Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok      

KIT hírlevél évfolyamok

2008




KIT hírlevél: 2008. 02. 27. (9. szám)

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Tartalomjegyzék


A portálon kivülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha ezt a szolgáltató megváltoztatja, a forrás nem válik elérhető.

Egyetem az iPodon, tananyagok a neten -- akár könyvtárak is léphetnének FEL

Nem kell szakkönyvek utolsó példányaiért küzdeniük, fénymásoló-szalonok hosszú soraiba beállniuk az amerikai diákoknak. Tanulmányaik elvégzését olyan kényelmes egyetemi adattárak teszik könnyebbé, amelyek a magyar hallgatók számára is elérhetőek. Csupán az Apple iTunes zeneszoftverére van szüksége azoknak, akik bele akarnak hallgatni néhány amerikai egyetemi előadásba. A 2007 májusától működő iTunes U szolgáltatás segítségével több mint harminc egyetem anyagaihoz juthatnak hozzá -- angolul -- az érdeklődők. Ezek között akadnak a tanárok által előállított órajegyzetek, az előadások hangfelvételei, videói, de megtalálhatóak a diákok prezentációi, direkt az iTunes U-ba készített multimédiás anyagok, és persze az egyetemi élet során létrejövő egyéb dokumentumok is, például belső hírműsorok. Annak ellenére, hogy az adatbázisok eléréséhez használt szoftver hagyományosan zenékkel és filmekkel dolgozik, jól megoldották a más típusú anyagok kiszolgálását is, így a rendszer a PDF fájlokkal is meg tud birkózni.
... Hazánkban egy hasonló gyűjtőoldat találtunk, a Debreceni Egyetem webes archívumát, ám a tartalmat és a felhasználóbarátságot tekintve ez is messze elmaradt az amerikai egyetemek által üzemeltetett tudástáraktól. Az oldal egy MIT-n kifejlesztett tudományos anyagok katalogizálásához és elérhetővé tételére írt szoftveren alapul, ám minden egyes lapról süt, hogy az archívumot üzemeltető egyetemi könyvtár még nem lakta be teljesen a szájtot. - F: febr. 23.
Hírforrás: Origo, link



Spanyolviasz-konferencia és felhozatala -- kurrens, pikáns és tabutémák FEL

A múlt évi Masters of... konferencia után újra egy (volt) hallgatók által szervezetten vehetett részt az, aki a meghirdetett modern, könyvtárban is használható menedzsment-technikákra volt kíváncsi. A spanyolviasz cím ugyan utalt rá, hogy az eljárásoknak régbe nyúló gyökerei vannak, ám az internettel és a gyorsan változó társadalmi környezettel mindenképpen újra értelmezendők. Előadók és témák voltak tehát: Somorjai Noémi: Kiszervezés, Figula Anikó: Coaching, Erdeiné Jónás Irén: Tudásmenedzsment, Nagy Nikolett: CRM, Budai László: Kontrolling, Ligethy Nóra: Karcsú menedzsment. (Az előadások anyaga: http://spanyolviasz.extra.hu/?p=15 ) A 2007-ben végzett ELTE-s hallgatók saját szakdolgozati témájukkal jelentek meg a kb. 50 fős hallgatóság előtt (pedig aznap két másik könyvtári rendezvény is volt). A témákat Kiszl Péter ajánlotta figyelmükbe. Úgy tűnik tehát, hogy a szakmának van utánpótlása, vagy igény a megszokott eljárások újragondolására, újak alkalmazására, és a feszítő, gyakran tabutémák felvetésére. A résztvevők díjazták is az elhangzottakat; volt olyan előadó, aki egyből három meghívást kapott.
Hírforrás: MG, link



A nemzeti könyvtár tárolja majd az online sajtótermékeket? -- Megelőző szemléletű könyvtárstratégia FEL

Amennyiben a helyi parlament elfogadja az erről szóló törvénymódosítást, a jövőben az Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB) minden internetes sajtóorgánum anyagait el fogja tárolni. A nyomtatott sajtóban bevett szokás, hogy az egy országban megjelenő kiadványok, könyvek vagy újságok fellelhetők a nemzeti könyvtárakban. Ezt a gyakorlatot akarják kiterjeszteni az online sajtóra Ausztriában. Egy most nyilvánosságra hozott tervezet szerint az ÖNB évente négyszer automatikusan összegyűjtené az internetes sajtó Ausztriára vonatkozó tartalmát és azokat elraktározná. Az anyagokból így később akár napi reprezentatív kivonat is készíthető. Azoknak a portáloknak, amelyeken regisztrációhoz kötik a tartalom megjelentetését, az írásbeli felszólítás kézhez vétele után egy hónapon belül kötelesek lesznek biztosítani az Osztrák Nemzeti Könyvtár számára a cikkekhez való hozzáférést. Ausztriában körülbelül 1500 ilyen online sajtóorgánum van, mire ezek hírei bekerülhetnek a digitális archívumba, a szakemberek becslése szerint legalább 5 év telik majd el. Kivételt képeznek ugyanakkor a személyes honlapok és azok a regisztrációköteles oldalak, amelyek nyomtatott formában is megjelentetik a tartalmukat. - F: febr. 23.
-- Azt hiszem, ehhez hasonlót működtetünk az OSZK-ban idestova 4. éve. -- mondja Moldován István a Magyar Elektronikus Könyvtár képviseletében. -- Az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis (EPA) keretében teljeskörűségre törekvő nyilvántartást végzünk a magyar online periodikákról. Jelenleg 1309 címet katalogizáltak a kollégáim, egyre nehezebben találnak újabbakat, ergo nekünk sem lehet sokkal több, mint a sógoroknak. Bár érdekelne, ők honnan vették, hány online periodikájuk van, van-e emögött valamilyen nemzeti könyvtári nyilvántartás. Ti. a hagyományos hazai országos nyilvántartásaink még mindig nem foglalkoznak igazán az online periodikákkal. -- Az OSZK tett egykét kósza kísérletet már arra is, hogy jogilag rendezze az online sajtó archiválását, de nemigen jutottunk előbbre. Egyrészt visszapattantunk az OKM-ről, azt mondták, ez úgyis benne van a kötelespéldány törvényben, szerezzünk érvényt neki. Másrészt nem tudtuk eddig jól lehatárolni, mit is akarnánk archiválni, mire, kire vonatkozzon a jogszabály. Mi egyenként igyekszünk a nyilvános online periodikák (és könyvek) archiválását engedélyeztetni, nekünk erre jogszabályi felhatalmazásunk, engedélyünk nincs :-( Jó lenne, nem kevés munkaerő szabadulhatna fel -- fejti ki Moldován István.
Hírforrás: Sg.hu, link



Távhasználat-növekedés -- lufi, vagy az elismertség mutatója? FEL

Olvasgatom az OKM könyvtári összefoglalóját ... Egy adatot azért kiemelnék: a távhasználók száma 2001 és 2006 között rendkívüli módon megnőtt, az én munkahelyem esetében (itt az egyéb nyilvános könyvtár kategóriába tartozunk) majdnem nyolcszorosára. Nekem, mint könyvtárosnak viszont a saját érdekemben is ügyelnem kell arra, hogy ezek a láthatatlan könyvtárlátogatók is megjelenjenek a statisztikában. Mert előfordulhat, hogy a kórházigazgató vagy egyéb fenntartó hirtelen ötlettől vezérelve meglepetésszerűen ellátogat hozzánk és úgy találja, hogy az olvasóteremben és a kölcsönzőben éppen ott lévő két-három olvasó kiszolgálására elég egy könyvtáros is, a másik kettő akkor akár le is építhető. Ilyenkor valamivel meg kell tudnom győzni őt arról, hogy a másik két kolléga az irodában nem a körmét reszelgeti vagy a számítógépen pasziánszozik éppen, hanem ugyanúgy dolgozik, pusztán annyi a különbség, hogy akinek éppen irodalmat kutat vagy fénymásol, az a kórház (vagy az ország) másik végében várja az információt és nem a kölcsönzőpultnál. - F: febr. 21.
-- Attól tartok, hogy az 'offline' adatok anomáliáihoz hasonlóan (a megkérdezettek nyilatkozata szerint 11%, a könyvtárak statisztikai jelentése szerint 23% a könyvtárhasználó), az online látogatási adatok sem teljesen egyértelműek. Szívesen olvasnék olyan felmérés-eredményt, melyben az 'utca embere' nyilatkozna arról, hogy az utóbbi évben hányszor és mire használta a könyvtárak webes felületeit, illetve érte el a könyvtárakat telefonon, és hogy milyennek találta ezeket. Ugyanis jól érdemes megalapoznunk a blogban jelzett érveket. (MG)
Hírforrás: Medlib, link



A könyvtárhasználati érték kalkulátor -- dollárban, Kaliforniában FEL

A floridai állami könyvtár egy saját készítésű kalkulátorral próbálja meggyőzni leendő olvasóit, hogy anyagilag is jól jár az, aki igénybe veszi a könyvtár szolgáltatásait. A bal oldali oszlopba kell beírni a valós számokat, nevezetesen hogy havonta mennyiszer veszi a használó (és családja) igénybe az egyes szolgáltatásokat. Könyvek, folyóiratok, dvd-k, videokazetták, zenei cd-k kölcsönzése, újságok helyben használata, könyvtárközi kölcsönzés, olvasóterem, felnőtt és gyermekprogramok látogatása, számítógép és könyvtári adatbázisok igénybevétele, valamint referensz kérdések a könyvtárosnak - minden szolgáltatásnak ára van, amelyet a kalkulátor örömmel összesít is. - F: febr. 23.
Hírforrás: Könyvtárosháza, link



Hétvégén is nyitva tart Dél-Kelet Európa legnagyobb szakkönyvtára FEL

A Lucian Blaga 20. századi költő--filozófusról elnevezett kolozsvári Egyetemi Könyvtár http://www.bcucluj.ro/ Dél-Kelet Európa legnagyobb szakkönyvtára. Állománya a főépületben tematikus olvasótermekben férhető hozzá, a teljes gyűjtemény kb. 10%-a található szabadpolcon. Ez utóbbi hossza a közelmúltban is csökkent, helyhiány és állományvédelmi okokból. Az olvasóhelyek száma 2100. A hazai és külföldi diákok számára biztosított férőhelyek mellett a doktoranduszok és a professzorok külön számukra fenntartott termekben kutathatnak. Adatbázisok beszerzésére a kolozsvári, a jasi, a bukaresti és a temesvári egyetemi könyvtár alkot konzorciumot. Az 1906-ben átadott, most folyó építkezéssel is korszerűsítés alatt álló épületben a gyűjtemény hétvégén is, szombaton 8-20, vasárnap 8-14 óráig látogatható. Poráczky Rozália igazgató-helyettes elmondta, hogy a használók körébe igyekeznek bevonni az egyetemi polgárokon túl a környék más kutató szakembereit is. A központi épület mellett 30 kari könyvtár áll az érdeklődők rendelkezésére. Az állomány négymilliós, és számos régi ritkasággal is rendelkezik.
Hírforrás: MG



Melyik a legjobb blogkereső? -- Segédlet naprakész tájékoztatóknak FEL

A naprakész információ szolgáltatásában is érdekelt tájékoztató könyvtáros feltérképezi és figyelemmel kíséri a szakmai blogok aktuális tartalomkínálatát. Megteheti RSS segítségével, vagy linkaggregáló oldalak segítségével (pl. www.netvibes.hu). Ezek blogkeresők szolgáltatásait is integrálják kínálatukba. Ám ezek -- hasonlóan az általános webcrawlerekhez (Ast, Goolge, Yahoo! stb.) nem ugyanazt a találati halmazt adják. Az ezek közötti anomáliákat, speciális jellemzőket tekinti át az Information Advisor most térítésmentesen elérhető 2007. júniusi száma (6-8. oldal). A tesztbe bevont keresők: Ask.com, Feedster, Google Blog Search, IceRocket, Sphere, Technorati. (ref.: MG)
Hírforrás: Information Advisor, link



Nem nő az interneteléréssel a keresési és értelmezési képesség -- van-e megfelelő oktató? FEL

Az elektronikus információ egyre nagyobb méretben és elérési sebességgel özönlik a -- főképpen fiatal -- használókra. Ám ez a lehetőség nem jelenti, hogy e csoport képes lenne ezek feldolgozására. A mennyiségi változás továbbra sem csap át minőségibe :-) -- utal, ha nem is szó szerint erre a British Library és a JISC 'cIber' nevű tanulmánya. A veszélyt főként az 1993 után született Google-generációnak mondott csoportot fenyegeti. Az információs literacy-ra (olvasás- és írástudásra) azonban minden eddiginél nagyobb szükség van. (ref.: MG) - F: febr. 4.
-- A problémát súlyosbíthatja, hogy a Google-generáció nem, vagy csak mérsékelt segítséget kap a lassúbb információáramláson szocializálódott, alaposabb (és költségesebb) kereséshez szokott idősebb generációktól. Talán azért, mert ők kevésbé élnek az újabb információs források és technikák adta lehetőségekkel, így nem is szereznek benne kellő gyakorlatot. Talán a könyvtárosok jelenthetnék a kapcsot a két generáció között? (A Halis István Városi Könyvtár munkatársai informatikai oktatást vállaltak a nagykanizsai általános iskolákban, ahol a könytár által fejlesztett Nagykar c. adatbázis tartalmát és használatát oktatják. (MG)
Hírforrás: IWR, link



Elektronikus-pr benchmarkja iskolai könyvtárak számára FEL

A Könyvtárostanár blog többedszerre tesz közzé figyelemfelhívó áttekintést, hogy a hazai iskolai könyvtári blogok mit is nyújtanak használóiknak. E tudatos munka gyors eligazodást kínál azoknak, akik hasonló cipőben járó kollégáik tevékenységére, vagy egyáltalán új ötletekre kíváncsiak, a hazai könyvtári infrastruktúrát építik. (MG) - F: febr. 24.
Hírforrás: Könyvtárostanár, link



A projektmunkát záró dolgozat is könyvtári tétel FEL

Januártól az összes szakdolgozatíró az aalborgi egyetemen kötelezően, be kell hogy küldje az egyetemi könyvtár elektronikus szakdolgozatgyűjteménye számára pdf-ben, rtf-ben, vagy doc-ban alkotását. Ezek pedig a megfelelő szerzői jogi korlátozásokkal teljes szövegű formában, vagy bibliográfiai adatokkal együtt érhetőek el az adatbázisból. Hasonló rendszer máshol is működik -- a Budapesti Kereskedelmi Főiskolán például évek óta visszakereshetők a szakdolgozatok az intézmény polgárai számára --, ám az korántsem általános, hogy az elvárás a képzés közben készülő, vizsgával záruló írásos projektmunkákra is vonatkozik. - F: febr. 25.
Hírforrás: Németh Márton



Hungarikaanyagok Nyugat-Európában - Regensburg III. (Südost-Institut, SOI) FEL

Regensburgi sorozatom ezen számában igen könnyű helyzetben vagyok, hiszen a Münchenből nemrégiben Regensburgba költözött, s azóta a 'Wissenschaftszentrum Ost- und Südosteuropa' részét képező Südost-Institutról számos magyar nyelvű tudományos publikáció található nyomtatott és internetes formában. Lásd: 'Tillmann Tegeler: Die Bibliografie zum Südost-Institut Regensburg', valamint az én rövid továbbvezető irodalmam a www.szabadcikk.hu weblapjain. 'A hungarológia régen és ma' c. kötetből idézi honlapján az OSZK az alábbi sorokat: 'a hungarológiában érdekelt szellem- és társadalomtudományi diszciplínák erős széttagoltsága következtében egyetlen német egyetemen sem alakult ki a Magyarországra vonatkozó oktatást és kutatást egyesítő szakmai és/vagy intézményes központ a finnugrisztika keretein kívül... [Ezért] a magyar témák a Kelet-Európa-kutatás egyetemen kívüli intézményeire [koncentrálódnak]. A legfontosabb szerepet a müncheni Südost-Institut vállalta magára. Történettudományi részlegében a kutatási érdeklődés középpontjában a magyar történelem áll, a jelenkori kutatórészlegben pedig a Magyarország-szakcsoportban egy tudományos előadó feladata az ország aktuális politikai, gazdasági és társadalmi folyamatainak tudományos figyelése.' A könyvtár állománya mintegy 160 ezer bibliográfiai tétel, amelynek 63 százaléka a Németországtól keletre eső európai területek nyelvein íródott. Térképrészlegük 2400, kisnyomtatvány- és aprógyűjteményük pedig mintegy 1500 tételből áll. Honlapjuk: http://www.suedost-institut.de , http://www.wios-regensburg.de . -- VAKatalin
Hírforrás: link



VEKE a BKV-járatritkításról -- Civil szakmai kontroll; mikor lesz könyvtári téren? FEL

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület kigyűjtötte és részletesen elemezte a BKV 2008. évi járatainak közlekedéséről szóló Paraméterkönyv-tervezet változásait a jelenlegi közlekedési rendhez képest -- írja közleményében az egyesület. 'Mivel a BKV nem készített olyan, a változásokat részletesen bemutató anyagot, amiből akár az utasok, akár a döntéshozók érdemben tudnának tájékozódni, a VEKE feladatának érezte, hogy elkészítse ezt az elemzést, mely ezúttal nem az értékelésre, hanem a változtatások bemutatására törekszik' -- áll az egyesület közleményében. A kerületenkénti bontásban is elkészült táblázatokat a VEKE honlapja tartalmazza. - F: febr. 25.
-- Ha a példát lefordítjuk könyvtárra, pl. ilyenre juthatunk: a MKE -- vagy az IKSZ -- elemzi és véleményezi az OKM által szorgalmazott ODR projektet, hatékonysági mutatóit összehasonlítva a finn dokumentumellátási rendszerével, majd javaslatot fogalmaz meg a minisztérium számára. Vagy: hatástanulmányt készít a könyvtárak közötti horizontális forrás- és szolgáltatásmegosztás lehetőségeiről, s a finananszírozást illetően kidolgozott szakmai irányelveinek elfogadását javasolja a minisztériumnak. Valaki a minap érdeklődött a Katalisten könyvtári érdekképviselet kapcsán. Lehet, hogy majd lesz ilyen is :-) (MG)
Hírforrás: HVG.hu, link



Lázadás készül az információs fronton? FEL

A magyar információs társadalom fejlesztése válságban van. A válság többoldalú. Van az örökölt szemléleti probléma, ami egy komplex fejlődésideológiai kérdés, tehát nincs mit kezdeni vele. (A délkelet-ázsiai kistigrisek és követőik fejlődnek, felzárkóznak, mi meg nem!) A másik az információstársadalom-programok állami-kormányzati függősége, amelyben a kóros forráshiány miatt ugyancsak nincs lehetőség változásra. A harmadik válságszimptóma a piaci kereslet után haladó fejlődés befékeződése, ami ugyancsak az állami-kormányzati megszorítások miatti, piaci beruházási kedv visszaesése miatt következett be. - F: febr. 22.
Hírforrás: Gondola, link



Kis bevezető a könyvletöltéshez -- így töltenek ők FEL

Naivul rácsodálkoztunk arra, hogy tonnaszámra lehet letölteni a legfrissebb szakkönyveket, magazinokat, enciklopédiákat a fájlmegosztókról. A legjobb könyvcserélős oldalak tesztje következik. Fájlcserélős műveletlenségemet jelzi az a felfedezés, hogy jé, a torrentes letöltési technológiával nemcsak a legújabb zenékhez, filmekhez lehet hozzá jutni, hanem a legfrissebb angol nyelvű szakkönyvekhez és nemzetközi magazinokhoz is. Az alábbi összeállításban négy e-book keresőszájt bemutatása következik -- természetesen nemcsak ennyiből áll az összkép, de egyelőre megelégedtem a Google első találataival. - F: febr. 22.
Hírforrás: Transindex, link



Javasolj könyvet, CD-t! -- online dezideráta FEL

Te is alakíthatod a könyvtár állományát! Mondd el, szerinted milyen könyvekkel, CD-kkel bővíthetné a könyvtár a gyűjteményét. Konkrét címeket is írhatsz, de témakört is javasolhatsz. Ehhez a blogbejegyzéshez egy megjegyzést fűzve a javaslataiddal, te is formálhatod a könyvtárat. És persze nekünk is segítesz :) Köszi. - F: febr. 22.
Hírforrás: Bod Péter Megyei Könyvtár blogja, link



Just-in-time -- könyveknek. -- Mit jelent ez a könyvtáraknak? FEL

Eddig meglehetősen nehéz dolga volt azoknak, akik szerették volna a könyveiket vagy versesköteteiket kiadni. Erre a problémára nyújt megoldást egy német cég. A vállalat neve Books on Demand (BOD) és azoknak akar segíteni, akik szeretnék az első műveiket kiadni nagy befektetés nélkül. A BOD előnye, hogy minden könyv kivonata felkerül elektronikus formában a világhálóra, főleg a nagy online boltokba (Amazon stb.) és csak akkor nyomtatják ki, ha valaki szeretné az adott terméket megvásárolni. Így rendkívül sok pénz, elsősorban nyomtatási és tárolási költség takarítható meg, hiszen nincs szükség a raktározásra. - F: febr. 25.
Hírforrás: Sg.hu, link



Milyenek szeretnének lenni a lengyel iskolai könyvtárak? FEL

A világszínvonalúan modern multifunkcionális médiatékákkal szemben a lengyel iskolai könyvtárak főként anyagi és helyhiánnyal küszködnek, kiszolgáltatottak a fenntartóknak, az iskolaigazgatóknak, akik többé-kevésbé tisztában vannak azzal, hogy magas színvonalú képzés nem valósítható meg jól működő könyvtárak és kreatív könyvtárosok nélkül. - F: Az iskolai könyvtárak feladatai Lengyelországban / ref.: Prókai M.
Hírforrás: Könytári Figyelő, 3007/4. Manci: link



Több mint negyven szépirodalmi folyóiratot támogatnak -- a remittenda meg jó lesz a könyvtáraknak FEL

Összesen 200 millió forintból több mint negyven folyóiratot, köztük több internetes megjelenésűt támogat az idén a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) szépirodalmi szakmai kollégiuma -- mondta Füzi László, a részleg elnöke kedden Budapesten.
A tavalyinál tízzel több folyóiratnak ítéltek meg támogatást, többek között öt-hat internetes lap, két erdélyi gyermekirodalmi magazin és három megkérdőjelezhetetlen színvonalú irodalmi kiadvány került be újonnan a támogatottak körébe -- közölte Füzi László. Az elnök kiemelte, hogy e lapok támogatása azért is különösen fontos, mert a szépirodalom nem rendelkezik mögöttes intézményrendszerrel, az állami szerepvállalás mértéke alacsony, ezért a támogatással egy-egy lap létéről döntenek. Harsányi László, az NKA elnöke jól működő és továbbgondolandó megoldásnak nevezte a remittenda példányok értékesítését a városi és megyei könyvtárak számára. Mint mondta, az NKA közvetítő szerepet vállal abban, hogy az ezekre igényt tartó könyvtárak és esetleg az egyetemek, valamint a megmaradt lapoktól szabadulni vágyó kiadók egymásra találjanak. - F: febr. 19.
Hírforrás: link



Biztos a közalkalmazottak állása FEL

Csökken azoknak a cégeknek az aránya, amelyek elbocsátásokat terveznek. Korábban a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felmérésében megkérdezett cégek 15 százaléka jelezte, hogy elbocsátásokat tervez, ám mostanra 9 százalékra csökkent ez az arány -- írja a Világgazdaság. A bővítést fontolgatók aránya 25 százalék körül stagnál. A tárca és a kamara várakozásai szerint idén 3-5 ezer fővel nőhet a foglalkoztatottak száma a versenyszférában, míg a közszférában nem lesz sem több, sem kevesebb alkalmazott. Mindezek nyomán a foglalkoztatottság szintje 57 százalékra emelkedhet 2008-ban. A jelentősebb bővülésre ugyanakkor még várni kell, az csak az uniós források felhasználása nyomán következhet be. A középtávú előrejelzések szerint 2015-ig 55 ezer fővel nőhet a foglalkoztatottak száma. - F: febr. 22.
Hírforrás: Napi, link



Szavazzon szolgáltatói honlapokra! Elemeztük a nagyobb szolgáltatók lapjait FEL

Miért is vannak a szolgáltatói oldalak? Elsősorban azért, ha egy szolgáltatást igénybe veszünk, kérdésünk van, tájékozódnánk, de nem akarjuk megvárni, amíg az ügyfélszolgálaton percekig tartó várakozás után sikerül beszélnünk egy operátorral, fogjuk magunkat és beütjük a böngészőbe a weboldal címét és már elénk is tárul a cég vagy cégcsoport. De nem mindegy, hogyan. - F: febr. 18.
Hírforrás: Hírszerző, link



Karrierképző építészeknek FEL

'Egy project csak akkor létezik, ha a tervező képes másoknak is elmagyarázni tervét. Azaz, ha képtelen vagy elmagyarázni másoknak, akkor nincs is' -- mondta nemrégiben David Zahle, a koppenhágai BIG studió építésze budapesti előadásában. A most induló kommunikációs kurzus egyik célja éppen az, hogy ez a tézis valósággá váljon: az építészek 'megtanuljanak beszélni' a munkájukról, és el tudják adni magukat. ... Ez az első olyan kurzus Magyarországon, amelynek az a célja, hogy kommunikációs félreértések ne zavarják az építészt a képessége kibontakoztatásában. Sajnálatos tapasztalat, hogy kiváló építészek sem mindig tudják gondolataikat szóban kifejezni. Amikor kritika éri a terveiket, gyakran a megrendelővel folytatott vitában nehézségeik vannak álláspontjuk érvényesítésében. Pedig a konzultáció sikertelenségének súlyos következménye később magán az épületen mérhető le. - F: febr. 21.
Hírforrás: FN, link



Már kapiskálják a netet az idősebbek FEL

A legjobban a 60 év felettiek körében növekedett az internetre új felhasználóként belépők száma tavaly, ám még így is csak alig vannak 100 ezren. - F: febr. 25.
Hírforrás: Fn.hu, link



Egyre duzzad az elektronikai szemétdomb FEL

Sok millió tonna elektronikai hulladék marad feldolgozatlanul és kezeletlenül, pedig tele van mérgező anyagokkal és veszélyes nehézfémekkel - hívta fel a figyelmet jelentésében a Greenpeace nemzetközi környezetvédőszervezet. - F: febr. 25.
Hírforrás: Prím, link



Csak kóstolgatják a netet politikusaink FEL

Lassan bár, de megjelent a magyar politika is a neten, ugyanakkor a hazai kampánystratégák még mindig nem ismerték fel az internet adta lehetőségeket. A szakértő szerint a magyar politikai hirdetésekből hiányzik az internetes megjelenés lényege: rávenni az olvasót, hogy megnézze a reklámot. Külföldön dübörögnek a kampányok. - F: febr. 21.
Hírforrás: FN, link



Pataki Zita (RTL): szigorlat osztályozásból FEL

Az RTL Klub időjósa nem csak az időjárást látja előre; a technológiák elterjedésére és azok fontosságára is ráérzett néhány évvel ezelőtt. Persze addig is begyűjtött néhány diplomát, és doktorált az ELTE jogi karán. A történet nagyon régre nyúlik vissza. Ott kezdődik, amikor anno, érettségi után történelem-magyar szakra jelentkeztem 1992-ben. Rögtön felvettek, ám számomra nagyon hamar kiderült, hogy a számítástechnikáé a jövő, és ha már adott a lehetőség, tanulni kell. Azért láttam ezt fontosnak, mert ahol én felnőttem, abban a kis faluban még tornaterem sem volt, nemhogy számítógép. A gimnáziumban sem nagyon láttam PC-t, annak ellenére, hogy egy régmúltú és híres iskolába jártam. Ezért voltam annyira biztos abban főiskolásként, hogy lépnem kell, ezért mikor elkezdődött a szemeszter, leadtam a történelmet, és felvettem helyette a könyvtár szakot. Már akkor éreztem, hogy muszáj a számítógép kezelését elsajátítanom, és tudtam, hogy itt éveken át fogok számítástechnikát tanulni. Ezért képes voltam egy komoly szakot leadni, félreértés ne essék, a történelmet azóta is nagyon szeretem, de a lépést meg kellett tennem, hiszen a könyvtár szakon az osztályozástól kezdve az informatika minden alapját meg lehetett tanulni, ráadásul szigorlati vizsgát is tettünk belőlük. - F: febr. 19.
Hírforrás: Origo, link



Magyar antikváriumban lettek meg a lopott szlovák könyvek FEL

Egy budapesti antikváriumban találták meg azokat a csaknem kétmillió forint összértékű könyveket, amelyeket még karácsony előtt loptak el a Túrócszentmárton közelében fekvő Klástor pod Znievom könyvtárából. - F: febr. 11.
Hírforrás: FN, link



Közlönyök -- egy helyen FEL

Nem kell közlönyboltba szaladgálnia, ha egy új rendeletre kíváncsi; itt 29 félét találhat, és pdf formátumban nézheti meg számítógépén.
Hírforrás: link



Orosz katalógus az Eszterházy család könyveiről FEL

Esterházy Péter jelenlétében mutatták be csütörtökön a moszkvai magyar intézetben a Harmonia Caelestis első orosz nyelvű kiadását hatalmas érdeklődés mellett. Az orosz Állami Idegennyelvű Könyvtár egyik munkatársa váratlan meglepetéssel szolgált: az Eszterházy család könyveiről összeállított katalógust adott át. Az illető az MTI kérdésére elmondta: azért készült a katalógus könyvtárukban többek között magyar és osztrák könyvtárakban is folytatott kutatások alapján, mert 1946 óta az Eszterházyak XIV-XVI. századi könyveinek jelentős részét náluk őrzik. - F: febr. 22.
Hírforrás: Kárpátinfó, link



Üdülési csekkről -- pályázat is FEL

Minden, amit az üdülési csekkről tudni érdemes. A Nemzeti Üdülési Szolgálat oldalán most pl. több gyereket nevelők számára kínál pályázati lehetőséget http://www.mnua.hu/pdf/2008_szolidaritas.pdf . - F: febr.
Hírforrás: link



Több ezren kattantak rá a legjobb iskolákra FEL

Magyarország közép- és általános iskolásai immár fél éve ádáz cyberharcot vívnak egymással az ország legjobb sulijának címéért egy internetes oldalon. A www.legjobbsuli.hu látogatói februárban és márciusban most éppen azt dönthetik el, hogy melyik iskola a legbulisabb Soprontól Debrecenig, Budapesttől Pécsig, majd az év végén a legtöbb szavazatot kapott iskola megnyerheti a Legjobb Suli verseny fődíját. Az elkövetkező hónapokban dicsfényben úszhatnak majd Magyarország legszínesebb, legzöldebb, legtrendibb, és legjobb tanári elszólásokkal bombázott iskolái is. - F: febr. 26.
Hírforrás: Prím, link