyvpiacra is befúrhatja magát, melynek pénzügyi részleteibe is bepillantást enged a bírósági megállapodás szövege. - F: nov. 20.
Hírforrás: HSWS, link



Éljen a film és a vésett kő! FEL

Nem ritka, hogy az üzleteket elárasztó 'írható' CD-kre, DVD-kre másolt zenéket, videókat, képeket néhány év elteltével egyszerűen nem tudják leolvasni a lemezmeghajtók: az adatok eltűnnek. A mikrofilm vagy a papír viszont évszázados élettartamú lehet. Sándor Tibor, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének vezetője tud olyan múzeumról, amely már a saját tárlatára sem ad eredeti dokumentumot: nagyon jó minőségű másolatot állít ki, a 'mesterpéldányt' pedig biztonságos raktárban őrzi. A mintegy félmillió dokumentumot, (140 ezer fényképet, 120 ezer könyvet, s további 240 ezer plakátot, kisnyomtatványt) őrző Budapest Gyűjtemény is ezt az elvet követi: ha rendelkezésre áll digitális kópia, az eredeti dokumentumot nem mozgatják. Egyébként is: műtárgynak tekintik a fotót, s mint ilyet, fokozottan őrzik. Körülbelül az állomány 2 százaléka érhető el elektronikus formában. -- Pedig digitalizálni muszáj, digitalizálni: közszolgálat -- mondja Sándor Tibor, aki azt reméli, a jövőben kiírandó pályázatok között lesznek ilyen témájúak, s így talán a FSZEK is juthat némi forráshoz. A könyvtárnak jelenleg nincs ugyanis saját digitalizáló műhelye, a fotók és például a szociológiai tárgyú könyvek kivételével mindenről külsős cégekkel készíttetnek másolatot. Sándor Tibor azért, ha csak lehet, szintén az analóg forrásokat részesíti előnyben. - F: nov. 22.
Hírforrás: NOL, link



Készül a Reference Extract FEL

Beigazolódott, hogy a könyvtári rendszer vonzáskörzetéről interaktív térképet lehet készíteni, és ott a fiókkönyvtárak nyitva tartását és a kapcsolattartáshoz szükséges információkat közre lehet adni. Emellett egy ingatlanforgalmazó által készített Google Maps alkalmazás tanulságait is szemügyre vették.Ez utóbbiból kaptak inspirációt arra, hogy a Google Maps-et a könyvtári katalógus bibliográfiai adatainak megjelenítésére használják. A bibliográfiai rekordok metaadatainak egy része a mű földrajzi vonatkozásait tartalmazza; ezek ábrázolásának megoldását tűzte ki célul a könyvtár egy lelkes munkatársa, aki szabadidejében foglalkozott a fejlesztés koncepcionális megtervezésével. ... Az alkalmazás egyelőre még tesztfázisban van. Ha a fejlesztéshez munkaidő áll majd rendelkezésre, azt igyekeznek majd megoldani, hogy az országnevek mindenkori változatait is figyelembe lehessen venni a keresésnél. A fejlesztést egy személy önkéntes munkája határozta meg, de tanulságai más, a könyvtár szolgáltatásainak fejlesztését segítő projektek számára hasznosak lesznek. - F: A Google Maps alkalmazása interfészként a könyvtári katalógusban való kereséshez / ref.: Hegyközi I., Könyvtári Figyelő, 2008/3.
Hírforrás: link



'Digitális emigrációba' kényszerülhetnek az idősebb nemzedékek... -- a könyvtárosok is? FEL

... ha nem értik meg a fiatalabbaknak az övékétől gyökeresen eltérő kultúráját és gondolkodásmódját - hangoztatta egy norvég szakember egy csütörtöki budapesti tanácsozáson. A mai 15-29 évesek akár 5-6 tevékenység között is megosztják figyelmüket, médiahasználatuk összideje így akár a napi 24 órát is meghaladhatja, ráadásul ők azok, akik arra törekszenek, hogy minden lehetséges pillanatban elérhetőek legyenek online -- mondta Ole Petter Nyhaug, a Synovate trendkutatási igazgatója, aki előadásában néhány közkeletű tévhittel is leszámolt. - F: nov. 21.
Hírforrás: Prím, link



e-Befogadás 2008 -- a netezők között is van szakadék FEL

Az e-inclusion (e-befogadás) az Európai Unióhoz kötődő fogalom. Lényege a digitális felzárkóztatás, a digitális szakadék áthidalása, az internet előnyeinek megosztása olyan emberekkel, csoportokkal, akik ezektől korábban el voltak zárva, illetve ezekkel nem tudnak élni. 'Az e-befogadás nem egyszerűen a kisebbségek, mozgáskorlátozottak, idősek és kistelepülésen élők számára kitalált internet-tanfolyam, hanem egy általános gondolkodásmód, amivel megnyílik a lehetőség az egyre szélesebben tátongó digitális szakadék befoltozására, de legalábbis keskenyebbé tételére.' Molnár Szilárd szociológus, az Információs Társadalom Trendkutató Központ (ITTK) munkatársa szerint az elmúlt 10 évben sokat változott a helyzet. 'Korábban még csak az volt a kérdés, hogy milyen eszközöket, milyen hozzáférést kellene adni az embereknek, nemrégiben már az, hogy mennyien használják ezeket és milyen gyakoriságú ez a használat. Manapság viszont azt kellene nézni, hogy a használat minősége milyen, milyen tartalmat lehet adni. Másrészt beszélt arról, hogy a digitális szakadék ugyan mérhető klasszikusan is, összehasonlítva az internet használatot városi/vidéki, tanuló (95%)/nyugdíjas (8%), roma/ nem-roma szempontból, de sajnos az internethasználóként elkönyveltek között is óriási különbségek vannak. A már netezők közül is például alig 18% használ netbankot.' (ajánlja: Takács Dániel) - F: nov. 24.
Hírforrás: Wifi Falu, link



Mihez kezdjünk a Facebookkal? FEL

Akár tetszik a könyvtáraknak, akár nem, egyetlen olyan hely van, ahol akár több ezer embert szólíthatunk meg egyszerre: a világháló. Miután az iWiW könyvtárilag “bedőlt”, ideje alternatívát keresni… Írtam régebben arról, hogy mihez kezdjen a könyvtár az iWiW-en. Azután írtam arról is, hogy a klubrendszer megjelenésével együtt a könyvtárak nehéz helyzetbe kerültek az iWiW-en. Itt az ideje megpiszkálni a Facebook-ot, mint rohamosan növekvő magyar felhasználó közösséggel rendelkező alternatívát. Ehhez hívnám segítségül David Lee King posztját. A kérdés tehát: mihez kezdjünk a Facebookkal?
- Helyezzük el a profilban a könyvtár képét/képeit!
- Tegyük fel az alapvető információkat: név, cím, telefon, nyitva tartás, egyéb (e-)elérhetőségek!
- Tegyük fel a könyvtár weblapjának és katalógusának linkjét!
- Ha a könyvtár készít videókat, a YouTube alkalmazással kitehetjük őket Facebook-oldalunkra.
- Rajongóink által készített képeket, rajongók által ajánlott könyvek borítóját is megjeleníthetjük.
F: nov. 19.
Hírforrás: FIKSZ, link



Az életre készítenek fel a közösségi portálok? -- Jótékony hatású az internetezés FEL

A MySpace és más közösségi oldalak rendszeres látogatása nem csak veszélyeket rejt magában a fiatalok számára. A MacArthur Alapítvány 50 millió dollárba kerülő, átfogó kutatási programjában résztvevő és az ahhoz kapcsolódó tanulmányát készítő szakemberek ugyanis azt állítják: a Web 2.0-s szolgáltatások megismerése és használata megtanítja a tinédzsereket arra, hogy mi várhat rájuk az életben. Az online eltöltött idő éppen amiatt különösen fontos a fiatalok további fejlődése szempontjából, mivel megtanulják a szociális és a technológiai dolgokat, ki- és továbbfejlesztik a különböző képességeiket, többek között javítják az írási és az olvasási képességeket is. 'A szülők nagyon meglepődhetnek, amikor a kérdésre, hogy időpocsékolás-e a csemetéik által a világhálón eltöltött idő, a válasz nemleges. A gyerekek számára ugyanis ez inkább egy fontos folyamat, amelynek során elsajátíthatják a különböző technológiai alaptudást. Így például a mai fiatalok a digitális korszakban megismerhetik a honlaptervezés alapjait. De rá is vannak szorulva ennek a tudásnak az elsajátítására, mert csak így válhatnak hozzáértő polgárokká. A digitális médiák nagyban meghatározzák, hogy egy gyermek miként tanul, játszik, szocializálódik és vesz részt a közéletben' -- jelentette ki Mizuko Ito, a kutatás vezetője, a Kaliforniai Egyetem munkatársa. - F: nov. 21.
Egy amerikai kutatás szerint fontos a fiatalok fejlődésének szempontjából az interneten való szörfözés, az online játékok és a közösségi portálákon való jelenlét. A vizsgálódások cáfolják azokat -- a sok szülő és tanár által képviselt -- nézeteket, mely szerint az internet előtt eltöltött órák csupán időpocsékolást jelentenek -- írja a BBC News. 'A hozzáférés okoz sokszor gondot azoknak a gyerekeknek, akiknek a könyvtárra vagy az iskolára kell hagyatkozniuk, ha internetközelbe szeretnének kerülni. Ez gyakran korlátozott, bizonyos oldalak elérése nem lehetséges, és csupán akkor van lehetőség a hozzáféréshez, ha az adott intézmény nyitva tart' -- mondta Ito. - F: nov. 24.
Hírforrás: Sg.hu, link ; Prím, link



Lovink: A blogok a digitális nihilizmus jelképei FEL

Érdekes nézőpontból vizsgálja a virtuális világot legújabb, Zero Comments című könyvében Geert Lovink médiaelméleti szakember. A holland-ausztrál kutató és hálózati aktivista a művében úgy vélte, hogy a blogok csupán a digitális nihilizmust jelenítik meg. 'Könyvemben foglalkozom többek között a vállalat-ellenőrzési kérdésekkel, az online megfigyelésekkel és a cenzúrával, a szellemi tulajdonnal, a tartalomszűréssel, az internet gazdasági vonzataival és az elektronikus kormányzással. Az elmúlt években sokan megjósolták a klasszikus médiák háttérbe szorulását és eltűnését, mondván az újságokat majd előbb vagy utóbb felváltják az online publicisták, akik mindig gyorsan a különböző események helyszíneire érkezhetnek. Én azonban másként látom ezt a kérdést.' - F: nov. 25.
Hírforrás: Sg.hu, link



Hivatalossá tennék a siketek nyelvét -- jelbeszélő könyvtárosok is kellenek FEL

A hallássérültek helyzetének megkönnyítését, és a siketek jelbeszédének hivatalossá tételét sürgette a Fidesz-KDNP frakciószövetség a hallássérültek világnapja alkalmából. Az MSZP üdvözölte a kezdeményezést, hozzátéve: ők is minden területen törekednek az akadálymentesítésre. A Fidesz-KDNP frakciószövetség támogatja a siketek és nagyothallók szervezeteinek célját, hogy a beszélt nyelv mellett az általuk használt jelbeszéd is legyen hivatalos Magyarországon - jelentette be Soltész Miklós kereszténydemokrata országgyűlési képviselő vasárnap Budapesten. A politikus a hallássérültek világnapja alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a frakciószövetség eleget tesz ennek az igénynek, legfontosabb tájékoztatóikat ilyen tolmácsolással fogják megtartani. A jelnyelvtolmács által 'szinkronizált' tájékoztatón Soltész Miklós elmondta, hogy honlapjaikat is tolmácsolással, feliratokkal teszik elérhetővé a halláskárosult több tízezer ember számára. Soltész Miklós felhívta a minisztériumokat is, hogy tegyenek eleget azoknak a Magyarország által ratifikált nemzetközi szerződéseknek, amelyek előírják a hallássérültek helyzetének megkönnyítését. - F: okt. 28.
Hírforrás: Origo, link



A települések a kiadások és a bevételek miatt is aggódnak FEL

A jövő héten egymilliárd, decemberben újabb egymilliárd forint értékű támogatásról dönt az önkormányzati tárca a nehéz és a rendkívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok megsegítésére -- jelentette be Gyenesei István szakminiszter a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) által rendezett tegnapi konferencián. 2009-ben megnőhet a nehéz helyzetben lévő önkormányzatok száma, miután a tárcavezető szerint jövőre a pénzügyi válság kirobbanása előtt tervezett 8,7 százalék helyett csak 1,9-del növekszik az önkormányzatok központi támogatása, azaz nem múlja felül az inflációt. - F: nov. 22.
Hírforrás: Vg.hu, link



Nem a kirúgás a megoldás FEL

A válságban a legtöbb cég a leépítés mellett dönt, pedig a munkajog más alternatívákat is ajánl, bár elég keveset. A munkaidő átalakítását, a részfoglalkoztatást, a csoportos munkaszerződést, illetve a kiszervezést azonban még nem szabályozták egyértelműen. A cégek többféle technikát alkalmaznak a válság kezelésére, ám ezeknél is figyelembe kell venniük a törvényeket. A munka törvénykönyvét a döntéshozók évek óta toldozgatják, ám a legtöbb atipikus munkavégzésre nincs benne a megoldás. A cégek többféle technikát alkalmaznak a válság kezelésére, ám ezeknél is figyelembe kell venniük a törvényeket. . - F: nov. 21.
Hírforrás: Fn.hu, link



Online kérdőíveznek a szolnokiak FEL

'A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet (http://www.vfmk.hu) részt szeretne venni egy pályázaton, ahol a pályázat kiírója az értékelésnél nagymértékben figyelembe veszi, ha a pályázott fejlesztéseket egy igényfelméréssel is alátámasztjuk.'
Hírforrás: link



Tisztújítás a Magyar Olvasástársaságban FEL

Elnököt, alelnököt és tanácstagokat választott a hétvégén a HUNRA (Magyar Olvasástársaság) az OSZK tanácstermében. Az egyesület új elnöke Győri János, alelnöke Józsa Krisztián lett, mindketten a pedagógia kutatói. Steklács János lemondott elnök beszámolójában megemlítette: a társaság tevékenységeiben hozzávetőlegesen 90%-ot tesz ki a szépirodalom-olvasásra való figyelem. Az épületből kilépve azonban ez az arány megfordul. A társadalom egészében hozzávetőleg 10%-ot jelenthet a szépirodalom-olvasás, s 90%-ot az egyéb célú. Biztató irány, hogy a beszámolókban, hozzászólásokban átlagon felül szerepelt a cigány és az interdiszciplináris kifejezés, miközben egymást váltva hangzottak el az értékőrzésre illetve a szemléletváltás szükségességére utaló javaslatok.
Hírforrás: MG



Javítások az előző lapszámhoz FEL

Javítások az előző lapszámhoz - 'Újból a Web2-ről' -- Koltay Tibor jegyezte írás jelent meg a Könyvtári Figyelő legújabb számában. Mivel a KF portálján csak sokára érhető el, az anyag nagyobb részét az 'abkik' blogon lehet olvasni és kommentálni. A cikk a web 2.0 technológiáját, gazdasági vonatkozásait, felhasználóit, filozófiáját tekinti át, leginkább talán elemző--szkeptikus nézőpontból. - F: nov. 9.
- 'Fél éve új épületben a főiskolai könyvtár Baján' cikkünk pontosítva: http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=9059
- 'RSS-t kapott minden EU-s pályázat! Külön-külön' pontosítva: http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=9125
Hírforrás: link



Információt kínál a Tesco: hihetetlen vásárlói elégedettség FEL

A Tesco vezetőségét is meglepte a közelmúltban bevezetett egyik újítás sikere, mely hihetetlen eredményeket produkált a vásárlói elégedettség terén. Könnyen lehet, hogy hamarosan minden hipermarket követheti majd a brit lánc példáját. Néhány kiválasztott Tesco Extra üzletben debütáltak Nagy-Britanniában az érintőképernyős interaktív vásárlássegítő eszközök, melyek elsősorban az elektronikai cikkek kiválasztásánál nyújtanak komoly segítséget. Az érintőképernyős készülékeken a vásárlók kiválaszthatják, hogy milyen témakörben van szükségük segítségre és máris élő videobeszélgetést folytathatnak a Tesco Tech Support leginkább illetékes munkatársával, aki megadja nekik a döntéshez szükséges információkat. - F: nov. 20.
Hírforrás: Pénzcentrum, link



Boyfriend training -- a szexualitás és a kapcsolatok között FEL

Néha nem kell blogolni, elég ellopni egy képet és a blogolás letudva. Szeretem szépen sorban kiolvasni a könyveket. Az elejétől a végéig. A FAIL blogban találtam. see more pwn and owned ... - F: nov. 22.
Hírforrás: Nyilvános Könyvtár, link



Matematikusok elemezték a YouTube nézettségét FEL

Minek köszönhető, hogy egyes videókat több millióan néznek meg, miközben a felvételek 90 százaléka átlagosan csak egy felhasználóhoz jut el? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestek választ kutatók. 'A számokat táblázatokban foglaltuk össze és rájöttünk, hogy a látogatói számok növekedését, illetve csökkenését jelző íveknek egy nagyon karakterisztikus formájuk van. Világosan kiolvasható volt az adatokból, hogy miként válik egy videó a tömeges érdeklődés tárgyává. Rájöttem, hogy a jelenség hasonlít a földrengések úgynevezett utóhatásaihoz, utórengéseihez. Lenyűgözőnek tartom, hogy egy közösségi rendszer elvileg ugyanolyan szabályok szerint működik, mint egy fizikai jelenség és ezáltal matematikailag is meghatározható' -- hangsúlyozta Riley Crane. - F: nov. 19.
Hírforrás: Sg.hu, link



A könyvtáros projektet ír FEL

Péntek Tihamér könyvtárost, a csapat kapitányát keressük egy hétköznap délelőtt, amikor Körösfőre érkezünk: a megadott címen legnagyobb meglepetésünkre nem a könyvtár, hanem a polgármesteri hivatal épülete áll, az egyik irodában az eTransylvania pont. Gyorsan bemutatkozunk, leülünk, indul a szalag: Hogyan működik az eTransylvania pont? -- Péntek Tihamér: -- Én hivatalosan könyvtárosként vagyok alkalmazva, de projektírással foglalkozom: most is egy stratégiát csinálok a községnek. Valamikor nagyobb volt a könyvtár, de mostanában 5-6 ember jár oda. Nincs igény erre. A közösségi hozzáférési pont nem elhanyagolt, de nincs kihasználva: a faluban mintegy 80 családnak van internet-hozzáférése, ők nagyrészt a Romtelecom Clicknet-szolgáltatását használják. Az internet-penetráció körülbelül 10-12% lehet vagy talán több, mert a kábeltévé-szolgáltatónak is van internet-csomagja. - F: nov. 19.
Hírforrás: Transindex, link



Emeljük ki az x-et -- Divatba jött Marx FEL

A globális pénzügyi és gazdasági válság kapcsán egyre többen -- politikusok, sőt brókerek is -- olvassák újra Karl Marx könyveit. A filozófus analízise a kapitalizmusról minden jel szerint helytálló. Megháromszorozódtak az utóbbi hónapokban Karl Marx A tőke című, a kapitalizmus rendszerét elemző és kritizáló 1867-es 'trilógiájának' eladásai a szerző és a mű szülőhazájában, Németországban. 'Marx újra divatban van' -- fogalmazott Jörn Schütrumpf, a berlini Karl Dietz kiadó szerkesztője. A marxista gondolkodóról és aktivistáról elnevezett Rosa-Luxemburg-Stiftung tulajdonát képező cég nemrég újra kiadta a német társadalomtudós és társa, Friedrich Engels több mint száz kötetet felölelő teljes munkásságát. - F: nov. 23,
Hírforrás: Fn.hu, link



Általános vitára alkalmas az elektronikus közszolgáltatásról szóló törvényjavaslat FEL

Általános vitára alkalmasnak tartja Az elektronikus közszolgáltatásról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága - a képviselők a bizottság hétfői ülésén 3 tartózkodás mellett döntöttek így. Az ülésen a kormány képviselője elmondta, a javaslat célja az, hogy az állampolgárok kényelmesebben és hatékonyabban, távolról intézhessék ügyeiket. A törvényjavaslat három kérdéskört szabályoz, így a központi elektronikus szolgáltató rendszeren át elérhető szolgáltatások nyújtásának és hozzáférésének eljárási és bizonyos mértékig technikai feltételeit; az elektronikus közszolgáltatást nyújtó, vagy a szolgáltatás működéséhez, engedélyezéséhez kapcsolódó hatósági tevékenységet végző személyek jogait és kötelezettségeit; illetve a szolgáltatást igénybe vevők jogait és kötelezettségeit. - F: nov. 25.
Hírforrás: Prím, link



Első Magyar Cserekönyvtár -- a Sirály Hátsó Szobájában FEL

Útnak indítjuk az Első Magyar Cserekönyvtárat a Sirályban. Hozott, talált, kedvenc, szerzett, ezerszer átlapozott olvasmányainkból és olvasmányaitokból, amit szívesen megosztunk egymással. Mostantól folyamatosan várjuk felajánlott könyveiteket. Annyit vihetsz, ahányat csak hozol! -- Valaha voltak kávéházak, ahol a kor értelmiségi ifjúsága gyülekezett, egymást inspirálva együtt gondolkodtak, bábáskodtak korszakváltó ötletek megszületésénél, katalizálódtak az ott találkozó kreatív erők. Ilyen helyeken ültek össze a márciusi ifjak és a nyugat nemzedékei. Ne hidd, hogy ez csupán a történelemkönyvekben létezik! Ugorj be a Sirályba a Király utca 50. alatt, és tapasztald meg te magad, mi zajlik a jelenkor kulturális kovácsműhelyében! Ez fog szerepelni az unokáink tankönyveiben. Te megélheted!
Hírforrás: link