Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2008



 



A KIT tartalma megjelenése után néhány napon belül jelenik meg e felületen.

KIT hírlevél: 2008. 10. 29. (39. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhetővé.

Területi könyvtárszerveződés vagy verseny a minőségért? FEL

A versenyképességet bizonyítottan csökkenti az ún. csoportkollektivizmus, amely a kisebb -- fizikai vagy szakmai területi -közösség iránti lojalitást és büszkeséget jelent (pl.: szerveződjünk mi itt, az Alvégen). Esetünkben a megyei könyvtári koncepció ezt erősíti, amennyiben a verseny fölé kerekedik a területi elv. Versenyt az jelenthet, ha a nagyobb együttműködés-szervezők a területi elvek figyelembe vétele nélkül kínálnak együttműködési lehetőségeket ill. szolgáltatásokat. A csoportkollektivizmussal gyakran együtt járó kulturális hatás az ún. magas hatalmi távolsági index, melyben a felülről, központból vezérlés, központi forrásokhoz való folyamodás és a hierarchia elviselése ill. elvárása a fő motívum. Pl. ha egy megyénél jól fekvő könyvtári vezető komoly hatással van a megye kisebb könyvtárainak életére -- ami persze aktuálisan lehet pozitív vagy negatív, de az önrendelkezést mindenképpen csökkenti. Ez a dimenzió tehát szintén csökkenti a könyvtárak versenyképességét, visszafogva végső soron a szolgáltatásminőséget. Hosszú távú megoldás a szervezetek közötti horizontális kommunikáción alapuló együttműködés, mely csökkenti annak veszélyét, hogy a felülről vezérelt -- akár pozitív irányú -- fejlesztések a figyelem alábbhagyásával elkallódjanak, vagy rosszabb esetben akár valamilyen szintű szabotázst váltsanak ki. (A témához kapcsolódik pl.: Könyvtári konfliktustipológia -- leggyakoribb a bürokratikus struktúra kontra szakmaiság: http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=8842 )
Hírforrás: MG



Könyvtári pr, 2.0 -- már nem a pr-es határozza meg az imázst FEL

A minneapolisi könyvtárról az alábbi szöveg jelent meg egy népszerű helyi közösségi portálon: Nagyszerű a könyvtár. Kedvesek a könyvtárosok. És borzasztóan utálom, hogy vasárnap és hátfőn zárva tart. -- A bejegyzést azonban nem követte semmiféle reakció. Mintha a könyvtári irányítók és pr-esek továbbra is azt gondolnák, hogy a könyvtárak márkaimázsát továbbra is ők határoznák meg. Kényelmes ugyan ebben ringatni magukat, de már rég nem így van. Azt ugyanis a szűkebb--tágabb közösség formálja. Könyvtári munkatársak gyakran panaszkodnak, hogy ők ugyan reagálnának a fentihez hasonló esetre, de feljebbvalóik miatt nem, vagy csak szabályozott formában és csatornán, és ezért késve tehetik. Pedig a 2.0-s eszközöket számba véve akár 22 különféle kommunikációs csatorna is azonosítható. Büdös a pr-esek irányított szövege. A sajtóközlemények és a szabványszövegek alig jelentenek valamit az őszinte nyilatkozatokhoz képest. Ha valamit kipróbáltál és nem ment, nyugodtan számolj be róla. Persze, a sikerekről is. Találd ki, mire kíváncsiak célcsoportjaink, és válaszold meg. Szóljunk új szolgáltatásainkról és reagáljunk a gyorshírekre. Kérdezzük meg őket, mire is kíváncsiak. A könyvtár érdekterületén aktív fórumok figyelése alap. A könyvtár összes munkatársa legyen felkészítve és felhatalmazva a kommunikációra. A használók legyenek a könyvtári márkaimázs része. Jelenítsük meg őket a könyvtári honlapon, ahogyan munkatársainkat is. - F: Library PR 2.0 / Michael Casey & Michael Stephens. okt. 15.
-- Kapcsolódó anyagok: Fényképezzünk olvasókat! http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=7703 , Késtek Orosházán -- majd beelőztek http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=8868
Hírforrás: Library Journal, link



Könyvtárosi válasz a digitális bennszülöttek elvárásaira -- hitelesség és címkézés FEL

Előző számunkban kezdtük Derek Law angol információs tanácsadó cikkének szemlézését: http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=8931 ) Folyt.: A tartalom legyen, ill. lehessen a változ(tat)ás eszköze. Prensky a tartalmakat örökölt (hagyományos) és jövőbeniekre osztja. Az előbbiek: olvasás, írás, aritmetika, logikus gondolkodás, korábbi idők írásainak és gondolatainak megismerése, melyek között vannak továbbra is fontosak, mások azonban visszaszorulnak. A jövőbeni tartalmak: a szoftver, hardver, robotika, nanotechnológia, genetika mellett az etika, politika, szociológia, nyelvek. stb. A legtöbb tartalom azonban múló. A weblapok 44%-a eltűnik évente. A tartalmat pedig növekvő arányban a használók állítják elő, ld.: wikipédia vs. Britannica. Az információ tehát inkább demokratikus, mint autoritárius. A megoldás az aprólékos munka lehet. A Bodleian Library [egyetem, Oxford] pl. -- panaszkodás helyett -- javítgatja a Wikipaedia hibás szócikkeit. A hozzáférést menedzseli a szimpla tárolás helyett. A könyvtári szolgáltatás múltból eredő mellékterméke ugyanis a pontos és megbízható információ. Ez feltételezi azt, hogy ha a könyvtárosok megfelelőnek minősítenek webhelyeket, akkor azok látogatottsága megnövekszik. S ez tökéletesen meg is felel Ranganathan mai körülmények közötti követésének. Túl kényelmes dolog lenne apokaliptikus ítéleteket szórni a nemolvasókra. Sokkal jobb ehelyett újrafogalmazni céljainkat különösen a digitális állományok építése, a források értékelése és címkézése, információs olvasás- és írástudás oktatása terén, mely területek sokkal fontosabbak, mint eddig. Kulcskérdés, hogy szakmánk válaszoljon ezekre, ahelyett, hogy átadnánk a terepet és bőszen őrizzük tovább a tudás papíralapú raktárait. (ref.: MG) - F: június
Hírforrás: fumsi, link



Megismerheti-e a könyvtáros a tizenévesek világát? -- Kulturális és életkori gettó? FEL

Voltam olyan őrült, hogy átnéztem a könyvtárat ismerősnek megjelölő összes helyi lakos adatlapját. Külön figyelve a 18 év alatti korosztály 'ezt csinálom, ha nem dolgozom' rovatára. Statisztika, válogatás és elemzés nélkül a legjellemzőbbek. (zárójelben a más irányú tapasztalat) MSN mindenek felett (mindenkivel és amikor csak lehetőség van rá. Sok hasznos infotartalma nincs, de elmegy evvel néhány óra és szórakoztató.)
- Gépezek, netezek (Általában játék + videó és zene letöltéssel próbálkozás. Már nem digitális analfabéta, de közel sem tud annyit, mint amit a felnőtt korosztály gondol, ennek ellenére rutinos és kíváncsi.)
- lógok a haverokkal, barátokkal
- bulizás
- a filmnézés és zenehallgatás éppen belefér. (Netről letöltött filmek.) Általános jellemző, hogy mindenki ismerkedni vágyik. Több tucatszor olvastam: 'Ha nem ismersz vegyél fel msn-re'. - F: okt. 14., Open Library
-- Nézem a BBC 'Miből lesz a cserebogár' sorozatát, melyben mondják: az emberek tizenéves koruk végén, a húszas elején a legfogékonyabbak. Teljesítményük pedig harmincig emelkedik. A könyvtári szakmában (is) ez a betörés időszaka. Amikor a fiatal munkatársak beletörődnek a rendszerbe. A BBC-s műsorvezető a tanult tehetetlenséget emlegeti. (MG)
-- Pintér Róbert szerint viszont hiba a régi információs módok alapján értékelni a fiatalok tudását, kommunikációs szokásait és egyéb jelenségeket. Egyáltalán nem biztos, hogy ami történik, az hanyatlás, még ha közben a régi intézmények tönkre is mennek. 'Elvégre minden, ekkora horderejű változás a régi megújulásával, illetve kényszerűen egy részének a pusztulásával is jár.' - F: okt. 1., FN
-- Z. Karvalics szerint természetesen lehetséges, hogy egy digitális bevándorló [gyakorlatilag: 20-25 éven felüli] anyanyelvi szinten megtanulja és akcentus nélkül beszélje a digitális világ nyelvét, de az valóban ugyanolyan erejű adaptációra késztet minket, mintha hazát cserélnénk. - F: NOL, szept. 28.
Hírforrás: Open Library, link Fn.hu, link NOL link



Hogyan határozza meg a YouTube a fiatalok gondolkodását? FEL

A kérdés jó. Sőt, izgalmas. S méginkább az, ahol olvasható. A cikk forrása tehát: Evangelisches Sonntagsblatt. Német egyházi hetilap, mely cikksorozatban mutatja be a mai tízenévesek gondolkodását. A 'Fiatal keresztények' cikksorozat 10. része leírja a fiatalok által használt szociális média jellemzőit, hogy identitásukat a gyerekek gyakran a weben építik fel, felhívja a figyelmet az internetes eszközök felhasználásának számos lehetőségére (oktatástól a politikáig) éppúgy, mint a veszélyek csökkenthetőségére. Mint írja, a felelősség az iskola és a szülők kezében van. Úgy tűnik, a német evangélikus egyház fontosnak találja a fiatalok célcsoportját, gondolkodásuk megismerését. (ref.: MG) - F: okt. 19.
Hírforrás: Jeden Minuten kommen zehn Stunden-film dazu : Wie die Internetplattform YouTube das Leben und Denken der Jugendlichen beeinflusst. In: Evangelisches Sonntagsblatt



HOEB4U -- szórakoztató ifjúsági könyvtár Hamburgban FEL

Október 2-án a Goethe Intézet meghívására tartott előadást Janette Achberger hamburgi ifjúsági könyvtáros. Témája volt: HOEB4U ifjúsági könyvtár mely egy régi gyárépületben nyílt meg 2005-ben. Szórakoztató komplexum mozival, kávézóval és az ifjúsági könyvtárral. Kifejezett céljuk volt a könyvtárosoknak, hogy szabadidős könyvtárat hozzanak létre. Tehát itt nincs semmi, ami a tanuláshoz kell (abból a célból a városi könyvtárba kell menniük a diákoknak). Van viszont kölcsönözhető állomány, melynek 50%-a ifjúsági szórakoztató irodalom és 50%-a audiovizuális dokumentum: hagyományos CD és DVD, CD ROM, és a konzoljátékok is. Otthoni konzolhoz kölcsönözhetők itt játékok, a Nintendo Wii-hez, Gameboyhoz, PSP-hez. Nem csak játékok kölcsönözhetők, hanem elektronikus szakácskönyvek, virtuális idegenvezető programok, szótárak, memóriafejlesztő, agyfrissítő programok. Achberger asszony szerint ezeket a programokat viszik, mint a cukrot! Kölcsönöznek még társasjátékokat is mindenféle korosztálynak, melyek szintén nagyon népszerűek. Egyre több olyan társasjáték van Németországban, ahol DVD-t kell használniuk a különböző feladatok megoldásához.
Hírforrás: Kaposi Ildikó; link



Könyvtár a rockfesztiválon -- jövőre a Szigeten is? ;-) FEL

Norvégiában, az arendali közkönyvtár munkatársai között is gyakori téma: hogyan tehetnék magukat és szolgáltatásaikat láthatóbbá, közkedveltebbé a fiatalok körében. 2007-ben elhatározták, hogy részt vesznek az országban a legjobbnak tartott rockfesztiválon, a Tromoya szigeti Hove-ban. Az ötnapos fesztivál szervezői örömmel fogadták jelentkezésüket. Bár a könyvtárosok 40 és 60 év közöttiek, és soha rockfesztiválon még nem jártak, a tréningek és megbeszélések során egyre inkább felbátorodtak, és kezdték magukat kifejezetten 'cool'-nak érezni. Mikor elérkezett az ideje, kocsira pakolták a könyveket (425 mű példányait), 50 kg új képregényt, kávézóasztalokat, transzparenseket, könyvtartókat és nem utolsósorban egy ágyat. A standon való berendezkedés után különböző nyilvános helyeken 20 regényt helyeztek el, ezzel az üzenettel: 'Ha megtaláltad, helyezd magad kényelembe, olvasd el, írd le róla a véleményed a könyvbe vagy a könyvtár blogjába. Aztán add a könyvet a barátodnak, vagy hagyd olyan helyen, ahol más is megtalálhatja.' A fogadtatás annak ellenére jó volt, hogy a könyvtár honlapjára nem sok visszajelzés érkezett. A 'Cserélj egy könyvet' akció keretében egy ládányi olcsó kiadású könyvet tettek ki, azzal az elképzeléssel, hogy bárki választhat belőle, és kicserélheti saját könyvével. Mivel kevesen érkeztek könyvvel a zsebükben, az akció könyvkölcsönzéssé alakult. Sajnos a vezeték nélküli internetkapcsolat nem működött megfelelően, így a nemzeti könyvtári tagsági kártyából [amely egész Norvégiára szól!] sem tudtak túl sokat kiadni. - F: Könyvtár-népszerűsítés egy rockfesztiválon (ref.: Fazokas E.). In: Könyvtári Figyelő, 2008/2.
Hírforrás: Manci: link



Könyvvitrinek az utcára -- nincs küszöbfélelem FEL

Pár napja Bonnban voltam, és az egyik kedvenc parkomban láttam ezt az új kezdeményezést. Figyeltem egy darabig, jöttek-mentek az emberek, ki hozott, ki vitt. "Még egy magyar nyelvű Panoráma útikönyv is volt benne! Nem voltak egyébként könyvtár pecsétek bennük, a járókelők azt mondták, hogy a 'város' tölti fel" (Kóródy Judit)
-- Gondolom, rákaptak a városiak, és beteszik a megunt könyvet. Amit mások jól elolvasnak. A könyvtárosok pedig gondozzák a vitrineket. Tetszik, hogy a könyvtárosok találták ki azt, hogy a könyvtárból menjen ki a kölcsönzés az utcára, oda ahol az emberek vannak. Itt legalább nem elhagyják a könyveket vmelyik kapualjban, mint a bukrosszingnál. Télre azért guzmis a megfagyott Háború és béke. (Tóth Péter)
Hírforrás: Infodok, link Zeitsturz, link



Irredentizmussal vádolják a Bihar megyei könyvtár főigazgatóját FEL

Hét napnyi igazolatlan hiányzás ürügyén távolította el a Bihar megyei Tanács elnöke a román-magyar megbékélést szorgalmazó Traian Stef költőt a nagyváradi könyvtár éléről, amiért a legkiválóbb magyar írókat felvonultató irodalmi Törzsasztalnak adott helyet az intézményben. Stefet azzal vádolják, hogy irredenta magyarokkal paktált. 'A nagyváradi könyvtárban nem kartotékozták rendesen, és szemétbe dobták a könyveket. A magyar dolgozókkal kivételeztek, amikor szabadnapot kaptak katolikus Húsvétkor.' Ilyen és ehhez hasonló vádakat tartalmaz az a bizottsági jelentés, aminek alapján Traian Stef, volt nagyváradi könyvtárigazgatót meghurcolta a megyei önkormányzat és a helyi sajtó. Az állami számvevőszék már rég megcáfolta a jelentést, Traian Stefet mégis elbocsátották. Kálváriája ugyanis más miatt kezdődött. - F: okt. 27.
Emellett magyar és külföldi írók, értelmiségiek is aláírták azt a nyilatkozatot, melyben elítélik a Stef ellen indított méltatlan eljárást, és a lejárató kampányt, ami hónapok óta ellene folyik. Az aláírók között volt Esterházy Péter és Závada Pál író is. - F: okt. 27.
-- Korábbi hír a témában: Nagyvárad -- a securitate keze a Sincai-könyvtárban? http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=8752
Hírforrás: Erdély.ma, link ; Kisalföld, link



385 bejegyzés, 176.578 látogató a Hangtárnok első évében FEL

Hogyan is kezdődött? Böngészés, keresés közben jöttünk rá, hogy számos információt blogokon olvashatunk, rátaláltunk a klogra is. Kíváncsiak voltunk valakire s az írásait követve regisztráltunk a freeblogon, csekély gyakorlat után jött az ötlet, jó lenne a zenei részlegnek is egy blog. A zenei részleg hírlevelét Hangtárnoknak neveztük el s innen jött a blog címe is, ami azóta védjegyünkké vált. Nem sokkal rá a MKE Műszaki szekciója szervezésében volt A Könyvtár 2.0 gyakorlati alkalmazása országos konferencia, ahol Takács Daninak megemlítettem a zenei könyvtári blogot s ő azonnal készségesen felajánlotta házigazdának a klogot, azóta is rengeteg segítséget kapok tőle. Hálás köszönet érte. Informatikai háttérismeretek nélkül sok segítséget nyújtanak Paszternák Ádám írásai is, melyekből sokat tanulok. Ügyetlenkedem sokat, de folyamatosan fejlődök, figyelek, böngészek, olvasok, regisztrálok, kipróbálok. Lenyűgöznek azok az alkalmazások, webkettes eszközök, amelyek megkönnyítik életemet, vagy épp szórakoztatnak, vagy épp új közösséget ismerhetek meg általuk, s ezeket közvetíthetem olvasóinknak. -- 176.578 látogató, legtöbben eddig 2008. okt. 17-én kerestek fel minket (1129), átlagosan napi 400-700 között mozog a látogatók száma, de mostanában ez még feljebb ível. Leggyakoribb keresőkérdések a kotta és ennek variációi, valamint a ballagási dalok, reneszánsz zene, Slash könyv. A legtöbben a könyvtárunk honlapjáról jutottak el hozzánk, aztán a farsang.lap.hu, a digitaliskotta.lap.hu, a klog.hu, a konyvtar.lap.hu oldalakról. - F: okt. 27.
Hírforrás: Hangtárnok, link



Mi kell a nonprofit intézmények kiválóságához? -- Céltudat, a célok újra és újragondolása FEL

A Harvard Business School professzora, Herman B. 'Dutch' Leonard szerint a nonprofit szervezetek kiválóságának érdekében szervezetek vezetőinek az alábbi területeken érdemes erősödnie:
- A legnagyobb kihívás a fő célokra fókuszálás: stratégiafejlesztés és megvalósítása; operatív lépések [azaz általános menedzsment]
- Egyetértés a könyvtári bizottság, a menedzsment csapat közott a célokban, stratégiában és tevékenységekben.
- Helyzeti érzékenységet -- situational awareness -- kell fenntartaniuk a gyorsan változó környezetben, rendszeresen újragondolva céljaikat, és folyamatosan változni. (ref.: MG) - F: okt. 27.
-- A hazai ún. Portál program 1.5 pontjában (A megvalósítás sikeréhez szükséges tényezők) olvasható: 'A tervek évenkénti felülvizsgálata: gördülő tervezés, projektkontrolling.' Ennek nyomai a hazai könyvtári diskurzusban egyelőre nemigen látszanak, pedig az anyagot továbbolvasva azt látjuk: 'Nyitott kommunikáció, nyitott tervezés és szervezés, nyitott szervezet'. Amennyiben mégis vannak ilyen nyilvános anyagok, a KIT szívesen teret ad e felülvizsgálati dokumentumoknak. (MG)
Hírforrás: Harvard Business School Working Knowledge, link



Kik is a 'Befolyásolók'? -- És megtalálja-e őket a könyvtár? FEL

A közelmúltban ismertette a Terepnapló egy újabb Universal McCann kutatás eredményeit, amely egyébként a korábban sokat méltatott Wave 3 adatfelvételéből származik. A kutatási összefoglaló azt fejtegeti, hogy mára -- a social media térnyerése révén -- bárki válhat befolyásolóvá (influencer), nem kell feltétlenül egy adott téma szakértőjének lennie hozzá. A barátságok többé nem (feltétlenül) függnek a tartózkodási helyünktől vagy személyes találkozástól, s idegenek is befolyásolhatnak (és befolyásolnak is) bennünket vásárlási döntéseinkben. Bebizonyosodott, hogy idegenek véleményében csaknem annyira megbízunk, mint a legközelebbi barátokéban. Persze a befolyásolók messze nem egyenrangúak, s az egyre bővülő social media a maga eszközei révén kitermeli az új véleményvezéreit (new super influencer). Eközben a befolyásoló csatornák száma egyre növekszik, semmi sem marad titokban, s ezt a márkáknak is el kell fogadniuk. (Ami persze nem újszerű megállapítás - a szerk.) A célcsoport egy jelentős része a tinikből kerül ki, akiknél már még kevésbé jellemző az AB státusz dominanciája. Fontos azonban kiemelni, hogy a tinik mellett egy másik réteg is erőteljesen jelen van, ez pedig a felsővezetők (7,7%), diplomás önálló értelmiségiek (8,3%), cégtulajdonosok (10,1%), illetve középvezetők (10,3%) köre. Ami a szakmákat illeti, eléggé erőteljesen felülrepezentáltak a kreatívok, a marketingesek és péeresek, az értékesítési területen tevékenykedők, illetve az IT-sek és telekomosok. (ajánlja: Takács Dániel) - F: okt. 25.
Hírforrás: Rabbitblog, link



Gyors feldolgozás: három időtakarékos módszer a könyvtári katalógusok minőségének javítására FEL

A cikk a 'gyors' katalogizálással kapcsolatos előfeltételezéseket, célokat és alkalmazási szabályokat elemzi három nagy felsőoktatási könyvtárban. A Chicagói Egyetem ún.W-gyűjteményében meg sem kísérelik a katalogizálást, csak a rendelési rekordot használják, és a dokumentumokat a nyilvános térben a raktári jelzetek szerinti sorrendben tárolják. A Princetoni Egyetem modelljében a katalogizálást rögtön a dokumentum beérkezése után elvégzik, amelynek célja, hogy "a jövőbeni könyvtárosok számára elegendő információt nyújtson arról, hogy az adott cím megvan-e a gyűjteményben vagy sem", és a tárgyszavakkal és osztályozási jelzetekkel a könyvtár használóit is segítse. Végül a Cornell Egyetem munkafolyamatában a rekordokban szereplő bármiféle információt ideiglenesnek és ezért jelentéktelennek ítélnek, a szükséges adatokat később, kereskedelmi szolgáltatóktól szerzik be. (autoref.)
Hírforrás: Manci: link



Könyvtári felnőttképzési program álláskeresőknek FEL

Több lábon igyekszik állni a Somogyi Károly Megyei és Városi Könyvtár Szegeden. A gyűjteménygondozás és olvasószolgálat mellett, megszoktuk, a tájékoztatást kiállításokkal, koncertekkel, gyerekfoglalkozásokkal bővítették. Az adóhivatal nem egyszer tartott kihelyezett ügyfélszolgálatot a Dóm téren. A Somogyi új "melléküzemága" egy hónapja a 12 férőhelyes oktatóterem 10 számítógéppel, melyet megközelítőleg 400 ezer forint önerővel és 600 ezres támogatással üzemeltek be. Az oktatótermet felnőttképzésre használják. A munkaügyi központ elvi támogatásával és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szegedi mentálhigiéné szakirányú továbbképzési szakával felnőttképzésre pályáztak. 700 ezer forintot nyertek; ez két ingyenes számítógépes kurzusra elég. Az első húszórás -- internetre, távtanulásra, online ügyintézésre koncentráló -- képzést a napokban tartották. A másodikat ma kezdik. A túljelentkezés mutatja, ennél is többre lenne szükség. Keresik hozzá a forrást -- tudtuk meg Andóczi Balogh Éva pr-munkatárstól. - F: okt. 27.
Hírforrás: Délmagyarország, link oknek/2075216/



Gondolatok a TIOP kapcsán FEL

Két hete, hogy lejárt a Tiop 1.2.3 pályázat beadásának határideje. Már a nyár elején is felmerültek olyan kétségeim amelyek elbizonytalanítottak a széles körű eredményessége kapcsán. Nem azt vonom kétségbe, hogy nincs értelme vagy, hogy nem lesz hatása. Pusztán abbéli aggályomnak adok hangot, hogy 'a nagy hal mindent bekap' elv érvényesül. Persze ez szigorúan magánvélemény és mivel még nem vagyok hivatalosan könyvtáros sem, így ez duplán is igaz. Sokáig kellett gondolkodnom-e cikk megírásán és átfogalmazni, tucatszor el-el vetni. Ami most mégis gép elé kényszerített, az a Figyelőben néhány hete megjelent alábbi hirdetés - természetesen cégnév nélkül, mivel amúgy is az elv a lényeg. - F:okt. 14.
Hírforrás: Open Library, link



Megalakult a CC Magyarország Egyesület FEL

Október 13-án este megalakult a CC Magyarország Egyesület. http://www.creativecommons.hu/civi/ Az alakuló ülésen egyelőre hallgatóként részt vett a MEK Egyesület képviselője, későbbi csatlakozásról az egyesület elnöksége dönt. Egyesületünk valószínűleg csatlakozni fog az újonnan megalakult egyesülethez a Creative Commons hazai elterjesztése érdekében. - F: okt. 20.
Hírforrás: MEK Hírlevél



Elszalasztják a legnagyobb tehetségeket FEL

Hazánkban még nagyon kevés munkahelyen foglalkoznak igazán a tehetségekkel, pedig anyagi és erkölcsi motivációval, megfelelő karriertervezéssel évtizedekig megtarthatnák a legjobb szakembereket. Így viszont jelentős veszteségeket könyvelhetnek el idő előtti távozásuk miatt. Magyarországon csupán a cégek 22 százaléka foglalkozik tehetségmenedzsmenttel, és mindössze a megkérdezett vállalatok egynegyede tervezi azt bevezetni -- idézte a tavalyi HR Benchmark felmérés eredményeit Dara Péter, a DGS Global Research ügyvezető igazgatója egy múlt heti szakmai konferencián. - F: okt. 14.
Hírforrás: Mfór, link



Hét jel, ami elindítja a pletykát: valami van a kollégák között FEL

'Olyanok, mint a házasok' -- a megállapítás az irodában is elhangzik, ha két egymással tökéletes összhangban lévő kolléga dolgozik együtt. Ilyenkor persze vége-hossza nincs az ugratásnak, a célozgatásnak, az összekacsintásoknak, ám az érintettek ügyesen meglovagolhatják a helyzetet. Miben nyilvánul meg a kollegiális összetartozás, és hogyan profitálhatsz belőle? Tippek. - F: okt. 14.
Hírforrás: HVG.hu, link



Szlovák könyvtári stratégia -- ők sem ugranak FEL

A stratégiai terv elfogadásával az állami könyvtárpolitika a következő öt évre meghatározza a könyvtárak fejlesztésének céljait, prioritásait, irányait. A szlovák könyvtári rendszer egészét érinti a terv, mert csak stabil rendszer képes a tudástársadalmat minőségi könyvtári-információs szolgáltatásokkal ellátni.
A könyvtári terület prioritásai:
- a használók kulturális, információs, művelődési, tudományos-kutatási szükségleteinek kielégítése, a könyvtári-információs szolgáltatások fejlesztése,
- a kulturális és tudományos örökség, a nemzeti írásbeliség védelme és megőrzése.
Az elsődleges célok keretében az alábbi stratégiai feladatok megvalósítása szükséges:
1. a könyvtárak információtechnológiai fejlesztése,
2. információforrások biztosítása a könyvtárak számára,
3. könyvtári-informatikai szolgáltatások,
4. a digitális kulturális és tudományos örökség kialakítása, védelme és hozzáférhetővé tétele,
5. a muzeális dokumentumok és gyűjtemények regisztrációja és védelme,
6. a könyvtári emberi erőforrások fejlesztése, képzése,
7. az élethosszig tartó tanulás támogatása és a használók információs írástudásának javítása,
8. könyvtárépítés és -rekonstrukció, a könyvtári állomány védelme. - F: A szlovák könyvtárügy fejlesztési stratégiája 2008-2013: előterjesztési javaslat (ref.: Prókai M.). In: Könytári Figyelő, 2008/2.
Hírforrás: Manci: link



Egy magyar kreatív reklámblogját olvassa a világ -- tartalomszolgáltató az élvonalban FEL

Egy magyar reklámszakember nem tud beleszólni a nemzetközi reklámélet folyásába, sőt még annak is örülhet, ha egyáltalán követni tudja azt. Így tartja legalábbis a közvélekedés, ami persze csak arra jó, hogy egy tehetséges magyar reklámos megcáfolja. És hogy ki az a kivétel, aki erősíti szabályt? Raszl Ivánnak hívják, és nem kevesebbet ért el, mint tető alá hozta a világ jelenleg legolvasottabb reklámblogját az Ads of the Wolrd-öt. Ez az az oldal, amit minden magára valamit is adó reklámos napjában legalább egyszer csekkol inspiráció vagy információ után kutatva. Az oldal gazdáját faggattam a kezdetekről és a nemrégiben alakított, itthon eddig példa nélküli koncepcióra épülő reklámügynökségéről. -- Mennyi idő kellett ahhoz, hogy beérjen a dolog, és egyáltalán hol tartotok most? -- Az első év a gyűjtögetésről szólt, viszonylag kevés olvasó részvételével. A második évben viszont már tömegével küldték az ügynökségek a munkáikat. A harmadik évre pedig a legnagyobb forgalmú nemzetközi reklámos közösség lettünk. Átlag 20 millió havi oldalletöltésünk van és 48 ezer regisztrált felhasználónk világszerte. Csak összehasonlításképpen: ez a forgalom több mint duplája a legnagyobb reklámújság, az adage.com forgalmának. Számomra fontos és az emailekből tudom, hogy az oldal személyes sikerekben is katalizátorként működik. Sok olvasó írta, hogy miután megjelentek a munkái a főoldalon, előléptették vagy felajánlottak neki egy álomállást. Szuper érzés, hogy valakinek segíthettem a szakmai előrelépésében. (ajánlja: Takács Dániel) - F: okt. 9.
Hírforrás: addict, link



A cipőfelsőrész-készítők autonómiája -- könyvtárosok pedig a 'könyvtári...' törvényt FEL

Sajó András jogász professzor (aki jelenleg Strasbourgban bíráskodik az európai emberi jogi bíróságon) rendszeresen bírálta azt a magyar jogalkotási gyakorlatot, hogy 'a cipőfelsőrész-készítésről szóló törvényeket nálunk a cipőfelsőrész-készítők írják'. Valami hasonlót azonosít a bírósági rendszer átalakításánál Fleck Zoltán is. Mivel a törvényalkotóknak (ha teszik, a politikusoknak) jó egy évtizede nem volt erős víziójuk 'a modern bíróságról, átengedték a szervezeti struktúra kialakításának tartalmi meghatározását azoknak a bírósági vezetőknek, akik hatalmát szabályozni, kiegyensúlyozni kellett volna'. Ebben az esetben tehát nem egyszerűen arról volt szó, hogy a békák beleszóltak a mocsár lecsapolásába, hanem az ő szájuk íze szerint varázsolták lakályosabbá a dágványt. A rendies -- kádárista hagyományok ma 'korlátlanul érvényesülnek' az igazságszolgáltatásban, mert reform címén megtisztították az ellensúlyoktól a szervezetet. - F: okt. 22.
Hírforrás: HVG.hu, link



Google eredmények: mire keresünk rá válság idején? FEL

Az internetes óriásvállalat folyamatosan méri a több millió felhasználó által leggyakrabban keresett szavakat. A legfrissebb összesítés szerint az eredmények hűen tükrözik a lakosság hitelválság elleni védekező reakcióit. Két és félszer annyian keresnek otthoni széfet a lakásukba, amelyben biztonságban tudhatják az értéktárgyaikat, de sokan aggódnak a munkahelyük elvesztése miatt is. Erre utal, hogy a végkielégítésre és a speciális biztosításokra vonatkozó keresések megötszöröződtek. Nőtt az élelmiszer házhozszállítás iránti kereslet, ugyanakkor visszaesett a drágább fogyasztási cikkek utáni érdeklődés. Harmadával csökkent a spanyol ingatlanok iránti keresések száma, de közel 20 %-kal kevesebben keresnek rá a városlátogatásokra és az egyéb turisztikai lehetőségekre. Hatodával csökkent a drágább lakásfelszerelések és berendezési tárgyak keresése is. - F: okt. 28.
Hírforrás: Pénzcentrum, link ag_idejen



Médiakísérlet: wiki-cikk az újságírásról FEL

Közös cikket írt a Médiapédián a Heti Válasz és a Zoom főszerkesztője, illetve egy MTV-s és egy Figyelős újságíró arról, kihalnak-e az újságírók. Lesz hasonló kísérlet kreatív témában is. 'A kísérlet célja, hogy egy új, a technológia által biztosított kommunikációs formát -- azaz a wiki-cikk írást -- próbáljon ki a gyakorlatban' -- fogalmaz a Neo sajtóközleménye. Az ügynökség további wiki-cikkeket tervez, a következő kreatívügynökségi problémákat boncolgat majd. - F: okt. 20.
Hírforrás: Kreatív, link



Erősíti a családi kötelékeket az internet FEL

A televízióval ellentétben az internet, a chat és az SMS inkább erősíti és javítja, mint károsítja a családtagok beszédkultúráját - derült ki a Pew Internet & American Life Project friss tanulmányából. Egyre több család profitál a világháló előnyeiből, mivel a szülők és a gyermekeik számos új kommunikációs formát kezdenek el használni. 'Meglepődtünk, amikor azt tapasztaltuk, hogy milyen sok család használja a világhálót tapasztalatcserére' -- közölte Tracy Kennedy, a Networked Families című anyag készítője. A dokumentum összesen 2252 amerikai állampolgár válaszain alapul. A kutatók megállapították, hogy egyre gyakrabban fordul elő az, hogy ha egy háztartás egyik tagja talál valami érdekességet vagy hasznos információt a virtuális világban a 'zsákmányt' azonnal megmutatja a többieknek. A legalább egy gyermekes szülők több mint fele nyilatkozott úgy, hogy hetente akár többször is egy családtagjával közösen böngésznek a neten. A válaszadók 47 százaléka pedig azt mondta, hogy az új technológiák jelentős mértékben javították a családon belüli kommunikációt. Igaz ugyanennyien nyilatkoztak úgy, hogy ezt nem észlelték. - F: okt. 21.
Hírforrás: Sg.hu, link



Hungaricum Atlantában -- Fulton Közkönyvtár FEL

Utazásunk végső állomása az atlantai Fulton Könyvtár. Van abban valami különös, hogy ez az épület nemcsak nekünk jelentette a háromhetes vándorlás végét, Breuer Marcell számára is egyfajta lezárás volt: a könyvtár terveinek elkészültével nyugdíjba vonult, utolsó munkájának átadásán már nem vehetett részt. Az épületet a szállásunk felől közelíthetjük meg, az út egyenesen ide vezet, végig toronyházak, iroda és parkoló funkciókkal. Szombat van, minden kihaltnak tűnik, a városban kevesen járnak, autót se nagyon látni. A szűk, rossz légtérarányú utcán, a magasházak sima felületeinek takarásából lassan feltűnik a szürke betonfelület. Az épület nem tűnik elnyomottnak, bár magassága feleakkora, mint a fölé emelkedő parkolóházak, robosztus megjelenése tekintéllyel bír, alacsony mérete nem hozza hátrányos helyzetbe környezetéhez képest. A felette szabaddá váló légtér szinte idevonzza az embert friss levegőért, az átláthatóbb, kitárulkozó, tájékozódásra alkalmas előtérre. - F: okt. 22.
Hírforrás: Építészfórum, link



Gyűjtő, rontó, látó -- kategóriák és spontán olvasókör honlappal Hódmezővásárhelyen FEL

Hódmezővásárhelyen -- az olvasókörök hazájában -- szintén Wass Albert Baráti Kör alakult, mégpedig a Nagy Könyv-játék után, spontán módon, elnök, tisztségviselők nélkül. Harminc-harmincöten lehetnek, weboldaluk is van, a Németh László Városi Könyvtár honlapján. Fülöpné Rákos Éva alapító tag maga is könyvtáros. Azt tartja, Wass műveiben az alapvető emberi értékek, a tisztesség, a becsület fontos szerepet tölt be. Gyerekrajzpályázatot is hirdetnek Wass Albert meséiből. -- Háromféle emberről ír, a gyűjtőről, a rontóról és a látóról -- magyarázza a könyvtáros. -- A gyűjtő azzal foglalkozik, hogy minél több pénze legyen, a rontó másoknak árt, a látó viszont tisztán látja a világot, megtalálja az egyensúlyt, és ezért boldogan él. - F: okt. 24.
Hírforrás: Délmagyarország, link



Megkerült a 400 éves Shakespeare-kötet FEL

Visszatért Nagy-Britanniába egy 15 millió fontot (több mint 5 milliárd forintot) érő, 400 éves, eredeti ívlapos Shakespeare-kötet. A ritkaság 1998-ban tűnt el a durhami egyetemről, és nemrégiben bukkant fel Washingtonban - így talált rá az FBI. Az 1623-ban nyomtatott könyvvel júniusban sétált be egy férfi a Folger Shakespeare Könyvtárba, és azt állította, hogy Kubában talált rá a kötetre, és az eredetiségét akarta ellenőriztetni. Szakértők azonban rájöttek, hogy a ritkaság lopott, és értesítették a brit nagykövetséget és az amerikai nyomozókat. - F: okt. 26.
Hírforrás: Hír Tv, link



32 nyelvű digitális gyerekkönyv gyűjtemény FEL

A Nemzetközi Digitális Gyermekkönyvtár Alapítvány (International Children's Digital Library Foundation -- ICDL Foundation) célja a gyerekek segítése, hogy a globális közösség eredményes tagjai lehessenek. Toleránsak legyenek, megismerjenek különböző kultúrákat, nyelveket és elképzeléseket. Ehhez nyújtanak térítésmentes online szolgáltatásokat. Az alapítvány célját a világ minden sarkából való kiváló könyvek gyűjtésével igyekszik megvalósítani. Gyerek és felnőtt közösségeket egyaránt hozzásegít gyűjteménye felfedezéséhez. Az alapítvány noprofit vállalkozás. (ref.: MG)
Hírforrás: link



Ízlésünk világegyeteme FEL

Kíváncsi arra, hogyan néz ki ízlésének világegyeteme? Üsse be kedvenc együttesének, színészének, filmjének, rendezőjének nevét, s bolygókként ábrázolva láthatja a hasonló együttesek, színészek, filmek, rendezők világát www.musicplasma.com . - F: okt. 21.
Hírforrás: Musicplasma, link HVG.hu, link



Szövegmásolás másképpen FEL

Ha bármilyen másolni kívánt szöveget beírunk a ShortText oldalán lévő ablakba, akkor elég csupán egyetlen kattintás a Create URL gombra, s néhány másodperc elteltével megkapjuk a szövegünkre mutató linket, amellyel később bármikor visszakaphatjuk irományunkat, illetve tetszés szerint bárkivel megoszthatjuk. www.shorttext.com/ - F: okt. 21.
Hírforrás: Shorttext, link HVG.hu, link



Internetre kerül az európai civilizáció -- Europeana FEL

November végén elindulhat az Europeana névre keresztelt online enciklopédia, amely a Google könyvtár-projektjének riválisaként Európa könyvtárainak, múzeumainak és nemzeti filmarchívumainak legszebb darabjainak digitális változatát mutatja majd be. - F: okt. 27.
Hírforrás: Múlt-kor, link



Szétválasztja az online tartalmakat a TV2 FEL

A TV2 sajtóközleménye szerint a csatorna 'a televízióból kilépve interaktív kapcsolatot alakít ki a nézővel, melyben az eddig passzív tévézésre «kényszerített» néző a jövőben akár maga is részese, alakítója lehet a napi híradásoknak'. Ennek előjele volt már az augusztusban lecserélt új logó, amelyben immár feltűnik a csatorna webcíme, de példa erre a most elindult Tények.hu is. - F: okt. 27.
Hírforrás: Kreatív, link