Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2008




KIT hírlevél: 2008. 04. 16. (16. szám)

E lapszám szerkesztője: Kovács-Ördög Éva

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Orosházi könyvtári pr: mesterien; szellemi -- és nem anyagi -- ráfordításból FEL

A KIT két legutóbbi számában hírt adott az Orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár gyorsan népszerűvé vált könyvvesztési akciójáról. Most az eseményről, mint pr-akcióról kérdeztük a szervezőt, Buzai Csabát.
-- Hány helyen jelentetek meg?
-- BCs: Ami biztos: Orosházán a két helyi tévé és az újság, megyei szinten a Békés Megyei Hírlap, valamint a beol.hu és a hir6.hu, országosan pedig Kossuth Rádió (itt Vitrayt is megkérdezték), Szegedi körzeti rádió, RTL Klub híradó (reggeli, sajnos :)), Új Juventus Rádió, Rádió Q, Lánchíd Rádió, Ötös csatorna (tévé, itt Závada volt a vendég), Tilos Rádió, Zalaegerszegi tévé, pozsonyi Új Szó, Harmonet, Népszabadság, Nők Lapja. A helyi sajtót kivéve mindenkinek telefonon nyilatkoztam (még egy kivétel a Nők Lapja, ott senki sem nyilatkozott). Emellett, ha beírod a játék nevét valamelyik keresőbe, láthatod majd, hogy egy csomó blog írt rólunk.
-- Ti, vagy Te szervezted a nyilvánosságot?
-- Annyiban, hogy a helyi és megyei sajtót -- akikkel amúgy is jó a kapcsolatunk
-- előre értesítettük arról, hogy lesz a játék, persze abszolút titoktartást kértünk tőlük is. Nekik, illetve a minket olvasó bloggereknek köszönhetjük, hogy ilyen hamar elterjedt a játék. A 'híres embereket' találomra választottam ki, olyanokat kerestem, akikkel könnyen fel tudom venni a kapcsolatot. A felkértek fele válaszolt is, és szép lassan azóta mindenki eleget is tett ígéretének.
-- Honnan jött az ötlet?
-- Egyik olvasónktól, de ezt már félve írom le, mert akkor mindig megkapom, hogy 'na de ott van a bookcrossing' :-) Igen, ez így van, sőt ismertem én magam is, sokkal-sokkal profibb, mint a mienk, de az angol nyelvű, amit itt nem tudtunk volna hasznosítani.
-- Hányan végzitek a munkát és menyit költötök rá?
-- Mivel az olvasó engem keresett meg, így a játék végül az én kezemben maradt.
Felkerestem az írókat, a kiadókat, létrehoztam az amúgy nem igazán erre való fórumot, megírtam a játékot megnyitó bejegyzést, és azóta is moderálom (persze ez ebben az esetben inkább egységesítést jelent) a fórumot. Jellemző módon nem kis gondot okozott a felajánlott könyvek begyűjtése, egy kolléganőm tett több kört is Pesten, mikor arra járt, illetve a gyerekei is besegítettek.
Költségvetésről nem beszélhetünk, hiszen kvázi pénzt nem fizettünk semmiért.
Egyetlen kivétel, hogy a híres emberek dedikált könyveit kisorsoljuk, hogy mely településen veszítsük el (bővebben itt: http://blog.justhvk.hu/?p=531 ), majd oda el is küldjük. A postaköltséget a könyvtár fizeti, terveink szerint ezt havonta fogjuk játszani. Igazából nem kell helyettesítésről sem beszélni, illetve úgy pontosabb, hogy mindenki helyettesít mindenkit, de ez eddig is így volt. A felnőtt könyvtárban összesen 6 könyvtáros dolgozik, a gyerekkönyvtárban kettő, plusz az igazgatónő és a takarítónő. És most egy városi könyvtárról beszélünk. :-) -- A játékra visszatérve, a legnagyobb siker talán az, hogy külföldön is beszálltak Erdély, Vajdaság, Kárpátalja, de volt olyan extrém eset is, hogy valaki Kiss Ottó könyvét, amit Kecskeméten hagytunk el, Párizsban veszítette el újra. :-) És nagyon jó érzés olvasgatni néha a fórumban a hozzászólásokat. -- Hát igen: a legnagyobb gond mellesleg éppen a játék főoldala, ami tulajdonképpen egy fórum. Ennél jobb megoldást keresünk, több szempontú visszakereséssel. (kérdezett: MG)
Hírforrás: Buzai Csaba



Internet- és giccsadóból könyvtártámogatás és digitalizálás?! -- Tiltakozás FEL

Évi 2-2,5 milliárd forint pluszbevételt remél a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke a parlament előtt lévő törvénymódosításból, amely bizonyos termékekre kivetné a 'giccsadót', míg más termékeknél és szolgáltatásoknál csökkenti vagy megszünteti azt. A költségvetési bizottság tegnapi ülésén a szocialisták átengedték a javaslatot, de az ellenzék sem ágált ellene. Ha a törvényt elfogadja a parlament, úgy az alap éves költségvetése a jelenlegi 8-8,5 milliárd forintról tízmilliárdra emelkedne -- mondta Harsányi László NKA-elnök. A lépés sajátos kormányzati filozófiát takar, hiszen tavaly ősszel a kis adók tervezett összevonásakor felmerült a kulturális járulék megszüntetése, igaz, elsőként lobbizták ki a sorból. Eszerint a jövőben nem terheli az egyszázalékos elvonás a szótárakat, az üres mágneses, félvezető adathordozókat, az üres optikai lemezeket, valamint a dvd-kölcsönzést; a gyermekkönyveknél pedig fél százalékra mérséklődik. Harsányi szerint a többletbevételt részben a közkönyvtárak beszerzéseinek támogatására, valamint a könyvtári állományok digitalizálására, illetve kulturális fesztiválok minősítésére és támogatására költenék. - F: ápr. 9.
Internetadó: Újabb burkolt adóemelésre készül a kormány. Ezúttal a hazai infokommunikációs vállalatokat sújtanák újabb terhekkel. A 2008. április 4-én a parlament elé terjesztett T/5395. számú törvényjavaslatról (a Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény módosítása) az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) ma állásfoglalást adott közre, amelyben tiltakozik a tervezett burkolt adóemelés ellen. - F: Prím, ápr. 10., http://hirek.prim.hu/cikk/66758/ , ATSzE - tiltakozik az internetadó ellen. A Fidesz szerint sem támogatható az internet-adó. A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács elutasítja az 'internetadó'-t:. Az SZDSZ és az MDF nem támogatják az internetadót.
Hírforrás: Napi, link Kreatív, link Prím, link link , Sg.hu, link



Rossz példa a minisztériumokból: továbbra sem lesz köze a teljesítménynek a bérhez FEL

Ahogy azt már februárban sejteni lehetett, a sokak érdekeit sértő személyügyi reform elbukott a minisztériumi vezetők ellenállásán. Bár létrehoznak egy egységes rendszert, azt rögtön differenciált alrendszerekre bontják tovább.
Végképp elbukni látszik a minisztériumok hatékonyságát növelni hivatott, Szetey Gábor ex-személyügyi államtitkár nevével fémjelzett humánpolitikai reform. Úgy tudjuk, kellő akarat híján, és a juttatásokat saját kézben tartani vágyó minisztériumi vezetők ellenállása miatt lehetetlenült el a program. Internetes laptársunk úgy tudja, hogy a jelenlegi álláspont szerint a fizetések meghatározása továbbra is minisztériumi hatáskör maradna, a dolgozók teljesítménye továbbra sem fogja meghatározni bérezésüket. - F: ápr. 9.
Hírforrás: Index, link



Használókat menedzselő könyvtáros FEL

Ma tartottam egy rövid, egyszerű és igencsak szűkkörű eligazítást a Textil Tanszéken Flickr-ből (onnan származnak a már megénekelt fotók). Úgy néz ki, hogy rövidesen az eddig felrakott 500+ kép el lesz szépen rendezve, frankón. Az külön örömmel töltött el, hogy ennek az 'órának' egyetlen fültanúja, egy másik tanár azzal jött oda kb. a felénél, hogy jaj de jó, mert ő is már a Flickr-ön tartja a képeit. Ez egyrészt huhh, mert eggyel kevesebb embernek kell elmagyaráznom (sőt, esetleg ő is tud segíteni), másrészt valószínűleg így gyorsabban fog nőni az állomány is.
Ugyanakkor a Yahoo! volt kedves egy hatalmas szívességet tenni nekünk, ugyanis a már régóta várt, és ma elindított videómegosztó szolgáltatása egy másik hatalmas terhet vett le a vállunkról: az Animáció szak vizsgafilmjeinek megfelelő publikálását. Eddig volt fejfájás belőle elég, bár egy hazai videómegosztó is bejelentkezett (sajnos nem az, amelyik nekem a rokonszenvesebb), de mivel minimum egy másik gyűjteménnyel együtt akartuk kezelni (ez vagy a fotó- vagy a könyvállomány lett volna), ezért olyan megoldást kerestünk, ami ehhez a koncepcióhoz illik. - F: ápr. 9.
Hírforrás: Élet és Könyvtár, link



Önkiszolgáló fiókkönyvtár kísérleti projekt a dániai Gjernben FEL

Újabb ízelítő következik abból, hogy az innovatív jellegű könyvtárpolitika milyen kísérletekhez adhat szakmai támogatást: A dániai Silkeborg városának Gjernben lévő fiókkönyvtárának meg akarták hosszabbítani a nyitvatartását (felhasználói igény szerint) ám a munkaerőköltség növelése nélkül. A Dán Könyvtári Hatóság fejlesztési támogatási keretéből 635 ezer DKK támogatást nyertek el kísérleti projektjük realizálására. Partnerek voltak még a Cordura RFID chipfejlesztő cég, a TagVision (ami az RFID chipek könyvekbe való beültetésének megfelelő gyakorlatáról gondoskodott), s a Signalement.dk (amely a szolgáltatás designjáért volt felelős). Arról van szó, hogy RFID jeladókkal felcímkézték a teljes szabadpolcos állományt, így lehetővé vált a teljesen automata kölcsönzés és könyv visszavétel s persze a helybenhasználat a meghosszabbított nyitvatartási idejű fiókkönyvtárban. Chipkártyás olvasójegyet minden 16 éven felüli helyi lakos ingyenesen igényelhetett (persze ezt még a normál nyitvatartási időben). - F: ápr. 11.
Hírforrás: Németh Márton könyvtárügyi blogja, link



A könyvtárostanárok és az IBBY szakmai napja... FEL

Előző lapszámunkban említettük a KönyvtárosTanárok Egyesülete évi rendes Tavaszi Szakmai Napját http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=cikk&c=8171 , melyet az IBBY-vel együtt szervezett, bevonva a HUNRA-t, az MKE Gyermekkönyvtáros Szekcióját és az OPKM-et. Az első két szervezetet azonban -- tévesen -- nem említettük. Az érintettektől elnézést kérünk; most pótoljuk az adatokat. A rendezvényről a http://ibby.hu/prog_8.html és a http://konyvtarostanar.klog.hu/2008/04/02/szervezetek-osszefogasa-az-olvasaskult ura-fejleszteseert/ oldalon találhatók részletek: program, képek, vitaindítók, előadások ppt-i. (MG)
Hírforrás: IBBY, link KönyvtárosTanár link



Miért keressünk a könyvtári OPAC-ban, ha már majd a Google-ban is lehet? FEL

A Google elkezdett foglalkozni a mélywebbel, s vehemenciáját, haladási irányát tekintve nem kizárt, hogy -- pl. az összes OPAC (már, ha persze eljut odáig a Google robotja) szépen le lesz indexelve, és egyszerűen egy okos Google keresőkérdéssel az összes megadott OPAC-ban tudok keresni, anélkül, hogy ellátogatnék a könyvtár oldalára, illetve OPAC-jába közvetlenül. Úgyhogy újabb lehetőségről csúsztunk le, pont akkor amikor elkezdtük végre mérni a webes látogatószámot, sőt nem egy helyen külön az OPAC-ét is. Ez a fent vázolt Google akció azt fogja jelenteni, hogy a látogatók újabb drasztikus visszaesése várható, most a weben (ez az én fogalmazásomban azt jelenti, hogy a kedves olvasót/felhasználót stb. az égvilágon semmi nem fogja csábítani, hogy használja az OPAC-ot, csak ha havonta egyszer meg akarja hosszabbítani a könyvét -- nincs semmi pluszszolgáltatása a rendszernek). Persze ettől nem fog kevesebb ember járni könyvtárba, de most megint elhalásztak előlünk egy eléggé kézenfekvő, de mégis nagyszerű alkalmat. Én viszont személy szerint örülök neki. Eddig is a legtöbbször valamilyen Google-eszközt használtam, ezután ennyivel lesz egyszerűbb a dolgom. - F: ápr. 14.
Hírforrás: Élet és Könyvtár, link



Hasznos segédprogramok az OSZK internetes katalógusához FEL

Számos, az OSZK katalógusban (LibriVision) való keresést kiterjesztő alkalmazás
vált elérhetővé a használók számára a www.oszk.hu -n. A widget (ejtsd: vidzset)
nevet viselő segédprogramok -- melyek könnyedén beépíthetők a FaceBook, iGoogle stb. személyes profiljaiba is -- lehetővé teszik az olvasók számára, hogy a könyvtár katalógusfelületének (LibriVision) használata nélkül, egyszerű kereséseket futtassanak a nemzeti könyvtár adatbázisában.
- FaceBook widget: A FaceBook ismeretségi hálózat, melyen magunk is felvehetjük az OSZK opacjának widgetjét
- UWA alapú widget: Az UWA alapú widgetek nyílt forrású kód alapján készültek, így számos gyűjtőoldalon (iGoogle, MySpace, Yahoo stb.) felhasználhatóak. - LibriBar: A Google Toolbarhoz hasonlóan a böngésző eszköztárába épülve várja a keresendő kifejezést.
- LibriLink: A keresendő szöveget elegendő kijelölni a böngésző képernyőjén, majd a Kedvencek (vagy Könyvjelzők) között lévő LibriLinket kiválasztva, máris a keresés eredményét láthatjuk.
- LibriMonkey: A LibriMonkey segédprogram használatához szükség van a Mozilla Firefoxra telepített GreaseMonkey nevű alkalmazásra. A GreaseMonkey segítségével a LibriMonkey minden, a böngészőben megjelenő oldalt ellenőriz. Ha egy ISBN számot talál, ellenőrzi, hogy a dokumentum megtalálható-e az OSZK-ban és amennyiben igen, azt egy Megvan! ikonnal jelzi a felhasználónak.
- Nektár gyorskereső: A gyorskereső doboz szintén az OSZK online katalógusában keres és valójában nem más, mint egy HTML kódrészlet, melyet tetszőlegesen elhelyezhetünk és használhatunk bármilyen honlapon. - F: Bíró Szabolcs
Hírforrás: Bíró Szabolcs, link



Mostantól bármely rekord hivatkozható az OSZK LibriVision-jében FEL

Az Országos Széchényi Könyvtár katalógus-felülete (LibriVision) http://nektar.oszk.hu/ új szolgáltatással bővült. A fejlesztés eredményeként minden rekordnál -- rövid és teljes nézet esetén egyaránt -- megjelenik egy bookmark ikon, melyre rámutatva egy lista válik láthatóvá a használók számára. Az említett lista bármely elemére kattintva azonnal eltárolható (kedvencek közt, Google-ban, Del.iciou.us-ban, MySpace-ben, Facebook-ban stb.) a szóban forgó tétel LibriURL-je. Mindez azt jelenti, hogy a katalógus bármelyik tétele egyedi URL-lel hivatkozható és elérhető! - F: Bíró Szabolcs
Hírforrás: Bíró Szabolcs, link



Corvinus-tapasztalatok 6. -- Szegmentált honlapfelület oktatóknak, hallgatóknak FEL

A könyvtár honlapján olvasói csoportra szabottan összegyűjtöttük azokat a lehetőségeket -- forrásokat, műveleteket, ajánlókat -- melyeket a könyvtár használóinak státusuktól függően ajánlunk. Az oktatók és a hallgatók lehetőségei között olyan, távoli eléréssel (VPN -- Virtual Private Network) hozzáférhető források szerepelnek, melyeket a nem egyetemi polgár olvasók csak a könyvtár területéről érhetnek el -- onnan viszont korlátlanul. A könyvtár olvasói kutatási segédleteket, tanuláshoz szükséges anyagokat, hivatkozásokat, valamint az igénybe vehető szolgáltatok leírását találják a rájuk vonatkozó menüpontokban, mindenkinél feltüntetve a 'felhasználói csoportra' vonatkozó díjszabásokat. A tesztelhető forrásoknál is fontos tisztázni azt, hogy valaki otthonról VPN-nel, a könyvtárból, az egyetem területéről, illetve -- a korlátozás nélküli tesztlehetőségek esetén -- a világháló bármely pontjáról veheti igénybe azokat. A felhasználói szegmentáció különböző űrlapokra -- jogosultság szerint -- irányítja az olvasót, ahol javaslatot tehet könyvbeszerzésre, jelezheti észrevételeit, feliratkozhat ingyenes tréningjeinkre, illetve segítséget kérhet telefonon, e-mail-en, chat-en, skype-on, levélben vagy személyesen. - F: Ság Zoltán

Hírforrás: Oktatóknak: link , hallgatóknak:link , látogatóknak: link



Hatszázra nőtt a NAVA-pontok száma FEL

Egy gyulai iskolai könyvtárban nyílt meg a hatszázadik hozzáférési pont a Nemzeti Audiovizuális Archívum elektronikus gyűjteményéhez, amelyen keresztül egyre nagyobb európai televíziós archívum érhető el. A Nemzeti Audiovizuális Archívum tagja többek között a VideoActive projektnek, amelynek célja, hogy a televíziós archívumokat Európa-szerte elérhetővé tegye. A 2009-ig folyamatosan bővülő tartalmú, az európai televíziózás történetét bemutató www.videoactive.eu internetes portál a jövőben még gazdagabb válogatást kínálhat, mivel 2008 márciusában a francia Nemzeti Audiovizuális Intézet (INA) is csatlakozott a VideoActive projekthez. - F: ápr. 11.
Hírforrás: Origo.hu, link



Virtuális antikvárium FEL

Tizenkilencedik századi könyvtári ritkaságokat digitalizálnak Temesváron. Digitalizálja a több, mint 750 ezer kötetet tartalmazó gyűjteményét a Temes Megyei Könyvtár. Több éve futó európai programokhoz csatlakozik a Temes Megyei Könyvtár: digitalizálja a több, mint 750 ezer kötetet (200 ezer címszót) tartalmazó, gyűjteményét. Az állomány konzerválásának és világhálóra tételének első szakasza során a régi, megviselt állapotú időszakos kiadványok, folyóirat-gyűjtemények kerültek sorra, amelyek a történészek számára felbecsülhetetlen értéket képviselnek. Két európai és egy országos digitalizálási programban is részt vesz a Temes Megyei Könyvtár, de szakemberhiány miatt lassan halad a munka, mondta az ÚMSZ-nek Paul Eugen Banciu író, az intézmény igazgatója. 1997-ben elkezdték a könyvtár elektronikus adatbázisának az összeállítását, 2000-ben pedig a könyvtári ritkaságok számítógépre és CD-re mentését. - F: ápr. 10.
Hírforrás: Új magyar szó, link



Megnyílt a monumentális 'hírmúzeum' Washingtonban FEL

Tíz év munkája és 450 millió dollár (73 milliárd forint) értékű beruházással monumentális új sajtómúzeum, a news (hír) és a museum szó összevonásából alkotott neve szerint Newseum épült fel Washingtonban: a korábbi sajtómúzeum egy jóval kisebb épületben működött, főleg a szakmát érdekelte, az új intézmény az amerikai főváros múzeumi negyedének egyik turistacsalogató nevezetessége lesz. Newseum látogatója sok ezer történelmi címoldallal, több száz órányi filmfelvétellel ismerkedhet meg, interaktív játékokban vehet részt a 14 kiállítási útvonalon, a tizenöt konferenciateremben, két filmstúdióban. A Newseum interaktív portálján a vendégek főszerkesztőként vagy tévériporterként tevékenykedhetnek. A 'hírmúzeum' honlapja: http://www.newseum.org/ - F: ápr. 9.
Hírforrás: National Geographic Magyarország, link



Hosszú farok és üzleti modell FEL

Kérdés egy egyetemi hallgatótól: üzleti modell-e a long tail jelenség? Szerintem nem az. Üzleti modell alatt én lényegében a következő kérdésekre adott válaszok együttesét értem: (1) Kiket akarunk kiszolgálni? (2) Milyen értéket akarunk nekik adni? (3) Hogyan akarunk részesedni ebből az értékből, vagyis hogyan csinálunk pénzt? (4) Hogyan védjük meg a pénzszerző pozíciónkat? A long tail jelenségnek köze van ezekhez a kérdésekhez, de önmagában nem ad rájuk teljes választ. A long tail jelenség lényegében azt jelenti, hogy a digitalizálás által előidézett gazdasági szerkezeti változások következtében korábban gyakorlatilag nem is létező, gazdaságosan nem kiszolgálható kis piacok, piacocskák életre kelnek, összeállnak, hangjukat hallatják, elérhetővé, megfoghatóvá, kiszolgálhatóvá válnak. De ez önmagában még nem üzleti modell, csak lehetőség arra, hogy valaki valamilyen piacocskára, a farok egy jól megválasztott szelvényére üzleti modellt építsen, vagyis megválaszolja a fentebb felsorolt kérdéseket. - F: ápr. 11.
Hírforrás: Bőgel György blogja, link



A használók jellemzően okosabbak -- nehéz átállni ma megkívánt tájékoztatói FEL

A könyvtárba érkező szűk szakmai témák iránt virtuális tartalmat kereső felhasználó sokkal jobban benne van a témájában mint a könyvtáros, könnyedebben megtalálja segítség nélkül is a releváns információt. A hagyományos általános tájékoztatás szerepe viszont megmarad, sőt felértékelődik az online referensz szolgáltatások segítségével (p. amikor tényalapú eldöntendő kérdésre keresnek gyorsan választ). Ilyenkor az az első legfontosabb lépés, hogy helyesen kérdezzen a felhasználó. ha rosszul fogalmazza meg saját magának, majd helytelenül reprezentálja az őt foglalkoztató információt, akkor még a 100%-ban megbízható forrásokból sem kap helyes választ. (A szerző szerint a wikipedia pontatlanságát célzó bírálatok is sokszor ebből fakadnak). A kérdés formálása, tisztázása is adott esetben fontos könyvtárosi feladat). A könyvtárosnak pedig a szerző szerint nehéz elfogadnia, hogy olyan területeken is együtt kell működnie a felhasználókkal, ahol a hagyományos szakmai kánon szerint egyenesen tiltott volt. Ez utóbbit, pedig a könyvtárosok jó részének nehéz a saját személyére vonatkoztatva megemésztenie. Ráadásul folyamatos versenyfutás zajlik az idővel. - F: ápr. 11.
Hírforrás: Németh Márton könyvtárügyi blogja, link



Távmunka -- vonzó előnyök, még könyvtárakban is FEL

A Deatination CRM online szaklap az ügyfélszolgálati és call center munkatársak alkalmazásának két útját, a szervezeti falak között működő és az otthon foglalkoztatási -- távmunkás -- modellt hasonlítja össze. Az utóbbi előnyei több szempontból is izgalmasnak tűnnek: a távmunkával a call centerben új, nagyobb és változatosabban képzett munkaerő vonható be. A potenciálisan jelentkezők magasabban képzettek, tapasztaltabbak és idősebbek, a várható alkalmazási idő hosszabb, 10%-kal kisebb a lemorzsolódás. Nagyobb a rugalmas munkabeosztás lehetősége, pl. csúcsidőkre optimalizálás. Fő munkaszervezési kérdések: milyen tevékenység, be- vagy ki-szervezzük, biztonsági és menedzsment folyamatok, felügyeleti modell. -- [Az ügyfélszolgálatban gondolkodás nem jelent még meg a hazai könyvtárakban, de várható még a következő évtizedekben. Alkalmazási terület lehet pl.: több könyvtár által ellátható virtuális tájékoztató szolgálat, könyvtári szakinformációs szolgálat, konzorcionálisan üzemeltetett technikai támogatás vagy rendszerfelügyelet. A lehetőség már kb. 15 éve felvetődött a hazai könyvtárügyben is -- vö. pl.: Kovács Lászlóné szakirodalmi szemléje --, érdemi lépések azonban nem történtek.] (ref.: MG) - F: márc. 6.
Hírforrás: Destination CRM, link



Evőeszközt vinni kell, de van könyvtár -- átvilágították a békési kórházakat is FEL

Békés megyében -- 4 ágyasak a kórtermek és két menüből választhatnak a betegek -- derül ki a napokban közzétett kórházi jelentésből. Szinte mindent megtudhatunk az egészségügyi intézményekről, azt is, van-e könyvtáruk. Eddig a betegek saját vagy ismerőseik tapasztalatai szerint választottak kórházat, vagy éppen annak megfelelően, hol dolgozik az az orvos, akiben megbíznak. Aki bizonytalan, majdnem mindent megtudhat az intézményekről az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapján, ahol egy közel 150 pontos kérdőív eredményét tették közzé. Orosházán az sincs bajban, aki olvasni szeretne, mert működik nyilvános könyvtár az intézményben, sőt internetezhet is a beteg a közös helyiségben. - F: ápr. 6

Hírforrás: BEOL link



Büszke bölcsődések a bibliotékában FEL

A megyei könyvtár legifjabb olvasójegytulajdonosa alig múlt fél éves. A közel félszáz apróság persze nem tudja, micsoda komoly eseményre érkeznek havi rendszerességgel a megyei gyerekkönyvtárba, őket a játék, a mesék, a zene, a közös éneklés vonzza -- s kevés kivételtől eltekintve mindegyikük hivatalos, olvasójeggyel rendelkező büszke tagja a bibliotékának, még az alig fél évesek is... -- A fő cél, hogy minél korábban rászoktassuk a gyerekeket a könyvtárba járásra -- állítja Béres Erika, a klub vezetője. -- Persze ez együtt jár a szülői érdeklődés felkeltésével. Hiszen ha már a gyerek miatt úgyis bejárnak, maguk is beiratkoznak. Eleinte csak a gyermekkönyvek, mese-cd-k és -dvd-k iránt érdeklődnek, később viszont már maguknak is keresnek olvasnivalót -- teszi hozzá, majd ismét a gyerekkör közepére áll, s énekelni kezd. - F: ápr. 11.
Hírforrás: Sonline.hu, link



Megtízszerezte az olvasói létszámot Kövegy könyvtára FEL

Megtízszerezte olvasótáborát a könyvtár a megye legkisebb falujában, Kövegyen: egy éve csak négy, most negyven olvasója van. Az örvendetes változás egy költözésnek és egy egymilliós felújításnak köszönhető. Bár Kövegynek mindössze 465 lakosa van, a megye legkisebb faluja, ezzel együtt is elgondolkoztató adat: a helyi könyvtárnak az egy évvel ezelőtti nyilvántartás szerint mindössze négy olvasója volt. Az intézmény az utóbbi tíz évben a falu központjától kissé messze, az időközben bezárt központi konyha épületének emeletén működött; megközelíteni ráadásul csak egy külső lépcsőn át lehetett. Az idei év viszont szerencsés fordulatot hozott: az önkormányzat februárban a polgármesteri hivatal mellett lévő egykori postahivatal épületébe tudta költöztetni, amelyet egy pályázatnak köszönhetően közel egymillió forint értékben fel is tudott újítani. Az épület másik szárnyában ráadásul a világhálóra csatlakozott számítógépekkel felszerelt e-Magyarország-pont kapott helyet. Így a számítógépezők kíváncsiak lettek a könyvekre, az olvasók meg az internetre. - F: ápr. 15.
Hírforrás: Délmagyar.hu, link



Ludas Magazinok a neten FEL

A Ludas Matyi régi számait egy lelkes magánember elkezdte szépen felpakolni a netre. Ne menjünk bele abba a hülye vitába, hogy fahumor, vagy jó humor volt-e Ludasban, mert nagyon nem ez a lényeg. A régész sem mondja azt, hogy bakker, milyen hülyén nézett ki ez a fószer, vissza is ásom. A lényeg az, hogy a netről is elérhetőek legyenek egy másik korszak sajtótermékei. Persze, be is lehet ballagni a nagyobb könyvtárakba, le is lehet kérni a régi folyóiratokat, de hát ugye senkinek nem kell magyarázni, hogy mennyivel egyszerűbb kattintani kettőt és máris nagyot inhalálni a nosztalgia édes gőzéből. Arról nem is beszélve, hogy a könyvtár ugye sokszor nincs is nyitva, és mi van akkor, ha épp ilyenkor szottyan kedvünk Krenner, vagy Endrődi keménymellbimbós csajait megnézegetni mondjuk '84-ből. F: comment.com, ápr. 11.
Hírforrás: comment.com, link



Az unió szerint alapjog az internetes fájlcsere FEL

Nicolas Sarkozy francia elnök, a lemezkiadó mamutok és filmipari óriásvállalatok elképzeléseivel ellentétesen szavaztak az EP-képviselők egy az internetes fájlcserélőket letiltani szándékozó francia javaslat kapcsán. Egy, az európai kulturális iparról szóló francia jelentés, az úgynevezett Bono-jelentés szerint az internetelérés megszüntetése aránytalanul nagy büntetés lenne a szerzői jogvédelem alatt lévő zenék és filmek letöltésének vétségéhez képest. A Guy Bono által készített dokumentum azt is hangsúlyozza, azon fogyasztók felelősségrevonása, akik nem a profitért töltenek le jogvédett tartalmakat, nem a megfelelő megoldás a digitális kalózkodás visszaszorítására. - F: ápr. 14.
Hírforrás: Fn.hu, link



Megváltoztatták a német szerzői jogi törvényt FEL

Bírálta a német parlament által a múlt héten elfogadott és átdolgozott szerzői jogi törvényt a zeneipar, mondván a jogszabály túl engedékeny és nincsenek benne konkrétumok. A módosítást a CDU/CSU és az SPD támogatta, a Zöldek, az FDP és a Die Linke ellenezte. 'Az újjászületett törvény több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol' -- közölte Stefan Michalk, a Német Zeneipari Szövetség vezetője. A legfontosabb változás, hogy ezentúl a kiadók közvetlenül az internetszolgáltatóktól kérhetik az illegálisan másolt tartalmak csereberélésével vagy letöltésével gyanúsított felhasználók személyes adatainak (nevének, címének, telefonszámának stb.) kiadását. Ehhez azonban konkrét gyanúra van szükség és az információk megadására csak egy bíró kötelezheti a szolgáltatókat. A zeneipar pont ez utóbbi kitételt kifogásolja. F: ápr. 14.
Hírforrás: SG.hu, link



Egyesületet alapítottak a Joomla! CMS hazai felhasználói FEL

Bejegyezték a világszerte népszerű, nyílt forráskódú Joomla! webes tartalomkezelő rendszer hazai és határainkon túli népszerűsítését célul kitűző nonprofit szervezetet. A 2005-ben indult, számos díjjal jutalmazott projekt egy olyan könnyen áttekinthető rendszer az interneten közzétett cikkek és más jellegű tartalom kezelésére, mellyel -- különösebb szakismeret nélkül is -- rövid idő alatt professzionális színvonalú szolgáltatásokat nyújtó, dinamikus weblapokat építhetünk -- ingyen. Közel 3000 bővítmény (fórumok, képgalériák, címtárak, stb.) lelhető fel hozzá jelenleg, melyekkel kiegészíthetjük szolgáltatásait, és ezek száma a fejlesztő közösség jóvoltából folyamatosan növekszik. Magán vagy céges bemutatkozó honlapok, közösségi portálok készítésére egyaránt alkalmas. - F: ápr. 12.
Hírforrás: Prím, link



IT terén Dánia a legfejlettebb FEL

Dánia a világ leginkább behálózott gazdasága, melyet Svédország és Svájc követ. A 127 országot felsoroló jelentést immáron hetedik alkalommal készítette el a Világgazdasági Fórum. A Világgazdasági Fórum (WEF) rendszeresen, évről-évre elkészíti IT-jelentését, amelyben az első helyet idén is a skandináv ország foglalja el. A Genfben bemutatott, Global Information Technology Report 2007-2008 című dokumentumban Dánia szerepel a világ informatikai szempontból legfejlettebb államaként. A második helyen Svédország, a harmadikon pedig Svájc található. A lista első húsz helyéből 11-et európai országok foglalnak el. Finnország a hatodik, Hollandia a hetedik, Izland a nyolcadik, Norvégia a tizedik, Nagy-Britannia a tizenkettedik, Ausztria a tizenötödik, Németország a tizenhatodik, míg Észtország a huszadik. Tegnap az IBM és az Economist Intelligence Unit hozta nyilvánosságra közös felmérését, amely digitális felkészültségük alapján rangsorolta a világ 70 országát. A vizsgálódás szempontjait 6 kategóriába sűrítették, melyek a következők: internet hozzáférés és technológiai infrastruktúra, üzleti környezet, szociális és kulturális környezet, jogi környezet, kormányzati szabályozás és hosszú távú tervezés, valamint a vásárlók és a cégek befogadó készsége. Magyarország ebben az összehasonlításban a 33. helyet szerezte meg. - F: SG.hu, ápr. 11. E-szolgáltatások -- Magyarország javított pozícióján - F: ápr. 14.
Hírforrás: SG.hu, link Prím, link



Öt éven belül kiépülhetnek a csoportmunka-hálózatok a cégeknél FEL

A Cisco közzétette a video- és web 2.0-s technológiák -- azaz blogok, wikik, telepresence (távoli jelenlét), webes konferencia -- céges használatára kiterjedő nemzetközi üzleti felmérésének eredményeit. A kutatás szerint a video-alkalmazások és a web 2.0 általános térnyerésével párhuzamosan a vállalatok is egyre nagyobb érdeklődést tanúsítanak ezek üzleti alkalmazása iránt. A nemzetközi felmérésben részt vevő 850 informatikai döntéshozó több mint fele úgy nyilatkozott, hogy már ma is különböző video- és web 2.0-s megoldásokat alkalmaznak munkájuk során, további 25 százalékuk pedig jelenleg méri fel ezen eszközök alkalmazásának lehetőségeit. A válaszadók döntő többsége azon a véleményen volt, hogy jelentős hálózatbővítésre van szükség ahhoz, hogy a video- és web 2.0-s technológiák a szervezet egészében alkalmasak lehessenek a kommunikáció és a csoportmunka támogatására. - F: ápr. 4.
Hírforrás: HVG.hu, link



110 könyv az angol alapműveltséghez FEL

Az angol Telegraph összeállította, hogy szerintük melyik az a 110 könyv, aminek az elolvasásával az ember elmondhatja magáról, hogy az alap műveltsége megvan. Különböző témákban szedték össze a 10-10 legjobb kötetet (verses és ismeretterjesztő is). Szerintük ez a tökéletes könyvtár. Azt hiszem, mindenki tudna vitatkozni a listával, ahogy azt jó páran meg is teszik a hozzászólók között. Mindenesetre csemegézni érdemes: The perfect library, http://www.telegraph.co.uk/arts/main.jhtml?xml=/arts/2008/04/06/nosplit/sv_classics06.xml - F: ápr. 9.
Hírforrás: Könyvtároskisasszony, link



Lelki és testi roncs a magyar dolgozók többsége FEL

Pocsék állapotban van a magyar dolgozók többsége mind a lelki, mint a testi egészségüket illetően -- vélik szakemberek. A hatóságok ennek javítása érdekében felmérik, hogy a munkaadók mennyire figyelnek a pszichoszociális kockázati tényezők kezelésére. Bírságolás és szankcionálás helyett azonban a megelőzésre helyeznék a hangsúlyt. Mint korábban az mfor.hu beszámolt, január elsejétől a munkavédelem törvényi szintű szabályozásába emelték a pszichoszociális kockázati tényezők kezelésének munkáltatói feladatát. A törvényi rendelkezés szerint pszichoszociális kockázatnak minősül a munkavállalót a munkahelyén érő azon hatások (konfliktusok, munkaszervezés, munkarend, foglalkoztatási jogviszony bizonytalansága és a többi) összessége, amelyek befolyásolják az e hatásokra adott válaszreakcióit, illetőleg ezzel összefüggésben stressz, munkabaleset, lelki eredetű szervi (pszichoszomatikus) megbetegedés következhet be. - F: mfor.hu, ápr. 14.,
Hírforrás: Mfor, link



Kedden indult az elektronikus civil adatbázis FEL

Kedden indult az elektronikus civil adatbázis, amelyben bárki kereshet a magyarországi társadalmi szervezetek és alapítványok hatályos adatai között - jelentette be közös keddi sajtótájékoztatóján Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke, valamint Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára. - F: ápr. 9.
Hírforrás: Pram, link



Energiatippek FEL

A Figyelőnet cikksorozata lakásokban és irodában egyaránt megszívlelendő tanácsokkal szolgál.
Hírforrás: Fn, link



Nézze meg Budapestet, ahogyan még nem látta! FEL

Kényelmesen, a fotelből figyelhetjük a nyüzsgő főváros néhány érdekes pontját egy olyan webkamerával, amelyet mi irányíthatunk, kedvünk szerint. - F: ápr. 5.
Hírforrás: Techline, link



Régiós térinformatikai rendszert hozott létre a MeH FEL

Régiós interaktív térinformatikai rendszert hozott létre a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) -- jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Gémesi Ferenc, a MeH kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára. Törzsök Erika, a szakállamtitkárság nemzetpolitikai ügyek főosztályának főigazgatója a rendszerről elmondta: segítségével megkereshető az adott területen élő magyarság lélekszáma, korcsoportonkénti megoszlása, a munkanélküliségi ráta, a területen működő fontosabb magyar intézmények, továbbá egyéb oktatási, képzési és foglalkoztatási információk. A főigazgató összegzése szerint a régiós térinformatikai rendszer segítségével könnyen rá lehet majd világítani a hibás fejlesztéspolitikai lépésekre, ugyanakkor nagyban megkönnyíti például a magyarországi és a velük szomszédos országban lévő megyék közös pályázását. Az adatbázis a www.regions.hu honlapról érhető el. - F: ápr. 10.
Hírforrás: Prím, link



Mobiltelefonos tárlatvezetés a Műcsarnokban a T-Mobile-lal FEL

Mobiltelefonos tárlatvezetéssel teszi teljesebbé A Lipcse-jelenség kiállításra ellátogatók élményeit a Műcsarnok és kommunikációs partnereként a T-Mobile. A legnagyobb hazai mobilszolgáltató ugyanis a vizuális kultúra befogadását újszerű eszközökkel, a szinte mindenki által használt mobiltelefonnal kívánja segíteni. Kapcsolja be mobiltelefonját! -- ezzel a múzeumokban szokatlan felszólítással találkozhatnak a Műcsarnok legújabb, május 18-áig látható, A Lipcse-jelenség címet viselő kiállítására érkezők. A kiállítótérbe lépve ugyanis a T-Mobile erre a célra kifejlesztett rendszerének köszönhetően a 06 30 3030 260-as számot tárcsázva a termekben látható alkotásokról további információkat kaphatnak a látogatók magyar, illetve angol nyelven. A 'virtuális tárlatvezető' a kiállítás tematikáját követő menürendszer megfelelő menüpontját kiválasztva segíti a látogatókat (általános információk, Memoár szekció, Placebo szekció, Zoom szekció, Bad Painting szekció). - F: ápr. 14.
Hírforrás: Prím, link



Az emberi test csodái három dimenzióban FEL

Az amerikai Blausen Medical és a HáziPatika.com egyedülálló és úttörő együttműködésének révén már a hazai látogatók számára is elérhetővé váltak a színvonalas, közérthető animációk az emberi szervezetben zajló folyamatokról. A 3D-s orvosi ismeretterjesztő anyagokat gyártó amerikai cég már 7.000 animációt és 12.000 illusztrációt készített el szakképzett grafikusok, művészek, orvosi kutatók közreműködésével, melyek közül a legérdekesebbek a HáziPatika.com szakértői segítségével kaptak szakmailag hiteles magyar szinkront. Természetesen a szakmai pontosság mellett a közérthetőség is a fő szempontok közé tartozott, így mindenki számára könnyen értelmezhetőek a bonyolult betegségek is. Ha a kép nem elég... Minden képi tartalomhoz ajánlunk további képes és írásos anyagot, így ha elmélyülne az adott témában, ránk bízhatja magát, vezetjük. Az animációk, videók vagy éppen képtárak mellett megtalálja az adott téma összefoglaló rövid leírását, de a HáziPatika.com témába vágó cikkeit is megnyithatja egy kattintással. Sőt - ahogy azt már a videómegosztó oldalakon is megszokhatta -- minden kapcsolódó médiát egy oldalon láthat, így biztos lehet abban, hogy valóban mindent megtalál helyben, ami az adott témához szorosan kapcsolódik. http://www.hazipatika.com/mediatar - F: ápr. 9.
Hírforrás: Prím, link link